OM System M.Zuiko Digital ED 20mm f/1.4 PRO | Reviews

De OM System M.Zuiko Digital ED 20mm f/1.4 PRO is een lichtsterke prime-lens met een veelzijdige brandpuntsafstand. Ideaal voor natuur-, landschaps-, straat- en reisfotografie. Deze Pro-lens heeft een prachtige ‘feathered bokeh’. “Als je het licht wilt houden op straat of op reis, dan is dit de lens voor jou.” Alle belangrijke reviews!

OM System M.Zuiko Digital ED 20mm f/1.4 PROLichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de OM System M.Zuiko Digital ED 20mm f/1.4 PRO, die eind december 2021 op de markt is gekomen.

OM System M.Zuiko Digital ED 20mm f/1.4 PRO

Brandpuntsafstand: 20mm / fullframe equivalent 40mm | Maximaal diafragma: f/1.4 | Lensmount: MFT | Geschikt voor fullframe: nee | Gewicht: 247gr | Lengte x diameter: 61.7 x 63.4mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 25cm | Vergrotingsfactor: 0.22x | Filtermaat: 58mm | Release datum: eind december 2021 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 699 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

OM System 20mm f/1.4 PRO op Cameranu.nl >>

OM System 20mm f/1.4 PRO op Cameraland.nl >>

OM System 20mm f/1.4 PRO op Kamera-express.nl >>

OM System M.Zuiko Digital ED 20mm f/1.4 PRODeze OM System-lens in het kort

OM System, het is even wennen die nieuwe naam van Olympus. Maar wat een prachtige eerste lens levert de opvolger van Olympus af. De M.Zuiko Digital ED 20 mm f/1.4 PRO lens heeft een hoge resolutie en een eersteklas optisch ontwerp, met 11 elementen in 10 groepen, waaronder Super ED-lenzen, ED lenzen, Super HR-lenzen en asferische lenzen. Indrukwekkend.

Hoge beeldkwaliteit

Indrukwekkend is daardoor ook de beeldkwaliteit. Met uiterst scherpe beelden van hoek tot hoek en natuurlijke kleuren. Deze lens haalt het maximale uit de cameraprestaties, ook als je fotografeert met de High Res Shot-modus die op diverse Olympus camera’s zit. Ook lensfouten als ghosting en overstraling worden geminimaliseerd, mede dankzij de ZERO-coating.

OM System M.Zuiko Digital ED 20mm f/1.4 PROFeathered bokeh

Net als in de befaamde serie lenzen M.Zuiko PRO f/1.2-serie heeft deze OM System de zogenaamde ‘feathered bokeh’ in huis. Die zorgt voor een langzame overgang van onscherpte naar scherpte in je beelden als je met een groot diafragma schiet. Daardoor ontstaat een bijzondere, vloeiende en dromerige bokeh-kwaliteit.

Zeer compact en lichtgewicht

Deze M.Zuiko Digital ED 20 mm f/1.4 PRO is zeer lichtsterk, en heeft daartoe nogal wat kwaliteitsglas in z’n body. Maar ondanks dat is hij compact en lichtgewicht ontworpen. Bevestig je hem bijvoorbeeld op de Olympus OM-D E-M5 Mark III, dan heb je een totaalgewicht van slechts 661 gram. Ideaal voor op reis of voor een hele dag fotograferen in de natuur.

OM System M.Zuiko Digital ED 20mm f/1.4 PROMooie close-ups en macro’s

De M.Zuiko Digital ED 20mm f/1.4 PRO is ook een zeer snelle en responsieve lens. De autofocus is ongekend rap en precies. Extra mooi: deze lens is ook zeer geschikt voor prachtige close-ups dankzij een kortste scherpstelafstand van slechts 25cm. Daarmee maak je ook macro-achtige beelden (vergroting van 0.22x), met ook hier een bijzondere ‘feathered bokeh’.

Uitstekende bouwkwaliteit

De M.Zuiko Digital ED 20mm f/1.4 PRO is daarbij uitstekend gebouwd en zeer goed afgedicht tegen stof, spatwater en vorst. Zodat jij met een gerust hart kunt blijven fotograferen, ook bij regen of sneeuw. Fluorine coating op de voorste lens zorgt ervoor dat waterdruppels ervan afrollen en je vuil makkelijk kunt verwijderen.

Deze OM System-lens is ideaal voor:

 • Reisfotografie
 • Portretfotografie
 • Straatfotografie
 • Productfotografie

OM System 20mm f/1.4 PRO op Cameranu.nl >>

OM System 20mm f/1.4 PRO op Cameraland.nl >>

OM System 20mm f/1.4 PRO op Kamera-express.nl >>

Olympus cashback-actie van Cameranu.nlTot €500 cashback op OM System camera’s en lenzen!

Ontvang nu tot €500 cashback op geselecteerde OM System camera's en lenzen tijdens de OM System Zomer Promotie. Deze actie loopt tot en met 28 juli 2024 dus grijp snel je kans!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de OM System 20mm f/1.4 PRO

De OM System 20mm f/1.4 PRO: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De OM System M.Zuiko Digital ED 20 mm f/1.4 PRO is volgens Mark lekker klein en lichtgewicht en kan dienen als een geweldige allround standaardlens voor alledaagse opnamen. De beeldhoek is vrij uniek, de bouwkwaliteit uitstekend. En hij heeft een snel maximaal diafragma van f/1.4.
  Deze lens presteert volgens Mark optisch uitstekend. Hij is haarscherp in het midden en aan de randen van vrijwel het hele beeld, zelfs bij wijd open fotograferen met f/1.4. De bokeh is erg mooi dankzij de combinatie van het f/1.4 maximale diafragma en 9 afgeronde en gevederde diafragmalamellen. De zonnesterren bij f/16 zijn zeer goed gedefinieerd.
  Van overstraling heb je vrijwel geen last bij fotograferen tegen de zon in. Ook lensfouten als chromatische aberraties en tonvormige vervorming zijn goed onder controle. Wel is vignettering een beetje zwaar bij maximaal diafragma.
  Ook de bouwkwaliteit is fantastisch: hij heeft een volledig metalen constructie en uitstekende weerbestendigheid. Enige minpunt is z’n vrij hoge prijskaartje. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Imaging-resource.com (Jeremy Gray, field review): Deze eerste lens van OM Digital Solutions is volgens Jeremy geweldig. Hij brengt hulde aan de Olympus-geschiedenis die eraan voorafgaat. Wie fotografeert met een Olympus-camera krijgt dezelfde geweldige kwaliteit die je gewend bent van M.Zuiko PRO-lenzen. Alleen de naam is anders.
  De optische prestaties zijn geweldig. Ze zijn vervat in een robuust, compact en lichtgewicht ontwerp. “Zelfs bij f/1.4 is de lens scherp. De lens levert een aangename, gevederde bokeh en behoudt meestal een goede controle over aberraties, zelfs bij uitdagend licht.” Kortom: een veelzijdige lens die een waardevolle aanvulling zal zijn op de uitrusting van veel fotografen.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De allereerste nieuwe OM System-lens is gelukkig van de oude vertrouwde kwaliteit die we van Olympus gewend zijn. De weerbestendige constructie van aluminium die we gewend zijn van lenzen uit de Olympus Pro-serie, houdt volgens Jim stand. En de fluor-coating tegen vegen en vuil is een welkome toevoeging.
  Mooi is ook het compacte formaat. Hij is daardoor beter geschikt voor kleinere camera's dan de M.Zuiko f/1.2 Pro-serie. De optica is volgens Jim uitstekend. De details zijn scherp, de achtergrondonscherpte is aangenaam en de autofocus is snel en stil. Wel is chromatische aberratie aanwezig, maar die kun je onderdrukken door het diafragma een beetje te verkleinen.
  Kortom: een scherpe en goed gemaakte lens. Niet perfect, want er zit geen focuskoppeling op en de chromatische aberratie kan minder. Eindoordeel: Goed met 3.5 van de 5 sterren.
 • Photofocus.com (Brett Day, full review): De OM System 20mm f/1.4 Pro is volgens Brett een prachtige lens. Voor minder dan 700 euro krijg je een professionele lens met een volledig metalen constructie, IPX1-weersafdichting, snelle en nauwkeurige autofocus en kleuren, scherpte en bokeh die je afbeeldingen tot leven brengen. “Dankzij het snelle diafragma wordt fotograferen bij weinig licht ook een fluitje van een cent. Als je het licht wilt houden op straat of op reis, dan is dit de lens voor jou.”
 • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): Andy bewondert de M.Zuiko f/1.2 Pro prime-lenzen, maar volgens hem vertegenwoordigt f/1.4 de echte ‘sweet spot’ voor microfourthirds. Je hebt dan een snel diafragma zonder concessies te doen aan de draagbaarheid, wat de belangrijkste attractie van het systeem is. Het prijskaartje is ook een stuk vriendelijker.
  Gelukkig voldoet de OM System 20mm f/1.4 aan de verwachtingen: volgens Andy is het een fijne lens. Minpunt is het ontbreken van een push-pull focuskoppeling. Dat is belangrijker bij dit soort snelle prime-lenzen dan bij de 12-45mm f/4. Hoewel de autofocus over het algemeen heel goed werkt, miste Andy de mogelijkheid om deze snel en gemakkelijk uit te schakelen wanneer dat nodig was.
  Andy: “Al met al is de OM 20mm f/1.4 een welkome aanvulling op het assortiment en een prima lens voor algemeen gebruik, vooral voor opnamen bij weinig licht.” Het karakter van deze lens is subtiel anders dan de 17mm of 25mm lenzen. De beelden zijn zeer natuurlijk. Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De OM System M.Zuiko 20mm f/1.4 Pro presteert over het algemeen erg goed. “Hij stelt snel en stil scherp, heeft geen last van focus breathing en is indrukwekkend scherp over het grootste deel van zijn diafragmabereik.” Wel heeft Angela wat chromatische aberratie (franjes) gezien. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): De OM System M.Zuiko Digital ED 20 mm f/1.4 PRO is volgens Jan Paul een objectief dat Olympus al veel eerder had moeten maken. Hij past uitstekend bij de camera’s uit de OM-D E-M1 en E-M5 series. Die zijn eveneens compact en licht en beter weerbestendig dan vrijwel alle andere camera’s op de markt. Daardoor zijn ze populair bij outdoorfotografen. Zij willen apparatuur die onder alle omstandigheden werkt én makkelijk mee te nemen is.
  Olympus heeft al een aantal zoomlenzen uitgebracht die bij die filosofie aansluiten: de M.Zuiko Digital ED 12-45mm f/4 PRO en de aangekondigde 40-150mm f/4 PRO. Deze nieuwe OM System M.Zuiko Digital ED 20mm f/1.4 PRO past volgens Jan Paul bij die trend. Hij is lichter en kleiner dan de duurdere objectieven voor de helft van de prijs, en hij biedt vrijwel het zelfde. “Nu maar hopen dat het niet bij deze ene 20mm blijft.”
 • DPReview TV (Chris Nichols, video-review): DPReview TV heeft een mooie review op YouTube gezet waarin ze alle aspecten van deze eerste OM System-lens onder de loep nemen. Hoe is goed zijn de beeldkwaliteit, de scherpte, de bokeh, de bouwkwaliteit en de autofocus? En vooral: is het wel een echte Olympus of toch niet?
  Bekijk dit review onderaan deze pagina.

OM System 20mm f/1.4 PRO op Cameranu.nl >>

OM System 20mm f/1.4 PRO op Cameraland.nl >>

OM System 20mm f/1.4 PRO op Kamera-express.nl >>

 

OM System M.Zuiko Digital ED 20mm f/1.4 PROBelangrijkste kenmerken van de OM System 20mm f/1.4 PRO

 • Heerlijk compact en licht: ideaal voor op reis
 • Hoge beeldkwaliteit: 11 elementen in 10 groepen, inclusief 3 ED-elementen, 1 Super ED-element, 2 super HR-elementen en 2 asferische elementen
 • Mooie ‘feathered’ bokeh: 9 afgeronde diafragmabladen
 • Creatieve close-ups: minimale scherpstelafstand van 25 cm
 • High res: geoptimaliseerd voor ‘hoge resolutie-functies' zoals de High Res Shot mode
 • Robuust: spatwaterdicht en vries- en stofbestendig

OM System 20mm f/1.4 PRO op Cameranu.nl >>

OM System 20mm f/1.4 PRO op Cameraland.nl >>

OM System 20mm f/1.4 PRO op Kamera-express.nl >>

 

DPReview TV over de OM System 20mm f/1.4 PRO

Bekijk een mooie review van Chris Nichols van DPReview TV over de OM System 20mm f/1.4 PRO (7:49 minuten). Hij neemt alle aspecten van deze lens onder de loep: de beeldkwaliteit, de lensfouten, de autofocus en meer. En hij kijkt vooral: is het wel een echte Olympus? Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

OM System 20mm f/1.4 PRO op Cameranu.nl >>

OM System 20mm f/1.4 PRO op Cameraland.nl >>

OM System 20mm f/1.4 PRO op Kamera-express.nl >>

 

Overzicht Olympus systeemcamera's

Olympus heeft een reeks prachtige systeemcamera’s met microfourthirds-sensor op de markt gebracht. Alle Olympus-camera’s heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet. Met daarbij de hoofdpunten van de belangrijkste reviews. Benieuwd?

Overzicht Olympus systeemcamera’s >>

 

Alle standaard prime-lenzen op een rij

Heel veel standaard prime-lenzen (50mm-lenzen) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een standaard prime-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Olympus-lenzen voor je systeemcamera op een rij

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Olympus microfourthirds systeemcamera? Ik heb de best besproken Olympus objectieven voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Olympus objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Olympus 7-14mm f/2.8 PROMFTNeeGroothoekzoom113995/100Reviews>
Olympus ED 150-400mm f/4.5 PROMFTNeeSupertelezoom699995/100Reviews>
Olympus ED 300mm f/4.0 IS PROMFTNeeSupertele233095/100Reviews>
OM System ED 12-40mm f/2.8 PRO IIMFTNeeStandaardzoom99995/100Reviews>
Olympus 8-25mm f/4.0 PROMFTNeeGroothoekzoom99994/100Reviews>
Olympus ED 12-100mm f/4.0 PROMFTNeeReiszoom129994/100Reviews>
Olympus ED 12-40mm f/2.8 PROMFTNeeStandaardzoom99994/100Reviews>
Olympus ED 17mm f/1.2 PROMFTNeeGroothoek139994/100Reviews>
Olympus ED 25mm f/1.2 PROMFTNeeStandaard129994/100Reviews>
Olympus ED 40-150mm f/2.8 PROMFTNeeTelezoom119992/100Reviews>
OM System ED 40-150mm f/4 PROMFTNeeTelezoom89990/100Reviews>
OM System ED 90mm f/3.5 Macro IS PROMFTNeeMacro149990/100Reviews>
Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom129990/100Reviews>
OM System ED 150-600mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom269990/100Reviews>
Olympus ED 12-45mm f/4.0 PROMFTNeeStandaardzoom64990/100Reviews>
Olympus ED 12-200mm f/3.5-6.3MFTNeeReiszoom89990/100Reviews>
Olympus ED 45mm f/1.2 PROMFTNeePortret129990/100Reviews>
OM System ED 20mm f/1.4 PROMFTNeeStandaard69990/100Reviews>
Olympus ED 60mm f/2.8 MacroMFTNeeMacro44988/100Reviews>
Olympus ED 8mm Fisheye f/1.8 PROMFTNeeFisheye77888/100Reviews>
Olympus 25mm f/1.8MFTNeeStandaard36286/100Reviews>
Olympus 17mm f/1.8MFTNeeGroothoek44985/100Reviews>
Olympus 45mm f/1.8MFTNeePortret26285/100Reviews>
OM System ED 9-18mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeGroothoekzoom69985/100Reviews>
Olympus ED 9-18mm f/4.0-5.6MFTNeeGroothoekzoom52983/100Reviews>
Olympus 14-150mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeReiszoom51980/100Reviews>
Olympus ED 75-300mm f/4.8-6.7 IIMFTNeeSupertelezoom46980/100Reviews>

 

Panasonic-lenzen voor je Olympus

Heb je een systeemcamera van Olympus? Dan kun je daar vaak ook een Panasonic-objectief op gebruiken. Panasonic heeft een breed aanbod lenzen met microfourthirds-vatting. Geweldige kwaliteit, uitstekend gereviewed.

Bekijk de toplenzen van Panasonic >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy