OM System ED 40-150mm f/4 PRO | Reviews & Tests

De OM System ED 40-150mm f/4 PRO is een lichtsterke professionele telezoomlens voor systeemcamera’s van Olympus of OM System. Het is ’s werelds lichtste en compactste telezoomlens op de markt. “Als je een telezoomlens nodig hebt die klein, belachelijk licht en waanzinnig scherp is, zoek dan niet verder.” Alle belangrijke reviews!

OM System ED 40-150mm f/4 PROLichtsterke telezoomlenzen: favoriet bij de professional

Lichtsterke telezoomlenzen zijn geliefd bij professionele fotografen. Naast de 24-70mm ‘werkpaarden van de fotograaf’ zijn dit de meest gebruikte objectieven van de professional. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de OM System ED 40-150mm f/4 PRO, die in maart 2022 op de markt is gekomen.

OM System ED 40-150mm f/4 PRO

Brandpuntsafstand: 40-150mm / fullframe equivalent 80-300mm | Maximaal diafragma: f/4.0 | Lensmount: microfourthirds | Geschikt voor fullframe: nee | Gewicht: 382gr | Lengte x diameter: 100 x 69mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 70cm | Vergrotingsfactor: 0.41x | Filtermaat: 62mm | Release datum: maart 2022 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 895 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

OM System ED 40-150mm f/4 PRO op CameraNU.nl >>

OM System ED 40-150mm f/4 PRO op Cameraland.nl >>

OM System ED 40-150mm f/4 PRO op Kamera-express.nl >>

OM System ED 40-150mm f/4 PRO Deze OM System-lens in het kort

De OM System ED 40-150mm f/4.0 PRO is een telezoomlens met uitmuntende beeldkwaliteit. Het bereik van 80-300mm (fullframe-equivalent) maakt hem buitengewoon veelzijdig. Zeker als je bedenkt dat dit de lichtste en compactste telezoom op de markt is. Daarom kun je hem altijd met je meenemen. En is hij ideaal voor op reis.

Creatieve close-ups & macro’s

Dankzij het grote zoombereik is deze OM System-lens geschikt voor veel fotogenres, zoals sport-, portret-, natuur- en reisfotografie. Mooi is ook de minimale scherpstelafstand van slechts 70 centimeter. Daarmee maak je creatieve close-ups, en zelfs macro-achtige foto’s (vergroting: 0.41x).

Autofocus: nauwkeurig, razendsnel en stil

De OM System ED 40-150mm f/4.0 PRO heeft het speciale Movie & Still Compatible (MSC) autofocussysteem aan boord. Dat biedt nauwkeurige, razendsnelle en stille scherpstelling, zowel voor foto als voor video. Schakelen tussen autofocus en handmatig scherpstellen gaat snel: je trekt simpelweg de scherpstelring naar je toe.

OM System ED 40-150mm f/4 PROHoge optische prestaties

Het optische ontwerp is van hoog niveau. De gespecialiseerde lenselementen zorgen voor een indrukwekkend hoge beeldkwaliteit. Lensfouten als chromatische aberraties, vervormingen, schaduwbeelden en lensflares worden tot een minimum gereduceerd.

Zeer robuust en weerbestendig

Deze telezoom is uitstekend afgedicht tegen spatwater en stof (IP53-gecertificeerd) en is vorstbestendig. De fluorcoating op het voorste lenselement stoot stof, vuil, regen en sneeuw af. Daardoor kun je met deze OM System bij weer en wind op pad.

Deze OM System-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie
 • Sportfotografie
 • Macrofotografie
 • Wildfotografie
 • Film en video

OM System ED 40-150mm f/4 PRO op CameraNU.nl >>

OM System ED 40-150mm f/4 PRO op Cameraland.nl >>

OM System ED 40-150mm f/4 PRO op Kamera-express.nl >>

OM System ED 40-150mm f/4 PROProfessionele reviewers over de OM System ED 40-150mm f/4 PRO

De OM System ED 40-150mm f/4 PRO: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De OM System ED 40-150mm f/4 PRO is een kleiner, lichter, eenvoudiger en goedkoper alternatief voor het vlaggenschip M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/2.8 Pro. Deze f/4-versie is perfect voor veel serieuze fotografen. Al is het niet de meest opwindende lens die Olympus ooit heeft gemaakt, hij heeft volgens Mark veel meer in huis dan wat je van een dergelijke lens zou verwachten.
  Deze OM System is een geweldige partner voor de OM System OM-1 camera. Met dit duo heb je een compact, goed gebouwd, weerbestendig systeem met een uitstekende beeldkwaliteit. En gebruik je hem op de kleinere E-M5 Mark III, dan heb je een totaalgewicht van nog geen 800 gram.
  Zowel de centrum- als de randscherpte is zeer hoog over het hele brandpuntbereik, zelfs bij 150mm. Natuurlijk krijg je niet dezelfde romige bokeh als bij de M.Zuiko Digital 40-150mm f/2.8 PRO.
  Lensfouten zijn vrijwel afwezig of geen probleem, vervorming wordt zeer goed automatisch gecorrigeerd door software-algoritmen. Enige lensfout die opvalt is overstraling als je rechtstreeks tegen de zon in fotografeert. Kortom: een lens die een hoop leuks te bieden heeft. En volgens Mark een echte aanrader voor iedereen die een veelzijdige en lichtgewicht telezoomlens waarvoor je je bankrekening niet hoeft te plunderen. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Deze telezoom van Olympus is volgens Jim een doordachte toevoeging aan het microfourthirds-systeem en heeft veel goeds in de aanbieding. Hij heeft een aantrekkelijk prijskaartje zonder goedkoop te zijn. De prijs is redelijk voor wie wil investeren in z’n fotografie. Deze f/4.0-telezoom heeft volgens Jim een sterke prijs/kwaliteit-verhouding. Vooral natuur- en andere buitenfotografen moeten speciale aandacht besteden aan dit objectief: hij is zeer draagbaar, goed bestand tegen de elementen en biedt zowel close-upfocus als telebereik. Een geweldige combinatie voor wie veel in de natuur fotografeert. Eindoordeel: Editor’s Choice met 4 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De OM System ED 40-150mm f/4.0 PRO is volgens Angela “een geweldige kleine lens die prestaties levert die verder gaan dan zijn kleine formaat”. Dit is een uitstekende lens voor reis- en sportfotografie, en het fotograferen van (relatief tamme) dieren in het wild. Daarbij legt deze lens beelden van hoge kwaliteit vast.
  Zoek je echter meer ruimte om het onderwerp van zijn omgeving te scheiden en om de allerbeste autofocusprestaties van een camera als de OM-1 te krijgen? Kies dan voor de grotere, zwaardere en duurdere Olympus ED 40- 150mm f/2.8. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): In veel opzichten maakt deze OM System ED 40-150mm f/4 PRO zijn beloftes waar volgens Andy. Het optisch ontwerp van zijn grotere, duurdere f/2.8-broer is aangepast en zo ontstaat een klein, lichtgewicht pakket. De beelden die hij levert zijn prachtig scherp. “Hij is opmerkelijk klein voor een 300mm-equivalente lens met eersteklas optiek. Hij levert op alle brandpunten al bij f/4 veel detail. De echte truc is juist om niet te ver te diafragmeren.”
  In ruil voor het compacte formaat moet je wel een paar compromissen accepteren. Voor onscherpe achtergronden is het maximale diafragma van f/4 niet ideaal. Ook is de autofocus niet zo goed in het bijhouden van snel bewegende onderwerpen in vergelijking met duurdere lenzen. “Veel fotografen zullen deze nadelen graag accepteren in ruil voor de enorme draagbaarheid van de lens.”
  Kortom: dit is een fijne kleine lens die netjes een gat opvult in de M.Zuiko-reeks tussen de instap- en f/2.8 Pro-zoomlenzen. Het is ook een bijzonder goede match voor compacte body's zoals de E-M5 Mark III. Maar het is ook een goede keuze voor OM-1-fotografen die licht willen reizen. Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): De OM System ED 40-150mm f/4.0 PRO toont volgens Jan Paul goed de voordelen van het werken met apparatuur van OM System en Olympus. “Er zijn geen andere objectieven die dit telebereik combineren met zo’n laag gewicht, zulke kleine afmetingen en zo’n degelijke en robuuste bouw.”
  Met deze supertelezoom kun je eigenlijk altijd doorgaan met fotograferen. Ook als het regent, sneeuwt of het zand je om je oren vliegt. “Hierdoor is dit objectief heel geschikt voor fotografen die veel in de natuur zijn en niet te veel willen sjouwen.” Minder geschikt is deze OM System voor fotograferen met een flinterdunne scherptediepte. “Met de f/2.8 versie kan dat beter, maar die is dan ook meteen weer aanzienlijk groter.” (Bekijk mijn review van de Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/2.8 PRO).
 • Thephoblographer.com (Hillary Grigonis, full review): De OM System 40-150mm f/4 PRO levert volgens Hillary de scherpte van een lens uit de PRO-serie in een kleinere, meer betaalbare verpakking. “Hij is eenvoudig in het gebruik, je neemt hem makkelijk met je mee tijdens lange wandelingen, en ik heb hem zelfs onder een kraan gedompeld zonder nadelige gevolgen. Deze lens is behoorlijk duurzaam en ligt heerlijk in de hand. De beelden zijn scherp en de lensflare is leuk om mee te werken.”
  Toch zijn er wel een paar compromissen die OM System heeft moeten sluiten om tot dit kleine formaat te komen. Het maximale diafragma van f/4 om een microfourthirds-camera betekent dat je hogere ISO’s moet gebruiken als je actie fotografeert. Dat vertaalt zich in meer ruis en minder details. Ook mist Hillary de handigheid van de f/2.8 versie om simpelweg de scherpstelring naar achteren te trekken om in de handmatige scherpstelling te komen. Ook moest ze het focusbereik in het cameramenu beperken om meer succes te hebben met vogels schieten. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Photofocus.com (Brett Day, full review): De OM System ED 40-150mm f/4 PRO is volgens Brett Day een fantastische telezoomlens. “Als je de extra lichtstop die de aanzienlijk grotere 40-150mm f/2.8 Pro biedt niet nodig hebt, dan zal deze f/4-versie je meer dan bevallen. De autofocus is snel. En het is een van de scherpste telezooms die ik in lange tijd heb gebruikt.” De kleuren en bokeh zijn volgens Brett aangenaam. Bovendien heeft deze OM System overstraling, nevenbeelden en aberraties zeer goed onder controle.
  Deze 40-150 f/4 Pro heeft wel een stevig prijskaartje. Voor die prijs en de PRO-aanduiding had Brett wel een functieknop en een handmatige focuskoppeling verwacht. “Maar over het algemeen is het een geweldige lens. Als je een telezoomlens nodig hebt die klein, belachelijk licht en waanzinnig scherp is, zoek dan niet verder.”
 • Fstoppers.com (Ivor Rackham, full review): Deze Olympus is volgens Ivor een fantastische toevoeging aan zijn lenscollectie. Hij heeft hem een groot deel van de tijd bevestigd aan zijn OM1. Deze lens is in elk opzicht een verbetering van zijn 50-200mm MFT-lens. En het mooie is: hij voldoet volledig aan de hoge eisen die de nieuwe OM System OM-1 stelt.

OM System ED 40-150mm f/4 PRO op CameraNU.nl >>

OM System ED 40-150mm f/4 PRO op Cameraland.nl >>

OM System ED 40-150mm f/4 PRO op Kamera-express.nl >>

 

OM System ED 40-150mm f/4 PROBelangrijkste kenmerken van de OM System ED 40-150mm f/4 PRO

 • ’s werelds lichtste en compactste telezoomlens
 • Top autofocus: razendsnel, stil, foto & video compatibel
 • Hoge optische prestaties: hoogwaardig ontwerp en glaselementen
 • Schitterend telebereik: 80-300mm fullframe-equivalent
 • Creatieve close-ups: minimale scherpstelafstand van 70cm
 • Macro-mogelijkheden: vergroting van 0.41x
 • Handig: ondersteunt focus stacking
 • Vaste bodylengte: intern focussysteem met MSC-mechanisme
 • Robuust en duurzaam: IP53 stof- en spatwaterdicht
 • Fluorcoating stoot stof, vuil, regen en sneeuw af

OM System ED 40-150mm f/4 PRO op CameraNU.nl >>

OM System ED 40-150mm f/4 PRO op Cameraland.nl >>

OM System ED 40-150mm f/4 PRO op Kamera-express.nl >>

 

Overzicht Olympus systeemcamera's

Olympus heeft een reeks prachtige systeemcamera’s met microfourthirds-sensor op de markt gebracht. Alle Olympus-camera’s heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet. Met daarbij de hoofdpunten van de belangrijkste reviews. Benieuwd?

Overzicht Olympus systeemcamera’s >>

 

Alle Olympus-lenzen voor je systeemcamera op een rij

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Olympus microfourthirds systeemcamera? Ik heb de best besproken Olympus objectieven voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Olympus objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Olympus 7-14mm f/2.8 PROMFTNeeGroothoekzoom113995/100Reviews>
Olympus ED 150-400mm f/4.5 PROMFTNeeSupertelezoom699995/100Reviews>
Olympus ED 300mm f/4.0 IS PROMFTNeeSupertele233095/100Reviews>
OM System ED 12-40mm f/2.8 PRO IIMFTNeeStandaardzoom99995/100Reviews>
Olympus 8-25mm f/4.0 PROMFTNeeGroothoekzoom99994/100Reviews>
Olympus ED 12-100mm f/4.0 PROMFTNeeReiszoom129994/100Reviews>
Olympus ED 12-40mm f/2.8 PROMFTNeeStandaardzoom99994/100Reviews>
Olympus ED 17mm f/1.2 PROMFTNeeGroothoek139994/100Reviews>
Olympus ED 25mm f/1.2 PROMFTNeeStandaard129994/100Reviews>
Olympus ED 40-150mm f/2.8 PROMFTNeeTelezoom119992/100Reviews>
OM System ED 40-150mm f/4 PROMFTNeeTelezoom89990/100Reviews>
OM System ED 90mm f/3.5 Macro IS PROMFTNeeMacro149990/100Reviews>
Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom129990/100Reviews>
OM System ED 150-600mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom269990/100Reviews>
Olympus ED 12-45mm f/4.0 PROMFTNeeStandaardzoom64990/100Reviews>
Olympus ED 12-200mm f/3.5-6.3MFTNeeReiszoom89990/100Reviews>
Olympus ED 45mm f/1.2 PROMFTNeePortret129990/100Reviews>
OM System ED 20mm f/1.4 PROMFTNeeStandaard69990/100Reviews>
Olympus ED 60mm f/2.8 MacroMFTNeeMacro44988/100Reviews>
Olympus ED 8mm Fisheye f/1.8 PROMFTNeeFisheye77888/100Reviews>
Olympus 25mm f/1.8MFTNeeStandaard36286/100Reviews>
Olympus 17mm f/1.8MFTNeeGroothoek44985/100Reviews>
Olympus 45mm f/1.8MFTNeePortret26285/100Reviews>
OM System ED 9-18mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeGroothoekzoom69985/100Reviews>
Olympus ED 9-18mm f/4.0-5.6MFTNeeGroothoekzoom52983/100Reviews>
Olympus 14-150mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeReiszoom51980/100Reviews>
Olympus ED 75-300mm f/4.8-6.7 IIMFTNeeSupertelezoom46980/100Reviews>

 

Panasonic-lenzen voor je Olympus

Heb je een systeemcamera van Olympus? Dan kun je daar vaak ook een Panasonic-objectief op gebruiken. Panasonic heeft een breed aanbod lenzen met microfourthirds-vatting. Geweldige kwaliteit, uitstekend gereviewed.

Bekijk de toplenzen van Panasonic >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (7 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy