Olympus M.Zuiko Digital 8-25mm f/4.0 PRO | Reviews & Tests

Wat is de beste ultragroothoek zoomlens voor je Olympus systeemcamera? De Olympus M.Zuiko Digital 8-25mm f/4.0 PRO is een professionele groothoek met excellente beeldkwaliteit. Hij heeft beeldstabilisatie, een zeer veelzijdig bereik en macro-mogelijkheden. Silver Award bij DPReview. “Geweldige lens voor landschaps-, straat- en reisfotografie.” Alle belangrijke reviews!

Olympus M.Zuiko Digital 8-25mm f/4.0 PROGroothoekzoomlenzen: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoekzoomlens. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Olympus M.Zuiko Digital 8-25mm f/4.0 PRO, die begin juli 2021 op de markt is gekomen.

Olympus M.Zuiko Digital 8-25mm f/4.0 PRO

Brandpuntsafstand: 8-25mm / fullframe equivalent 16-50mm | Maximaal diafragma: f/4.0 | Lensmount: microfourthirds | Geschikt voor fullframe: nee | Gewicht: 411gr | Lengte x diameter: 89 x 77mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 23cm | Vergrotingsfactor: 0.42x | Filtermaat: 72mm | Release datum: begin juli 2021 | Verwachte Frankwandelt-rating 94/100 | Prijs: 999 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Olympus 8-25mm f/4.0 PRO op Cameranu.nl >>

Olympus 8-25mm f/4.0 PRO op Cameraland.nl >>

Olympus 8-25mm f/4.0 PRO op Kamera-express.nl >>

Olympus M.Zuiko Digital 8-25mm f/4.0 PRODeze Olympus-lens in het kort

Uitstekend nieuws dat Olympus met deze veelzijdige ultragroothoekzoom voor professionals komt. En minstens even goed nieuws dat Olympus op de vertrouwde voet doorgaat: dit is de eerste lens van Olympus onder de nieuwe eigenaar.

Dramatische landschappen en architectuur

Deze Olympus M.Zuiko Digital 8-25mm f/4.0 PRO – gelukkig houden ze de ultralange, ingewikkelde namen er in – is een ultragroothoek die perfect is om dramatische landschappen en architectuur vast te leggen. Het is een echte PRO-lens: de scherpte ligt op een hoog niveau en loopt van beeldrand tot beeldrand bij elke brandpuntsafstand, zelfs bij het grootste diafragma.

Zeer veelzijdig bereik

Deze ultragroothoek is vrij zwaar voor een microfourthirds-lens. Maar vergelijkbare lenzen voor fullframe wegen nog altijd bijna het dubbele. De Olympus is daarbij goed gebouwd, ligt lekker in de hand en heeft een zeer veelzijdig bereik. Veel ultragroothoekzooms lopen van 16 tot 35mm, deze Olympus biedt maar liefst 16-50mm (fullframe-equivalent). Dat is een enorm verschil, en het betekent dat je veel minder van lens hoeft te wisselen.

Olympus M.Zuiko Digital 8-25mm f/4.0 PROMacro’s en close-ups

Heel mooi en bijzonder aan deze groothoekzoom is z’n maximale vergroting van 0.42x op 25mm. Daarmee schiet je dus bijna halve macro’s: je kunt tot minimaal 23cm vanaf de sensor scherpstellen. Dat betekent zo’n 7cm vanaf de voorkant van de lens. Die zeer kleine minimale scherpstelafstand geldt voor het hele zoombereik, waardoor je ook prachtige creatieve close-shots maakt met groothoekperspectief.

Focus Stacking: alles scherp

Deze Olympus biedt daarbij ondersteuning voor Focus Stacking. Daarmee voeg je meerdere beelden in de camera samen tot één enkele foto met een scherpte van voor tot achter. Daarmee schiet je spectaculaire macro’s waarmee je je onderscheidt van andere fotografen.

PRO-bediening

De Olympus 8-25mm f/4.0 PRO heeft ook PRO-bedieningselementen aan boord. Zo schakel je met de Manual Focus Clutch heel simpel tussen automatisch en handmatig scherpstellen.

Olympus M.Zuiko Digital 8-25mm f/4.0 PROZeer duurzaam ontwerp

De 8-25mm f/4.0 PRO is zeer duurzaam uitgevoerd, zoals alle objectieven van Olympus in de PRO-serie. Hij is weerbestendig en stofdicht. De fluorcaoting op het voorste lenselement maakt het schoonmaken makkelijk.

Deze Olympus-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Reportagefotografie

Olympus 8-25mm f/4.0 PRO op Cameranu.nl >>

Olympus 8-25mm f/4.0 PRO op Cameraland.nl >>

Olympus 8-25mm f/4.0 PRO op Kamera-express.nl >>

Olympus cashback-actie van Cameranu.nlTot €500 cashback op OM System camera’s en lenzen!

Ontvang nu tot €500 cashback op geselecteerde OM System camera's en lenzen tijdens de OM System Zomer Promotie. Deze actie loopt tot en met 28 juli 2024 dus grijp snel je kans!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Olympus M.Zuiko Digital 8-25mm f/4.0 PRO(Professionele) reviewers over de Olympus 8-25mm f/4.0 PRO

De Olympus 8-25mm f/4.0 PRO: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Dpreview.com (Mike Tomkins, veldtest): DPReview is een groot fan van microfourthirds, vanwege de voordelen van draagbaarheid in combinatie met de kwaliteit. De Olympus 8-25mm f/4.0 Pro is daar een mooi voorbeeld van, aldus Mike. Hij heeft een hoogwaardige, volledig metalen ontwerp, maar is toch zeer compact en licht van gewicht. Hij heeft een uitstekende beeldkwaliteit en is veelzijdig inzetbaar.
  Met deze Olympus schiet je heldere beelden, zelfs bij open diafragma. De bokeh is aangenaam, hoewel wat druk. Aberraties zijn goed onder controle, aldus Mike. “De combinatie van mooie macroprestaties met het royale brandpuntbereik maken dit een geweldige lens voor landschaps-, straat- en reisfotografie.”
  De autofocus is razendsnel en de lens heeft geen focus breathing, waardoor deze Olympus goed inzetbaar is voor zowel foto’s als video’s. Optische beeldstabilisatie mist, maar dit is geen probleem omdat de Olympus-camera’s in body beeldstabilisatie hebben. Echte rivalen heeft hij niet. Dus het is makkelijk deze groothoekzoom aan te bevelen voor landschaps-, straat- of reisfotografen die licht op pad willen gaan. Eindoordeel: Silver Award met een score van 89%.
 • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): Deze Olympus is niet de kleine, lichtgewicht, relatief betaalbare groothoekzoom waar sommige fotografen op hoopten. Qua grootte en prijs is hij vergelijkbaar met de uitstekende Panasonic 8-18mm f/2.8-4, maar hij is zwaarder. De meeste fotografen hebben ook al het extra brandpuntsafstandbereik van 18-25mm in huis met hun standaardzoom. Dus wat voor zin heeft deze lens van Olympus? vraagt Andy zich af.
  Het antwoord is duidelijk als je eropuit trekt met deze lens. Want dan blijkt pas hoe uniek veelzijdig deze Olympus is. Je gebruikt hem volstrekt anders dan de conventionele groothoekzoom, dankzij de zoommogelijkheid tot 50mm-equivalent plus de indrukwekkende close-upmogelijkheden. Je kunt hem dan ook beter zien als een lens voor alledag die je óók nog kunt uitzoomen tot ultragroothoek.
  Het optiek is uitstekend en hij kan trots schouder aan schouder staan met de andere mft-groothoekzoomlenzen. De keuze komt neer op de functies die je verlangt. Vergeleken met de Olympus M.Zuiko Digital 7-14mm f/2.8 PRO: hij is lichter van gewicht en accepteert inschroeffilters, waardoor hij beter geschikt is voor landschapsfotografie. Met de lichtere Panasonic 8-18mm f/2.8-4 is het een ‘close call’. Kijk je puur naar de allround veelzijdigheid, dan wint de Olympus 8-25mm f/4 het voor Andy. Eindoordeel: Gold Award met 5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Olympus 8-25mm f/4 Pro is volgens Gordon een frisse en zeer welkome aanvulling op het microfourthirds-systeem. Ultrabrede of standaardzoomlensen zijn er genoeg voor MFT, maar weinig lenzen dekken beide bereiken effectief.
  Hij vult de leemte op die de eerdere Leica DG 8-18mm en Leica 10-25mm met succes op. Daarbij is gekozen voor een bescheidener f/4-diafragma om grootte, gewicht en kosten laag te houden.
  Het bereik van ultragroothoek tot standaard is volgens Gordon dus het sterke punt van deze lens. Handig is daarbij dat je close-ups kunt schieten dankzij de korte minimale scherpstelafstand. Daarbij blijft deze lens lekker compact.
  De enige opoffering is dat je niet makkelijk een uitgesproken bokeh kunt bereiken met deze lens, of je moet heel dichtbij focussen. Al met al is deze Olympus volgens Gordon “misschien wel een van de meest overtuigende lenzen voor alledaags gebruik in het systeem is . Als ik slechts één lens voor algemeen gebruik op een microfourthirds-body zou moeten kiezen, zou de Olympus 8-25mm het zijn.” Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Olympus M.Zuiko 8-25mm f/4.0 Pro versterkt de toch al sterke lijn met microfourthirds-lenzen van Olympus. Hij heeft een brede beeldhoek die vooral aantrekkelijk is voor landschaps- en architectuurspecialisten. Ook is hij goed afgedicht tegen weersinvloeden.
  De prijs ligt vrij hoog, maar het komt niet in de buurt van wat andere firma’s vragen voor hun ultrazooms van professionele klasse. Ook ligt het prijskaartje in lijn met de Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 8-18mm f/2.8-4. De Olympus heeft als voordeel het extra zoombereik, waardoor je hem volgens Jim goed kunt inzetten als een alledaagse zoomlens.
  De M.Zuiko 8-25mm maakt indruk met z’n uitstekende optiek. Toch zijn er redenen om wat meer uit te geven aan de Olympus M.Zuiko Digital 7-14mm f/2.8 PRO, met z’n bredere beeldhoek en z’n grotere lichtsterkte. Dat zijn waardevolle kenmerken voor architecturale interieurs en astrofotografie. Eindoordeel: Editor’s Choice met 4 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Deze Olympus is volgens John een veelzijdige lens, die goed presteert, lekker compact is en een redelijke prijs heeft. Daardoor is het een sterke concurrent als reisgenoot. “De close-focus is een bonus.”
  De enige beperkingen hebben betrekking op de kleine sensor van het microfourthirds-systeem. Daardoor is de diffractie beperkend (onscherpte die optreedt als je een klein diafragma kiest). Maar tot ongeveer f/11 zijn de beelden erg scherp.
  Ook een geringe scherptediepte is moeilijker te bereiken met een kleine sensor. Maar ondanks die lichte bezwaren is het een zeer goede lens. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): De Olympus M.Zuiko 8-25mm f/4.0 Pro presteert volgens Rod uitstekend. En het brandpuntbereik is geweldig voor fotografen die van groothoekperspectieven houden. “Het betekent dat je maar één lens hoeft mee te nemen in plaats van twee.”
  Een kleine lens is het niet. Hij is iets groter dan de Olympus 12-40mm f/2.8 PRO en niet veel kleiner dan de geweldige 7-14mm f/2.8 PRO. Hierdoor past deze Olympus prima op een wat grotere body als die van de Olympus OM-D E-M1 Mark III. Klik je hem op een kleinere camera zoals de Olympus OM-D E-M5 Mark III of de Olympus PEN E-P7 dan voelt dat wat uit balans. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Imaging-resource.com (William Brawley, veldtest): De M.Zuiko 8-25mm f/4 Pro is alweer een uitstekende lens van Olympus. Hiermee zet de firma z’n lange traditie van uitstekende, goed gebouwde en scherpe Zuiko Pro-lenzen voort. Hij heeft dezelfde uitstekende bouwkwaliteit en robuuste duurzaamheid die je gewend ben van lenzen uit de Olympus Pro-serie.
  Het is ook een zeer veelzijdige lens, met z’n 16-50mm brandpuntsafstand (fullframe-equivalent). Daardoor is hij inzetbaar in een breed scala aan genres, van ultragroothoeklandschappen en dramatische close-ups tot reisfotografie, portretten en alle vormen van fotografie voor algemeen gebruik. Hij is niet zo breed als de 7-14mm, maar is veelzijdiger en gebruiksvriendelijker, met ook nog de mogelijkheid om opschroefbare filters te gebruiken. Fotografeer je veel bij weinig licht of doe je aan astrofotografie, dan is het snellere f/2.8-diafragma van de 7-14mm verleidelijker.
  Deze Olympus kent weinig minpunten. De lens werkt en presteert zoals verwacht. Toch ligt het prijskaartje aan de hoge kant.
 • Thephoblographer.com: Deze Olympus laat wat zachtheid in de hoeken van het beeld zien. Daardoor is hij voor bijvoorbeeld astrofotografie niet heel geschikt, in tegenstelling tot de scherpere en helderdere M.Zuiko 7-14mm f2.8 Pro, de betere keuze voor astrofotografie.
  De Olympus 8-25 mm f4 Pro heeft zeker z’n verdienste. Het korte minimale scherpstelbereik is uitstekend en het brandpuntbereik is ruimer dan bij de 7-14mm f/2.8. Dat betekent dat je met deze lens landschappen kunt fotograferen, close-ups kunt maken, en op het lange eind nog portretten kunt schieten. Daarmee dekt deze 8-25mm zowel de groothoek als de standaard brandpuntsafstanden, en hij blijft lekker licht van gewicht.
  Zoek je een MFT-lens voor de breedste brandpuntsafstanden, spaar dan door voor de 7-14mm. Maar zoek je de veelzijdige brede tot standaard brandpuntsafstand, dan is de Olympus 8-25mm f/4 Pro volgens de reviewer een goede optie. Daarbij moet je wat randzachtheid niet erg vinden. Eindoordeel: 3 van de 5 sterren.
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Fantastische lens om regelmatig op je camera te houden. Vooral voor landschappen, maar zeker ook prachtig in te zetten tijdens een stadswandeling. Zoals alle Olympus PRO lenzen van uitmuntende kwaliteit, zowel in ontwerp als in beeld. Zeer scherp over het hele bereik. Een absolute aanrader!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • DPReview TV (YouTube-review): Razendsnel zoals altijd hebben Chris en Jordan van DPReview TV een prachtige review van de Olympus 8-25mm f/4.0 PRO in elkaar gezet. En zoals altijd brengen ze alle voors (véél) en tegens (wéínig) heel goed in beeld. Echt de moeite waard om te bekijken.
  Je vindt dit review onderaan deze pagina.

Olympus 8-25mm f/4.0 PRO op Cameranu.nl >>

Olympus 8-25mm f/4.0 PRO op Cameraland.nl >>

Olympus 8-25mm f/4.0 PRO op Kamera-express.nl >>

 

Olympus M.Zuiko Digital 8-25mm f/4.0 PROBelangrijkste kenmerken van de Olympus 8-25mm f/4.0 PRO

 • Hoge beeldkwaliteit: scherp van beeldrand tot beeldrand
 • Uitmuntend ontwerp: 16 lenselementen in 10 groepen
 • Creatieve close-ups: korte minimale scherpstelafstand van 23cm
 • Macro-fotografie: maximale vergroting van 0.42x bij 25mm
 • Alles scherp: ondersteuning voor Focus Stacking
 • Manual Focus Clutch: snel schakelen tussen handmatig en autofocus
 • Duurzaam gebouwd: weerbestendig ontwerp (IPX1)
 • Goed beschermd: Fluorcoating
 • Handig: filters zijn mogelijk

Olympus 8-25mm f/4.0 PRO op Cameranu.nl >>

Olympus 8-25mm f/4.0 PRO op Cameraland.nl >>

Olympus 8-25mm f/4.0 PRO op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Olympus 8-25mm f/4.0 PRO

Bekijk een mooie YouTube-review van de Olympus 8-25mm f/4.0 PRO door Chris en Jordan van DPReview TV (11:17 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Olympus 8-25mm f/4.0 PRO op Cameranu.nl >>

Olympus 8-25mm f/4.0 PRO op Cameraland.nl >>

Olympus 8-25mm f/4.0 PRO op Kamera-express.nl >>

 

Overzicht Olympus systeemcamera's

Olympus heeft een reeks prachtige systeemcamera’s met microfourthirds-sensor op de markt gebracht. Alle Olympus-camera’s heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet. Met daarbij de hoofdpunten van de belangrijkste reviews. Benieuwd?

Overzicht Olympus systeemcamera’s >>

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Olympus-lenzen voor je systeemcamera op een rij

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Olympus microfourthirds systeemcamera? Ik heb de best besproken Olympus objectieven voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Olympus objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Olympus 7-14mm f/2.8 PROMFTNeeGroothoekzoom113995/100Reviews>
Olympus ED 150-400mm f/4.5 PROMFTNeeSupertelezoom699995/100Reviews>
Olympus ED 300mm f/4.0 IS PROMFTNeeSupertele233095/100Reviews>
OM System ED 12-40mm f/2.8 PRO IIMFTNeeStandaardzoom99995/100Reviews>
Olympus 8-25mm f/4.0 PROMFTNeeGroothoekzoom99994/100Reviews>
Olympus ED 12-100mm f/4.0 PROMFTNeeReiszoom129994/100Reviews>
Olympus ED 12-40mm f/2.8 PROMFTNeeStandaardzoom99994/100Reviews>
Olympus ED 17mm f/1.2 PROMFTNeeGroothoek139994/100Reviews>
Olympus ED 25mm f/1.2 PROMFTNeeStandaard129994/100Reviews>
Olympus ED 40-150mm f/2.8 PROMFTNeeTelezoom119992/100Reviews>
OM System ED 40-150mm f/4 PROMFTNeeTelezoom89990/100Reviews>
OM System ED 90mm f/3.5 Macro IS PROMFTNeeMacro149990/100Reviews>
Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom129990/100Reviews>
OM System ED 150-600mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom269990/100Reviews>
Olympus ED 12-45mm f/4.0 PROMFTNeeStandaardzoom64990/100Reviews>
Olympus ED 12-200mm f/3.5-6.3MFTNeeReiszoom89990/100Reviews>
Olympus ED 45mm f/1.2 PROMFTNeePortret129990/100Reviews>
OM System ED 20mm f/1.4 PROMFTNeeStandaard69990/100Reviews>
Olympus ED 60mm f/2.8 MacroMFTNeeMacro44988/100Reviews>
Olympus ED 8mm Fisheye f/1.8 PROMFTNeeFisheye77888/100Reviews>
Olympus 25mm f/1.8MFTNeeStandaard36286/100Reviews>
Olympus 17mm f/1.8MFTNeeGroothoek44985/100Reviews>
Olympus 45mm f/1.8MFTNeePortret26285/100Reviews>
OM System ED 9-18mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeGroothoekzoom69985/100Reviews>
Olympus ED 9-18mm f/4.0-5.6MFTNeeGroothoekzoom52983/100Reviews>
Olympus 14-150mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeReiszoom51980/100Reviews>
Olympus ED 75-300mm f/4.8-6.7 IIMFTNeeSupertelezoom46980/100Reviews>

 

Panasonic-lenzen voor je Olympus

Heb je een systeemcamera van Olympus? Dan kun je daar vaak ook een Panasonic-objectief op gebruiken. Panasonic heeft een breed aanbod lenzen met microfourthirds-vatting. Geweldige kwaliteit, uitstekend gereviewed.

Bekijk de toplenzen van Panasonic >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy