Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm f/1.2 PRO | Reviews & Tests

Zoek je het beste objectief voor je Olympus systeemcamera? De Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm f/1.2 PRO is een bijzonder lichtsterke standaard prime-lens met een schitterende bokeh. “Voor professionals die de best mogelijke beeldkwaliteit zoeken, is dit een zeer aantrekkelijke lens.” Alle belangrijke reviews!

Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm f/1.2 PROLichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm f/1.2 PRO, die in oktober 2016 op de markt is gekomen.

Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm f/1.2 PRO

Brandpuntafstand: 25mm / fullframe-equivalent: 50mm | Lichtsterkte: f/1.2 | Gewicht: 410gr | Lengte: 87mm | Beeldstabilisatie: nee | Vergrotingsfactor: 0.11x | Filtermaat: 62mm | Release datum: oktober 2016 | Frankwandelt-rating 94/100 | Prijs: 1.097 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Deze Olympus-lens in het kort

Geweldig PRO-objectief van Olympus dat dankzij z’n enorme lichtsterkte voor veel fotogenres is in te zetten. Blinkt uit in portretfotografie en productfotografie, maar schiet ook prachtige close-ups met z’n korte minimale brandpuntafstand. De automatische scherpstelling is extreem snel en stil. Het ontwerp is robuust, stof- en spatwaterdicht en bestand tegen vrieskou. Maar dat spreekt vanzelf bij de PRO-serie van OIympus.

Zeer mooie bokeh

Uiteraard is het glaswerk van de Olympus 25mm f/1.2 PRO van hoge kwaliteit. Je foto’s en video’s hebben superieure kleuren, hoge scherpte en mooie contrasten. De scherpte loopt van rand tot rand. Ook bij minder licht scoort deze toplens optimaal. Niet ongenoemd mag de bokeh blijven: de weergave van de scherptediepte. Dat is een van de grootste troeven van dit PRO-objectief. Het diafragma met 9 afgeronde bladen geeft een boterzachte weergave van de onscherpe delen in je foto.

Deze Olympus-lens is ideaal voor:

 • Productfotografie
 • Portretfotografie
 • Straatfotografie

Olympus 25mm f/1.2 PRO op Cameranu.nl >>

Olympus 25mm f/1.2 PRO op Cameraland.nl >>

Olympus cashback-actie van Cameranu.nlTot €500 cashback op OM System camera’s en lenzen!

Ontvang nu tot €500 cashback op geselecteerde OM System camera's en lenzen tijdens de OM System Zomer Promotie. Deze actie loopt tot en met 28 juli 2024 dus grijp snel je kans!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm f/1.2 PRO(Professionele) reviewers over de Olympus 25mm f/1.2 PRO

De Olympus 25mm f/1.2 PRO: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Camerastuffreview.com: Uniek aan deze M.Zuiko Digital ED 25mm f/1.2 PRO is de combinatie van hoge lichtsterkte en hoge beeldkwaliteit, en dat geldt al vanaf de grootste diafragma-opening. Je hoeft niet te diafragmeren om de hoogste beeldkwaliteit te bereiken, al bij f/1.2 is die extreem goed. En dan de bokeh: “This 25mm is a bokeh beast and comes into its own especially at f/1.2.”
  De prijs van de M.Zuiko Digital ED 25mm f/1.2 PRO is hoog, maar “it is entirely in line with the quality of the lens. And you buy a lens with which you can get pictures that are not possible with any other lens from Olympus.”
 • Photographyblog.com: Op het terrein van beeldkwaliteit kun je met deze lens uitzonderlijke resultaten bereiken. Prime lenzen kunnen wat tegenvallen op hun grootste diafragma-openingen, maar met deze Olympus “you get exceptional sharpness throughout the range - it’s something you can happily use at f/1.2.” Ook de bokeh is schitterend, terwijl de helderheid en de kleuren die de lens produceert fabelachtig goed zijn.
  Licht of compact is hij niet voor een microfourthirds-lens, maar op de meer professionele modellen van Olympus of Panasonic is hij uitstekend in balans. “For professionals looking for the best in image quality, it is very desirable.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Dxomark.com: De Olympus 25mm f/1.2 is geen goedkope lens, maar je krijgt een hele hoop lens voor je geld. Met een weerbestendige constructie, een geavanceerde optische constructie en een super lichtsterk f/1.2 maximum diafragma. Met z’n excellente lichtsterkte is het een van de hoogst scorende MFT-lenzen die ze ooit getest hebben op de Olympus E-M1 II, hoewel de Panasonic 25mm f/1.4 nog een fractie beter scoort.
  Dez Olympisch bereikt een licht hogere overall scherpte vergeleken met de Panasonic. En significant minder geometrische distortie. En dat kan belangrijk zijn als je rechte lijnen wilt in je foto’s, die je niet in postproductie moet corrigeren. “Performance at the maximum f/1.2 aperture is good, but closing down to f/2 notably improves center resolution and reduces vignetting. For peak performance, consider shooting at f/4 or f/5.6 on the Olympus 25mm f/1.2.”
 • Ephotozine.com: De markt voor f/1.2 standaardlenzen heeft niet veel keuze. “However, we have here in the Olympus M.Zuiko Digital 25mm f/1.2 PRO lens more than just a bright maximum aperture. It is a very fine lens in its own right, with excellent sharpness that borders on outstanding, low CA, no flare and a very pleasing bokeh. Add to that the low light potential and we have a very attractive proposition indeed.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com: Als je het geld ervoor hebt en verlangt naar een lens waarmee je ook in slechte lichtomstandigheden mooie beelden kunt schieten en de achtergronden prachtig kan vervagen (bokeh), dan is de Olympus M.Zuiko ED 25mm f1.2 PRO een uitstekende keuze.
  De uitstekende optiek en ook het fysieke design levert hem de hoogste onderscheiding op bij Pcmag.com: Editors’ Choice. Maar hij is wel het beste in balans bij wat grotere microfourthirds-camera’s zoals de E-M1. “If you prefer a smaller lens and camera, you may be better off with the M.Zuiko ED 25mm f1.8, which doesn't have quite as an ambitious f-stop and lacks a manual focus clutch, but delivers crisp results as well, for much less money.” Eindoordeel is dus: de hoogste haalbare kwalificatie ‘Editors’ Choice’.
 • Imaging-resource.com: Dit is echt een superieure lens die uitstekende resultaten neerzet. De prijs is helaas ook premium, maar gelukkig is hij elke cent dubbel en dwars waard. “Generally, you know if you need a lens with this huge aperture size, and it's not for the faint of heart. At ƒ/1.2, the depth of field is razor-thin and the results are fantastic. Shooting at ƒ/1.2 demands a strict technique, but the resulting images are worth it.”
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Wat een super lens. Een pro lens in alle aspecten! Misschien lijkt hij wel wat groot en zwaar voor een M4/3 lens, maar samen met de OM-D E-M1 een top combinatie die lekker in de hand ligt.
  Voor mij in ieder geval een lens voor portretten, bloemen en ik wil er meer mee gaan doen als straatfotografie lens.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameraland.nl: “Het is een geweldig mooi objectief, heerlijk scherp! Het is ideaal voor portretfotografie. Door de lichtsterkte heb je lekker veel speling met scherpte/diepte.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Olympus 25mm f/1.2 PRO op Cameranu.nl >>

Olympus 25mm f/1.2 PRO op Cameraland.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Olympus 25mm f/1.2 PRO

 • Lichtsterk vast brandpunt objectief
 • Bij uitstek geschikt voor portretfotografie
 • Snelle scherpstelling en optimale beeldkwaliteit
 • Diafragma met 9 bladen voor zachte bokeh
 • Minimale scherpstelafstand van 19 centimeter
 • Stof-, spatwater- en koudebestendig

Olympus 25mm f/1.2 PRO op Cameranu.nl >>

Olympus 25mm f/1.2 PRO op Cameraland.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Olympus 25mm f/1.2 PRO

Bekijk een mooie YouTube-review van de Olympus 25mm f/1.2 PRO door fotograaf Darren Miles (13:24 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Olympus 25mm f/1.2 PRO op Cameranu.nl >>

Olympus 25mm f/1.2 PRO op Cameraland.nl >>

 

Overzicht Olympus systeemcamera's

Olympus heeft een reeks prachtige systeemcamera’s met microfourthirds-sensor op de markt gebracht. Alle Olympus-camera’s heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet. Met daarbij de hoofdpunten van de belangrijkste reviews. Benieuwd?

Overzicht Olympus systeemcamera’s >>

 

Alle standaard prime-lenzen op een rij

Heel veel standaard prime-lenzen (50mm-lenzen) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een standaard prime-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Olympus-lenzen voor je systeemcamera op een rij

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Olympus microfourthirds systeemcamera? Ik heb de best besproken Olympus objectieven voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Olympus objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Olympus 7-14mm f/2.8 PROMFTNeeGroothoekzoom113995/100Reviews>
Olympus ED 150-400mm f/4.5 PROMFTNeeSupertelezoom699995/100Reviews>
Olympus ED 300mm f/4.0 IS PROMFTNeeSupertele233095/100Reviews>
OM System ED 12-40mm f/2.8 PRO IIMFTNeeStandaardzoom99995/100Reviews>
Olympus 8-25mm f/4.0 PROMFTNeeGroothoekzoom99994/100Reviews>
Olympus ED 12-100mm f/4.0 PROMFTNeeReiszoom129994/100Reviews>
Olympus ED 12-40mm f/2.8 PROMFTNeeStandaardzoom99994/100Reviews>
Olympus ED 17mm f/1.2 PROMFTNeeGroothoek139994/100Reviews>
Olympus ED 25mm f/1.2 PROMFTNeeStandaard129994/100Reviews>
Olympus ED 40-150mm f/2.8 PROMFTNeeTelezoom119992/100Reviews>
OM System ED 40-150mm f/4 PROMFTNeeTelezoom89990/100Reviews>
OM System ED 90mm f/3.5 Macro IS PROMFTNeeMacro149990/100Reviews>
Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom129990/100Reviews>
OM System ED 150-600mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom269990/100Reviews>
Olympus ED 12-45mm f/4.0 PROMFTNeeStandaardzoom64990/100Reviews>
Olympus ED 12-200mm f/3.5-6.3MFTNeeReiszoom89990/100Reviews>
Olympus ED 45mm f/1.2 PROMFTNeePortret129990/100Reviews>
OM System ED 20mm f/1.4 PROMFTNeeStandaard69990/100Reviews>
Olympus ED 60mm f/2.8 MacroMFTNeeMacro44988/100Reviews>
Olympus ED 8mm Fisheye f/1.8 PROMFTNeeFisheye77888/100Reviews>
Olympus 25mm f/1.8MFTNeeStandaard36286/100Reviews>
Olympus 17mm f/1.8MFTNeeGroothoek44985/100Reviews>
Olympus 45mm f/1.8MFTNeePortret26285/100Reviews>
OM System ED 9-18mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeGroothoekzoom69985/100Reviews>
Olympus ED 9-18mm f/4.0-5.6MFTNeeGroothoekzoom52983/100Reviews>
Olympus 14-150mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeReiszoom51980/100Reviews>
Olympus ED 75-300mm f/4.8-6.7 IIMFTNeeSupertelezoom46980/100Reviews>

 

Panasonic-lenzen voor je Olympus

Heb je een systeemcamera van Olympus? Dan kun je daar vaak ook een Panasonic-objectief op gebruiken. Panasonic heeft een breed aanbod lenzen met microfourthirds-vatting. Geweldige kwaliteit, uitstekend gereviewed.

Bekijk de toplenzen van Panasonic >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (8 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy