Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm f/1.2 PRO | Reviews & Tests

Zoek je het beste objectief voor je Olympus systeemcamera? De Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm f/1.2 PRO is extreem lichtsterk. Ideale lens om een indrukwekkende bokeh te creëren. “Hij is ragscherp, zelfs als je wijdopen schiet op f/1.2. En dat zowel in het beeldcentrum als in de hoeken.” Predicaat ‘Super’ in Focus Magazine. Alle belangrijke reviews!

Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm f/1.2 PROLichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm f/1.2 PRO, die in maart 2018 op de markt is gekomen.

Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm f/1.2 PRO

Brandpuntafstand: 17mm / fullframe-equivalent: 34mm | Lichtsterkte: f/1.2 | Gewicht: 390gr | Lengte: 87mm | Beeldstabilisatie: nee | Vergrotingsfactor: 0.15x | Filtermaat: 62mm | Release datum: maart 2018 | Frankwandelt-rating 94/100 | Prijs: 1.188 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Deze Olympus-lens in het kort

Heerlijk dat de PRO-serie nu ook een lens met een van de meest gebruikte brandpuntsafstanden krijgt: 17mm. In fullframe-equivalent is dat 34mm. Ideaal voor allerlei soorten fotografie: portretten, landschappen, architectuur, straatfotografie. En dat allemaal met die extreme lichtsterkte die PRO-objectieven hebben: f/1.2. De ideale lens dus om een indrukwekkende bokeh te creëren, met vloeiende overgangen van scherp naar onscherp. Dit PRO-objectief is daarbij ook lekker compact en licht. Bestand tegen stof, spatwater en temperaturen tot -10 graden: dit objectief kan uit de voeten met alle seizoenen.

Extreem goed glaswerk

Het glaswerk is zoals verwacht mag worden van de PRO-serie. En dat betekent: fenomenaal goed. Het objectief is opgebouwd uit 14 lenselementen, verdeeld in 10 groepen, waaronder asferische elementen en nieuw ontwikkelde Extra-low Dispersion Dual Super Aspherical (ED-DSA)-elementen. De Z Coating Nano-technologie biedt je scherpe en heldere beeldkwaliteit met minder schittering bij tegenlicht. De autofocus is snel en precies. Dankzij de korte scherpstelafstand van maar 20 centimeter maak je met dit objectief unieke close-ups. Toplens!

Deze Olympus-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie
 • Reisfotografie

Olympus 17mm f/1.2 PRO op Cameranu.nl >>

Olympus 17mm f/1.2 PRO op Cameraland.nl >>

Olympus 17mm f/1.2 PRO op Kamera-express.nl >>

Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm f/1.2 PROProfessionele reviewers over de Olympus 17mm f/1.2 PRO

De Olympus 17mm f/1.2 PRO: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fototijdschrift Focus (meinummer 2018): De Olympus 17mm f/1.2 PRO is volgens Focus een waardige toevoeging aan de twee bestaande f/1.2 PRO-objectieven. “Door de brandpuntsafstand van omgerekend 34mm is hij uitermate geschikt voor reportage- en straatfotografie. Dankzij de hoge lichtsterkte, de fantastische beeldkwaliteit, de snelle en stille AF, de weerbestendige afwerking en de mooie bokeh is deze lens ondanks het vaste brandpunt heel veelzijdig.” Eindoordeel: een 9.3 en het predicaat Super.
 • Fototijdschrift Digifoto Pro (2018 nr. 1): De Olympus 17mm f/1.2 PRO is een zeer prettig reportage-objectief, aldus de reviewer. “De hoge lichtsterkte compenseert het kleinere sensorformaat én maakt de scherpstelling een stuk sneller.” In combinatie met de kleine en compacte Olympus camerabody’s is dit objectief “een ideaal werktuig voor het fotograferen van mensen en het beoefenen van straatfotografie”.
  Daar komt bij dat deze 17mm f/1.2 lekker licht is, en relatief klein, onopvallend en lichtsterk. Het objectief maakt foto’s met een mooi contrast, goede scherpte over vrijwel het hele beeldveld en een mooie bokeh. Eindoordeel: Goud Award met het hoge cijfer 9 voor de beeldkwaliteit en de prijs/kwaliteit-verhouding.
 • Chip Fotomagazine (aprilnummer 2018): “Wat betreft de afwerking en de prestaties van de M.Zuiko Digital ED 17mm f/1.2 Pro verdient Olympus een grote pluim!” schrijft de reviewer. Waarom? Bij testopnames van Chip, die ze zowel in huis als buiten hebben uitgevoerd, levert deze zeer lichtsterke primelens “verbazingwekkend goede foto’s”.
  Dankzij het compacte formaat en het lage gewicht is de lens volgens de reviewer een prettige reisgenoot. “De zoomring maakt het handmatig scherpstellen tot een feestje. Het resultaat mag er dan ook zijn: de overgangen tussen scherpe en onscherpe gebieden zijn erg fraai en objectieffouten vertoont deze lens nauwelijks.” Het testoordeel luidt dan ook ‘Zeer goed’ met een puntentotaal van 93.8%.
 • Camerastuffreview.com: De Olympus M.Zuiko 17mm f/1.2 PRO is een sublieme groothoek voor microfourthirds systeemcamera’s, aldus de reviewer. Hij biedt al uitstekende beeldkwaliteit bij volle opening. En het is super eenvoudig om de scherpte precies te leggen waar je hem wilt hebben. Wat essentieel is bij objectieven waarmee je met zeer lichtsterke diafragma’s kunt fotograferen.
  “Tel daar de degelijke bouw en afdichting bij op en je hebt een bijna ideale groothoek.” Voor microfourthirds is het wel een groot objectief. Maar vergelijk je hem met lichtsterke groothoeken voor kleinbeeld, dan vallen die afmetingen weer reuze mee. Enige nadeel is eigenlijk het hoge prijskaartje. “De Olympus M.Zuiko 17mm f/1.2 PRO is niet goedkoop, maar gezien de kwaliteit en de mogelijkheden is het objectief zijn geld wel volledig waard.”
 • Photographyblog.com: Deze Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm f/1.2 PRO levert uitzonderlijk hoge beeldkwaliteit. Hij is ragscherp, zelfs als je wijdopen schiet op f/1.2. En dat zowel in het beeldcentrum als in de hoeken. “Something that we rarely get to say about any lens.” Ook de bokeh is prachtig opgebouwd, dankzij de 9 cirkelvormige diafragmabladen met de zogeheten ‘feathered bokeh’ “delivering a subtle yet addictive look”. Vignettering, distortie en chromatische aberratie zijn zeer goed onder controle. “Overall, there's absolutely nothing to complain about in terms of the image quality.”
  Ook de bouwkwaliteit van dit objectief is om door een ringetje te halen. Hij is niet al te zwaar voor zo’n razendsnelle lens, en hij is vergelijkbaar in grootte en gewicht als de andere PRO-lenzen. Hij past dus perfect op bijvoorbeeld de Olympus OM-D E-M1 Mark II. Focussen gaat betrouwbaar snel en precies. Handmatig focussen is zeer simpel dankzij de focusring en het heerlijk ‘smooth’ draaiende mechanisme. Dit is het favoriete PRO-objectief van deze reviewer “thanks to the outstanding sharpness and superb bokeh when shooting wide-open.” Eindoordeel: Essential (hoogste award) met 5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com: De Olympus M.Zuiko ED 17mm f/1.2 PRO biedt niet de scherptedieptecontrole die een fullframe objectief met f/1.4 diafragma biedt. Maar hij komt er aardig dichtbij. En dat doet hij terwijl hij extreem scherpe en ‘crispy’ beelden van hoek tot hoek. En hij is misschien groot voor een microfourthirdslens, hij past wel bijzonder goed op de professionele camerabody’s waarop hij thuishoort.
  Hij krijgt de hoogste onderscheiding van de reviewer, en volgens hem hoort hij op de toplijst van fotografen die houden van de 35mm-beeldhoek en die de best mogelijke beeldkwaliteit willen plus een bouwkwaliteit die daarbij hoort. Hij is niet goedkoop. Is je budget beperkt dan raadt de reviewer de Olympus 17mm f/1.8 aan als alternatief. Eindoordeel: Excellent en de hoogste onderscheiding: Editors’ Choice.
 • Imaging-resource.com: Al met al is deze Olympus 17mm f/1.2 Pro een verbazingwekkend stukje optiek. Hij biedt excellente beeldkwaliteit, zelfs al op f/1.2. Plus de uitzonderlijk goede bouwkwaliteit waar Zuiko Pro-lenzen bekend om staan. Maar al deze fantastische features komen wel tegen een prijs die hoog ligt. Deze Olympus is dan ook een serieuze prime-lens voor serieuze fotografen, zoals alle Zuiko Pro-lenzen. Maar voor die prijs heb je wel een van de beste of misschien wel dé beste groothoekprimelens voor microfourthirds-camera’s van dit moment.
 • Foto’s op DPreview: De reviewers van DPreview hebben nog geen review maar schoten wel al wat portretfoto’s. Die zijn zeer de moeite van het bekijken waard. Bekijk foto’s op DPreview.
 • Digitaltrends.com: Deze Olympus is een bijzonder welkome loot aan de stam van PRO-lenzen van Olympus, de reviewer heeft een lens met deze ideale brandpuntsafstand echt gemist in de serie. Het is een snelle groothoekprima die kan concurreren met de beste lenzen van andere fabrikanten. Uiteraard kun je een f/1.2-diafragma op microfourthirds-camera’s niet vergelijken met datzelfde diafragma op fullframe-camera’s, maar toch is dit een geweldige lens.
  De reviewer heeft geen enkele klacht over deze 17mm-lens. Maar hij vraagt zich wel af of een 20 megapixel-sensor in een microfourthirds-camera als de E-M1 Mark II de topkwaliteiten van deze lens wel recht kan doen. De lens is echt bedoeld voor professionele fotografen. Nu maar hopen dat het de verdere ontwikkeling van het mft-systeem de kwaliteit van dit soort lenzen kan bijbenen.

Olympus 17mm f/1.2 PRO op Cameranu.nl >>

Olympus 17mm f/1.2 PRO op Cameraland.nl >>

Olympus 17mm f/1.2 PRO op Kamera-express.nl >>

Olympus heeft zelf ook een aantal portretfoto’s geschoten met deze 17mm f/1.2 vrijgegeven. Je vindt ze hieronder. Klik voor een vergroting. Toppers!

12olympus-m-zuiko-digital-ed-17mm-f-1-2-pro-objectief01
12olympus-m-zuiko-digital-ed-17mm-f-1-2-pro-objectief02
12olympus-m-zuiko-digital-ed-17mm-f-1-2-pro-objectief03
12olympus-m-zuiko-digital-ed-17mm-f-1-2-pro-objectief04
12olympus-m-zuiko-digital-ed-17mm-f-1-2-pro-objectief06
12olympus-m-zuiko-digital-ed-17mm-f-1-2-pro-objectief07

Bekijk mijn review van de Olympus E-M1 Mark II waar deze lens uitstekend bij past >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Olympus 17mm f/1.2 PRO

 • Lichtsterk vast brandpunt objectief
 • Bij uitstek geschikt voor portretfotografie
 • Snelle scherpstelling en optimale beeldkwaliteit
 • Diafragma met 9 bladen voor zachte bokeh
 • Minimale scherpstelafstand van slechts 20 centimeter: mooie close-ups
 • Stof-, spatwater- en koubestendige behuizing
 • Compact en weegt maar 390 gram

Olympus 17mm f/1.2 PRO op Cameranu.nl >>

Olympus 17mm f/1.2 PRO op Cameraland.nl >>

Olympus 17mm f/1.2 PRO op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Olympus 17mm f/1.2 PRO

Bekijk een mooie YouTube-review van de Olympus 17mm f/1.2 PRO door fotograaf David Thorpe (4:36 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Olympus 17mm f/1.2 PRO op Cameranu.nl >>

Olympus 17mm f/1.2 PRO op Cameraland.nl >>

Olympus 17mm f/1.2 PRO op Kamera-express.nl >>

 

Overzicht Olympus systeemcamera's

Olympus heeft een reeks prachtige systeemcamera’s met microfourthirds-sensor op de markt gebracht. Alle Olympus-camera’s heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet. Met daarbij de hoofdpunten van de belangrijkste reviews. Benieuwd?

Overzicht Olympus systeemcamera’s >>

 

Alle Olympus-lenzen voor je systeemcamera op een rij

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Olympus microfourthirds systeemcamera? Ik heb de best besproken Olympus objectieven voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Olympus objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Olympus 7-14mm f/2.8 PROMFTNeeGroothoekzoom113995/100Reviews>
Olympus ED 150-400mm f/4.5 PROMFTNeeSupertelezoom699995/100Reviews>
Olympus ED 300mm f/4.0 IS PROMFTNeeSupertele233095/100Reviews>
OM System ED 12-40mm f/2.8 PRO IIMFTNeeStandaardzoom99995/100Reviews>
Olympus 8-25mm f/4.0 PROMFTNeeGroothoekzoom99994/100Reviews>
Olympus ED 12-100mm f/4.0 PROMFTNeeReiszoom129994/100Reviews>
Olympus ED 12-40mm f/2.8 PROMFTNeeStandaardzoom99994/100Reviews>
Olympus ED 17mm f/1.2 PROMFTNeeGroothoek139994/100Reviews>
Olympus ED 25mm f/1.2 PROMFTNeeStandaard129994/100Reviews>
Olympus ED 40-150mm f/2.8 PROMFTNeeTelezoom119992/100Reviews>
OM System ED 40-150mm f/4 PROMFTNeeTelezoom89990/100Reviews>
OM System ED 90mm f/3.5 Macro IS PROMFTNeeMacro149990/100Reviews>
Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom129990/100Reviews>
OM System ED 150-600mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom269990/100Reviews>
Olympus ED 12-45mm f/4.0 PROMFTNeeStandaardzoom64990/100Reviews>
Olympus ED 12-200mm f/3.5-6.3MFTNeeReiszoom89990/100Reviews>
Olympus ED 45mm f/1.2 PROMFTNeePortret129990/100Reviews>
OM System ED 20mm f/1.4 PROMFTNeeStandaard69990/100Reviews>
Olympus ED 60mm f/2.8 MacroMFTNeeMacro44988/100Reviews>
Olympus ED 8mm Fisheye f/1.8 PROMFTNeeFisheye77888/100Reviews>
Olympus 25mm f/1.8MFTNeeStandaard36286/100Reviews>
Olympus 17mm f/1.8MFTNeeGroothoek44985/100Reviews>
Olympus 45mm f/1.8MFTNeePortret26285/100Reviews>
OM System ED 9-18mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeGroothoekzoom69985/100Reviews>
Olympus ED 9-18mm f/4.0-5.6MFTNeeGroothoekzoom52983/100Reviews>
Olympus 14-150mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeReiszoom51980/100Reviews>
Olympus ED 75-300mm f/4.8-6.7 IIMFTNeeSupertelezoom46980/100Reviews>

 

Panasonic-lenzen voor je Olympus

Heb je een systeemcamera van Olympus? Dan kun je daar vaak ook een Panasonic-objectief op gebruiken. Panasonic heeft een breed aanbod lenzen met microfourthirds-vatting. Geweldige kwaliteit, uitstekend gereviewed.

Bekijk de toplenzen van Panasonic >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy