Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 Macro: Reviews & Tests

De Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 Macro is een prachtige macrolens voor je fullframe systeemcamera van Panasonic. Dit is een van 's werelds kleinste en lichtste telemacrolenzen, maar de beeldkwaliteit is van topniveau. “Een fantastische lens die volledig opnieuw definieert hoe een korte telemacro eruit kan zien.” Gold Award bij Amateurphotographer. Alle belangrijke reviews!

Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 Macro Macrolenzen: dicht op je onderwerp

Wat is er leuker dan macro-fotografie? Lekker met je neus en je camera dicht op het onderwerp dat je fotografeert. Alle micro-details waarnemen én glashelder vastleggen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 Macro, die in januari 2024 op de markt is gekomen.

Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 Macro

Brandpuntsafstand: 100mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Leica L | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 298gr | Lengte x diameter: 82 x 74mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 20.4cm | Vergrotingsfactor: 1x | Filtermaat: 67mm | Release datum: januari 2024 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 1.099 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Panasonic S 100mm f/2.8 Macro op Cameranu.nl >>

Panasonic S 100mm f/2.8 Macro op Cameraland.nl >>

Panasonic S 100mm f/2.8 Macro op Kamera-express.nl >>

Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 MacroDeze Panasonic-lens in het kort

De Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 Macro is ‘s werelds kleinste en lichtste telemacrolens in zijn klasse. Een lekker compacte lens waarmee je graag op pad gaat. Nog geen drie ons weegt hij, dat maakt hem uiterst draagbaar.

Lichtgewicht van topniveau

Deze lichtgewicht macrolens heeft wel topkwaliteit in petto. Met optiek die geoptimaliseerd is voor fullframe camera’s met Leica L-vatting. Aan boord is eersteklas glas, waaronder 2 UED-lenzen en 1 ED-lens. De resolutie is mede hierdoor hoog, de lensfouten zijn minimaal. Dat staat garant voor haarscherpe beelden boordevol details.

Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 MacroZeer stil én snel

Mooi is ook dat het een zeer stille lens is. De autofocus hoor je niet dankzij de nieuwe lineaire motor die aan boord is. Dat nieuwe scherpstelmechanisme zorgt ook voor razendsnelle en nauwkeurige autofocus, met uitstekende trackingprestaties. Ideaal voor macro-videografen: focus breathing wordt effectief onderdrukt.

Veelzijdige alleskunner

Deze macro-lichtgewicht is van meer markten thuis. Je haalt een zeer veelzijdige lens in huis, die behalve voor levensgrote close-ups ook uitstekend inzetbaar is voor portretfotografie. Daarbij zorgt het grote diafragma met 9 bladen voor een bokeh die fraai zacht en natuurlijk is.

Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 MacroSoepel diafragma

Ideaal voor macrofotografie: dat diafragma kun je ook in microstappen instellen voor soepele belichtingswisselingen. En de keuze tussen lineaire of niet-lineaire instelling van de scherpstelring behoort tot de kenmerkende functies van de lenzen in de Lumix S-serie.

Voor zware omstandigheden

Zo licht en compact als hij is, is de Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 Macro ontworpen voor zware omstandigheden. Je kunt altijd op pad dankzij de robuuste stof- en spatwaterbestendige constructie. Ook bij vorst tot -10 graden Celsius is dit jouw macrolens.

Deze Panasonic-lens is ideaal voor:

 • Macrofotografie
 • Portretfotografie
 • Productfotografie

Panasonic S 100mm f/2.8 Macro op Cameranu.nl >>

Panasonic S 100mm f/2.8 Macro op Cameraland.nl >>

Panasonic S 100mm f/2.8 Macro op Kamera-express.nl >>

Panasonic actie van Cameranu.nlTot €300 korting op de Panasonic S5 II & S5 II X!

Ontvang tijdelijk tot €300 korting op de Panasonic S5 II & S5 II X systeemcamera. Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024, dus sla snel je slag!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 MacroProfessionele reviewers over de Panasonic S 100mm f/2.8 Macro

De Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 Macro: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 Macro levert volgens Mark “geweldige beeldkwaliteit met een minimum aan gedoe”. Mark: “Deze lens is vanaf het begin scherp, uitstekend in het midden van het beeld bij wijd open fotograferen met f/2.8 en gewoonweg uitstekend overal tussen f/4 en f/11.”
  Fijn is ook dat de lens een zeer mooie bokeh heeft. Zeker als je bedenkt dat het diafragma niet heel snel is: het is een f/2.8-lens is. Daarnaast zijn chromatische aberraties goed onder controle. Vignettering is er wel bij bij f/2.8, maar dit kun je in de nabewerking eenvoudig corrigeren.
  De bouwkwaliteit is ook al erg goed, schrijft, inclusief weerbestendigheid. De autofocus is snel, betrouwbaar en stil dankzij de nieuw ontwikkelde Dual Phase Linear Motor. Daardoor is deze macrolens volgens Mark zeer geschikt voor zowel foto's als video. Nadeel: handmatige scherpstelling is niet beschikbaar, en de lens mist optische beeldstabilisatie.
  Er zijn nóg betere alternatieven. Mark noemt de meer traditionele Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art, die “verleidelijke extra's biedt zoals een deklikbare diafragmaring en een vergrendelfunctie”. Hij is ook nog eens goedkoper, maar wel veel groter en zwaarder. Dat maakt de Panasonic de beste keuze voor wie licht en mobiel op pad wil. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 MacroAmateurphotographer.com (Andy Westlake, full review): Andy is groot fan van korte telemacrolenzen, en de Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 Macro is volgens hem een uitstekend exempaar. “Ik waardeerde het kleine formaat en het lichte gewicht enorm. Een openbaring om met zo'n draagbare lens een vergroting van 1:1 op fullframe te krijgen. Andere compacte macrolenzen hebben kortere brandpuntsafstanden, wat meestal neerkomt op onhandig krappe werkafstanden en een minder aantrekkelijk perspectief. Cruciaal was dat ik ook blij was met de beeldkwaliteit die het opleverde.”
  Compromissen zijn er niet echt. Misschien is alleen de werkafstand relatief kort, waardoor de Sigma 105mm f/2.8 DG DN misschien een betere keuze is voor wie schichtige insecten fotografeert. Ook mist hij beeldstabilisatie, maar die zit vaak in de camerabody’s.
  Al met al is deze Lumix S 100mm f/2.8 Macro volgens Andy “een fantastische lens van Panasonic die volledig opnieuw definieert hoe een korte telemacro eruit kan zien. (…) Als ik een L-mount-fotograaf was, zou ik er meteen een kopen.” Eindoordeel: Gold Award met 5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 Macro is volgens Gordon een welkome aanvulling op het L-mount-systeem. De foto’s zijn scherp over het hele beeld, zowel dichtbij als veraf. “In mijn tests waren de foto’s altijd even scherp, of ik nu landschappen op oneindig fotografeerde, portretten vanaf een meter, of macrobeelden op de kortste scherpstelafstand.”
  Stel je scherp op een onderwerp op ongeveer 11cm van de punt van de lens, dan krijg je een levensgrote vergroting van 1x, wederom met scherpe details en minimale vervorming, schrijft Gordon.
  Maar er zijn concurrenten voor fotografen die met een camera met L-vatting schieten. Zoals de al wat oudere Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art. Die biedt ook 1x vergroting op fullframe body’s met een vergelijkbare brandpuntsafstand met hetzelfde diafragma. De prijs van de Sigma ligt lager. Die lens heeft Gordon niet getest, maar je vindt hier de belangrijkste reviews. De Lumix is een stuk korter dan de Sigma en minder dan de helft van het gewicht. Daardoor is hij veel draagbaarder.
  De Lumix S 100mm f/2.8 Macro is kortom “een uitstekende lens op alle afstanden met een indrukwekkend compacte vormfactor. Een echte aanrader voor wie een camera met L-vatting heeft en een macrolens van hoge kwaliteit zoekt die ook dienst doet als fatsoenlijk portret- en korte telelensoptie”. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Gareth Bevan, full review): De Panasonic Lumix 100mm maakt enorm indruk op Gareth vanwege zijn compactheid voor een fullframe 1:1 macrolens. “Dat staat in schril contrast met de grotere concurrenten.”
  Mooi is dat hij vrijwel hetzelfde formaat heeft als andere prime-lenzen van Panasonic. De consistentie van de afmetingen helpt bij het balanceren van camera's voor videowerk. Toch zijn er ook wat nadelen. Zoals de moeite die het af en toe kost om scherp te stellen op korte afstand. Ook is hij iets minder scherp dan rivalen. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 Macro is volgens Angela opmerkelijk compact en veelzijdig, maar levert toch een uitstekende beeldkwaliteit. “Deze macrolens is ideaal voor zowel gedetailleerde macrofotografie als algemene opnamen. Daardoor is het een uitstekende keuze voor fotografen die op zoek zijn naar een krachtige, draagbare macrolens. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Dit is een lens met een nuttig telebereik. Ook bij macrolenzen zie je dit bereik steeds vaker. De 50mm macro kan volgens John nuttiger zijn voor het kopiëren van documenten, om de werkafstand te verkleinen. Maar de 100mm macro zorgt voor meer ruimte voor verlichting en geeft een beter perspectief voor macro-opnamen van dieren in het wild.
  John: “Kleine insecten en andere wezens zullen niet zo gemakkelijk schrikken als we een kleine afstand houden. Voeg daar een vlak veld aan toe, zodat de randen en het midden van het beeld scherp zijn, zelfs bij een grotere opening, en je hebt alles wat je leuk vindt aan zulke hoogwaardige lenzen.”
  De Lumix S 100mm f/2.8 Macro heeft daarbij uitstekende, zelfs stijlvolle prestaties en daarbij een soepele bediening. Daarmee sleept hij de hoogste onderscheiding bij Ephotozine in de wacht. Eindoordeel: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 Macro is volgens Jan Paul “een spectaculair macro-objectief”, dankzij zijn lage gewicht en compacte afmetingen. “Je hoeft nu eigenlijk niet langer te kiezen tussen een compacte tele voor algemeen gebruik of een macro. Met dit objectief heb je dat allebei: draagbaarheid en 1:1 macro.”
  Toch blijft de Lumix S 85mm f/1.8 volgens Jan Paul een betere keus als je hoofdzakelijk portretten maakt. Die heeft een geringere scherptediepte en je kunt ook iets grotere achtergrondonscherpte krijgen met f/1.8 dan met f/2.8. “Maar wie een tele zoekt voor hele wisselende onderwerpen, heeft aan de Lumix S 100mm f/2.8 Macro een veel veelzijdiger objectief. De prijs vinden we – gezien de bijzondere mogelijkheden – heel redelijk.”
 • Thephoblographer.com (Chris Gampat, full review): De Panasonic 100mm f/2.8 Macro is volgens Chris “iets bijzonders”. Het is de kleinste 100mm f/2.8 macrolens met autofocus, hij heeft weerbestendigheid en een vergrotingsvermogen van 1:1. “Het is een lens die ook nog eens zo klein is dat je het niet erg vindt om hem overal mee naartoe te nemen.”
  En al heeft Panasonic in het verleden problemen gehad met autofocus, deze lens doet je dat helemaal vergeten. “Dit is een van de snelst scherpstellende lenzen die ik heb gezien voor de L-vatting. Ik zou zelfs zeggen dat dit de snelst scherpstellende is die er is. Die razendsnelle snelheid zie je ook terug op de camerabody’s van Leica en Lumix.”
  Het is volgens Chris ook de meest innovatieve 100mm f/2.8 macrolens die hij in zijn carrière heeft gebruikt. “Deze Panasonic is zoiets unieks en speciaals als een perfect zoete, rijpe mango op een zomerdag.” Eindoordeel: Editor’s Choice Award met 5 van de 5 sterren.
 • Gordon Laing (video-review): De Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 Macro is volgens Gordon een echte aanrader voor macrofotografen die met een L-mount camera schieten. Tegelijk is hij lekker veelzijdig: het is ook een degelijke portretlens en hij is inzetbaar voor je dagelijkse telefotografie.
  Benieuwd naar deze video-review? Bekijk hem onderaan deze pagina.

Panasonic S 100mm f/2.8 Macro op Cameranu.nl >>

Panasonic S 100mm f/2.8 Macro op Cameraland.nl >>

Panasonic S 100mm f/2.8 Macro op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 MacroBelangrijkste kenmerken van de Panasonic S 100mm f/2.8 Macro

 • Compact macro-objectief: een van de kleinste en lichtste op de markt
 • Beeldkwaliteit: geavanceerd optisch ontwerp
 • Topglas: 3 asferische lenselementen en 2 Ultra Extra-Low Dispersion-elementen
 • Razendsnel en precies: Double Focus System
 • Nieuwe Dual Phase Linear Motor
 • Alle details: hoge resolutie
 • Fraaie bokeh: 9 diafragmalamellen
 • Dicht bij je onderwerp: minimale scherpstelafstand: 20 cm
 • Ook voor video: minimale focus breathing
 • Super lichtgewicht: weegt slechts 298 gram
 • Robuust gebouwd: stof- en spatwaterdicht ontwerp

Panasonic S 100mm f/2.8 Macro op Cameranu.nl >>

Panasonic S 100mm f/2.8 Macro op Cameraland.nl >>

Panasonic S 100mm f/2.8 Macro op Kamera-express.nl >>

 

Gordon Laing: YouTube-review van de Panasonic S 100mm f/2.8 Macro

Bekijk een mooie YouTube-review van de Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 Macro door de bekende reviewer Gordon Laing (12:28 minuten). Volgens Gordon is dit een echte aanrader voor macrofotografen, maar ook een degelijke portretlens en inzetbaar voor je dagelijkse telefotografie. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Panasonic S 100mm f/2.8 Macro op Cameranu.nl >>

Panasonic S 100mm f/2.8 Macro op Cameraland.nl >>

Panasonic S 100mm f/2.8 Macro op Kamera-express.nl >>

 

Alle macro-lenzen op een rij

Heel veel macro-objectieven heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een macro-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Panasonic S-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Panasonic S-lenzen voor de fullframe systeemcamera's Panasonic S1, S1R, SH1 en S5 op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Panasonic S-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Panasonic Lumix S Pro 16-35mm f/4.0Leica LJaGroothoekzoom249995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8Leica LJaStandaardzoom249995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8Leica LJaTelezoom269995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 50mm f/1.4Leica LJaStandaard245992/100Reviews>
Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0Leica LJaStandaardzoom139990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-200mm f/4.0Leica LJaTelezoom189990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 MacroLeica LJaGroothoekzoom79990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 MacroLeica LJaMacro109990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6Leica LJaStandaardzoom66988/100Reviews>
Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7.1 MacroLeica LJaReiszoom99988/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-300mm f/4.5-5.6Leica LJaSupertelezoom125088/100Reviews>
Panasonic Lumix S 18mm f/1.8Leica LJaGroothoek89986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 24mm f/1.8Leica LJaGroothoek89986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 35mm f/1.8Leica LJaGroothoek67986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 50mm f/1.8Leica LJaStandaard46986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 85mm f/1.8Leica LJaPortret64985/100Reviews>
Panasonic Lumix S 26mm f/8.0Leica LJaPancake23980/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (2 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy