Panasonic Leica DG 10-25mm f/1.7 ASPH | Reviews & Tests

Wat is het beste groothoek-zoomobjectief voor je Panasonic systeemcamera met MFT-vatting? De Panasonic Leica DG 10-25mm f/1.7 ASPH is een unieke zoomlens met een constant lichtsterk diafragma van f/1.7. “Totaalpakket van hoge kwaliteit.” Diamant Award bij Zoom.nl. Alle belangrijke reviews!

Panasonic Leica DG 10-25mm f/1.7 ASPHGroothoek-zoomobjectief: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoek-zoomobjectief. De allerbeste groothoek-zoomlenzen zet ik voor je op een rij. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Panasonic Leica DG 10-25mm f/1.7 ASPH, die in augustus 2019 op de markt is gekomen.

Panasonic Leica DG 10-25mm f/1.7 ASPH

Brandpuntsafstand: 10-25mm / fullframe equivalent 20-50mm | Maximaal diafragma: f/1.7 | Lensmount: microfourthirds | Geschikt voor fullframe: nee | Gewicht: 690gr | Lengte x diameter: 128 x 87.6mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 28cm | Vergrotingsfactor: 0.14x | Filtermaat: 77mm | Release datum: augustus 2019 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs: 1.639 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Panasonic Leica DG 10-25mm f/1.7 ASPH Deze Panasonic-lens in het kort

De volledige naam van deze lens is lang: Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH. Maar het is dan ook een unieke lens met een lichtsterk optiek dat constant is over het hele zoombereik. Dat zoombereik is ook al uniek: 20-50mm (fullframe-equivalent). Dankzij dat lichtsterke diafragma van f/1.7 heb je perfecte controle over de scherptediepte en kun je ook scherpe opnamen maken bij weinig licht.

Fenomenale bokeh

Deze relatief compacte lens is bij uitstek geschikt voor het fotograferen van weidse landschappen met een dramatisch perspectief. Portretfotografen kunnen hun hart ophalen: de bokeh van deze toplens is fenomenaal, dankzij het snelle diafragma in combinatie met het afgeronde diafragma met 9 lamellen.

Autofocus: razendsnel & fluisterstil

De autofocusmotor van deze lens is zeer snel. Samen met een intern scherpstelsysteem zorgt die voor vloeiende, nauwkeurige en stille autofocus, zowel bij foto’s als bij 4K-video. Een focuskoppelingsmechanisme zorgt voor bijzonder rappe AF/MF-schakeling.

Weerbestendig ontwerp

Deze geweldige lens van Panasonic heeft uiteraard ook een uitstekende bouwkwaliteit. Hij is spatwater-, stof- en vorstbestendig. Hij is dus geschikt voor fotograferen onder de meest zware omstandigheden.

Deze Panasonic-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie

Panasonic Leica 10-25mm f/1.7 op CameraNU.nl >>

Panasonic Leica 10-25mm f/1.7 op Cameraland.nl >>

Panasonic Leica 10-25mm f/1.7 op Kamera-express.nl >>

Panasonic actie van CameraNU.nlTot €799 korting op Panasonic S5 Mark II (X) met geselecteerde lens!

Ontvang nu tot €799 korting bij aankoop van een Panasonic S5 Mark II (X) systeemcamera in combinatie met een geselecteerd Panasonic objectief. Je profiteert van deze actie tot en met 3 juni 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Panasonic Leica DG 10-25mm f/1.7 ASPH(Professionele) reviewers over de Panasonic Leica 10-25mm f/1.7

De Panasonic Leica DG 10-25mm f/1.7 ASPH: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Focus Magazine (Mich Buschman, septembernummer 2019, full review): Van deze “opvallend lichtsterke groothoek-tot-standaard-zoom” spreekt Buschman vooral de vaste hoge lichtsterkte over het hele zoombereik erg aan. Voor een microfourthirds-lens is hij redelijk groot en zwaar. De autofocus werkt stil en uiterst nauwkeurig. Bij close-ups is de bokeh aangenaam verzacht.
  Deze lens is door z’n beeldhoeken uitermate geschikt voor reportages, landschaps-, architectuur- en interieuropnames. Vooral ook als het licht minder is. Kleine imperfecties zijn er wel, maar dat geldt voor alle lenzen.
  Conclusie: dit is een professionele lens “vanwege de hoge vaste lichtsterkte, de degelijke constructie, de werking én de resultaten. Velen zullen watertandend naar deze unieke zoom kijken.” De hoge verkoopprijs noemt Buschman reëel. Eindoordeel: predicaat Super met het hoge cijfer 9,1.
 • Fototijdschrift Zoom.nl (november/decembernummer 2019, full review): Opnieuw weet Panasonic de MFT-fotografen te boeien met een interessant objectief, aldus de reviewer van Zoom.nl. De lens omvat met z’n zoombereik veelgebruikte brandpunten. Door z’n lichtsterkte van f/1.7 is hij interessant voor fotografen én filmers.
  De lens heeft een “verfrissende combinatie van bereik, lichtsterkte en optische kwaliteit.” Ook de autofocus is uitstekend: snel, precies en stil. Bij handmatige scherpstelling werkt de scherpstelring soepel. Daardoor zijn volgens de reviewer “subtiele en fraaie scherpteovergangen bij video mogelijk”. De prijs is fors “maar de optische kwaliteiten en veelzijdige mogelijkheden verklaren dat”. De lens is een uitstekende optie voor wie nu werkt met verschillende lichtsterke primes. Zij kunnen al die lenzen inruilen voor “dit totaalpakket van hoge kwaliteit”. Eindoordeel: Diamant Award met het hoge cijfer 8.3.
 • Chip Fotomagazine (decembernummer 2019): Ondanks z’n gewicht van 700 gram is dit zoomobjectief nog goed te hanteren, en goed in balans met bijvoorbeeld de Lumix G9. De beeldkwaliteit is uitstekend, zelfs “imposant”.
  Bij open diafragma is er sprake van vignettering, maar die neemt af als je diafragmeert. Tonvormige vertekening, kenmerkend voor groothoeken, is in de groothoekstand zichtbaar. De bouwkwaliteit is ook uitstekend, met een behuizing die bestand is tegen spatwater en stof. Hij ziet er “heel strak en opgeruimd” uit. De autofocus reageert zeer snel en doelgericht. Het testoordeel is ‘Zeer goed’, met een totaalscore van 1,3 (een 1 is het hoogst haalbare.).
 • Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): Deze Panasonic is bijzonder volgens Jan Paul. “Het bereik en de lichtsterkte vind je nergens anders en de beeldkwaliteit is uitstekend. Het is dan ook niet vreemd dat aan zo’n unieke lens ook een wat steviger prijskaartje hangt dan bij Micro Four Thirds gebruikelijk is.” Het prijskaartje is gelijk het enige minpunt aan dit objectief. Ligt dat voor jou te hoog, kijk dan naar de Panasonic Leica DG Vario Elmarit 8-18mm f/2.8-4 ASPH. Die is wel een stuk minder lichtsterk. Voor veel typische groothoekfotografie (landschappen, interieurs) is dat geen probleem.
  De Panasonic 10-25mm f/1.7 biedt vrijwel dezelfde beeldkwaliteit en lichtsterkte als de vaste brandpunten die binnen dat zoombereik vallen. Kijk je er zo naar, dan valt de prijs reuze mee.
  Ga je met de Panasonic 10-25mm f/1.7 filmen, dan is deze lens het hoge bedrag meer dan waard, aldus Jan Paul. “Want dan biedt dit objectief zoveel extra mogelijkheden die je niet op andere lenzen vindt, dat de meerprijs totaal gerechtvaardigd is. Denk hierbij aan handmatige scherpstelling met stops op oneindig en dichtbij, een klikloos diafragma en de afwezigheid van focusbreathing.”
  Kortom: een fijne allround lens voor fotografen. En een van de allerbeste objectieven die je kunt kopen als je filmt met een MFT-camera.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Leica DG 10-25mm f/1.7 is volgens Gordon een unieke en flexibele lens, en ‘a dream come true’ voor wie video schiet, een echte ‘holy grail’. Het zoombereik is uniek, je vindt dit niet bij een andere lens. Hij gaat van zeer wijde groothoek naar standaardbereik, waardoor het een verrassend veelzijdige lens is om altijd op je camera te hebben.
  De korte minimale scherpstelafstand stelt je in staat om mooie close-ups te schieten, maar wat deze lens echt speciaal maakt is het constante maximale diafragma van f/1.7. De aantrekkelijke beeldkwaliteit en de ‘crispy’ foto’s die je ermee kunt schieten, maken dat hij met gemak een hele rij prime-objectieven kan vervangen. Dat scheelt nogal in je fototas.
  Voor videografen is het zoombereik en het snelle diafragma ook perfect. Zij zullen dol zijn op de klikloze diafragmaring en lineaire handmatige scherpstelling. Ben je een fotograaf, dan is het natuurlijk ook een zeer aantrekkelijke lens, maar moet hij wel opboksen tegen een aantal flinke concurrenten. Zoals de Leica DG 8-18mm, die nog iets meer groothoek heeft en een veel lagere prijs. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Dit is een heerlijke lens, een lens om van te houden. Het snelle maximale diafragma is geweldig voor fotograferen/videograferen bij weinig licht. Ook kun je dankzij het snelle diafragma de achtergrond makkelijk vervagen. En hij houdt dat snelle diafragma over het hele zoombereik.
  Deze Panasonic stelt razendsnel scherp en is zeer, zeer precies. De kwaliteit van de beelden is bij deze lens de slagroom op de taart: geweldig. Wel kan er flare voorkomen. Maar over het algemeen is het een fantastische lens, een verrijking van het MFT-systeem. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Deze Panasonic is optisch uitzonderlijk goed, hij is waanzinnig snel. En hij is ook zeer aantrekkelijk voor videografen vanwege de geavanceerde focusmogelijkheden. De prestaties zijn van uitzonderlijke klasse over het hele diafragma- en zoombereik. Daarmee kan het makkelijk een aantal prime-lenzen vervangen in je cameratas, zo goed is de optische kwaliteit.
  Het is niet te ontkennen: het is een grote en zware lens, die beter in balans is op de wat grotere MFT-camera’s zoals de Panasonic G9. Verder is voor fotografen de klikloze diafragmaring (die voor videografen juist handig is) misschien wat minder voordelig. Het zoombereik van 20-50mm (fullframe-equivalent) is zeer veelzijdig voor bijvoorbeeld reisfotografen.
  Wijdopen op 25mm is hij een heel klein beetje zacht, en daar kun je het best diafragmeren voor de scherpste resultaten. Maar voor het overige levert de lens fantastische scherpte op alle diafragma’s en brandpunten, zelfs in de hoeken van het beeld.
  De bouwkwaliteit is ook zeer goed, dat mag natuurlijk ook wel gezien het prijskaartje. De weerbestendigheid is de slagroom op de al overvolle taart. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Photobyrichard.com (Richard, full review): Dit is een van de grootste, zwaarste en duurste lenzen die je kunt kopen voor het microfourthirds-system. Daarmee is de Leica 10-25 f/1.7 niet ontworpen voor alledaagse gebruikers. Maar of je hem zwaar, groot en duur vindt, hangt van je perspectief af...
  Veel fotografen en videografen hebben standaard een aantal snelle groothoek- en standaard-primelenzen in hun cameratas. Stel je hebt een 12mm, 15mm, 20mm en 25mm in die tas. Tel van die lenzen het gewicht, de grootte en de prijs bij elkaar op en vergelijk hem met de Leica 10-25 f/1.7. Zo moet je er eigenlijk naar kijken. Met als bijkomend voordeel dat je niet van lens hoeft te wisselen.
  Voor bruids- en documentaire fotografen biedt deze lens de meest gebruikte brandpunten. Met het gemak dat je je fotoklussen met één lens kunt doen, zonder steeds te hoeven wisselen van lens.
  En hoe zit het dan met de beeldkwaliteit van deze lens ten opzichte van de primes? Richard was eerst sceptisch: een zoomlens kan nooit de kwaliteit van een primelens evenaren. Maar na het testen is hij ‘om’: de beeldkwaliteit is zeker vergelijkbaar. Als pro fotograaf of videograaf moet je overwegen om je primes aan de kant te schuiven voor deze ‘verbazingwekkende’ zoomlens. “It would make your life a lot easier without sacrificing the image quality.”
 • Lenstip.com (full review): Dit is een heerlijk snelle lens. Het zoombereik is uniek, en de optiek kun je met een gerust hart ‘sensationeel’ noemen. Ook de bouwkwaliteit is zeer solide. Daarom krijgt hij van de reviewer de allerhoogste award: Editor’s Choice.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Panasonic heeft bewezen dat een zoomlens primelenzen kan vervangen. Mochten mensen nog anders denken, het tegendeel is bewezen. Ik heb de lens nu een dikke maand in huis en heb er eerst binnen foto's mee gemaakt. Wat gelijk opvalt is dat de hoeken op f/1.8 al bijna scherp zijn. 1 stop diafragmeren en de hoeken zijn scherp. En dan heb je toch een fantastisch bokeh. Maar waar ik hem voor gekocht heb is landschapsfotografie. De afgelopen dagen kunnen testen en ik was erg onder de indruk. Samen met de Olympus E-M1x op High Res geeft de lens superscherpe beelden. Ook met filters en tegenlicht amper last van flare en de scherpte blijft subliem.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Abnormaal goed! Deze lens mogen testen tijdens een ochtendje foto's maken van Schotse Hooglanders met een Panasonic GX8 (mijn huidige camera). Ik wist niet dat deze scherpte in de foto's mogelijk was op een MFT sensor. Autofocus was point and shoot.
  Bouwkwaliteit en met name je diafragma instellen op de lens voelt kwalitatief aan. Het heeft een klik, waardoor je altijd precies weet of je zelf je diafragma hebt ingesteld, of dat je de lens automatisch het diafragma laat bepalen.
  Het is een behoorlijke lens qua formaat, zeker voor het MFT systeem. Maar op een GH5 (collega schoot die ochtend met de GH5 en deze lens) staat het niet gek. Vergelijkbaar met een Full Frame camera & lens qua formaat.
  Voor een hobbyfotograaf moet je wel erg liefhebber zijn wil je deze prijs rechtvaardigen. Daartegenover staat wel dat je waarschijnlijk de beste lens voor MFT op je camera hebt zitten. Voor pro’s is dit een no-brainer. Mocht je twijfelen, probeer ‘m uit ‘and be mind-blown’!” Bekijk alle reviews van kopers >>

Panasonic Leica 10-25mm f/1.7 op CameraNU.nl >>

Panasonic Leica 10-25mm f/1.7 op Cameraland.nl >>

Panasonic Leica 10-25mm f/1.7 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Panasonic Leica 10-25mm f/1.7

 • Constant helder diafragma van f/1.7 over het gehele zoombereik
 • Professionele Leica DG-lens voor ultieme optische kwaliteit
 • Spatwater-, stof- en vorstbestendig
 • Video Support voor perfecte video-opnames
 • Ontworpen voor microfourthirds systeemcamera’s
 • Snelle 240fps autofocusaandrijving
 • Cirkelvormig diafragma met 9 bladen
 • Traploze diafragmaring ideaal voor video
 • Spatwater-, stof- en vorstbestendig

Panasonic Leica 10-25mm f/1.7 op CameraNU.nl >>

Panasonic Leica 10-25mm f/1.7 op Cameraland.nl >>

Panasonic Leica 10-25mm f/1.7 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Panasonic Leica 10-25mm f/1.7

Bekijk een mooie YouTube-review van de Panasonic Leica 10-25mm f/1.7 door fotograaf David Thorpe (7 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Panasonic Leica 10-25mm f/1.7 op CameraNU.nl >>

Panasonic Leica 10-25mm f/1.7 op Cameraland.nl >>

Panasonic Leica 10-25mm f/1.7 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S5 Mark IIOverzicht Panasonic systeemcamera's

Panasonic heeft een reeks prachtige systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fraaie fullframers en microfourthirds-camera’s. Benieuwd naar alle Panasonic-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Panasonic-lenzen voor je systeemcamera op een rij

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Panasonic microfourthirds systeemcamera? Ik heb de best besproken Panasonic objectieven voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Panasonic objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Panasonic Leica DG 10-25mm f/1.7MFTNeeGroothoekzoom199995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25-50mm f/1.7MFTNeeTelezoom199995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 12-35mm f/2.8MFTNeeStandaardzoom99995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 42.5mm f/1.2MFTNeePortret136694/100Reviews>
Panasonic Lumix G 12-35mm f/2.8mm IIMFTNeeStandaardzoom99993/100Reviews>
Panasonic Leica DG 12-60mm f/2.8-4.0MFTNeeStandaardzoom98792/100Reviews>
Panasonic Leica DG 200mm f/2.8MFTNeeSupertele299992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 50-200mm f/2.8-4.0MFTNeeSupertelezoom179992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 8-18mm f/2.8-4.0MFTNeeGroothoekzoom119992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 35-100mm f/2.8 Power OISMFTNeeTelezoom124990/100Reviews>
Panasonic Leica DG 100-400mm f/4.0-6.3 IIMFTNeeSupertelezoom169990/100Reviews>
Panasonic Lumix G 7-14mm f/4.0MFTNeeGroothoekzoom87390/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25mm f/1.4 IIMFTNeeStandaard64988/100Reviews>
Panasonic Lumix G X 35-100mm f/2.8MFTNeeTelezoom89987/100Reviews>
Panasonic Leica DG 9mm f/1.7MFTNeeGroothoek49985/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25mm f/1.4MFTNeeStandaardNiet leverbaar85/100Reviews>
Panasonic Leica DG 15mm f/1.7MFTNeeGroothoek49084/100Reviews>
Panasonic G 25mm f/1.7 ASPHMFTNeeStandaard17980/100Reviews>
Panasonic Lumix G 14-140mm f/3.5-5.6MFTNeeReiszoom58980/100Reviews>

 

Olympus-lenzen voor je Panasonic

Heb je een systeemcamera van Panasonic? Dan kun je daar vaak ook een Olympus-objectief op gebruiken. Olympus heeft een breed aanbod lenzen met microfourthirds-vatting. Geweldige kwaliteit, uitstekend gereviewed.

Bekijk de toplenzen van Olympus >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (10 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy