Olympus M.Zuiko Digital ED 9-18mm f/4.0-5.6 | Reviews & Tests

Zoek je het beste objectief voor je Olympus systeemcamera? De Olympus M.Zuiko Digital ED 9-18mm f/4.0-5.6 is een schitterende groothoekzoom. “Een geweldig super groothoek voor o.a. landschaps- en interieurfotografie!” Alle belangrijke reviews!

Olympus M.Zuiko Digital ED 9-18mm f/4.0-5.6Groothoekzoomlenzen: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoekzoomlens. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Olympus M.Zuiko Digital ED 9-18mm f/4.0-5.6, die in februari 2010 op de markt is gekomen.

Olympus M.Zuiko Digital ED 9-18mm f/4.0-5.6

Brandpuntafstand: 9-18mm / fullframe-equivalent: 18-36mm | Lichtsterkte: f/4.0-5.6 | Gewicht: 155gr | Lengte: 50mm | Beeldstabilisatie: nee | Vergrotingsfactor: 0.1x | Filtermaat: 52mm | Release datum: februari 2010 | Frankwandelt-rating 83/100 | Prijs: 549 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Olympus-lens in het kort

Dit mooie Olympus zoomobjectief biedt je een weidse beeldhoek en is tegelijk heerlijk compact en licht. Het zoombereik van (omgerekend naar fullframe) 18-36mm is voor veel fotogenres inzetbaar, vooral voor landschaps-, architectuur- en interieurfotografie. Dankzij de korte minimale scherpstelafstand van 15 centimeter kun je dicht op je onderwerp kruipen, en toch ook de omgeving duidelijk in beeld krijgen.

Razendsnel scherpstellen

Automatische scherpstelling gaat dankzij het contrast-AF-systeem razendsnel en precies. Hierdoor is dit objectief ook zeer geschikt voor het schieten van video's. De lenselementen zijn voorzien van meerdere coatings om chromatische aberraties, vervormingen en effecten zoals ghosting sterk te beperken. Het mooi afgeronde diafragma zorgt ervoor dat onscherpe delen van een foto zacht en vloeiend weergegeven worden.

Deze Olympus-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Reportagefotografie

Olympus 9-18mm op CameraNU.nl >>

Olympus 9-18mm op Cameraland.nl >>

Olympus 9-18mm op Kamera-express.nl >>

Olympus M.Zuiko Digital ED 9-18mm f/4.0-5.6(Professionele) reviewers over de Olympus 9-18mm f/4.0-5.6

De Olympus 9-18mm f/4.0-5.6: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Camerastuffreview.com: Van de aanschaf van een Olympus 9-18 mm zal je geen spijt krijgen, aldus deze reviewer. De lens is heel goedkoop en zet toch topklasse optische prestaties neer, zoals een zeer hoge resolutie, lage vervorming en weinig lichtafval. “Een kniesoor die dan nog begint over chromatische aberratie die zichtbaar wordt bij 100% beelduitsnedes.”
  De Olympus 9-18mm voelt misschien wat licht en goedkoop aan. “Maar de enorme beeldhoek levert een hoop fotoplezier op. En de beeldkwaliteit van de opnames die je hebt gemaakt met de Olympus 9-18 mm, verslaat menig veel duurder objectief, inclusief vele lenzen met een vaste brandpuntsafstand. Het verschil in beeldhoek van een 9 mm micro-43 lens (Olympus) en een 7 mm (Panasonic) zou een argument kunnen zijn om voor de Panasonic 7-14 mm te kiezen. Maar qua optische prestaties gaat de Olympus 9-18 mm gelijk op met de veel duurdere Panasonic 7-14 mm, zo blijkt uit onze test.”
 • Thephoblographer.com: Deze M.Zuiko 9-18mm f4-5.6 is extreem veelzijdig dankzij het 18-36mm bereik (fullframe-equivalent), hij is lekker klein en weegt bijna niets. Daardoor is hij extreem draagbaar. Aan de andere kant zijn de optische prestaties als je kijkt naar de introductieprijs van US-$ 700 niet heel bevredigend. Zo toont hij distortie en zijn de beeldhoeken niet heel scherp.
  Toch, aldus de reviewer, in de korte tijd dat hij het objectief in bezit heeft, is de lens steeds beter gaan bevallen. Dit is vooral te danken aan het feit dat in tegenstelling tot groothoekprimes die hij daarvoor gebruikte, deze lens zoveel meer flexibiliteit biedt.
  Ook is hij door z’n extreem lage gewicht heel geschikt om altijd bij je te hebben. “So all things considered, the M.Zuiko 9-18mm f4-5.6 is still your best bet if you want a small and light super wide-angle lens for your Micro Four Thirds system that offers you more flexibility than a prime lens such as the M.Zuiko 12mm f2. And compared to the Panasonic 7-14mm f4, the M.Zuiko 9-18 is still a bargain.”
 • Photozone.de: Deze Olympus M.Zuiko 9-18mm f/4-5.6 ED is een meesterwerk. Het is de meest compacte en lichtgewicht ultragroothoekzoom die de reviewer in handen heeft gehad. Hij is makkelijk in het gebruik, ondanks dat hij zo klein is en een nogal ongebruikelijk design heeft. Olympus is het gelukt de bouwkwaliteit op een hoog niveau te krijgen. En dat is een grote stap vooruit ten opzichte van de M.Zuiko 14-42mm kit zoomlens. De autofocus is stil en zeer snel, en daardoor ook erg bruikbaar voor het schieten van videos.
  Ook de beeldkwaliteit is zeer netjes voor een supergroothoekzoom. “It may not be able to touch the stars but it can provide sharp center-to-edge quality images especially in the lower part of its zoom range. Both vignetting and lateral CAs are nothing to worry about from a field perspective. That's also true for the distortion characteristic although that's primarily because of the system's auto-correction approach - the native amount of distortions is actually fairly hefty.”
 • Dpreview.com: Deze Olympus is een indrukwekkende kleine lens die heel veel vermogen verpakt in een body die klein genoeg is om altijd bij je te hebben en te gebruiken. Hij past uitstekend bij de microfourthirds camerabody’s, waarbij ultragroothoek gecombineerd wordt met ongeëvenaarde draagbaarheid. Het is een lens die vooral aantrekkelijk zal zijn voor landschaps- en reisfotografen. Al met al is het een mooie toevoeging aan het microfourthirds-systeem.
  Deze lens biedt indrukwekkende beeldkwaliteit plus snelle en stille autofocus. En dat in een lens die de kleinste ultragroothoekzoom van dit moment is. Eindoordeel: de Silver Award met een score van 77%.
 • Imaging-resource.com: Voor zo’n zeer compacte lens zet hij indrukwekkende prestaties neer. Er zijn andere lenzen die vergelijkbare of betere prestaties neerzetten. Maar geen enkele andere lens biedt de extreme compactheid en functionaliteit van de 9-18mm M.Zuiko. “While the retracting lens function may take some getting used to for some, it's hard to believe that this is a camera system that you can carry around in your pants pockets.”
 • Ephotozine.com: Wie op zoek is naar een compacte ultragroothoekzoom voor z’n microfourthirds systeemcamera, grijpt zeker niet mis met deze Olympus. “It does have some weaknesses, but so long as you are aware of these this lens is more than capable of delivering very good quality results. As it stands in the range, it is currently the best value ultra-wide for MFT and the collapsible, lightweight design means that it is perfect for taking on your travels.” Eindoordeel: Recommended.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Een geweldig super groothoek voor o.a. landschaps- en interieurfotografie! Dit super groothoekobjectief heeft mij doen besluiten om mijn complete DSLR-uitrusting in te ruilen tegen het MFT-systeem van Olympus. Ik heb nu dezelfde range in objectieven als bij een DSLR en absoluut minimaal dezelfde beeldkwaliteit als bij de DSLR: alleen ik heb hiermee een enorme bewegingsvrijheid t.o.v. deze logge camera's. Ik ben telkens weer verbaasd als ik dit lensje op mijn Olympus-camera schroef en dan constateer welke topkwaliteit hiermee vastgelegd wordt! De vertekening naar de beeldhoeken toe is mini-minimaal en vooral als je in RAW fotografeert is het een fluitje van een cent om dit tot in de puntjes via Lightroom te elimineren.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Heerlijk kleine supergroothoek! Als Panasonic-fan kost het me moeite om toe te geven, maar wat ben ik blij dat ik deze heb en niet de 2x zo dure en zware Panasonic. Landschappen, bloemen en planten in hun leefomgeving en interieurs. Omdat ik niet van het sjouwen van apparatuur houd is dit nu één van mijn meest gebruikte lenzen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Een rectilineaire ultra groothoek lens. In de 9mm stand (mijn favoriet) krijg je vreselijk veel op de foto. En met minimale vervormingen. De lens heeft alle contacten dus opklikken en klaar. Camera weet het brandpunt en stelt IBIS etc zelf in. Je hebt er geen omkijken naar. Volgens DxOmark een van de betere Olympus zoomlenzen qua scherpte. Klein nadeeltje is dat je de lens uit moet rollen voor je begint. En soms pakt ie de bajonet niet helemaal en dan moet je de lens een stukje 'aandraaien'. De perfekte aanvulling op deze 9-18 is de 9mm bodycap lens. Die heeft wel de extreme vervormingen aan de randen en hoeken.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Extreem wijde lens voor mijn Panasonic M43 camera. Nog net geen fisheye en heeft dan ook geen vignetering (zwarte hoekjes) in je plaatje. Voor mij de meest ideale groothoek lens, ook omdat de lens het plaatje relatief weinig vertekent. Doordat je 'm inschuift als je 'm niet gebruikt is ie zeer compact als je 'm niet gebruikt.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Olympus 9-18mm op CameraNU.nl >>

Olympus 9-18mm op Cameraland.nl >>

Olympus 9-18mm op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Olympus 9-18mm f/4.0-5.6

 • Veelzijdig inzetbare groothoekzoom van 9-18mm
 • Dicht op je onderwerp: scherpstellen vanaf 15cm
 • Snelle en precieze automatische scherpstelling
 • Zeer geschikt voor video's
 • Afgerond diafragma: mooie onscherpte

Olympus 9-18mm op CameraNU.nl >>

Olympus 9-18mm op Cameraland.nl >>

Olympus 9-18mm op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Olympus 9-18mm

Bekijk een mooie YouTube-review van de Olympus 9-18mm door fotograaf Peter Forsgård (3:24 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Olympus 9-18mm op CameraNU.nl >>

Olympus 9-18mm op Cameraland.nl >>

Olympus 9-18mm op Kamera-express.nl >>

 

Overzicht Olympus systeemcamera's

Olympus heeft een reeks prachtige systeemcamera’s met microfourthirds-sensor op de markt gebracht. Alle Olympus-camera’s heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet. Met daarbij de hoofdpunten van de belangrijkste reviews. Benieuwd?

Overzicht Olympus systeemcamera’s >>

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Olympus-lenzen voor je systeemcamera op een rij

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Olympus microfourthirds systeemcamera? Ik heb de best besproken Olympus objectieven voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Olympus objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Olympus 7-14mm f/2.8 PROMFTNeeGroothoekzoom113995/100Reviews>
Olympus ED 150-400mm f/4.5 PROMFTNeeSupertelezoom699995/100Reviews>
Olympus ED 300mm f/4.0 IS PROMFTNeeSupertele233095/100Reviews>
OM System ED 12-40mm f/2.8 PRO IIMFTNeeStandaardzoom99995/100Reviews>
Olympus 8-25mm f/4.0 PROMFTNeeGroothoekzoom99994/100Reviews>
Olympus ED 12-100mm f/4.0 PROMFTNeeReiszoom129994/100Reviews>
Olympus ED 12-40mm f/2.8 PROMFTNeeStandaardzoom99994/100Reviews>
Olympus ED 17mm f/1.2 PROMFTNeeGroothoek139994/100Reviews>
Olympus ED 25mm f/1.2 PROMFTNeeStandaard129994/100Reviews>
Olympus ED 40-150mm f/2.8 PROMFTNeeTelezoom119992/100Reviews>
OM System ED 40-150mm f/4 PROMFTNeeTelezoom89990/100Reviews>
OM System ED 90mm f/3.5 Macro IS PROMFTNeeMacro149990/100Reviews>
Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom129990/100Reviews>
OM System ED 150-600mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom269990/100Reviews>
Olympus ED 12-45mm f/4.0 PROMFTNeeStandaardzoom64990/100Reviews>
Olympus ED 12-200mm f/3.5-6.3MFTNeeReiszoom89990/100Reviews>
Olympus ED 45mm f/1.2 PROMFTNeePortret129990/100Reviews>
OM System ED 20mm f/1.4 PROMFTNeeStandaard69990/100Reviews>
Olympus ED 60mm f/2.8 MacroMFTNeeMacro44988/100Reviews>
Olympus ED 8mm Fisheye f/1.8 PROMFTNeeFisheye77888/100Reviews>
Olympus 25mm f/1.8MFTNeeStandaard36286/100Reviews>
Olympus 17mm f/1.8MFTNeeGroothoek44985/100Reviews>
Olympus 45mm f/1.8MFTNeePortret26285/100Reviews>
OM System ED 9-18mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeGroothoekzoom69985/100Reviews>
Olympus ED 9-18mm f/4.0-5.6MFTNeeGroothoekzoom52983/100Reviews>
Olympus 14-150mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeReiszoom51980/100Reviews>
Olympus ED 75-300mm f/4.8-6.7 IIMFTNeeSupertelezoom46980/100Reviews>

 

Panasonic-lenzen voor je Olympus

Heb je een systeemcamera van Olympus? Dan kun je daar vaak ook een Panasonic-objectief op gebruiken. Panasonic heeft een breed aanbod lenzen met microfourthirds-vatting. Geweldige kwaliteit, uitstekend gereviewed.

Bekijk de toplenzen van Panasonic >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy