Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 Macro: Reviews & Tests

De Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 Macro is een prachtige ultragroothoek zoomlens voor je fullframe Panasonic systeemcamera. Deze ultragroothoek is veelzijdig en compact. Met z’n zeer korte minimale scherpstelafstand (15cm) maak je fraaie macro-opnames en creatieve close-ups. “Een mooie veelzijdige optiek voor zowel fotografen als videomakers.” Alle belangrijke reviews!

Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 MacroGroothoekzoomlenzen: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoekzoomlens. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 Macro, die eind februari 2023 op de markt is gekomen.

Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 Macro

Brandpuntsafstand: 14-28mm | Maximaal diafragma: f/4-5.6 | Lensmount: Leica L | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 345gr | Lengte x diameter: 90 x 84mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 15cm | Vergrotingsfactor: 0.5x | Filtermaat: 77mm | Release datum: eind februari 2023 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 799 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Panasonic S 14-28mm f/4-5.6 op CameraNU.nl >>

Panasonic S 14-28mm f/4-5.6 op Cameraland.nl >>

Panasonic S 14-28mm f/4-5.6 op Kamera-express.nl >>

Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 MacroDeze Panasonic-lens in het kort

Deze veelzijdige en compacte ultragroothoekzoom van Panasonic is tegelijk aangekondigd met de nieuwe Panasonic S5 Mark II(X). Met deze ultrazoom voltooit Panasonic z’n trio instap-lenzen voor de fullframe camera’s. De andere twee die in dit rijtje passen zijn de Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6 en de Lumix S 70-300mm f/4.5-5.6.

Veelzijdige ultragroothoekzoom

De Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 Macro is een van de meest veelzijdige ultragroothoekzooms op de markt. Hij is compact en lichtgewicht voor een fullframe-lens en is met z’n zoombereik van 14 tot 28mm geschikt voor vele genres: van landschapsopnames tot expressieve portretten. Kers op de taart is de korte minimale scherpstelafstand die hem ideaal maakt voor macro-werk en close-ups.

Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 MacroScherp van hoek tot hoek

Het fraaie optisch ontwerp zorgt voor uitstekende beeldkwaliteit met scherpte van hoek tot hoek. De Lumix S 14-28mm bevat 14 elementen in 10 groepen, waaronder asferische en ED-elementen en een UHR-element. Lensfouten worden zo effectief tegengegaan en de bokeh is prachtig.

Verfijnde bokeh

Die verfijnde bokeh komt helemaal tot z’n recht bij macro-opnames en close-ups. Dankzij z’n zeer korte scherpstelafstand van slechts 15 centimeter zit je je onderwerp dicht op de huid. Macro’s schiet je met 0.5x vergroting (halve macro). En je maakt creatieve close-ups met een groothoekperspectief.

Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 MacroSnelle en stille autofocus

Mooi is ook dat de autofocus snel, soepel en geruisloos is. In de niet-lineaire stand verschuift het scherpstelpunt met een variabele hoeveelheid, afhankelijk van de snelheid waarmee je de scherpstelring draait. In de lineaire stand verschuift het scherpstelpunt met een vaste hoeveelheid, afhankelijk van hoe ver je de scherpstelring draait. De gevoeligheid kun je instellen van 90º tot 360º, waardoor je veel controle krijgt over de scherpstelling.

Uitblinker in video

De Lumix S 14-28mm f/4-5.6 Macro blinkt niet alleen uit in fotografie, maar ook in video. Deze zoomlens biedt professionele video-functies, zoals diafragmaregeling in microstappen voor vloeiende belichtingswisselingen. Het mechanisme dat focus breathing onderdrukt zal video-makers ook kunnen bekoren.

Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 MacroPerfect voor zwaar weer

Het robuuste stof- en spatwaterbestendige ontwerp van deze lens maakt hem geschikt voor gebruik in zware omstandigheden, zoals bij regenachtig weer en vorst. Een fluorescerende coating op het voorste element stoot olie en water effectief af.

Deze Panasonic-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Macrofotografie
 • Productfotografie
 • Portretfotografie

Panasonic S 14-28mm f/4-5.6 op CameraNU.nl >>

Panasonic S 14-28mm f/4-5.6 op Cameraland.nl >>

Panasonic S 14-28mm f/4-5.6 op Kamera-express.nl >>

Panasonic actie van CameraNU.nlTot €799 korting op Panasonic S5 Mark II (X) met geselecteerde lens!

Ontvang nu tot €799 korting bij aankoop van een Panasonic S5 Mark II (X) systeemcamera in combinatie met een geselecteerd Panasonic objectief. Je profiteert van deze actie tot en met 3 juni 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Professionele reviewers over de Panasonic S 14-28mm f/4-5.6

De Panasonic S 14-28mm f/4-5.6: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Chip Fotomagazine (uitgave 76, juninummer 2023, full review): Een veelzijdige lens is de Panasonic S 14-28mm f/4-5.6 zeker, met z’n macromodus, compacte ontwerp en uitstekende beeldkwaliteit. En veelzijdig is natuurlijk ook z’n brandpuntbereik, dat volgens de reviewer ideaal is voor landschappen, architectuur en astrofotografie. En dus voor close-ups dankzij de macromodus.
  Daarbij is hij zo licht en compact dat je hem makkelijk overal mee naartoe neemt. En ondanks dat compacte formaat is hij uitstekend gebouwd en ligt hij stabiel en comfortabel in de hand.
  De lens heeft ook een uitstekende beeldkwaliteit, met scherpe en gedetailleerde beelden en een uitstekende kleurweergave. Lensfouten zijn goed onder controle.
  De autofocus is snel, precies en stil. Kortom: een lens die ideaal is voor reizen en buitenfotografie. De weerbestendige constructie zorgt ervoor dat je ook onder moeilijke omstandigheden goed uit de voeten kunt met deze lens. Eindoordeel: 92/100.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Lumix S 14-28mm f/4-5.6 Macro is volgens Mark een betaalbaarder en tegelijk zeer hoogwaardig alternatief voor het vlaggenschip van Panasonic: de Lumix S PRO 16-35mm f/4. Hij is kleiner, lichter en flink voordeliger en legt maar weinig toe in prestaties, functies of beeldkwaliteit. En hij heeft ook nog een bonus: je kunt van zeer dichtbij scherpstellen en krijgt vergroting van halve grootte.
  Panasonic zelf positioneert deze ultragroothoekzoom als perfecte aanvulling op de Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6 en Lumix S 70-300mm f/4.5-5.6 Macro OIS. En volgens Mark is dat financieel en praktisch zinvol: je krijgt voor een mooi budget een groot bereik van 14mm ultragroothoek tot 300mm telefoto.
  De Lumix S 14-28mm f/4-5.6 Macro is vrijwel vanaf het begin scherp, zeer goed in het midden van het beeld bij open diafragma. Diafragmeer je iets, dan zijn de beelden ronduit uitstekend in het midden. De beeldranden zijn minder scherp dan het midden. Voor meer scherpte moet je nog iets verder diafragmeren.
  De lens heeft duidelijke vignettering bij open diafragma, maar dit kun je eenvoudig corrigeren in de nabewerking. Chromatische aberraties en overstraling zijn zeer goed onder controle. De zonnesterren bij f/22 zijn prachtig. Belangrijk bij een dergelijke groothoeklens: de tonvormige vervorming is niet heel duidelijk aanwezig.
  De bouwkwaliteit is zeer goed, de autofocus is redelijk snel en betrouwbaar. De scherpstelling gaat ook stil, waardoor de lens zeer geschikt is voor video. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Amateurphotographer.com (Amy Davies, full review): De Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 MACRO is volgens Amy een mooie veelzijdige optiek voor zowel fotografen als videomakers. Dit is zeker een goede optie voor fotografen die veel landschappen en architectuur vastleggen maar een prime-lens te star vinden of te zwaar op hun reizen.
  Deze lens heeft niet het grote maximale diafragma van sommige lenzen van Sigma, maar voor de meeste ultragroothoekscenario's is een groot diafragma waarschijnlijk niet nodig, schrijft Amy. Daarbij helpt een wat langzamer maximaal diafragma om de kosten en het gewicht in toom te houden.
  Nog flexibeler is deze lens danzij de (halve) macrofunctie. “In sommige scenario's werkt het redelijk goed, waardoor je virtueel bovenop het onderwerp kunt komen om beeldvullende opnames te schieten.”
  De beeldkwaliteit is volgens Amy goed en de vrijwel geruisloze autofocus is goed nieuws voor video-opnamen. Ook voor vloggers is dit een aantrekkelijke lens, dankzij het vermogen om in compacte ruimtes te werken. Daarom is hij ook uitstekend te combineren met de Panasonic Lumix S5 II. Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Photoreview.com.au (full review): De Lumix S 14-28mm f/4-5.6 Macro voltooit volgens de reviewer een trio 'budgetvriendelijke' lenzen voor de L-mount camera’s van Panasonic. De andere twee zijn de S 20-60mm f/3.5-5.6 en de S 70-300mm f/4.5-5.6 Macro OIS. “Samen dekken deze drie lenzen alle brandpuntsafstanden die een enthousiaste fotograaf nodig heeft en ze bieden goede prestaties tegen concurrerende prijzen.”
  De mogelijkheden en de kwaliteit van lenzen is in de loop van de tijd merkbaar omhoog gegaan. En de S 14-28mm f/4-5.6 Macro biedt volgens de reviewer een opmerkelijk hoog prestatieniveau voor zijn prijs. Met hoge resolutie in het midden van het beeld en lage vervorming. Deze lens heeft bovendien een robuuste constructie, comfortabele bediening en een betaalbaar prijskaartje. Eindoordeel: Editor’s Choice met een score van 90/100.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Panasonic heeft een aantal goede ontwerpkeuzes gemaakt met deze lens, schrijft John. “Het brandpuntbereik is uitgebreid in vergelijking met wat er nog meer beschikbaar is, de sluiting van de kap is opnieuw ontworpen zodat deze niet losraakt, het kleinste diafragma is overal afgetopt op f/22, zodat de kwaliteit behouden blijft.”
  Daarbij is het prijskaartje scherp gesteld. Het is ook een lekker lichte en relatief compacte lens. “Toegegeven, de wijd openstaande openingen zijn vrij bescheiden, maar dit is het soort compromis dat de andere voordelen mogelijk maakt.”
  Kortom: er is veel leuks aan deze lens. En dat geldt voor het gehele assortiment lenzen van Panasonic: zowel de compacte en betaalbare prime-lenzen als de zwaardere opties met een groot diafragma. Eindoordeel: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Panasonic LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO is zo licht en bestrijkt zo’n handig bereik dat je het eigenlijk altijd bij je wilt hebben als je met je camera op stap gaat. De Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 MACRO is het soort objectief dat ieder merk eigenlijk zou moeten hebben, schrijft Jan Paul. “Natuurlijk zijn er situaties die om een professionele groothoekzoom met een vaste lichtsterkte van F2.8 vragen. En ja, die zijn groter, zwaarder en kosten meer en dat is logisch. Maar daar wil niet iedereen altijd mee lopen. Een objectief als de Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 Macro is zo licht en bestrijkt zo’n handig bereik dat je het eigenlijk altijd bij je wilt hebben als je met je camera op stap gaat.”
  Zo is deze Panasonic groothoekzoom volgens Jan Paul perfect voor weidse landschappen of bijzondere, maar krappe interieurs. “De minder hoge lichtsterkte is vaak geen probleem, omdat moderne kleinbeeldsensoren ook bij hoge ISO’s nog goede resultaten leveren en lange sluitertijden uit de hand dankzij ingebouwde beeldstabilisatie in de camera’s best mogelijk zijn.”
  En dan heeft deze groothoekzoom nog andere voordelen: hij is weerbestendig, is geschikt voor macro, kan met standaard schroeffilters gebruikt worden én heeft een “verrassend laag” prijskaartje.

Panasonic S 14-28mm f/4-5.6 op CameraNU.nl >>

Panasonic S 14-28mm f/4-5.6 op Cameraland.nl >>

Panasonic S 14-28mm f/4-5.6 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 MacroBelangrijkste kenmerken van de Panasonic S 14-28mm f/4-5.6

 • Hoge beeldkwaliteit: scherpe details en prachtig bokeh
 • Macro’s en close-ups: zeer korte scherpstelafstand van 15cm
 • Zeer breed inzetbaar: van weidse landschapsfoto’s tot macrobeelden
 • Ook perfect voor video: minimale focus breathing
 • Soepele belichtingswisseling: diafragmaregeling in micro-stappen
 • Altijd mee in de fototas: compact en lichtgewicht
 • Uitstekend optisch ontwerp: 14 elementen in 10 groepen
 • Professioneel: fluorescerende coating op frontlens
 • Duurzaam ontworpen: robuust, stof- en spatwaterdicht

Panasonic S 14-28mm f/4-5.6 op CameraNU.nl >>

Panasonic S 14-28mm f/4-5.6 op Cameraland.nl >>

Panasonic S 14-28mm f/4-5.6 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S5 Mark IIOverzicht Panasonic systeemcamera's

Panasonic heeft een reeks prachtige systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fraaie fullframers en microfourthirds-camera’s. Benieuwd naar alle Panasonic-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Panasonic S-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Panasonic S-lenzen voor de fullframe systeemcamera's Panasonic S1, S1R, SH1 en S5 op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Panasonic S-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Panasonic Lumix S Pro 16-35mm f/4.0Leica LJaGroothoekzoom249995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8Leica LJaStandaardzoom249995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8Leica LJaTelezoom269995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 50mm f/1.4Leica LJaStandaard245992/100Reviews>
Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0Leica LJaStandaardzoom139990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-200mm f/4.0Leica LJaTelezoom189990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 MacroLeica LJaGroothoekzoom79990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 MacroLeica LJaMacro109990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6Leica LJaStandaardzoom66988/100Reviews>
Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7.1 MacroLeica LJaReiszoom99988/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-300mm f/4.5-5.6Leica LJaSupertelezoom125088/100Reviews>
Panasonic Lumix S 18mm f/1.8Leica LJaGroothoek89986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 24mm f/1.8Leica LJaGroothoek89986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 35mm f/1.8Leica LJaGroothoek67986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 50mm f/1.8Leica LJaStandaard46986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 85mm f/1.8Leica LJaPortret64985/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (5 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy