OM System ED 150-600mm f/5.0-6.3 IS: Reviews & Tests

De OM System M.Zuiko Digital ED 150-600mm f/5.0-6.3 IS is een prachtige supertelezoomlens voor natuur- en wildlife-fotografen. Het bereik is liefst 300-1200mm (fullframe-equivalent). Dit objectief brengt verre vogels en andere natuur zeer dichtbij, maar ook op korte afstand leg je de prachtigste details vast. “Deze lens herdefinieert wat mogelijk is met telefotografie.” Alle belangrijke reviews zet ik weer voor je op een rij!

OM System M.Zuiko Digital ED 150-600mm f/5.0-6.3 ISSupertele-zoomlenzen: sport- en natuurfotografie

Ben je sport- of natuurfotograaf? Dan is een supertele-zoomlens een ‘must have’ voor in je cameratas. Alleen met zo’n lens kun je dat vogeltje of die sporter echt beeldvullend en razendscherp in beeld krijgen. Hieronder zie je specificaties en de belangrijkste reviews van de OM System M.Zuiko Digital ED 150-600mm f/5.0-6.3 IS, die eind februari 2024 op de markt is gekomen.

OM System M.Zuiko Digital ED 150-600mm f/5.0-6.3 IS

Brandpuntsafstand: 150-600mm / fullframe-equivalent: 300-1200mm | Maximaal diafragma: f/5.0-6.3 | Lensmount: microfourthirds | Geschikt voor fullframe: nee | Gewicht: 2.065gr | Lengte x diameter: 264 x 109mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 56cm | Vergrotingsfactor: 0.7x | Filtermaat: 95mm | Release datum: eind februari 2024 | Verwachte Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 2.699 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

OM System 150-600mm op CameraNU.nl >>

OM System 150-600mm op Cameraland.nl >>

OM System 150-600mm op Kamera-express.nl >>

OM System M.Zuiko Digital ED 150-600mm f/5.0-6.3 ISDeze OM System-lens in het kort

De OM System M.Zuiko Digital ED 150-600mm f/5.0-6.3 IS biedt een indrukwekkend bereik in een draagbare, compacte body. In fullframe-termen loopt de zoom tot liefst 1200mm. En dat bij een lichtsterkte waar menig fullframe camera jaloers op zal zijn: f/6.3. Daarbij heeft deze betaalbare supertelezoom een geavanceerde optiek plus 7 stops beeldstabilisatie, waardoor je lang uit de hand kunt fotograferen.

Geavanceerd ontwerp

Het optisch ontwerp is geavanceerd, met onder meer Super Extra-low Dispersion, Extra-low Dispersion, HR- en HD-elementen. Samen houden ze chromatische aberraties en vervormingen onder controle, optimaliseren ze de scherpte en verbeteren ze het contrast.

OM System M.Zuiko Digital ED 150-600mm f/5.0-6.3 ISAutofocus voor foto én video

Ook het autofocussysteem is van hoog niveau. Het zogeheten Movie & Still Compatible (MSC) autofocussysteem biedt een nauwkeurige, razendsnelle en stille scherpstelling voor zowel fotografie als video. Schakelen tussen autofocus en handmatig scherpstellen gaat eenvoudig en snel door de scherpstelring naar je toe te trekken.

Fraaie close-ups

Mooi is dat je met deze supertelezoom al van korte afstand kunt scherpstellen. Daarmee heb je ook een bijna-macrolens in handen met een maximale vergroting van maar liefst 0.7x (macro heeft een vergroting van 1x). Dit betekent dat deze lens ook zeer geschikt is voor het vastleggen van schuwe insecten als vlinders en libellen.

OM System M.Zuiko Digital ED 150-600mm f/5.0-6.3 ISSneller scherp dankzij Focus Limiter

Dit objectief is ook rijk uitgerust met features. Zo is het voorzien van een Focus Switch en een Focus Limiter. Hiermee is het bereik van de autofocus op drie niveaus instelbaar op basis van de scherpstelafstand. Daardoor stel je sneller scherp, ook bij het grootste telebereik.

Weerbestendig

Deze superzoom is duurzaam gebouwd: hij is stof-, water- en vorstbestendig dankzij de IPX1 weerbestendige constructie. Dit zorgt ervoor dat je met een gerust hart op pad kunt, ook bij ongunstige omstandigheden.

OM System M.Zuiko Digital ED 150-600mm f/5.0-6.3 ISNóg meer bereik: teleconverter

Deze 150-600mm-lens heeft al een waanzinnig brandpuntsbereik van 300 tot 1200mm in 35mm-formaat. Is dit nog niet voldoende voor jou? Met de optioneel verkrijgbare MC-20 teleconverter kun je dit opkrikken tot een duizelingwekkende 2400mm. Dit maakt het mogelijk om in te zoomen op onderwerpen die moeilijk te benaderen zijn, zoals vogels.

Deze OM System-lens is ideaal voor:

 • Wild- en vogelfotografie
 • Natuurfotografie
 • Sportfotografie
 • Macrofotografie

OM System 150-600mm op CameraNU.nl >>

OM System 150-600mm op Cameraland.nl >>

OM System 150-600mm op Kamera-express.nl >>

Olympus cashback-actie van CameraNU.nl10% korting op OM System en Olympus!

Profiteer nu van 10% korting op alles van OM System en Olympus met kortingscode OEHOE10! Daarnaast krijg je ‘Het complete handboek natuurfotografie’ bij alle camera’s van beide merken. Deze actie loopt tot en met 21 april 2024, dus grijp snel je kans!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

 

OM System M.Zuiko Digital ED 150-600mm f/5.0-6.3 ISProfessionele reviewers over de OM System 150-600mm f/5.0-6.3

De OM System M.Zuiko Digital ED 150-600mm f/5.0-6.3 IS: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog geen reviews, het objectief komt pas eind februari 2024 op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De M.Zuiko Digital ED 150-600mm f/5.0-6.3 IS is volgens Jim zeker geen slechte lens. Maar z’n kwaliteiten zijn niet genoeg om zijn professionele prijs te rechtvaardigen. Positief is het stabilisatiesysteem, dat uitzonderlijk goed werkt door een beeld dat overeenkomt met 1200mm stabiel te houden in de zoeker. Ook doet de hoogwaardige constructiekwaliteit denken aan toespelingen op Sherman-tanks.
  Maar kijk je naar de beeldkwaliteit dan gaat die achteruit als je inzoomt. Bovendien kan het fullframe lensontwerp niet voldoen aan de contrast- en lichtvereisten van kleinere cropsensoren. “Enthousiastelingen en professionals kunnen veel beter $300 meer uitgeven voor de optisch superieure Olympus M. Zuiko Digital ED 300mm f/4.0 IS PRO, de winnaar van onze Editors' Choice onder de microfourthires-telelenzen.”
  Kortom: de M.Zuiko Digital ED 150-600mm f/5.0-6.3 IS biedt meer zoomvermogen dan welke andere mft-lens dan ook, maar de onopvallende beeldkwaliteit rechtvaardigt de hoge prijs niet. Eindoordeel: Average met 3 van de 5 sterren.
 • Petapixel.com (Chris Niccolls, full review): Met deze telelens – een ‘rebranded’ fullframe Sigma-lens – krijg je volgens Chris een lens die iets groter is dan nodig is. Tegelijkertijd krijg je een uitstekend bereik en uitstekende optiek. “Het valt niet te ontkennen dat de 150-600mm veelzijdig is en vergis je niet: hij is nog steeds vrij gemakkelijk om de hele dag mee te nemen.
  Tegelijk kijkt Chris naar het aanzienlijk hogere prijskaartje dan je voor de fullframe-Sigma betaalt. “Daardoor kan ik niet anders dan het gevoel hebben dat ik meer licht of minder volume voor mijn geld wil. Maar als je een lens nodig hebt met een gigantisch telebereik, dan is het OM System 150-600mm de moeite van het bekijken waard.”
  Goede alternatieven voor de OM System-camera’s zijn er volgens Chris niet. Daardoor zal deze deze lens zijn weg vinden naar de tassen van veel gebruikers, schrijft Chris. De Pro-serie OM System 150-400mm f/4.5 is gezien zijn professionele prijs geen goed alternatief, hoewel hij meer licht geeft en met zijn ingebouwde teleconverter ook om bereik concurreert.
 • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): Een 1200mm (equivalent) objectief biedt natuurfotografen extra mogelijkheden, schrijft Jan Paul. Daarom is deze OM System 150-600 f/5.0-6.3 IS “een goede keus voor fotografen die al op Micro Four Thirds werken en die het langst mogelijke bereik willen hebben”.
  OM System heeft aan de Sigma-versie voor fullframe camera’s zelf aanpassingen gedaan aan dit objectief. Daarom vindt Jan Paul een iets hogere prijs dan die van de Sigma best redelijk. Maar het verschil is nu wel erg groot, dus daar heeft hij moeite mee. “Aan de andere kant is dit objectief een goed alternatief voor de M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25X IS PRO. Die biedt met de ingebouwde teleconverter ingeschakeld nog niet het bereik van de nieuwe 150-600mm, maar kost wel drie keer zoveel.”
 • Campkinscameras.com (first impressions): Toen OM System de 150-600mm f/5.0-6.3 IS aankondigde, was er meteen veel ophef in de microfourthirds-gemeenschap, schrijft de reviewer. “Dit was een supertelezoomlens met een baanbrekend bereik van 1200mm (equivalent op fullframe camera's). Plotseling hadden Micro Four Thirds-gebruikers betaalbare toegang tot supertelefotomogelijkheden op professioneel niveau met een relatief compacte en draagbare lens.”
  Na het testen is het voor de reviewer duidelijk dat OM System een winnaar in handen heeft. “Deze lens levert een uitstekende optische kwaliteit over het lange zoombereik. De beeldstabilisatie biedt tot 7 stops stabilisatie, waardoor fotografie uit de hand mogelijk wordt op de langste telestand.” Ook is de autofocus snel, stil en nauwkeurig dankzij het op maat gemaakte scherpstelsysteem. “De weerbestendige metalen constructie geeft vertrouwen bij gebruik in ruige buitenomgevingen. En slimme details zoals de aanpasbare zoom-torsiering demonstreren de vindingrijkheid van OM System.”
  Voor deze prijs is er geen andere lens die in de buurt komt van zo’n uitgebalanceerd pakket. Vooral voor sport-, vogel- en natuurfotografie is deze lens moeilijk te verslaan, aldus de reviewer. “Deze lens herdefinieert wat mogelijk is met telefotografie met behulp van de kleinere MFT-sensor. Als je een betaalbare supertelezoomlens nodig hebt, hoef je niet verder te zoeken dan deze uitmuntende lens.”
 • Professioneel wildlife-fotograaf Andy Rouse (video-review): De OM System 150-600mm f/5.0-6.3 is door wildlife-fotograaf Andy Rouse een maand lang op de proef gesteld. Fraai zijn z’n real life beelden. En z’n mening? “This is a banging lens.” Een echte knaller dus, een briljante superzoom waar hij gaandeweg verliefd op werd.
  Benieuwd naar deze video-review? Bekijk hem onderaan deze pagina.
 • Professioneel wildlife-fotograaf Espen Helland (video-review): Ook wildlife-fotograaf Espen Helland stelde de OM System 150-600mm f/5.0-6.3 flink op de proef. Voor wildlife-fotografen lijkt dit volgens hem een droomlens, door z’n enorme bereik. Is dit ook zo? Hij zoekt het voor je uit in een uitgebreide video-review.
  Benieuwd naar deze video-review? Bekijk hem onderaan deze pagina.

OM System 150-600mm op CameraNU.nl >>

OM System 150-600mm op Cameraland.nl >>

OM System 150-600mm op Kamera-express.nl >>

 

OM System M.Zuiko Digital ED 150-600mm f/5.0-6.3 ISBelangrijkste kenmerken van de OM System 150-600mm f/5.0-6.3

 • Compact en super: 1200mm (fullframe-equivelent) in een compact ontwerp
 • Hoge beeldkwaliteit: optimale scherpte, minimale vervorming en aberratie
 • Uitstekend optisch ontwerp: 4 Super ED elementen, 2 ED elementen, 6 HR-elementen en 1 HD element
 • Snel scherp: razendsnelle, stille, foto & video compatibel autofocussysteem
 • Uit de hand: optische beeldstabilisatie minimaliseert trillingen
 • Fraaie bokeh: afgerond diafragma voor zachte en vloeiende onscherpte
 • Close-ups: stel zeer dichtbij scherp voor telemacro’s
 • Focuslimiter: versnelt scherpstelprestaties aanzienlijk
 • Goed uitgerust: scherpstelknoppen voor intuïtieve en snelle bediening
 • Fluorcoating: verwijder vuil, stof en vingerafdrukken zeer makkelijk
 • Duurzaam gebouwd: stof-, spat- en vorstbestendig

OM System 150-600mm op CameraNU.nl >>

OM System 150-600mm op Cameraland.nl >>

OM System 150-600mm op Kamera-express.nl >>

 

Andy Rouse: YouTube-review van de OM System 150-600mm f/5.0-6.3

Bekijk een mooie YouTube ‘field-review’ van de OM System M.Zuiko Digital ED 150-600mm f/5.0-6.3 IS door wildlife-fotograaf Andy Rouse (4:01 minuten). Andy heeft deze lens een maand lang op de proef gesteld in zijn professionele wildlife-leven. Met echte real life beelden. Genieten!

OM System 150-600mm op CameraNU.nl >>

OM System 150-600mm op Cameraland.nl >>

OM System 150-600mm op Kamera-express.nl >>

 

Espen Helland: YouTube-review van de OM System 150-600mm f/5.0-6.3

Bekijk een mooie YouTube-review van de OM System M.Zuiko Digital ED 150-600mm f/5.0-6.3 IS door wildlife-fotograaf Espen Helland (18:14 minuten). Voor wildlife-fotografen lijkt dit volgens hem een droomlens, door z’n enorme bereik. Is dit ook zo? Hij zoekt het voor je uit. Kijken voor je hem koopt!

OM System 150-600mm op CameraNU.nl >>

OM System 150-600mm op Cameraland.nl >>

OM System 150-600mm op Kamera-express.nl >>

 

Overzicht Olympus systeemcamera's

Olympus heeft een reeks prachtige systeemcamera’s met microfourthirds-sensor op de markt gebracht. Alle Olympus-camera’s heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet. Met daarbij de hoofdpunten van de belangrijkste reviews. Benieuwd?

Overzicht Olympus systeemcamera’s >>

 

Alle supertelelenzen op een rij

Heel veel supertelelenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een supertele zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Olympus-lenzen voor je systeemcamera op een rij

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Olympus microfourthirds systeemcamera? Ik heb de best besproken Olympus objectieven voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Olympus objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Olympus 7-14mm f/2.8 PROMFTNeeGroothoekzoom113995/100Reviews>
Olympus ED 150-400mm f/4.5 PROMFTNeeSupertelezoom699995/100Reviews>
Olympus ED 300mm f/4.0 IS PROMFTNeeSupertele233095/100Reviews>
OM System ED 12-40mm f/2.8 PRO IIMFTNeeStandaardzoom99995/100Reviews>
Olympus 8-25mm f/4.0 PROMFTNeeGroothoekzoom99994/100Reviews>
Olympus ED 12-100mm f/4.0 PROMFTNeeReiszoom129994/100Reviews>
Olympus ED 12-40mm f/2.8 PROMFTNeeStandaardzoom99994/100Reviews>
Olympus ED 17mm f/1.2 PROMFTNeeGroothoek139994/100Reviews>
Olympus ED 25mm f/1.2 PROMFTNeeStandaard129994/100Reviews>
Olympus ED 40-150mm f/2.8 PROMFTNeeTelezoom119992/100Reviews>
OM System ED 40-150mm f/4 PROMFTNeeTelezoom89990/100Reviews>
OM System ED 90mm f/3.5 Macro IS PROMFTNeeMacro149990/100Reviews>
Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom129990/100Reviews>
OM System ED 150-600mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom269990/100Reviews>
Olympus ED 12-45mm f/4.0 PROMFTNeeStandaardzoom64990/100Reviews>
Olympus ED 12-200mm f/3.5-6.3MFTNeeReiszoom89990/100Reviews>
Olympus ED 45mm f/1.2 PROMFTNeePortret129990/100Reviews>
OM System ED 20mm f/1.4 PROMFTNeeStandaard69990/100Reviews>
Olympus ED 60mm f/2.8 MacroMFTNeeMacro44988/100Reviews>
Olympus ED 8mm Fisheye f/1.8 PROMFTNeeFisheye77888/100Reviews>
Olympus 25mm f/1.8MFTNeeStandaard36286/100Reviews>
Olympus 17mm f/1.8MFTNeeGroothoek44985/100Reviews>
Olympus 45mm f/1.8MFTNeePortret26285/100Reviews>
OM System ED 9-18mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeGroothoekzoom69985/100Reviews>
Olympus ED 9-18mm f/4.0-5.6MFTNeeGroothoekzoom52983/100Reviews>
Olympus 14-150mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeReiszoom51980/100Reviews>
Olympus ED 75-300mm f/4.8-6.7 IIMFTNeeSupertelezoom46980/100Reviews>

 

Panasonic-lenzen voor je Olympus

Heb je een systeemcamera van Olympus? Dan kun je daar vaak ook een Panasonic-objectief op gebruiken. Panasonic heeft een breed aanbod lenzen met microfourthirds-vatting. Geweldige kwaliteit, uitstekend gereviewed.

Bekijk de toplenzen van Panasonic >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (4 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy