OM System ED 90mm f/3.5 Macro IS PRO: Reviews & Tests

De OM System M.Zuiko Digital ED 90mm f/3.5 Macro IS PRO is een professionele macrolens voor je microfourthirds systeemcamera van Olympus, OM System of Panasonic. Bijzonder aan deze lens is dat je een macrovergroting krijgt tot 2x, en met teleconverter zelfs tot 4x. En de scherpte is adembenemend. “Dit is de ultieme macrolens voor het microfourthirds-systeem.” EISA-award 2023-2024. Alle belangrijke reviews!

OM System M.Zuiko Digital ED 90mm f/3.5 Macro IS PROMacrolenzen: dicht op je onderwerp

Wat is er leuker dan macro-fotografie? Lekker met je neus en je camera dicht op het onderwerp dat je fotografeert. Alle micro-details waarnemen én glashelder vastleggen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de OM System M.Zuiko Digital ED 90mm f/3.5 Macro IS PRO, die op 28 februari 2023 op de markt is gekomen.

OM System M.Zuiko Digital ED 90mm f/3.5 Macro IS PRO

Brandpuntsafstand: 90mm / fullframe-equivalent: 180mm | Maximaal diafragma: f/3.5 | Lensmount: microfourthirds | Geschikt voor fullframe: nee | Gewicht: 453gr | Lengte x diameter: 136 x 70mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 22cm | Vergrotingsfactor: 2x | Filtermaat: 62mm | Release datum: 28 februari 2023 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 1.499 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

OM 90mm f/3.5 Macro op CameraNU.nl >>

OM 90mm f/3.5 Macro op Cameraland.nl >>

OM 90mm f/3.5 Macro op Kamera-express.nl >>

OM System M.Zuiko Digital ED 90mm f/3.5 Macro IS PRODeze OM System-lens in het kort

Je hebt macrolenzen en macrolenzen, en deze OM System-lens is een heel bijzonder exemplaar. Haalt een ‘normale’ macrolens meestal een vergroting van 1x, deze OM System overtoept dat: je krijgt een vergroting van liefst 2x. Voeg je de MC-20 teleconverter toe, dan neemt dat toe tot 4x vergroting. Zo krijg je de allerkleinste kriebelbeestjes vol in beeld.

Het voordeel van microfourthirds

OM System M.Zuiko Digital ED 90mm f/3.5 Macro IS PRO heet deze lens officieel. Een hele mond vol, daar is OM System (de opvolger van Olympus) goed in. OM System houdt ook als enige camera- en lenzenfabrikant nog volledig vast aan het microfourthirds-formaat van de beeldsensor. En juist bij genres als macrofotografie en ook supertele-fotografie komt dat sensorformaat helemaal tot z’n recht. Het is voorstelbaar dat macrofotografen vanwege deze lens overstappen naar OM System.

OM System M.Zuiko Digital ED 90mm f/3.5 Macro IS PROZeer draagbare lens

Ondanks de 2x vergrotingsfactor en de fullframe-equivalente brandpunt van 180mm – ook een groot voordeel voor macrofotografie – is het een zeer draagbare lens. Reken maar even mee: deze OM System weegt 453 gram. Bij de macrolens van Canon, de RF 100mm f/2.8L Macro IS USM, slaat de weegschaal uit naar 730 gram. En die vergroot ‘slechts’ 1.4x. Nikon doet het met z’n Z MC 105mm f/2.8 VR S niet veel beter: 630 gram schoon aan de haak met een vergroting van slechts 1x.

Macrofotografie op een nieuw niveau

Deze macrolens van OM System tilt macrofotografie daarom niet alleen naar een hoger niveau, maar ook naar een heel nieuw niveau, waarin je veel kleinere objecten beeldvullend kunt vangen in je foto’s. Zo ontdek je ongeziene werelden. De beeldkwaliteit is daarbij van een zeer hoog niveau, met heldere, scherpe beelden boordevol details.

OM System M.Zuiko Digital ED 90mm f/3.5 Macro IS PROOok voor fraaie portretten

Mooi is dat je deze lens ook voor andere fotogenres kunt inzetten. Denk bijvoorbeeld aan portretfotografie, waar je een vage achtergrondonscherpte kunt creëren met een fraaie bokeh. Ook kun je hem inzetten voor natuur- en wild-fotografie.

Beeldstabilisatie: 7 stops winst

De snelle en zeer nauwkeurige autofocus maakt het gemakkelijk om snel bewegende objecten vast te leggen. Ook de hoogwaardige 5-assige beeldstabilisatie draagt bij aan veel meer rake beelden, zelfs als je uit de hand schiet. Je krijgt een winst tegen trillingen tot maar liefst 7 stops.

OM System M.Zuiko Digital ED 90mm f/3.5 Macro IS PROScherpstelbegrenzer

Met deze macrolens schakel je in een handomdraai van automatische naar handmatige scherpstelling, waardoor je volledige controle hebt over je opnamen. Mooi voor macrofotografie is ook de scherpstelbegrenzer. Die beperkt het scherpstelbereik van de lens, waardoor de autofocus veel sneller en nauwkeuriger je onderwerp bij de kladden grijpt.

Uitstekend afgedicht

Uiteraard kun je met de OM System ED 90mm f/3.5 Macro IS PRO onder alle weersomstandigheden uit de voeten. Hij is uitstekend afgedicht tegen vocht, kou en stof. De lens is ook robuust gebouwd, zoals we van OM System gewend zijn. Echt een toplens voor macrofotografen.

OM System M.Zuiko Digital ED 90mm f/3.5 Macro IS PRODeze OM System-lens is ideaal voor:

 • Macrofotografie
 • Portretfotografie
 • Wildfotografie

OM 90mm f/3.5 Macro op CameraNU.nl >>

OM 90mm f/3.5 Macro op Cameraland.nl >>

OM 90mm f/3.5 Macro op Kamera-express.nl >>

EISA-award 2023-2024 voor de OM System M.Zuiko 90mm f/3.5 Macro IS Pro

De OM System M.Zuiko 90mm f/3.5 Macro IS Pro heeft een prestigieuze EISA-award 2023-2024 in de wacht gesleept. Volgens de internationale jury van deze prijs is dit de ‘Beste macrolens’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Olympus cashback-actie van CameraNU.nl€200 inruilkorting op de OM-1 Mark II!

Ruil je oude camera in en ontvang €200 inruilkorting op de OM System OM-1 Mark II. Je profiteert van deze actie tot en met 26 mei 2024, dus grijp snel je kans!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

Deze actie bij Cameraland.nl >>

 

OM System M.Zuiko Digital ED 90mm f/3.5 Macro IS PROProfessionele reviewers over de OM 90mm f/3.5 Macro

De OM System M.Zuiko Digital ED 90mm f/3.5 Macro IS PRO: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Amateurphotographer.com (Amy Davies, full review): De OM System M.Zuiko ED 90mm f/3.5 Macro IS Pro is volgens Amy een uitstekende lens. Macro-liefhebbers zullen merken dat er enorm veel redenen zijn om van deze lens te houden. Deze lens kan er volgens haar zelfs voor zorgen dat je nóg meer van het genre gaat houden.
  Je moet dan wel wat gewend raken aan hoe deze lens werkt, vanwege z’n enorme vergroting. “Doordat je in staat bent om super dicht bij je onderwerpen te komen en ze met verbluffende details vast te leggen, terwijl je uit de hand fotografeert en profiteert van zo'n hoge mate van vergroting, kun je vrij gemakkelijk verdwalen in miniatuurwerelden.”
  De lens heeft daarnaast nog andere toepassingen, zoals portretten en algemene stillevens. Behalve extreme macro’s kun je er ook prachtige ‘niet close-ups’ mee schieten. Daarbij is deze lens een goede reclame voor microfourthirds, want deze macro-lens is zeer licht en compact als je let op de brandpuntsafstands van 180mm in fullframe-termen. “Voor veld-macro-fotografen is het een absolute droom.”
  Helaas is het prijskaartje wel flink, maar als je er veel gebruik van maakt, is het goed besteed geld, schrijft Amy. Eindoordeel: Gold Award met 5 van de 5 sterren.
 • Photographylife.com (Nicholas Hess, full review): Nicholas was behoorlijk opgewonden om te werken met een 2:1 macrolens die is geoptimaliseerd voor microfourthirds-camera's. Want ondanks de beperkingen vanwege de kleinere sensorgrootte, heeft het formaat zijn voordelen. En macrofotografie is daar één van. “Met de OM System 90 mm f/3.5 Macro IS PRO kun je het beeld gemakkelijker vullen met kleine onderwerpen dan met elke andere combinatie van camera en lens die momenteel op de markt is.”
  Optisch is het ook een sterke lens. “De scherpte is adembenemend, zelfs vergeleken met de M.Zuiko 60mm f/2.8 Macro die altijd mijn scherpste lens is geweest. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de werkafstand van deze lens comfortabel is en de beeldstabilisatie werkt zoals het hoort.”
  Kritiek heeft Nicholas ook op deze lens, en die betreft de scherpstelling. Zo heeft deze lens ongebruikelijke opties voor focusbegrenzing en stelt hij weliswaar snel scherp op onderwerpen op afstand, maar juist op korte afstanden is hij langzamer dan de meeste macrolenzen. Oorzaak is grotendeels de extra 2:1 vergroting waardoor het AF-systeem wat meer gaat jagen.
  De prijs ligt weliswaar hoog, maar het is wel een goede prijs voor wat je ervoor terugkrijgt, schrijft Nicholas. Vergeleken met de andere optie – de M.Zuiko 60mm f/2.8 – heeft hij twee keer zo grote vergroting én heb je een veel grotere, en in veel gevallen betere, werkafstand.
  Al met al is de OM System ED 90mm f/3.5 Macro IS PRO volgens Nicholas “een uitzonderlijk scherpe, goed presterende macrolens met een groot gebruiksgemak door de grote werkafstand”. Als je je eenmaal hebt aangepast aan de eigenaardigheden van scherpstellen met deze lens, is deze macrolens moeilijk te verslaan. “Dit is de ultieme macrolens voor het microfourthirds-systeem.”
 • OM System M.Zuiko Digital ED 90mm f/3.5 Macro IS PROPcmag.com (Jim Fisher, full review): Volgens Jim is dit een ‘one-of-a-kind macro-lens. Een unieke macrolens dus. Een lens die anders is dan alle andere lenzen. “We hebben eerder macrolenzen gezien die van een vergroting van 2:1 tot oneindig gaan, maar het waren allemaal lenzen met handmatige scherpstelling. Macrofotografen met serieuze toewijding kunnen verlengbuizen aan 1:1-lenzen toevoegen voor resultaten van dichtbij, maar je verliest de mogelijkheid om scherp te stellen op onderwerpen die ver weg zijn als je die route volgt.”
  Om het in perspectief te plaatsen: met de OM-systeem 90mm f/3.5 Macro IS PRO kun je beeldvullende foto's schieten van onderwerpen die slechts half zo groot zijn als de grootte van een microfourthirds camerasensor. En in een handomdraai schiet je daarna een portret of wildlife in de verte. Daarbij heeft hij een constructie voor alle weersomstandigheden, optische stabilisatie en snel reagerende autofocus.
  Dus ondanks het hoge prijskaartje in vergelijking met andere macrolenzen, beveelt Pcmag deze lens van harte aan als Editor’s Choice. “Fotografen die graag schoonheid zoeken in de kleinste details van onze wereld zullen reden zien om deze lens op te pakken.” Je krijgt “buitenaardse macro's”. Eindoordeel: Editors Choice met 4.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Het lijdt volgens John geen twijfel: deze lens presteert geweldig en is ook uitstekend te bedienen. “Een ideale lens voor macro-opnamen in het veld. Perfect voor het vastleggen van insecten, bloemen en alle kleine voorwerpen.”
  Daarnaast geeft deze lens volgens John een nieuwe betekenis aan macro te geven, omdat het zich richt op wat technisch bekend staat als ‘fotomicrografie’. Olympus is sowieso altijd al in vorm geweest met macrolenzen, zelfs in de tijd van analoge fotografie. De firma heeft macrolenzen op de markt gebracht met brandpuntsafstanden van 20mm, 38mm, 50mm, 80mm, 90mm en 135mm.
  Voor sommige macro-opnamen kan 90mm wat lang zijn, maar voor kleinere onderwerpen is de nieuwe lens ideaal met zijn enorme vergrotingspotentieel. De AF- en IS-systemen ondersteunen deze lens goed, waardoor je makkelijker exact kunt scherpstellen en ook onvermijdelijke trillingen goed onder controle blijven. Kortom: een veelzijdige, hoogwaardige optiek. Eindoordeel: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • OM System M.Zuiko Digital ED 90mm f/3.5 Macro IS PROThephoblographer.com (Hillary K. Grigonis, full review): Deze OM System ED 90mm f/3.5 Macro IS PRO bewijst volgens Hillary dat het microfourthirds-systeem nog steeds invloed heeft in een tijdperk van fullframe systeemcamera's. “Deze macrolens doet wat een fullframe camera niet kan: autofocus gebruiken bij een 4x equivalente macro. De 90mm is een echte mijlpaallens. En misschien is die mijlpaal zelfs groot genoeg om sommige fotografen over te halen naar het MFT-systeem over te stappen.”
  Mooi is niet alleen de autofocusmogelijkheid. Ook maakt deze lens macrofotografie toegankelijker met een stabilisatie van zes stops alleen of zeven stops met compatibele Sync IS-body's, schrijft Hillary. “Dat is een enorme hulp, aangezien camerabewegingen de neiging hebben overdreven te worden naarmate het onderwerp zich dichter bij de lens bevindt.” En dan krijg je nog superieure weerafdichting met IP53-classificatie.
  Wel moet je je bewust zijn van de moeilijkheidsgraad van dit soort extreme macrofotografie. Je krijgt te maken met een delicaat evenwicht tussen een diafragma dat smal genoeg is om iets scherp te houden en een diafragma dat breed genoeg is om diffractie tegen te gaan. “Op die goede plek kunnen fotografen prachtig gedetailleerde close-ups maken.” Kritiekpuntje betreft de autofocusmotor: die is luid. En heb je weinig licht dan kan de autofocus traag zijn in de Super Macro-modus.
  Maar al met al is de OM System ED 90mm f/3.5 Macro IS PRO volgens Hillary “een ongelooflijk unieke en capabele macrolens die volledig profiteert van de microfourthirds-cropfactor. Tekortkomingen zijn er ook, maar de 4x macro-mogelijkheid is volgens Hillary innovatief genoeg om die tekortkomingen te vergeven. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De OM System M.Zuiko 90mm f/3.5 Macro IS PRO is volgens Jan Paul een hele bijzondere macro. Hij biedt een combinatie van mogelijkheden die je bij geen enkel ander merk aantreft. “Voor serieuze macrofotografen is dit een bijna ideaal objectief. Het is zeker niet goedkoop, maar ook als het duurder zou zijn geweest, is het gezien de unieke prestaties nog steeds aantrekkelijk.”
 • DPReview TV (Chris Niccolls, video-review): Over de OM System M.Zuiko Digital ED 90mm f/3.5 Macro IS PRO is al jaren gespeculeerd. En macrofotografen hebben er verwachtingsvol naar gesmacht. En nu is hij er! Chris maakt extreme close-ups om te demonstreren waartoe deze lens in staat is. Moet je echt even bekijken als je van plan bent om deze bijzondere macrolens aan te schaffen.
  Als je benieuwd bent: je vindt deze video-review onderaan deze pagina.

OM 90mm f/3.5 Macro op CameraNU.nl >>

OM 90mm f/3.5 Macro op Cameraland.nl >>

OM 90mm f/3.5 Macro op Kamera-express.nl >>

 

OM System M.Zuiko Digital ED 90mm f/3.5 Macro IS PROBelangrijkste kenmerken van de OM 90mm f/3.5 Macro

 • Unieke macrolens: vergroting tot 2x
 • Nóg groter: vergroting tot 4x met de MC-14/MC20 teleconverter
 • Zeer hoge beeldkwaliteit: superieur lensontwerp en hoge resolutie
 • Veelzijdige lens: ook ideaal voor portret- of wildfotografie
 • Snel scherp: rappe en nauwkeurige autofocus
 • Professioneel: scherpstelbegrenzer voor nóg sneller scherpstellen
 • Tegen trillingen: krachtige beeldstabilisatie biedt tot 7 stops winst
 • Close focus: minimale scherpstelafstand van 22.4 centimeter
 • Handig: naadloos schakelen tussen AF en MF
 • Superieure lensconstructie: 18 elementen in 13 groepen
 • Bij elk weer: robuust, weerbestendig ontwerp met IP53-prestaties

OM 90mm f/3.5 Macro op CameraNU.nl >>

OM 90mm f/3.5 Macro op Cameraland.nl >>

OM 90mm f/3.5 Macro op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de OM 90mm f/3.5 Macro

Bekijk een mooie YouTube-review van de OM System M.Zuiko Digital ED 90mm f/3.5 Macro IS PRO door Chris Niccolls van DPReview TV (8:16 minuten). Dit is een lens waar al jaren over gespeculeerd is. En nu is hij er! Chris maakt extreme close-ups om te demonstreren waartoe deze lens in staat is. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

OM 90mm f/3.5 Macro op CameraNU.nl >>

OM 90mm f/3.5 Macro op Cameraland.nl >>

OM 90mm f/3.5 Macro op Kamera-express.nl >>

 

Overzicht Olympus systeemcamera's

Olympus heeft een reeks prachtige systeemcamera’s met microfourthirds-sensor op de markt gebracht. Alle Olympus-camera’s heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet. Met daarbij de hoofdpunten van de belangrijkste reviews. Benieuwd?

Overzicht Olympus systeemcamera’s >>

 

Alle macro-lenzen op een rij

Heel veel macro-objectieven heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een macro-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Olympus-lenzen voor je systeemcamera op een rij

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Olympus microfourthirds systeemcamera? Ik heb de best besproken Olympus objectieven voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Olympus objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Olympus 7-14mm f/2.8 PROMFTNeeGroothoekzoom113995/100Reviews>
Olympus ED 150-400mm f/4.5 PROMFTNeeSupertelezoom699995/100Reviews>
Olympus ED 300mm f/4.0 IS PROMFTNeeSupertele233095/100Reviews>
OM System ED 12-40mm f/2.8 PRO IIMFTNeeStandaardzoom99995/100Reviews>
Olympus 8-25mm f/4.0 PROMFTNeeGroothoekzoom99994/100Reviews>
Olympus ED 12-100mm f/4.0 PROMFTNeeReiszoom129994/100Reviews>
Olympus ED 12-40mm f/2.8 PROMFTNeeStandaardzoom99994/100Reviews>
Olympus ED 17mm f/1.2 PROMFTNeeGroothoek139994/100Reviews>
Olympus ED 25mm f/1.2 PROMFTNeeStandaard129994/100Reviews>
Olympus ED 40-150mm f/2.8 PROMFTNeeTelezoom119992/100Reviews>
OM System ED 40-150mm f/4 PROMFTNeeTelezoom89990/100Reviews>
OM System ED 90mm f/3.5 Macro IS PROMFTNeeMacro149990/100Reviews>
Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom129990/100Reviews>
OM System ED 150-600mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom269990/100Reviews>
Olympus ED 12-45mm f/4.0 PROMFTNeeStandaardzoom64990/100Reviews>
Olympus ED 12-200mm f/3.5-6.3MFTNeeReiszoom89990/100Reviews>
Olympus ED 45mm f/1.2 PROMFTNeePortret129990/100Reviews>
OM System ED 20mm f/1.4 PROMFTNeeStandaard69990/100Reviews>
Olympus ED 60mm f/2.8 MacroMFTNeeMacro44988/100Reviews>
Olympus ED 8mm Fisheye f/1.8 PROMFTNeeFisheye77888/100Reviews>
Olympus 25mm f/1.8MFTNeeStandaard36286/100Reviews>
Olympus 17mm f/1.8MFTNeeGroothoek44985/100Reviews>
Olympus 45mm f/1.8MFTNeePortret26285/100Reviews>
OM System ED 9-18mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeGroothoekzoom69985/100Reviews>
Olympus ED 9-18mm f/4.0-5.6MFTNeeGroothoekzoom52983/100Reviews>
Olympus 14-150mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeReiszoom51980/100Reviews>
Olympus ED 75-300mm f/4.8-6.7 IIMFTNeeSupertelezoom46980/100Reviews>

 

Panasonic-lenzen voor je Olympus

Heb je een systeemcamera van Olympus? Dan kun je daar vaak ook een Panasonic-objectief op gebruiken. Panasonic heeft een breed aanbod lenzen met microfourthirds-vatting. Geweldige kwaliteit, uitstekend gereviewed.

Bekijk de toplenzen van Panasonic >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (5 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy