Olympus ED 150-400mm f/4.5 TC1.25x IS PRO | Reviews & Tests

Wat is de beste supertelezoom voor je Olympus systeemcamera? De Olympus ED 150-400mm f/4.5 TC1.25x IS PRO is een supertelezoom met ingebouwde teleconverter. Hij heeft de gemoederen van sport- en actiefotografen flink beziggehouden. Met de externe 2x converter heb je een waanzinnig fullframe-bereik van 2000mm. “De sleutel tot het ontsluiten van nieuwe creatieve mogelijkheden.” Alle belangrijke reviews!

Olympus ED 150-400mm f/4.5 TC1.25x IS PRO Supertele-zoomlenzen: sport- en natuurfotografie

Ben je sport- of natuurfotograaf? Dan is een supertelelens een ‘must have’ voor in je cameratas. Alleen met zo’n lens kun je dat vogeltje of die sporter echt beeldvullend en razendscherp in beeld krijgen. Goedkoop zijn ze helaas niet... Hieronder zie je specificaties van de Olympus ED 150-400mm f/4.5 TC1.25x IS PRO, die eind januari 2021 op de markt is gekomen.

Olympus ED 150-400mm f/4.5 TC1.25x IS PRO

Zoombereik: 150-400mm / fullframe-equivalent: 300-800mm | Zoombereik met 1.25x extender: 188-500mm / fullframe-equivalent: 375-1000mm | Lichtsterkte: f/4.5 | Lensmount: microfourthirds | Gewicht: 1.880gr | Lengte: 314.3mm | Beeldstabilisatie: ja, tot 8 stops | Minimale scherpstelafstand: 130cm over het hele bereik | Stof- en spatwaterdicht: ja | Filtermaat: 95mm | Release: eind januari 2021 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs: 6.999 euro | Deze toplens op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Olympus 150-400mm PRO op CameraNU.nl >>

Olympus 150-400mm PRO op Cameraland.nl >>

Olympus 150-400mm PRO op Kamera-express.nl >>

Deze Olympus-lens in het kort

In 2019 bracht Olympus z’n nieuwe topmodel voor professionals op de markt: de OM-D E-M1X (bekijk mijn review van de OM-D E-M1X). Maar misschien nog wel meer aandacht kreeg deze waanzinnige superzoom die eind januari 2021 op de markt komt. Ga maar na: een zoom met een fullframe-bereik van 300-800mm is al wereldschokkend. Maar tel daar de ingebouwde 1.25x converter bij op en je zit al op 400-1000mm bereik. Daarnaast ontwikkelt Olympus nog een 2x converter MC-20, waarmee het bereik op liefst 800-2000mm zal komen. Geweldig nieuws voor professionele Olympus-fotografen!

Gemaakt voor de OM-D E-M1X

Deze lens vergroot de waarde van vlaggenschip OM-D E-M1X enorm. Dit topmodel van Olympus is bedoeld voor professionele sport- en natuurfotografen. En deze supertelelens is geknipt voor dat soort fotografie. Het mooie van het Olympus-systeem is dat het totale pakket uiterst hanteerbaar blijft, waardoor je ook met deze lens gewoon uit het vuistje kunt schieten.

Bekijk mijn review van de OM-D E-M1X >>

Met 2000mm uit je trillende handen

De ingebouwde beeldstabilisatie van de E-M1X biedt liefst 7.5 stops compensatie tegen trillingen. De nieuwe lens heeft daarbovenop in-lens beeldstabilisatie die over 5 assen werkt. Dat maakt schieten uit de hand mogelijk, zelfs als de 2x converter erop gemonteerd is en je dus schiet met 2000mm bereik. Nooit vertoond!

PRO: uitmuntende bouw- en beeldkwaliteit

De PRO-serie van Olympus is inmiddels vermaard. De bouwkwaliteit én de beeldkwaliteit van de PRO’s zijn uitzonderlijk goed. Voor deze lens is dat niet anders. Hij is zeer robuust: bestand tegen stof, water en vorst. Verder is de lens compact en lichtgewicht. Relatief dan hè, want het blijft een superzoom. Maar houd je hem naast een superzoom van Nikon of Canon dan valt je mond open van verbazing hoe klein hij is.

Deze Olympus-lens is ideaal voor:

 • Sportfotografie
 • Natuurfotografie
 • Wild- en vogelfotografie

Olympus 150-400mm PRO op CameraNU.nl >>

Olympus 150-400mm PRO op Cameraland.nl >>

Olympus 150-400mm PRO op Kamera-express.nl >>

Olympus ED 150-400mm f/4.5 TC1.25x IS PRO Professionele reviewers over de Olympus 150-400mm PRO

De Olympus 150-400mm PRO: hoe scoort hij bij de reviewer? Alle belangrijke reviews zet ik voor je op een rij!

 • Natuurfotograaf Alexander Koenders op CameraNU.nl (full review): Alexander heeft de beelden die hij met de 150-400mm heeft geschoten, vergeleken met foto’s die hij met de Olympus M. Zuiko Digital ED 300mm f/4.0 IS PRO had gemaakt. “Gevoelsmatig leken de scherpte en kleuren van beide lenzen gelijk te zijn aan elkaar.”
  Het verschil in beeldkwaliteit met de Olympus M.Zuiko Digital ED 100-400mm f/5.0-6.3 IS is volgens Alexander duidelijker. “Met name in de donsveren van een zilverreiger bleek het bij de 100-400mm wel wat dicht te lopen, terwijl bij foto’s met de 150-400 ieder haartje nog scherp en gedetailleerd zichtbaar was.”
  De Olympus 150-400mm f/4.5 TC1.25x IS PRO is volgens Alexander overduidelijk een lens die ertoe gaat doen. “Een lens die verschil weet te maken en zeker een lens die in mijn tas niet zal ontbreken en vaak gebruikt gaat worden!” Lees het hele review van Alexander >>
 • Amateurphotographer.co.uk (wildlife- en landschapsfotograaf Andrew Fusek Peters, praktijk review): De Olympus 150-400mm f/4.5 TC1.25x IS Pro is geen goedkope lens, maar volgens Andrew krijg je waar je voor betaalt. “Het is een ongelooflijk lichtgewicht, razendsnel scherpstellend, serieus scherp, hoogstaand wonder van een lens.”
  Ben je een fotograaf die graag dieren in het wild besluipt? Dat kan volgens Andrew uitstekend met deze telezoom, want hij is zowel subtiel als klein. “En ik ben er zeker van dat dit ook zou gelden voor sportfotografie.” De kwaliteit van de beelden ligt op een zeer hoog niveau. Andrew heeft ze ook gebruikt voor zijn doorlopende opdracht voor de National Trust. “Deze lens blijft nu altijd op mijn E-M1 Mark III of E-M1X zitten en ik kijk ernaar uit om te reizen met zo'n gemakkelijk in te pakken en mee te nemen combinatie. Nu hebben we alleen nog een bijgewerkte body en sensor nodig die de lens tot het uiterste kunnen drijven.”
 • Naturettl.com (natuurfotograaf David Tipling, full review): David is Wildlife Photographer of the Year en heeft deze toplens van Olympus zeer uitgebreid getest. Zijn conclusie over deze superzoom: “Als je een professionele of een zeer enthousiaste amateur bent die veel tijd besteedt aan het fotograferen van dieren in het wild en het Olympus-systeem gebruikt, dan is deze lens een gamechanger. Olympus heeft een lens geproduceerd met zulke hoge prestaties en veelzijdigheid dat hij mijn verwachtingen overtrof.”
  Olympus is de enige fabrikant die een 300mm tot 2000mm (fullframe-equivalent) in één objectief aanbiedt. Grote aantrekkingskracht van deze lens is voor David dat je een lichtgewicht 1000mm-equivalent f/5.6-lens in huis hebt. Dat zal veel natuurfotografen over de streep trekken die nu nog fotograferen met DSLR's en zware lenzen. “Je kunt natuurlijk fotograferen met een fullframe camera met een 800mm-lens plus converter en 50% bijsnijden om een vergelijkbaar resultaat te krijgen. Maar het grote verschil is het gewicht en de grootte van de uitrusting die je dan mee moet torsen. Om nog niet te spreken over de kosten.”
  Over kosten gesproken: sommige fotografen mopperen over het prijskaartje van 7.000 euro. Maar het is de helft van de prijs van de Canon 800mm f/5.6. Deze Olympus springt er echt uit in de lens-line-up van deze fabrikant. “Het is een beetje alsof je een Ferrari in een garage van Vauxhall Astras laat glijden. De Astras zijn veilig, betrouwbaar en doen geweldig werk om je van A naar B te brengen - maar de Ferrari, nou ja, het is die zeer begeerlijke blikvanger die leniger en sneller is.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Imaging-resource.com (William Brawley, full review): Dit is volgens William een van de meest indrukwekkende lenzen van Olympus. “Als je een serieuze natuurfotograaf bent en het je kunt veroorloven, koop hem dan.” Afgezien van de prijs is het een ongelooflijke lens voor natuur- en natuurfotografen. “De beeldkwaliteit is fantastisch en biedt haarscherpe prestaties over het hele zoombereik, met of zonder ingebouwde teleconverter.”
  Ook de autofocus is perfect en zeer snel. De ongelooflijk korte scherpstelafstand zorgt voor nog meer veelzijdigheid. Deze Olympus biedt je prachtige close-up-mogelijkheden, die eigenlijk atypisch zijn voor supertelelenzen, aldus William.
  De bouwkwaliteit is ook uitstekend: de lens is gebouwd als een tank, ook al is hij verrassend licht. Hij voelt zeer solide aan en is zeer goed gebouwd. Dat mag natuurlijk ook wel voor dit prijskaartje.
  Samengevat is het een prijzige lens die heel erg goed is, en dus zijn prijs waard is. Lenzen voor serieuze natuurfotografie zijn vaak prijzig en een serieuze investering, en deze Olympus is daarop geen uitzondering. Vergelijk je hem met z’n fullframe concurrenten, dan is deze Olympus zowel redelijk geprijsd als ongelooflijk veelzijdig. “Als je je uitrusting voor het fotograferen van dieren in het wild wilt verkleinen en jezelf wilt bevrijden van statieven en monopods, is de lichtgewicht Olympus 150-400mm Pro-lens een serieuze overweging waard.”
 • Australianphotography.com (Matty Graham, full review): Dit is een specialistische lens die uitstekend past in de tas van sport- en natuurfotografen. Voor serieuze en professionele fotografen is deze lens een echte ‘game changer’. Hij biedt heel veel brandpuntsafstand in een compact pakket, waarbij de indrukwekkende resultaten opvallen. “Het is een grote investering, maar deze slim ontworpen lens is een succesverhaal van Olympus.”
  “Is je passie gericht op natuurfotografie, dan is de M.Zuiko 150-400mm de sleutel tot het ontsluiten van nieuwe creatieve mogelijkheden.”
 • Fotograaf Rob Knight (video-review): Rob Knight heeft een uitgebreide video-review van de Olympus 150-400mm PRO op YouTube gezet. Hij laat je alle ins and outs zien van deze lens, gelardeerd met prachtige beelden. Dit objectief overtreft Robs nog zijn zeer hooggespannen verwachtingen. Benieuwd? De YouTube-review vind je onderaan deze pagina.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Top kwaliteit lens! Ik heb de lens nu een paar dagen en ben er een paar keer mee op pad gegaan. De eerste keer eerst nog een beetje onwennig, het is toch best een grote lens voor M43. Maar de kwaliteit vind ik echt geweldig!
  De lens voelt uitermate stevig aan en is soepel te bedienen. Snelle autofocus. De foto's zijn gestoken scherp. Mooie bokeh. De ingebouwde teleconverter is makkelijk aan en uit te schakelen en levert soms net nog dat beetje extra bereik. Het is zeker een prijzige lens, maar je krijgt waar voor je geld.
  Wat plus- en minpunten betreft, dat hangt van ieders eigen ervaringen en voorkeuren af.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Olympus 150-400mm PRO op CameraNU.nl >>

Olympus 150-400mm PRO op Cameraland.nl >>

Olympus 150-400mm PRO op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste highlights van de Olympus 150-400mm PRO

 • Fullframe-bereik van 300-600mm
 • Met de ingebouwde 1.25x converter is dit zelfs 375-1000mm!
 • Geschikt voor externe 2x converter MC-20: bereik is dan 750-2000mm!
 • Super lichtsterk voor een superzoom: f/4.5
 • Uiterst robuust: stof-, water en vorstbestendig
 • Compact en licht voor een superzoom
 • In-lens stabilisatie: uit de hand schieten op de uiterste telestand
 • Statiefgondel: uitgebalanceerde ondersteuning voor monopod of statief
 • Stabiele beelden: optische beeldstabilisatie minimaliseert trillingen
 • Professioneel: scherpstelknoppen op lensbody voor intuïtieve en snelle bediening
 • Focus limiter: voor snellere scherpstelprestaties
 • Ideale match met de nieuwe Olympus OM-D E-M1X

Olympus 150-400mm PRO op CameraNU.nl >>

Olympus 150-400mm PRO op Cameraland.nl >>

Olympus 150-400mm PRO op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Olympus 150-400mm PRO

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Olympus 150-400mm PRO (1 minuut). Schitterende beelden! Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Olympus 150-400mm PRO op CameraNU.nl >>

Olympus 150-400mm PRO op Cameraland.nl >>

Olympus 150-400mm PRO op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Olympus 150-400mm PRO

Bekijk een mooie en uitgebreide YouTube-review van de Olympus 150-400mm PRO door fotograaf Rob Knight (17:40 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Olympus 150-400mm PRO op CameraNU.nl >>

Olympus 150-400mm PRO op Cameraland.nl >>

Olympus 150-400mm PRO op Kamera-express.nl >>

 

Overzicht Olympus systeemcamera's

Olympus heeft een reeks prachtige systeemcamera’s met microfourthirds-sensor op de markt gebracht. Alle Olympus-camera’s heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet. Met daarbij de hoofdpunten van de belangrijkste reviews. Benieuwd?

Overzicht Olympus systeemcamera’s >>

 

Alle supertelelenzen op een rij

Heel veel supertelelenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een supertele zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Olympus-lenzen voor je systeemcamera op een rij

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Olympus microfourthirds systeemcamera? Ik heb de best besproken Olympus objectieven voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Olympus objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Olympus 7-14mm f/2.8 PROMFTNeeGroothoekzoom113995/100Reviews>
Olympus ED 150-400mm f/4.5 PROMFTNeeSupertelezoom699995/100Reviews>
Olympus ED 300mm f/4.0 IS PROMFTNeeSupertele233095/100Reviews>
OM System ED 12-40mm f/2.8 PRO IIMFTNeeStandaardzoom99995/100Reviews>
Olympus 8-25mm f/4.0 PROMFTNeeGroothoekzoom99994/100Reviews>
Olympus ED 12-100mm f/4.0 PROMFTNeeReiszoom129994/100Reviews>
Olympus ED 12-40mm f/2.8 PROMFTNeeStandaardzoom99994/100Reviews>
Olympus ED 17mm f/1.2 PROMFTNeeGroothoek139994/100Reviews>
Olympus ED 25mm f/1.2 PROMFTNeeStandaard129994/100Reviews>
Olympus ED 40-150mm f/2.8 PROMFTNeeTelezoom119992/100Reviews>
OM System ED 40-150mm f/4 PROMFTNeeTelezoom89990/100Reviews>
OM System ED 90mm f/3.5 Macro IS PROMFTNeeMacro149990/100Reviews>
Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom129990/100Reviews>
OM System ED 150-600mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom269990/100Reviews>
Olympus ED 12-45mm f/4.0 PROMFTNeeStandaardzoom64990/100Reviews>
Olympus ED 12-200mm f/3.5-6.3MFTNeeReiszoom89990/100Reviews>
Olympus ED 45mm f/1.2 PROMFTNeePortret129990/100Reviews>
OM System ED 20mm f/1.4 PROMFTNeeStandaard69990/100Reviews>
Olympus ED 60mm f/2.8 MacroMFTNeeMacro44988/100Reviews>
Olympus ED 8mm Fisheye f/1.8 PROMFTNeeFisheye77888/100Reviews>
Olympus 25mm f/1.8MFTNeeStandaard36286/100Reviews>
Olympus 17mm f/1.8MFTNeeGroothoek44985/100Reviews>
Olympus 45mm f/1.8MFTNeePortret26285/100Reviews>
OM System ED 9-18mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeGroothoekzoom69985/100Reviews>
Olympus ED 9-18mm f/4.0-5.6MFTNeeGroothoekzoom52983/100Reviews>
Olympus 14-150mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeReiszoom51980/100Reviews>
Olympus ED 75-300mm f/4.8-6.7 IIMFTNeeSupertelezoom46980/100Reviews>

 

Panasonic-lenzen voor je Olympus

Heb je een systeemcamera van Olympus? Dan kun je daar vaak ook een Panasonic-objectief op gebruiken. Panasonic heeft een breed aanbod lenzen met microfourthirds-vatting. Geweldige kwaliteit, uitstekend gereviewed.

Bekijk de toplenzen van Panasonic >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (14 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy