Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100mm f/4.0 PRO | Reviews & Tests

Zoek je het beste objectief voor je Olympus systeemcamera? De Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100mm f/4.0 PRO is een geweldige professionele reiszoomlens. “Verbluffend goed! Dit is het objectief waar je niet omheen kan!!!” En: “Een vrijwel perfecte allroundzoom. Daar zijn er niet zoveel van.” Alle belangrijke reviews!

Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100mm f/4.0 PROReiszoomlenzen: echte allrounders

Op reis of stedentrip alle fotogenres beoefenen? Maar niet met een volle tas met lenzen zeulen? Dan zijn allround reiszoomlenzen een uitkomst. Geschikt voor landschappen, portretten, straatfotografie en nog veel meer. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100mm f/4.0 PRO, die in september 2016 op de markt is gekomen.

Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100mm f/4.0 PRO

Brandpuntafstand: 12-100mm / fullframe-equivalent: 24-200mm | Lichtsterkte: f/4 | Gewicht: 561gr | Lengte: 116.5mm | Beeldstabilisatie: ja | Vergrotingsfactor: 0.30x | Filtermaat: 72mm | Release datum: september 2016 | Frankwandelt-rating 94/100 | Prijs: 1.079 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Olympus-lens in het kort

Kost wel wat, maar dan heb je ook VEEL. Heel veel lens in een compacte behuizing. Lichtsterk, razendsnelle autofocus en vooral: een geweldig veelzijdig bereik. Van maar liefst 24mm groothoek tot 200mm tele (kleinbeeldequivalent). Dat maakt hem zo geschikt voor bijna alle foto- en videogenres. De gloednieuwe lens heeft al lovende gebruikersreviews. “Verbluffend goed! Dit is het objectief waar je niet omheen kan!!!”, aldus een klant op Cameranu. Heeft half augustus 2017 de prestigieuze EISA-award gekregen!

Veelzijdig & uitstekende beeldkwaliteit

Ga je op reis, dan kun je al je andere lenzen thuislaten. En tegelijk hoef je niet in te leveren op de beeldkwaliteit. Die is namelijk uitstekend. De lens is ook zeer robuust. De metalen behuizing is stof- en spatwaterdicht en bestand tegen vrieskou. Het is ook een van de weinige Olympus-lenzen met beeldstabilisatie. Als je hem gebruikt met een Sync IS-compatibele camera maakt beeldstabilisatie sluitertijden mogelijk tot 6.5 stop langer dan gebruikelijk. Dankzij de korte minimale werkafstand van 15 centimeter maak je prachtige close-ups. Toplens!

Deze Olympus-lens is ideaal voor:

 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Productfotografie
 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Sportfotografie
 • Wildfotografie

Olympus 12-100mm f/4.0 PRO op Cameranu.nl >>

Olympus 12-100mm f/4.0 PRO op Cameraland.nl >>

Olympus 12-100mm f/4.0 PRO op Kamera-express.nl >>

Olympus cashback-actie van Cameranu.nlTot €500 cashback op OM System camera’s en lenzen!

Ontvang nu tot €500 cashback op geselecteerde OM System camera's en lenzen tijdens de OM System Zomer Promotie. Deze actie loopt tot en met 28 juli 2024 dus grijp snel je kans!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100mm f/4.0 PRO(Professionele) reviewers over de Olympus 12-100mm f/4.0 PRO

De Olympus 12-100mm f/4.0 PRO: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Camerastuffreview.com: Dit is een heel bijzonder objectief, aldus de reviewer. Hij bevat drie groothoeklenzen, een standaardlens en verschillende teleobjectieven in één. Plus nog een beetje macro. Hij heeft ook een uitstekende beeldkwaliteit. En daarmee heb je “een vrijwel perfecte allroundzoom. Daar zijn er niet zoveel van.” De ingebouwde beeldstabilisatie zorgt er niet alleen voor dat je bij weinig licht nog steeds lage ISO instellingen kan gebruiken, maar ook dat je video-opnames kan maken zonder hulpmiddelen.
 • Photozone.de: Dit is een lens zonder zwakke punten, en dat is een zeer goede prestatie als je naar het grote zoombereik kijkt. Je kunt deze lens met vrijwel alle brandpuntsafstanden en diafragma’s gebruiken. De resultaten zijn zeer goed in de groothoekstand, en goed bij de uiterste telestand. Vertekeningen zijn goed onder controle. En de kwaliteit van de bokeh is behoorlijk goed voor een zoomlens.
  Ook de bouwkwaliteit is zeer goed, voldoet aan professionele standaarden en is weersbestendig. Het is weliswaar een grote lens, maar zeker geen baksteen. De autofocus is ook al goed. En hij heeft ook voortreffelijke beeldstabilisatie. “This one is more efficient than most - especially when combined with an Olympus camera that is compatible to "Sync IS". Whether you can achieve the claimed efficiency of 6.5 f-stops or not - it's class-leading in any case - by quite a margin.” En neemt de reviewer de Olympus 12-100mm f/4 IS PRO mee naar dat onbewoonde eiland? “Yes, I would. Highly recommended!”
 • Photographyblog.com: Dit is een geweldig alles-in-één reismaatje. Samen met bijvoorbeeld de Olympus OM-D E-M1 Mark II vormt deze lens een snel, goedgebouwd, weerbestendig systeem dat excellente beeldkwaliteit levert. Tegelijk heeft hij het meest geavanceerde beeldstabilisatie-systeem van dit moment.
  “Optically, it's not quite a perfect lens though. While both centre and edge sharpness are very high throughout most of its focal length range, the performance drops off a little at the 100mm focal length, where you need to stop down to get acceptable results. Otherwise it's all good news.”
  Vertekeningen kent de lens nauwelijks, of worden effectief gecorrigeerd. Daarmee is deze Olympus een geweldige keuze voor wie een alles-in-één lens willen voor hun foto- of videografie. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Imaging-resource.com: Olympus blijft maar aan de gang met het uitbrengen van verbluffend goede lenzen, en deze 12-100mm f/4 IS Pro is weer een nieuwe opmerkelijke lens in hun professionele lenzenaanbod. De 12-100mm mikt op fotografen die ‘pro’ beeldkwaliteit, bouwkwaliteit en prestaties willen in een ‘alles-in-één-pakketje’.
  “Optically, the 12-100mm f/4 IS Pro is excellent, with tack-sharp images across its entire zoom range, even wide-open -- that's a really tough feat, and often a point of compromise for other long-zoom interchangeable lenses of the "travel zoom" category.”
  Ook alle andere features zijn van topkwaliteit. “If you're shooting with the Micro Four Thirds system and want a top-notch single lens setup, perhaps for traveling, hiking, or just keeping your camera bag's weight at a minimum, the 12-100mm f/4 IS Pro is that lens. Its versatility and quality make it a winner for pretty much whatever you want to throw at it.”
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Toplens! Gekocht als reislens voor mijn OM-D E-M1, maar overstijgt het predicaat reislens of "gewone" zoomlens. Alles klopt aan deze lens en als je geen probleem met het gewicht hebt of het formaat dan zit deze lens 80% van de tijd op je camera. De beeldkwaliteit is super en scherp, doet niet onder voor de 12-40mm die ik ook bezit. Het is een lens waar je van gaat houden. De gecombineerde beeldstabilisatie (OM-D body) is fenomenaal. Aanrader voor iedereen die een Olympus OM-D E-M1, E-M1 II, E-M5 II of Pen-F bezit. En als laatste voordeel: de weerbestendigheid! In stromende regen geen probleem.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Verbluffend goed. Dit is het objectief waar je niet omheen kan!!! De beeld kwaliteit is uitstekend over het gehele bereik. In combinatie met de EM -1 een super beeldstabilisatie. Met de MK2 nog net iets beter. Dit objectief zal zelden van de camera afkomen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameraland.nl: “Het is een erg mooie lens, hierdoor is er eindelijk een beetje een groot bereik, maar toch professioneel. Het is dan ook zeer zeker aan te raden!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Toplens. Deze professionele olympus lens doet het prima op de Panasonic G9. Weinig last van het feit dat er geen dubbele stabilisatie is. Vooral manuele focus werkt superhandig door de dubbele ring terug te schuiven. Dit wordt mijn vast objectief.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Ik ben zeer te spreken over de objectieven van Olympus M. Zuiko in de Digital ED Pro-serie. Daar hoort uiteraard ook het 12-100 mm objectief bij. Uitstekende kwaliteit.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Olympus 12-100mm f/4.0 PRO op Cameranu.nl >>

Olympus 12-100mm f/4.0 PRO op Cameraland.nl >>

Olympus 12-100mm f/4.0 PRO op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Olympus 12-100mm f/4.0 PRO

 • Professionele allround lens met wel 8.3x zoom
 • Lichtsterk over het gehele zoombereik van 12-100mm
 • Zeer precieze autofocus en beeldstabilisatie
 • Minimale scherpstelafstand van maar 1.5 centimeter
 • Stof-, spatwater- en koubestendige behuizing
 • Winnaar van de EISA-award 2017-2018: beste zoomlens voor systeemcamera's

Olympus 12-100mm f/4.0 PRO op Cameranu.nl >>

Olympus 12-100mm f/4.0 PRO op Cameraland.nl >>

Olympus 12-100mm f/4.0 PRO op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Olympus 12-100mm f/4.0 PRO

Bekijk een mooie YouTube-review van de Olympus 12-100mm f/4.0 PRO door fotograaf Peter Forsgård (5:54 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Olympus 12-100mm f/4.0 PRO op Cameranu.nl >>

Olympus 12-100mm f/4.0 PRO op Cameraland.nl >>

Olympus 12-100mm f/4.0 PRO op Kamera-express.nl >>

 

Overzicht Olympus systeemcamera's

Olympus heeft een reeks prachtige systeemcamera’s met microfourthirds-sensor op de markt gebracht. Alle Olympus-camera’s heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet. Met daarbij de hoofdpunten van de belangrijkste reviews. Benieuwd?

Overzicht Olympus systeemcamera’s >>

 

Alle reiszoomlenzen op een rij

Heel veel reiszoomlenzen heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een reiszoom zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Olympus-lenzen voor je systeemcamera op een rij

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Olympus microfourthirds systeemcamera? Ik heb de best besproken Olympus objectieven voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Olympus objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Olympus 7-14mm f/2.8 PROMFTNeeGroothoekzoom113995/100Reviews>
Olympus ED 150-400mm f/4.5 PROMFTNeeSupertelezoom699995/100Reviews>
Olympus ED 300mm f/4.0 IS PROMFTNeeSupertele233095/100Reviews>
OM System ED 12-40mm f/2.8 PRO IIMFTNeeStandaardzoom99995/100Reviews>
Olympus 8-25mm f/4.0 PROMFTNeeGroothoekzoom99994/100Reviews>
Olympus ED 12-100mm f/4.0 PROMFTNeeReiszoom129994/100Reviews>
Olympus ED 12-40mm f/2.8 PROMFTNeeStandaardzoom99994/100Reviews>
Olympus ED 17mm f/1.2 PROMFTNeeGroothoek139994/100Reviews>
Olympus ED 25mm f/1.2 PROMFTNeeStandaard129994/100Reviews>
Olympus ED 40-150mm f/2.8 PROMFTNeeTelezoom119992/100Reviews>
OM System ED 40-150mm f/4 PROMFTNeeTelezoom89990/100Reviews>
OM System ED 90mm f/3.5 Macro IS PROMFTNeeMacro149990/100Reviews>
Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom129990/100Reviews>
OM System ED 150-600mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom269990/100Reviews>
Olympus ED 12-45mm f/4.0 PROMFTNeeStandaardzoom64990/100Reviews>
Olympus ED 12-200mm f/3.5-6.3MFTNeeReiszoom89990/100Reviews>
Olympus ED 45mm f/1.2 PROMFTNeePortret129990/100Reviews>
OM System ED 20mm f/1.4 PROMFTNeeStandaard69990/100Reviews>
Olympus ED 60mm f/2.8 MacroMFTNeeMacro44988/100Reviews>
Olympus ED 8mm Fisheye f/1.8 PROMFTNeeFisheye77888/100Reviews>
Olympus 25mm f/1.8MFTNeeStandaard36286/100Reviews>
Olympus 17mm f/1.8MFTNeeGroothoek44985/100Reviews>
Olympus 45mm f/1.8MFTNeePortret26285/100Reviews>
OM System ED 9-18mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeGroothoekzoom69985/100Reviews>
Olympus ED 9-18mm f/4.0-5.6MFTNeeGroothoekzoom52983/100Reviews>
Olympus 14-150mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeReiszoom51980/100Reviews>
Olympus ED 75-300mm f/4.8-6.7 IIMFTNeeSupertelezoom46980/100Reviews>

 

Panasonic-lenzen voor je Olympus

Heb je een systeemcamera van Olympus? Dan kun je daar vaak ook een Panasonic-objectief op gebruiken. Panasonic heeft een breed aanbod lenzen met microfourthirds-vatting. Geweldige kwaliteit, uitstekend gereviewed.

Bekijk de toplenzen van Panasonic >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy