Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-35mm f/2.8 | Reviews & Tests

De Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-35mm f/2.8 ASPH Power OIS is een professionele standaardzoomlens voor je microfourthirds systeemcamera van Panasonic. Deze compacte standaardzoom is veelzijdig en lichtsterk. Dé lens voor je Panasonic MFT-camera, voor foto én video. “Masterkwaliteit lens. Zeer tevreden met de resultaten.” Alle belangrijke reviews!

Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-35mm f/2.8 ASPH Power OISLichtsterke standaardzoomlenzen: de werkpaarden

De lichtsterke standaardzoomlenzen noemen ze ook wel de ‘werkpaarden van de fotograaf’. Het zijn verreweg de meest gebruikte objectieven voor professionals en serieuze amateurs. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-35mm f/2.8 ASPH Power OIS, die in maart 2023 op de markt is gekomen.

Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-35mm f/2.8 ASPH Power OIS

Brandpuntsafstand: 12-35mm / fullframe-equivalent: 24-70mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: microfourthirds | Geschikt voor fullframe: nee | Gewicht: 306gr | Lengte x diameter: 74 x 68mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 15cm | Vergrotingsfactor: 0.21x | Filtermaat: 58mm | Release datum: maart 2023 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs: 999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Panasonic 12-35mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic 12-35mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic 12-35mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-35mm f/2.8 ASPH Power OISDeze Panasonic-lens in het kort

Goed nieuws voor fotografen die werken met een camera met microfourthirds sensor is de komst van de Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-35mm f/2.8 ASPH Power OIS. Want een lichtsterke standaardzoom is de belangrijkste lens van elke (professionele) fotograaf. En het werd tijd dat er een update kwam van de voorganger, de Panasonic Lumix G Vario 12-35mm f/2.8 II uit 2017. Deze standaardzoom is helemaal opnieuw ontworpen.

Review Panasonic 12-35mm f/2.8 II >>

Nieuwe functies

De voorganger was al uitstekend, dus wat kan er nog beter? Aan de buitenkant zijn er weinig veranderingen. De meeste nieuwe functies vind je binnenin. Filmers zullen blij worden van de geringe focus breathing. Ook is de lens geschikter voor close-ups.

Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-35mm f/2.8 ASPH Power OISZeer veelzijdige lens

En daarmee is deze Panasonic een zeer fraai objectief. Hij is lekker compact en veelzijdig, met een fullframe-equivalent brandpuntbereik dat geschikt is voor vele genres, van landschaps- tot portretfotografie. Dankzij het lichtsterke constante diafragma van f/2.8 schiet je beelden bij weinig licht en kun je spelen met geringe scherptedieptes. Het afgeronde diafragma met zeven lamellen zorgt voor een aangename bokeh.

Hoogwaardig ontwerp

Het optisch ontwerp is hoogwaardig, met diverse speciale lenselementen: vier asferische elementen, een extra laag dispersie-element en een ultra hoog brekingsindex-element. Die zorgen voor scherpe, kleurechte beelden met een grote helderheid en een minimum aan lensfouten. Ook de unieke Nano Crystal Coating draagt bij aan de geweldige beeldkwaliteit.

Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-35mm f/2.8 ASPH Power OISStabiele beelden

Uiteraard is beeldstabilisatie aan boord – Power OIS – om cameratrillingen te minimaliseren. Dit systeem werkt perfect samen met de 5-assige beeldstabilisatie van je Lumix G-camera. De combinatie van beide systemen zorgt ervoor dat je uit de hand kunt blijven schieten bij weinig licht, met een compensatie tegen trillingen tot liefst 6.5 stops.

Perfect filmen

De nieuwe standaardzoom heeft ook veel te bieden voor een groeiende groep: videografen die met hun camera de allerbeste filmkwaliteit willen. De Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-35mm f/2.8 ASPH Power OIS minimaliseert focus breathing. En de micro-step diafragmacontrole zorgt voor soepele belichtingswijzigingen als je films schiet.

Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-35mm f/2.8 ASPH Power OISVerbeterde close-up prestaties

Voor fotografen en filmers is er nog meer goed nieuws: met deze Panasonic kun je nóg dichter bij je onderwerp komen. Fraaie close-ups schiet je dankzij een minimale scherpstelafstand van 15 centimeter.

Weerbestendig ontwerp

Uiteraard is deze Panasonic standaardzoom robuust gebouwd, met een een stofdicht, spatwater- en vorstbestendige ontwerp.

Deze Panasonic-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie
 • Productfotografie
 • Architectuurfotografie

Panasonic 12-35mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic 12-35mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic 12-35mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

Professionele reviewers over de Panasonic Leica DG 12-35mm f/2.8

De Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-35mm f/2.8 ASPH Power OIS: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-35mm f/2.8 Asph. Power O.I.S is in vergelijking met z’n voorganger maar op enkele details verbeterd, schrijft Jan Paul. “Natuurlijk hoop je altijd op meer beeldkwaliteit. Maar als dat ten koste zou zijn gegaan van grotere afmetingen of een hoger gewicht, dan was dit objectief minder aantrekkelijk geworden.”
  Gelukkig is deze standaardzoom nog steeds compact en licht. “Al het goede is dus behouden en op een aantal punten is dit objectief verbeterd. Daar kan je eigenlijk niet over klagen bij een objectief dat al heel goed was.” Een ander geluk volgens Jan Paul: de prijs is gelijk gebleven, en dat valt reuze mee. “In 2012 vonden we dit objectief tijdens een test een beetje aan de dure kant, maar het is in al die jaren niet duurder geworden. Een prijs van (net) onder de 1000 euro voor een weerbestendige, lichtsterke standaardzoom die bestand is tegen professioneel gebruik, is tegenwoordig heel redelijk.”
 • Thephoblographer.com (Hillary Grigonis, full review): De Panasonic Leica DG 12-35mm f/2.8 zou volgens Hillary het hart kunnen veroveren van microfourthirds-fotografen die prioriteit geven aan draagbaarheid en prijs. Maar bokeh-snobs zullen er geen gat van in de lucht springen.
  Dit is een lekker lichtgewichte en veelzijdige lens die je makkelijk de hele dag op de camera kan houden, schrijft Hillary. De autofocus is volgens haar in de meeste scenario's behoorlijk. En de lens heeft een mooie metalen constructie met weerbestendige afdichting en Leica-stijl. “Maar de echte reden dat ik van deze lens hou, is dat hij prachtige streperige flare creëert wanneer je hem op de zon richt. Strepen zonlicht hebben meestal een vuile lensfront met vingerafdrukken of een klein diafragma nodig om vuurwerk te creëren, maar met deze lens kun je gemakkelijk mooie lichtstrepen of kleurrijke cirkels krijgen.”
  Hillary is weliswaar dol op de overstraling, maar ze is niet kapot van de bokeh: die krijgt gemakkelijk een hard randje. “Bokeh-liefhebbers zullen willen wachten tot ze de Panasonic Leica 10-25mm f/1.7 kunnen betalen.” Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Franks overpeinzingen: Omdat deze toplens voor microfourthirds-camera’s grotendeels gelijk is aan de uitstekende voorganger, verwacht ik niet veel meer reviews. Ben je benieuwd hoe de voorganger scoorde, bekijk dan zeker even mijn review van die lens. Bekijk mijn review >>
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Masterkwaliteit lens. Vandaag, Koningsdag, gebruikt onder verschillende omstandigheden. Fijne en waardevolle lens. Was bezig als straatfotograaf en fotografeerde heel uiteenlopende situaties, dus veel zoomen. Zeer tevreden met de resultaten.” 5 van de 5 sterren. Bekijk alle reviews van kopers >>

Panasonic 12-35mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic 12-35mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic 12-35mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-35mm f/2.8 ASPH Power OISBelangrijkste kenmerken van de Panasonic Leica DG 12-35mm f/2.8

 • Lichtsterke standaardzoom: maximaal diafragma van f/2.8 over gehele zoombereik
 • Hoogwaardige beeldkwaliteit: optisch ontwerp met ASPH, UED en UHR lenselementen
 • Stabiele beelden: aan boord is de krachtige Power Optical Image Stabilizer
 • Fraaie bokeh: afgerond diafragma met 7 bladen
 • Perfect voor fotografie én filmen: zeer geringe focus breathing
 • Fraaie close-ups: minimale scherpstelafstand van 15cm
 • Robuuste body: stofdicht- en vorstbestendig ontwerp

Panasonic 12-35mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic 12-35mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic 12-35mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Panasonic Leica DG 12-35mm f/2.8

Bekijk een mooie YouTube-review van de Panasonic Leica DG 12-35mm f/2.8 door Geeky Nerdy Techy (8:59 minuten). Deze standaardzoom presteert een stuk beter dan z’n voorganger, aldus de reviewer. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Panasonic 12-35mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic 12-35mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic 12-35mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S5 Mark IIOverzicht Panasonic systeemcamera's

Panasonic heeft een reeks prachtige systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fraaie fullframers en microfourthirds-camera’s. Benieuwd naar alle Panasonic-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

Alle Panasonic-lenzen voor je systeemcamera op een rij

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Panasonic microfourthirds systeemcamera? Ik heb de best besproken Panasonic objectieven voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Panasonic objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Panasonic Leica DG 10-25mm f/1.7MFTNeeGroothoekzoom199995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25-50mm f/1.7MFTNeeTelezoom199995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 12-35mm f/2.8MFTNeeStandaardzoom99995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 42.5mm f/1.2MFTNeePortret136694/100Reviews>
Panasonic Lumix G 12-35mm f/2.8mm IIMFTNeeStandaardzoom99993/100Reviews>
Panasonic Leica DG 12-60mm f/2.8-4.0MFTNeeStandaardzoom98792/100Reviews>
Panasonic Leica DG 200mm f/2.8MFTNeeSupertele299992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 50-200mm f/2.8-4.0MFTNeeSupertelezoom179992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 8-18mm f/2.8-4.0MFTNeeGroothoekzoom119992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 35-100mm f/2.8 Power OISMFTNeeTelezoom124990/100Reviews>
Panasonic Leica DG 100-400mm f/4.0-6.3 IIMFTNeeSupertelezoom169990/100Reviews>
Panasonic Lumix G 7-14mm f/4.0MFTNeeGroothoekzoom87390/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25mm f/1.4 IIMFTNeeStandaard64988/100Reviews>
Panasonic Lumix G X 35-100mm f/2.8MFTNeeTelezoom89987/100Reviews>
Panasonic Leica DG 9mm f/1.7MFTNeeGroothoek49985/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25mm f/1.4MFTNeeStandaardNiet leverbaar85/100Reviews>
Panasonic Leica DG 15mm f/1.7MFTNeeGroothoek49084/100Reviews>
Panasonic G 25mm f/1.7 ASPHMFTNeeStandaard17980/100Reviews>
Panasonic Lumix G 14-140mm f/3.5-5.6MFTNeeReiszoom58980/100Reviews>

 

Olympus-lenzen voor je Panasonic

Heb je een systeemcamera van Panasonic? Dan kun je daar vaak ook een Olympus-objectief op gebruiken. Olympus heeft een breed aanbod lenzen met microfourthirds-vatting. Geweldige kwaliteit, uitstekend gereviewed.

Bekijk de toplenzen van Olympus >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (6 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy