Panasonic Leica 12-60mm f/2.8-4.0 | Reviews & Tests

Zoek je het beste objectief voor je Panasonic systeemcamera? De Panasonic Leica 12-60mm f/2.8-4.0 is een standaardlens met een prachtige beeldkwaliteit. “In ons testlab laat het zoomobjectief een erg goede scherpte zien.” Alle belangrijke reviews!

Panasonic 12-60mm f/2.8-4.0Lichtsterke standaardzoomlenzen: de werkpaarden

De lichtsterke standaardzoomlenzen noemen ze ook wel de ‘werkpaarden van de fotograaf’. Het zijn verreweg de meest gebruikte objectieven voor professionals en serieuze amateurs. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Panasonic 12-60mm f/2.8-4.0, die in 2017 op de markt is gekomen.

Panasonic 12-60mm f/2.8-4.0

Brandpuntafstand: 12-60mm / fullframe-equivalent: 24-120mm | Lichtsterkte: f/2.8-4.0 | Gewicht: 320gr | Lengte: 86mm | Beeldstabilisatie: ja | Vergrotingsfactor: 0.3x | Filtermaat: 62mm | Release datum: 2017 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs: 669 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Panasonic-lens in het kort

De samenwerking tussen Panasonic en Leica levert keer op keer hoogwaardige objectieven op. Een goed voorbeeld hiervan is de Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-60mm f/2.8-4.0 ASPH Power OIS. Een standaard zoomlens met een bereik van 12-60mm (fullframe-equivalent: 24-120mm). Inzetbaar voor zeer verschillende fotogenres: weidse landschappen, scherpe portretten, snelle reportages, mooie close ups.

Een topper bij slecht licht

Ook bij weinig licht is dit een topper, dankzij de lichtsterkte en de 5-assige beeldstabilisatie. De lens is ook lekker compact en licht (slechts 320 gram). Ook voor video is dit een sterk objectief: dankzij het interne scherpstelsysteem is de bediening bijna geruisloos en het aandrijfsysteem stelt je camera in staat om de helderheid van de situatie snel in te schatten. Ideaal in combinatie met bijvoorbeeld de Panasonic G9 of GH5(s).

Deze Panasonic-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Productfotografie
 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie

Panasonic 12-60mm op CameraNU.nl >>

Panasonic 12-60mm op Cameraland.nl >>

Panasonic 12-60mm op Kamera-express.nl >>

Panasonic actie van CameraNU.nlTot €799 korting op Panasonic S5 Mark II (X) met geselecteerde lens!

Ontvang nu tot €799 korting bij aankoop van een Panasonic S5 Mark II (X) systeemcamera in combinatie met een geselecteerd Panasonic objectief. Je profiteert van deze actie tot en met 3 juni 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Panasonic 12-60mm f/2.8-4.0(Professionele) reviewers over de Panasonic 12-60mm f/2.8-4.0

De Panasonic 12-60mm f/2.8-4.0: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Chip Fotomagazine (juli 2017): Dit zoomobjectief van Panasonic heeft speciale dichtingen waarmee het beschermd wordt tegen stof en vocht, legt de reviewer uit. Dat maakt het objectief ook geschikt voor outdoor-avonturen. “Wat ons ook goed bevalt is de snelle en aangenaam stille autofocus die bij het maken van video’s trefzeker scherpstelt.”
  In het testlab van Chip blijkt dat het zoomobjectief een erg goede scherpte heeft in het midden van het beeld. “In de hoeken valt de gemeten resolutie 10 tot 23 procent terug. Dat komt overeen met de resultaten van de beste zoomobjectieven in onze lijsten.” Testoordeel: goed met een puntentotaal van 88.6 uit 100.
 • Camerastuffreview.com: Deze Panasonic heeft een mooi groot bereik, een goede kortste instelafstand, redelijke lichtsterkte, uitstekende beeldstabilisatie en een beeldkwaliteit waarmee het zich bij de beste zoomobjectieven voor microfourthirds voegt, aldus de reviewer. Maar er zijn wel concurrenten uit eigen stal. Zoals de goedkopere 12-60mm f/3.5-5.6 of de Panasonic 12-35mm f/2.8 II. Ook zijn er goede concurrenten van Olympus: de M.Zuiko PRO 12-40mm f/2.8 en de M.Zuiko PRO 12-100mm f/4.
  Beide lenzen van Olympus zitten op hetzelfde kwaliteitsniveau. Hoewel je deze lenzen probleemloos op je Panasonic body kunt klikken, mis je wel bepaalde functionaliteit, zoals Panasonics DUAL IS of de geavanceerde DFD autofocus van Panasonic. Zonder DFD is het contrastdetectiesysteem van Panasonic een stuk minder geavanceerd. “Wie optimaal gebruik wil maken van zijn Panasonic camera doet er dus goed aan om gebruik te maken van Panasonic objectieven zoals de VARIO-ELMARIT 12-60mm.”
 • Ephotozine.com: Een standaardzoomlens is een zeer bruikbaar objectief met een hoog prestatieniveau, schrijft de reviewer. Deze Leica DG Vario-Elmarit 12-60mm f/2.8-4 Asph is een opmerkelijk prettige lens en ondanks de hoge prijs, geeft het een excellente prijs/kwaliteit-verhouding: echt waar voor je geld dus. “Definitely this is a very strong contender if looking for a versatile all purpose Micro Four Thirds zoom.” Testoordeel: Highly Recommended met 4.5 uit 5 sterren.
 • Photographyblog.com: Deze lens biedt een veelzijdig zoombereik van 24-120mm in een relatief compacte en lichte verpakking, schrijft de reviewer. De Panasonic heeft een excellente beeldkwaliteit over het gehele zoombereik. Daarnaast is de autofocus indrukwekkend snel en stil. Je kunt hem daardoor gebruiken als lens die je altijd op je camera hebt, een “walk-around lens”.
  Door z’n snelle en stille scherpstelling is hij zeer geschikt om ‘candid fotografie’ mee te bedrijven, en vooral voor videografie “making it a perfect partner for the GH5 camera that we tested it with. Build quality is very good, to be expected given the premium price-tag, and the fact that this lens is weatherproof is the icing on an already rich cake.” Testoordeel: Essential met 5 uit 5 sterren.
 • Photozone.de: Levert zeer goede prestaties zonder briljant te zijn. En dat laatste kan ook niet gezien z’n flinke zoombereik, aldus de reviewer. De resolutie is perfect (haarscherp) in het centrum van het beeld. “However, like many MFT standard zoom lenses it suffers from aggressive distortion auto-correction at the wide end of the range which is limiting the border quality to max. good to very good results at 12mm.” De bouwkwaliteit is zeer hoog, de gebruikte materialen zijn van het hoogste niveau en alles is zeer goed in elkaar gezet. En ook de weerbestendigheid is erg robuust. “It's also very compact lens relative to it's zoom range and speed. The AF is very fast and absolutely noiseless. Panasonic Power OIS (optical image stabilizer) wasn't overly convincing unfortunately.”
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Met deze Leica vang je de wereld met een hoge kwaliteit. Prima zoomlens met een uitstekend bereik van redelijk groothoek tot een redelijke tele. Je hebt dus zelden nog een ander objectief nodig. De kwaliteit is over het gehele bereik zeer goed tot super. Diafragmeren is alleen nodig om de scherptediepte te beheren. Ik gebruik nu nagenoeg geen andere lens meer.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Naast het compactere 14-45 had ik al een aantal lichtsterke objectieven met vast brandpunt. Deze lichtsterke zoom is daarnaast wat universeler in het gebruik: minder vaak van lens wisselen en een groter bereik aan beide kanten dan ik tot nu toe in de tas droeg. Ik gebruik hem op een Lumix-GX7.
  Ik heb hem nog maar een paar weken in gebruik: in donkere oude kerkjes in Friesland, maar ook buiten bij opnames van oude architectuur en mensen op het stadsplein had ik er veel plezier van. Over de beeldkwaliteit ben ik tot nu tevreden.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Superkwaliteit! OK deze lens kost wel wat maar dan heb je ook wat! Robuust, klein, en over de hele range crispy scherpe foto's!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Toppertje. Ik heb deze Leica lens en moet zeggen dat deze lens zeker geen verkeerd objectief is, ik gebruik het merendeels voor filmen met GH5 en hij doet het hartstikke goed! Een echte aanrader dus.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Panasonic 12-60mm op CameraNU.nl >>

Panasonic 12-60mm op Cameraland.nl >>

Panasonic 12-60mm op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Panasonic 12-60mm

 • Lichtsterke standaard zoomlens met brede inzetbaarheid
 • Vijf-assige POWER O.I.S. beeldstabilisatie
 • Geruisloos intern scherpstelsysteem
 • Mooie bokeh dankzij 9 afgeronde diafragmabladen
 • Lensconstructie van veertien elementen in twaalf groepen
 • MFT objectief met een 35mm-equivalent van 24-120mm
 • Spatwater-, stof en vorstbestendig

Panasonic 12-60mm op CameraNU.nl >>

Panasonic 12-60mm op Cameraland.nl >>

Panasonic 12-60mm op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Panasonic 12-60mm

Bekijk een mooie YouTube-review van de Panasonic 12-60mm door fotograaf David Thorpe (10 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Panasonic 12-60mm op CameraNU.nl >>

Panasonic 12-60mm op Cameraland.nl >>

Panasonic 12-60mm op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S5 Mark IIOverzicht Panasonic systeemcamera's

Panasonic heeft een reeks prachtige systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fraaie fullframers en microfourthirds-camera’s. Benieuwd naar alle Panasonic-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

Alle standaard zoomobjectieven op een rij

Heel veel lichtsterke standaard zoomobjectieven heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de belangrijkste reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Alle Panasonic-lenzen voor je systeemcamera op een rij

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Panasonic microfourthirds systeemcamera? Ik heb de best besproken Panasonic objectieven voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Panasonic objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Panasonic Leica DG 10-25mm f/1.7MFTNeeGroothoekzoom199995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25-50mm f/1.7MFTNeeTelezoom199995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 12-35mm f/2.8MFTNeeStandaardzoom99995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 42.5mm f/1.2MFTNeePortret136694/100Reviews>
Panasonic Lumix G 12-35mm f/2.8mm IIMFTNeeStandaardzoom99993/100Reviews>
Panasonic Leica DG 12-60mm f/2.8-4.0MFTNeeStandaardzoom98792/100Reviews>
Panasonic Leica DG 200mm f/2.8MFTNeeSupertele299992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 50-200mm f/2.8-4.0MFTNeeSupertelezoom179992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 8-18mm f/2.8-4.0MFTNeeGroothoekzoom119992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 35-100mm f/2.8 Power OISMFTNeeTelezoom124990/100Reviews>
Panasonic Leica DG 100-400mm f/4.0-6.3 IIMFTNeeSupertelezoom169990/100Reviews>
Panasonic Lumix G 7-14mm f/4.0MFTNeeGroothoekzoom87390/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25mm f/1.4 IIMFTNeeStandaard64988/100Reviews>
Panasonic Lumix G X 35-100mm f/2.8MFTNeeTelezoom89987/100Reviews>
Panasonic Leica DG 9mm f/1.7MFTNeeGroothoek49985/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25mm f/1.4MFTNeeStandaardNiet leverbaar85/100Reviews>
Panasonic Leica DG 15mm f/1.7MFTNeeGroothoek49084/100Reviews>
Panasonic G 25mm f/1.7 ASPHMFTNeeStandaard17980/100Reviews>
Panasonic Lumix G 14-140mm f/3.5-5.6MFTNeeReiszoom58980/100Reviews>

 

Olympus-lenzen voor je Panasonic

Heb je een systeemcamera van Panasonic? Dan kun je daar vaak ook een Olympus-objectief op gebruiken. Olympus heeft een breed aanbod lenzen met microfourthirds-vatting. Geweldige kwaliteit, uitstekend gereviewed.

Bekijk de toplenzen van Olympus >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (10 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy