Panasonic Lumix G Vario 12-35mm f/2.8 II | Reviews & Tests

Zoek je het beste objectief voor je Panasonic systeemcamera? De Panasonic Lumix G Vario 12-35mm f/2.8 II is een fantastische lichtsterke standaard zoomlens. “De allerbeste micro-43 lens die er op dit moment te koop is.” Alle belangrijke reviews!

Panasonic Lumix G Vario 12-35mm f/2.8 IILichtsterke standaardzoomlenzen: de werkpaarden

De lichtsterke standaardzoomlenzen noemen ze ook wel de ‘werkpaarden van de fotograaf’. Het zijn verreweg de meest gebruikte objectieven voor professionals en serieuze amateurs. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Panasonic Lumix G Vario 12-35mm f/2.8 II, die in 2017 op de markt is gekomen.

Panasonic Lumix G Vario 12-35mm f/2.8 II

Brandpuntafstand: 12-35mm / fullframe-equivalent: 24-70mm | Lichtsterkte: f/2.8 | Gewicht: 305gr | Lengte: 73.8mm | Beeldstabilisatie: ja | Vergrotingsfactor: 0.17x | Filtermaat: 58mm | Release datum: 2017 | Frankwandelt-rating 93/100 | Prijs: 839 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Panasonic-lens in het kort

Veelzijdig standaardzoom objectief. Elke professional of serieuze amateur heeft zo'n standaardzoom in z'n cameratas. Wordt ook wel 'het werkpaard van de fotograaf' genoemd omdat je er verreweg de meeste van je foto's mee zult maken. Dit objectief is geschikt voor weidse landschappen en tegelijk perfect voor portretten. Het constante snelle f/2.8 diafragma zorgt ervoor dat je kunt schieten bij weinig licht. En je kunt er mooie foto's met weinig scherptediepte mee maken: een prachtig bokeh bij portretten.

Effectieve beeldstabilisatie

De geavanceerde lenselementen gaan vervormingen en andere negatieve effecten optimaal tegen. Dankzij effectieve beeldstabilisatie kun je uit de hand blijven fotograferen als het licht minder wordt. Ondanks het compacte ontwerp is de metalen behuizing zeer robuust en stof-, spatwater- en vorstbestendig.

Deze Panasonic-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Productfotografie
 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie

Panasonic 12-35mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic 12-35mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic 12-35mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

Panasonic actie van CameraNU.nlTot €799 korting op Panasonic S5 Mark II (X) met geselecteerde lens!

Ontvang nu tot €799 korting bij aankoop van een Panasonic S5 Mark II (X) systeemcamera in combinatie met een geselecteerd Panasonic objectief. Je profiteert van deze actie tot en met 3 juni 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Panasonic Lumix G Vario 12-35mm f/2.8 II(Professionele) reviewers over de Panasonic 12-35mm

De Panasonic 12-35mm: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Camerastuffreview.com: Dit is weliswaar een dure lens, aldus de reviewer, maar hij “is zijn prijs dubbel en dwars waard”. Deze Panasonic is degelijk gebouwd, lekker compact en toch lichtsterk en levert topklasse optische prestaties. “Je kan met een gerust hart bij volle opening fotograferen: je krijgt een haarscherp onderwerp op de voorgrond met een voor micro-43 spectaculair "creamy" achtergrond. Het is in ieder geval 1 van de beste, maar mogelijk gewoon de allerbeste micro-43 lens die er op dit moment te koop is.”
 • Ephotozine.com: Nu er professionele systeemcamera’s met een microfourthirds sensor op de markt zijn, ligt het voor de hand ook met professionele lenzen voor deze camera’s te komen. Panasonic doet dat, bijvoorbeeld met deze weerbestendige f/2.8 standaardzoom met professionele specs. “The price at around £999, is typical of these kinds of lenses. Performance-wise, this lens delivers sharp, contrasty images with low CA and distortion, which should be expected of a pro-spec zoom.” De reviewer noemt de volgende pluspunten: “Excellent sharpness, especially in the centre, low distortion, weather sealed build, fast focusing, constant f/2.8 aperture, image stabilisation, compact size.” En hij heeft ook een nadeel: “Although the high price is typical of pro spec f/2.8 zooms, it may put this lens beyond the reach of many.” Eindoordeel: Highly Recommended met bijna 5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com: Een lens met een zeer veelzijdig zoombereik en een snelle maximum diafragma in een lekker kleine en lichte verpakking. De beeldkwaliteit is excellent over het hele bereik, en de bouwkwaliteit is van topniveau. Ook het focussysteem is zeer goed, zowel het handmatige als de autofocus, die snel en stil is. Daarom is hij ook zeer geschikt als lens voor videografen. “Optically the lens is a great performer. At all focal lengths, it's best to stop it down by one f-stop for optimum results.” De prijs ligt hoog, maar je krijgt er ook veel voor terug. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Photozone.de: Na de enorme hype rondom de Panasonic Lumix G X 12-35mm f/2.8 ASPH Power OIS was deze reviewer toch een beetje teleurgesteld toen hij hem ging testen. “The lens is, undoubtedly, a good one but not stellar. It is chili-sharp in the image center but the border region isn't quite on this level in the lower focal length range.” Op 35mm is hij indrukwekkend, met zeer scherpe resultaten over het hele beeld. Voor vertekeningen hoef je niet bang te zijn, want die worden goed gecorrigeerd door de camera. Het bokeh van de lens ziet er zeer mooi uit, beter dan gemiddeld voor dit soort lenzen. Dan de beeldkwaliteit: die is “fantastic and it was also a joy to use it in the real life thanks to a super-fast and silent AF and smooth zooming and focusing”. En ook de prestaties in het donker zijn goed, dankzij het snelle diafragma in combinatie met de beeldstabilisatie. “That said we are still not convinced that the lens is really worth its very high price tag although there's no doubt that most users can get perfectly happy with it.”
 • Imaging-resource.com: Dit is een lens met zeer goede rapportcijfers. Hij presteert excellent over de hele linie. “In addition, it boasts image stabilization and a splash- / dust-proof design: there is a lot to like here, making it an attractive upgrade for GX-1 users.”
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Recent was ik er even tussen uit, bezocht een museum. Met deze lens op mijn Panasonic Lumix DC GX9 geschroefd, ben ik daar gaan fotograferen en met erg mooi resultaat! Met een diafragma van f/2.8 heb ik de mooiste foto’s kunnen maken met het beschikbare licht aldaar. Verder is de bokeh erg mooi. Geen uienringen, maar mooie cirkels.
  Met de 12-35 mm brandpuntafstand is het misschien niet voor de hand liggend deze lens aan te schaffen wanneer u bijvoorbeeld al een 12-60 / 14-140 mm zoomlens tot uw beschikking hebt. Toch, deze 'X' lens van Panasonic draagt zeker toe aan erg mooie beelden met vast laag diafragma waarde.
  Uiteraard kunt u voor minder geld een niet gestabiliseerde 25 mm f/1.4 Leica lens kopen met vast brandpunt voor o.a. portretfotografie. Of een andere 'standaard' zoomlens. Maar dan heeft u niet de kwaliteit van deze X lens van Panasonic Lumix.
  Ik heb deze lens in mijn bezit, merk dat juist het 12-35mm-bereik mij voordeel geeft. Het maakt mij als fotograaf meer flexibel met erg mooie resultaat is mijn bescheiden mening (binnen-, buitenfotografie).” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Hele fijne reportagelens, goed voor landschappen, straatfotografie, en portretten. Lichter en kleiner dan mijn DSLR lens. Één diafragma over het hele bereik. Uitstekende scherpte.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Panasonic 12-35mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic 12-35mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic 12-35mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Panasonic 12-35mm

 • Constant f/2.8 diafragma over het hele bereik
 • Heldere, scherpe en kleurechte foto's dankzij diverse glaselementen
 • Power I.O.S. en Dual I.S. ondersteuning voor compensatie van cameratrillingen
 • Afgerond 7-blads diafragma voor een fijn bokeh
 • Stof-, spatwater- en vorstbestendig

Panasonic 12-35mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic 12-35mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic 12-35mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Panasonic 12-35mm f/2.8

Bekijk een mooie YouTube-review van de Panasonic 12-35mm f/2.8 door fotograaf Craig Beckta (2:24 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Panasonic 12-35mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic 12-35mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic 12-35mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S5 Mark IIOverzicht Panasonic systeemcamera's

Panasonic heeft een reeks prachtige systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fraaie fullframers en microfourthirds-camera’s. Benieuwd naar alle Panasonic-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

Alle standaard zoomobjectieven op een rij

Heel veel lichtsterke standaard zoomobjectieven heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de belangrijkste reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Panasonic-lenzen voor je systeemcamera op een rij

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Panasonic microfourthirds systeemcamera? Ik heb de best besproken Panasonic objectieven voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Panasonic objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Panasonic Leica DG 10-25mm f/1.7MFTNeeGroothoekzoom199995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25-50mm f/1.7MFTNeeTelezoom199995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 12-35mm f/2.8MFTNeeStandaardzoom99995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 42.5mm f/1.2MFTNeePortret136694/100Reviews>
Panasonic Lumix G 12-35mm f/2.8mm IIMFTNeeStandaardzoom99993/100Reviews>
Panasonic Leica DG 12-60mm f/2.8-4.0MFTNeeStandaardzoom98792/100Reviews>
Panasonic Leica DG 200mm f/2.8MFTNeeSupertele299992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 50-200mm f/2.8-4.0MFTNeeSupertelezoom179992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 8-18mm f/2.8-4.0MFTNeeGroothoekzoom119992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 35-100mm f/2.8 Power OISMFTNeeTelezoom124990/100Reviews>
Panasonic Leica DG 100-400mm f/4.0-6.3 IIMFTNeeSupertelezoom169990/100Reviews>
Panasonic Lumix G 7-14mm f/4.0MFTNeeGroothoekzoom87390/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25mm f/1.4 IIMFTNeeStandaard64988/100Reviews>
Panasonic Lumix G X 35-100mm f/2.8MFTNeeTelezoom89987/100Reviews>
Panasonic Leica DG 9mm f/1.7MFTNeeGroothoek49985/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25mm f/1.4MFTNeeStandaardNiet leverbaar85/100Reviews>
Panasonic Leica DG 15mm f/1.7MFTNeeGroothoek49084/100Reviews>
Panasonic G 25mm f/1.7 ASPHMFTNeeStandaard17980/100Reviews>
Panasonic Lumix G 14-140mm f/3.5-5.6MFTNeeReiszoom58980/100Reviews>

 

Olympus-lenzen voor je Panasonic

Heb je een systeemcamera van Panasonic? Dan kun je daar vaak ook een Olympus-objectief op gebruiken. Olympus heeft een breed aanbod lenzen met microfourthirds-vatting. Geweldige kwaliteit, uitstekend gereviewed.

Bekijk de toplenzen van Olympus >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (8 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy