Panasonic Leica DG Summilux 9mm f/1.7 ASPH | Reviews & Tests

De Panasonic Leica DG Summilux 9mm f/1.7 ASPH is een compacte en lichte ultragroothoeklens voor je Panasonic systeemcamera met microfourthirds-sensor. Een prachtige primelens met een snel diafragma, inzetbaar voor landschappen, stadsgezichten en close-ups. “Goed gedaan Panasonic en Leica!” Alle belangrijke reviews!

Panasonic Leica DG Summilux 9mm f/1.7 ASPHGroothoeklenzen: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoekzoomlens. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Panasonic Leica DG Summilux 9mm f/1.7 ASPH, die eind juli 2022 op de markt komt.

Panasonic Leica DG Summilux 9mm f/1.7 ASPH

Brandpuntsafstand: 9mm / fullframe-equivalent: 18mm | Maximaal diafragma: f/1.7 | Lensmount: microfourthirds | Geschikt voor fullframe: nee | Gewicht: 130gr | Lengte x diameter: 52 x 61mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 9.5cm | Vergrotingsfactor: 0.25x (fullframe-equivalent: 0.5x) | Filtermaat: 55mm | Release datum: eind juli 2022 | Verwachte Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs: 499 euro op CameraNU.nl en op Kamera-express.nl

Panasonic Leica 9mm f/1.7 op CameraNU.nl >>

Panasonic Leica 9mm f/1.7 op Kamera-express.nl >>

Panasonic Leica DG Summilux 9mm f/1.7 ASPHDeze Panasonic-lens in het kort

De Panasonic Leica DG Summilux 9mm f/1.7 ASPH is een ultragroothoeklens die je uitstekend kunt inzetten voor het fotograferen van landschappen, interieur en architectuur. Maar ook voor stadsgezichten en close-ups is hij zeer geschikt. Deze kleine en lichte Panasonic is speciaal ontworpen voor de compacte microfourthirds-camera’s.

Close-ups en macro’s

Deze Panasonic heeft een zeer korte minimale scherpstelafstand van slechts 9.5 centimeter. Dat maakt hem geschikt voor close-ups en voor macro-achtige fotografie. Hij heeft een uniek half-macro-ontwerp, dus een vergroting van 0.5x (fullframe-equivalent). Zet hem in voor fotograferen en filmen van minieme details, maar ook van straattaferelen en vergezichten.

Panasonic Leica DG Summilux 9mm f/1.7 ASPHPerfect voor foto én video

Over filmen gesproken: deze ultragroothoek is geoptimaliseerd voor foto én video. De autofocus is soepel en vrijwel stil. Daarbij is hij compatibel met micro-step diafragmaregeling, die soepele belichtingsveranderingen mogelijk maakt tijdens het opnemen van video. Mooi is ook dat je focus breathing kunt beperken.

Uitstekend optisch ontwerp

Deze 9mm f/1.7 heeft daarbij een uitstekend optisch ontwerp, met 12 elementen in 9 groepen. Speciale lenselementen verminderen lensfouten als sferische aberraties en vervormingen, en voorkomen kleurranden en chromatische aberraties. Daardoor krijg je een prachtige scherpte van hoek tot hoek en natuurlijke kleuren.

Panasonic Leica DG Summilux 9mm f/1.7 ASPHZachte bokeh

Deze Panasonic ultragroothoek heeft een snel diafragma van f/1.7 plus een afgerond diafragma met 7 lamellen. Een mooie combinatie die zorgt voor een aangename, zachte bokeh waaruit je onderwerp mooi scherp naar voren springt. De lens heeft daarbij een weerbestendig ontwerp, waardoor je er ook bij minder goed weer mee op pad kunt.

Deze Panasonic-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie

Panasonic Leica 9mm f/1.7 op CameraNU.nl >>

Panasonic Leica 9mm f/1.7 op Kamera-express.nl >>

Panasonic Leica DG Summilux 9mm f/1.7 ASPHProfessionele reviewers over de Panasonic Leica 9mm f/1.7

De Panasonic Leica 9mm f/1.7: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog weinig reviews, het objectief komt pas eind juli 2022 op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Panasonic Leica DG Summilux 9mm f/1.7 ASPH is volgens John een uitstekende groothoek en een mooie toevoeging aan het uitgebreide assortiment microfourthirds-lenzen. Een kleine lens met een even klein prijskaartje. “Een koopje is als je van landschappen, stadsgezichten en nachtfotografie houdt.”
  Deze Panasonic is volgens John ‘bevredigend scherp’ in het beeldmidden bij de meeste diafragma’s. De prestaties aan de randen nemen wat af. Dankzij het snelle diafragma kun je verrassend eenvoudig de achtergrond creatief onscherp maken. Vooral als je profiteert van de macro-mogelijkheden. Het close-focus-punt ligt al op een verbazingwekkende 9.5cm.
  Lensfouten zijn bij deze Panasonic afwezig of geen enkel probleem. Het is een superlichte lens, maar toch is de bouwkwaliteit erg goed, “met volledige weersbestendigheid als kers op de spreekwoordelijke taart”. Het is wel een zeer eenvoudige lens, zonder toeters en bellen. Dus bediening moet je vanuit het cameramenu moeten doen.
  De lineaire AF-motor biedt snelle, nauwkeurige en vrijwel stille autofocus. Daardoor is hij ook erg geschikt voor filmen en vloggen.
  Kortom: ook deze 9mm-lens bewijst volgens John weer dat er nog genoeg leven in het microfourthirds-systeem zit. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Cined.com (Johnnie Behiri, full review): Johnnie schrijft: “Afhankelijk van welke projecten je doet en je filmstijl, voor dit prijskaartje is deze lens een goede optie.” Dit is volgens Johnnie een zeer goed gemaakte lens met geweldige optische prestaties. Hij is goed geprijsd en een genot om te gebruiken. “Goed gedaan Panasonic en Leica!”
 • Dpreview.com (hands on): Met deze 9mm f/1.7 voegt Panasonic een competent ogende ultragroothoekprime toe voor fotografen met een microfourthirds-camera. De kansen die deze lens biedt voor vloggers en filmmakers zullen het volgens de reviewer waarschijnlijk helpen verkopen.
 • DPReview TV (Chris en Jordan, video-review): De Panasonic 9mm f/1.7 is volgens Chris en Jordan zeker een ieniemienie lensje. Maar is hij ook goed? Ze nemen de kleine groothoekprime mee naar de zonnige straten van Calgary om te zien hoe deze lens presteert.
  Benieuwd naar dit video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina!

Panasonic Leica 9mm f/1.7 op CameraNU.nl >>

Panasonic Leica 9mm f/1.7 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Leica DG Summilux 9mm f/1.7 ASPHBelangrijkste kenmerken van de Panasonic Leica 9mm f/1.7

 • Lekker compact: heerlijk kleine en lichte lens voor je mft-camera
 • Lichtsterk: maximaal diafragma van f/1.7
 • Creatieve close-ups: minimale scherpstelafstand van slechts 9.5cm
 • Vergrotingsfactor: 0.25x (fullframe-equivalent: 0.5x)
 • Mooie bokeh: afgerond diafragma met 7 lamellen
 • Duurzaam ontwerp: bestand tegen stof en slecht weer
 • Uitstekend lensontwerp: 12 elementen in 9 groepen
 • 2 asferische lenzen, 2 extra-low dispersion lenzen en 1 ultra high refractive index lens
 • Handig: gevoeligheid verschuiving scherpstelpunt instelbaar van 90 tot 360 graden
 • Voor videografen: onderdrukking van focus breathing

Panasonic Leica 9mm f/1.7 op CameraNU.nl >>

Panasonic Leica 9mm f/1.7 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Panasonic Leica 9mm f/1.7

Bekijk een mooie YouTube-review van de Panasonic Leica 9mm f/1.7 door Chris en Jordan van DPReview TV (6:56 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Panasonic Leica 9mm f/1.7 op CameraNU.nl >>

Panasonic Leica 9mm f/1.7 op Kamera-express.nl >>

 

De beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Panasonic-lenzen voor je systeemcamera op een rij

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Panasonic microfourthirds systeemcamera? Ik heb de best besproken Panasonic objectieven voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Panasonic objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Panasonic Leica DG 10-25mm f/1.7MFTNeeGroothoekzoom199995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25-50mm f/1.7MFTNeeTelezoom199995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 42.5mm f/1.2MFTNeePortret136694/100Reviews>
Panasonic Lumix G 12-35mm f/2.8mm IIMFTNeeStandaardzoom99993/100Reviews>
Panasonic Leica DG 12-60mm f/2.8-4.0MFTNeeStandaardzoom98792/100Reviews>
Panasonic Leica DG 200mm f/2.8MFTNeeSupertele299992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 50-200mm f/2.8-4.0MFTNeeSupertelezoom179992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 8-18mm f/2.8-4.0MFTNeeGroothoekzoom119992/100Reviews>
Panasonic Lumix G 7-14mm f/4.0MFTNeeGroothoekzoom87390/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25mm f/1.4 IIMFTNeeStandaard64988/100Reviews>
Panasonic Lumix G X 35-100mm f/2.8MFTNeeTelezoom89987/100Reviews>
Panasonic Leica DG 9mm f/1.7MFTNeeGroothoek49985/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25mm f/1.4MFTNeeStandaardNiet leverbaar85/100Reviews>
Panasonic Leica DG 15mm f/1.7MFTNeeGroothoek49084/100Reviews>
Panasonic G 25mm f/1.7 ASPHMFTNeeStandaard17980/100Reviews>
Panasonic Lumix G 14-140mm f/3.5-5.6MFTNeeReiszoom58980/100Reviews>

 

Olympus-lenzen voor je Panasonic

Heb je een systeemcamera van Panasonic? Dan kun je daar vaak ook een Olympus-objectief op gebruiken. Olympus heeft een breed aanbod lenzen met microfourthirds-vatting. Geweldige kwaliteit, uitstekend gereviewed.

Bekijk de toplenzen van Olympus >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle objectieven op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2021

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Overzicht van alle camera's op Frankwandelt.nlAlle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 rating 1 vote

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy