Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO | Reviews & Tests

Wat is de beste standaardzoomlens voor je Olympus systeemcamera? De Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO is een veelzijdige standaardzoom, geschikt voor portretten, landschappen, architectuur en nog veel meer fotografiegenres. “Deze Olympus is ideaal voor reizen en algemene fotografie.” Alle belangrijke reviews!

Olympus ED 12-45mm f/4.0 PROLichtsterke standaardzoomlenzen: de werkpaarden

De lichtsterke standaardzoomlenzen noemen ze ook wel de ‘werkpaarden van de fotograaf’. Het zijn verreweg de meest gebruikte objectieven voor professionals en serieuze amateurs. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO, die op 7 april 2020 op de markt is gekomen.

Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO

Brandpuntsafstand: 12-45mm / fullframe equivalent 24-90mm | Maximaal diafragma: f/4.0 | Lensmount: microfourthirds | Geschikt voor fullframe: nee | Gewicht: 254gr | Lengte x diameter: 70 x 63mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 12cm | Vergrotingsfactor: 0.5x | Filtermaat: 58mm | Release datum: 7 april 2020 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 649 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO op Cameranu.nl >>

Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO op Cameraland.nl >>

Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO op Kamera-express.nl >>

Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRODeze Olympus-lens in het kort

De Olympus M.Zuiko Digital ED 12-45mm f/4.0 PRO klinkt als een hele mond vol, maar hij heeft ook wel erg veel te bieden. Dit is een zeer veelzijdige standaardzoomlens voor het microfourthirds-systeem met een prachtig bereik van 24-90mm. Dat maakt hem geschikt voor bijna alle fotogenres. Ideaal voor dagelijks gebruik, maar ook voor op reis.

Mooi in balans

Deze standaardzoom onderscheidt zich van soortgelijke lenzen door z’n grotere zoombereik in combinatie met z’n constante f/4 diafragma. Hij is ook erg compact en licht. Een mooie balans tussen een helder diafragma en draagbaarheid.

Olympus ED 12-45mm f/4.0 PROScherpe beelden, natuurlijke kleuren

Deze Olympus heeft ook een uitstekende optiek. Hij heeft Myriad lenselementen in huis die lensfouten als sferische aberraties, kleurranden en vervorming tegengaan. Resultaat: scherpe beelden met een natuurlijke kleurweergave. De Zero-coating zorgt daarbij voor betere contrasten als je werkt in heldere omstandigheden en bij tegenlicht.

Close-ups en macro’s

Deze standaardzoom heeft ook een uniek autofocussysteem: het Movie & Still-compatibel AF-systeem. Dat zorgt voor een nauwkeurige, snelle en stille scherpstelling. Mooi is ook dat je al vanaf 12 centimeter kunt scherpstellen. Daardoor worden prachtige close-ups en macro-achtige beelden mogelijk: hij heeft 1:2-vergroting over het hele zoombereik.

Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRORobuust gebouwd

Ondanks z’n compacte formaat en lichte gewicht is de Olympus M.Zuiko Digital ED 12-45mm f/4.0 PRO mooi robuust gebouwd, zoals we mogen verwachten van een Olympus PRO. Hij heeft een weerbestendige constructie. Daardoor kun je ook bij minder goed weer op pad met deze Olympus.

Deze Olympus-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie
 • Reportagefotografie
 • Reisfotografie
 • Macrofotografie
 • Productfotografie

Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO op Cameranu.nl >>

Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO op Cameraland.nl >>

Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO op Kamera-express.nl >>

Olympus cashback-actie van Cameranu.nlTot €500 cashback op OM System camera’s en lenzen!

Ontvang nu tot €500 cashback op geselecteerde OM System camera's en lenzen tijdens de OM System Zomer Promotie. Deze actie loopt tot en met 28 juli 2024 dus grijp snel je kans!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO(Professionele) reviewers over de Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO

De Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Deze ED 12-45mm f/4 PRO is volgens Mark een kleiner, lichter, eenvoudiger en goedkoper alternatief voor het vlaggenschip 12-40mm f/2.8 PRO. Daarom is hij voor veel liefhebbers een logische keuze. “Het is misschien niet de meest opwindende lens die Olympus ooit heeft gemaakt, maar het is een geweldige verbetering ten opzichte van de gebruikelijke kitlenzen in termen van algehele kwaliteit, en is ideaal voor reizen en algemene fotografie.”
  De Olympus ED 12-45mm f/4 PRO is volgens Mark een geweldige partner voor bijvoorbeeld de Olympus OM-D E-M1 Mark III. Je krijgt dan een compact, goed gebouwd, weerbestendig systeem met een uitstekende beeldkwaliteit. En zet je hem op de kleinere E-M5 Mark III, dan heb je een compleet pakket dat minder dan 700 gram weegt.
  Deze Olympus is zeer scherp over het hele beeld en het hele brandpuntbereik. Je mist wel het snellere maximale diafragma van f/2.8 van de 12-40mm f/2.8 PRO, waardoor je niet dezelfde romige bokeh-effecten krijgt. Maar je hoeft bij deze lens niet te diafragmeren om aangenaam scherpe beelden te krijgen tot in de hoeken. Lensfouten zijn of afwezig of geen probleem bij deze lens. Jammer genoeg ontbreekt beeldstabilisatie, maar dat is alleen een gemis bij camera’s die geen interne beeldstabilisatie hebben.
  Kortom: een sterke alles-in-één-lens voor dagelijkse fotografie, videografie en zelfs macrofotografie. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Wie fotografeert met het microfourthirds-systeem heeft een groot aantal lenzen waaruit hij kan kiezen. Niet alleen van Olympus, maar ook van Panasonic. Van al die lenzen is de Olympus 12-45mm f/4.0 een mooie keuze volgens Jim. “Ben je op zoek naar een upgrade van je starterzoomlens? Of zoek je gewoon een lichtgewicht lens voor reizen en wandelingen door de stad, dan is het moeilijk om de 12-45mm f/4 PRO te verslaan.”
  Hij heeft sterke optische prestaties, een zeer nuttige macrofunctie en bescherming tegen slecht weer. Ook heeft hij een mooier bereik dan veel andere standaardzooms. De afwerking en lenskwaliteit is eersteklas. Andere lenzen om te bekijken zijn natuurlijk de 12-100mm f/4 PRO, maar die is twee keer zo duur. Evenement- en trouwfotografen zijn vaak op zoek naar de kortere, maar helderdere 12-40mm f/2.8 PRO, die ook een stuk duurder is.
  Is je budget beperkter of ligt je prioriteit bij grootte en gewicht, dan is de 12-45mm f/4 PRO de lens die je zoekt. Voor deze prijs of minder vind je geen betere standaardzoom voor microfourthirds. Eindoordeel: Editor’s Choice met 4 van de 5 sterren.
 • Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRODigitalcameraworld.com (James Artaius, full review): De Olympus M.Zuiko 12-45mm f/4 PRO is volgens James zeker een interessant objectief. Het is de kleinere en meer betaalbare versie van de 12-40mm f/2.8 PRO. Het snellere diafragma en de functionaliteit van die lens worden opgeofferd ten gunste van compactheid en macromogelijkheden.
  Fotografeer je bij goed licht of met flits, en hou je van macrofotografie, dan is dit volgens James “een fantastische alleskunner”. Maar omdat hij de snellere 12-40mm f/2.8 niet heel veel groter en duurder is, zou James altijd kiezen voor de 12-40mm f/2.8. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Olympus 12-45mm f/4 PRO is volgens Jan Paul “een fijne en kleine standaardzoom die scherp is van hoek tot hoek”. Dit is de lichtste onder de Olympus PRO-zooms, en hij is ook nog eens de meest weerbestendige.
  Volgens Jan Paul is dit de ideale standaardzoom voor de eveneens lekker lichte en compacte Olympus OM-D E-M5 Mark III, maar ook voor de Olympus OM-D E-M1 X en de OM-D E-M1 Mark III. De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met die van de Olympus 12-40mm f/2.8 PRO. Minpunt is de mindere lichtsterkte.
  Ook vergeleken met de compacte standaardzoom van Panasonic, de Lumix 12-35mm f/2.8, krijg je met de Olympus meer telebereik, een wat hogere scherpte in de hoeken en wat minder chromatische aberratie. Maar ook hier lever je een stop lichtsterkte in en bovendien heeft de Panasonic beeldstabilisatie. Dat laatste is geen groot voordeel, want de meeste MFT-camera’s hebben ingebouwde beeldstabilisatie. Eindoordeel: het cijfer 8.9.
 • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): Met de 12-45mm f/4 heeft Olympus volgens Andy “een verbluffende kleine, lichtgewicht standaardzoom gemaakt die een betaalbaarder, maar even goed alternatief is voor de 12-40mm f/2.8”. Deze Olympus biedt een zeldzame combinatie van robuustheid, draagbaarheid en uitstekende beeldkwaliteit, vooral bij gebruik in combinatie met de OM-D E-M5 Mark III. “Zijn opmerkelijke macrocapaciteiten zijn de kers op de taart en zorgen voor extra creativiteit.”
  Grootste beperking van deze Olympus: het maximale diafragma van f/4. Dat biedt weinig ruimte voor selectieve focuseffecten of het manipuleren van de scherptediepte. Is dit belangrijk voor je, dan is de 12-40mm f/2.8 de betere keuze. Voor microfourthirds-fotografen die hun kitlens willen upgraden en toch compact en licht willen fotograferen, is de 12-45 mm f/4 zeker een lens voor de shortlist. Eindoordeel: Gold Award met 5 van de 5 sterren.
 • Opticallimits.com (Klaus Schroiff, full review): De Olympus M.Zuiko ED 12-45mm f/4 PRO biedt volgens Klaus zeer hoge prestaties in een zeer kleine behuizing. “De scherpte vertoont geen grote zwakte over het zoombereik. De randen en hoeken zouden nog wat meer ‘bite’ kunnen hebben bij 12mm.”
  Lensfouten zijn vrijwel niet zichtbaar door automatische correcties. Slechts een vleugje tonvormige vervorming bij de groothoek en de lichtafval is vrij matig. Chromatische aberraties zijn onder controle. De bokeh is in orde binnen de mogelijkheden van het langzame maximale diafragma.
  Deze lens is weliswaar licht en compact, maar het is wel een echte PRO-lens: hij heeft een goed uitgevoerde, weerbestendige metalen behuizing en soepele bedieningsringen. De autofocus is snel en geruisloos.
  De Olympus M.Zuiko ED 12-45mm f/4 PRO is volgens Kraus zeker geen lens voor iedereen, vanwege z’n nogal langzame maximale diafragma. Wil je meer snelheid: kies de ED 12-40mm f/2.8 PRO. Wil je maximale draagbaarheid, dan heeft de ED 12-45mm f/4 PRO zijn voordelen, vooral in combinatie met een kleine Olympus-camera zoals de E-M5 III. “Vooral outdoorliefhebbers kunnen zo'n pakket waarderen.” Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Standaardzooms hebben volgens John veel voordelen, waardoor we niet voortdurend van lens hoeven te wisselen. Deze standaardzoom van Olympus biedt daarbij een extra veelzijdig brandpuntbereik. Het lange uiteinde van 45mm (equivalent van 90 mm) is ideaal voor portretfotografie. Jammer dat hij niet lichtsterker is, want dat is wel gewenst om de beste onscherpe achtergrond en te krijgen.
  Dat minder snelle diafragma is het offer dat we moeten brengen voor de compactheid en lagere prijs van deze Olympus. Gelukkig is dit wel een lens met veel kwaliteit. De lens scoort goed op lensfouten, met een minimum aan vervorming, overstraling en chromatische aberratie. Kortom een mooie reislens. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Geweldig scherpe lens waarmee je ook goede close ups kan maken! Je ziet dan dingen die je met het blote oog niet eens ziet! Afgelopen dagen in de sneeuw en regen kunnen gebruiken en geen angst omdat hij splashproof is i.c.m. E-M5 III!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Top compacte lens. Heb deze lens voor mijn vader besteld. Olympus maakt al jaren mooie en compacte lenzen van hoge kwaliteit. Deze nieuwe Pro lens is zeer mooie aanvulling, van groothoek tot kleine zoom. Zeer compact, licht en bestand tegen weersomstandigheden. Gewoon een super lens, handig in gebruik en makkelijk mee te nemen.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO op Cameranu.nl >>

Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO op Cameraland.nl >>

Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO

 • Prachtige standaardzoom: veelzijdig dankzij brandpunt van 24-90mm (fullframe-equivalent)
 • Mooie bokeh: 7 afgeronde diafragmabladen
 • Hoogwaardige optiek: 1 DSA element, 2 asferische elementen
 • Minimale lensfouten: Zero-coating tegen flare en ghosting
 • Movie & Still-compatibel AF-systeem
 • Licht en compact: weegt slechts 254 gram
 • Macro-mogelijkheden: maximale vergroting van 0.5x
 • Robuust gebouwd: weerbestendige constructie

Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO op Cameranu.nl >>

Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO op Cameraland.nl >>

Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO op Kamera-express.nl >>

 

YouTube-review DPReview TV van de Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO

Bekijk een mooie YouTube-review van de Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO door Chris en Jordan van DPReview TV (5:01 minuten). Olympus belooft een hoogwaardige, compacte zoom voor microfourthirds-camera’s. Voldoet hij aan de hype die over deze lens rondzingt? Chris en Jordan geven het antwoord… Benieuwd?

Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO op Cameranu.nl >>

Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO op Cameraland.nl >>

Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO op Kamera-express.nl >>

 

YouTube-review Peter Forsgård van de Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO

Ook fotograaf Peter Forsgård heeft een mooie YouTube-review van de Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO voor je klaarstaan (10:34 minuten). Peter kijkt of dit de allerbeste reiszoomlens voor microfourthirds is.

Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO op Cameranu.nl >>

Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO op Cameraland.nl >>

Olympus ED 12-45mm f/4.0 PRO op Kamera-express.nl >>

 

Overzicht Olympus systeemcamera's

Olympus heeft een reeks prachtige systeemcamera’s met microfourthirds-sensor op de markt gebracht. Alle Olympus-camera’s heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet. Met daarbij de hoofdpunten van de belangrijkste reviews. Benieuwd?

Overzicht Olympus systeemcamera’s >>

 

Alle standaard zoomobjectieven op een rij

Heel veel lichtsterke standaard zoomobjectieven heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de belangrijkste reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Olympus-lenzen voor je systeemcamera op een rij

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Olympus microfourthirds systeemcamera? Ik heb de best besproken Olympus objectieven voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Olympus objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Olympus 7-14mm f/2.8 PROMFTNeeGroothoekzoom113995/100Reviews>
Olympus ED 150-400mm f/4.5 PROMFTNeeSupertelezoom699995/100Reviews>
Olympus ED 300mm f/4.0 IS PROMFTNeeSupertele233095/100Reviews>
OM System ED 12-40mm f/2.8 PRO IIMFTNeeStandaardzoom99995/100Reviews>
Olympus 8-25mm f/4.0 PROMFTNeeGroothoekzoom99994/100Reviews>
Olympus ED 12-100mm f/4.0 PROMFTNeeReiszoom129994/100Reviews>
Olympus ED 12-40mm f/2.8 PROMFTNeeStandaardzoom99994/100Reviews>
Olympus ED 17mm f/1.2 PROMFTNeeGroothoek139994/100Reviews>
Olympus ED 25mm f/1.2 PROMFTNeeStandaard129994/100Reviews>
Olympus ED 40-150mm f/2.8 PROMFTNeeTelezoom119992/100Reviews>
OM System ED 40-150mm f/4 PROMFTNeeTelezoom89990/100Reviews>
OM System ED 90mm f/3.5 Macro IS PROMFTNeeMacro149990/100Reviews>
Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom129990/100Reviews>
OM System ED 150-600mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom269990/100Reviews>
Olympus ED 12-45mm f/4.0 PROMFTNeeStandaardzoom64990/100Reviews>
Olympus ED 12-200mm f/3.5-6.3MFTNeeReiszoom89990/100Reviews>
Olympus ED 45mm f/1.2 PROMFTNeePortret129990/100Reviews>
OM System ED 20mm f/1.4 PROMFTNeeStandaard69990/100Reviews>
Olympus ED 60mm f/2.8 MacroMFTNeeMacro44988/100Reviews>
Olympus ED 8mm Fisheye f/1.8 PROMFTNeeFisheye77888/100Reviews>
Olympus 25mm f/1.8MFTNeeStandaard36286/100Reviews>
Olympus 17mm f/1.8MFTNeeGroothoek44985/100Reviews>
Olympus 45mm f/1.8MFTNeePortret26285/100Reviews>
OM System ED 9-18mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeGroothoekzoom69985/100Reviews>
Olympus ED 9-18mm f/4.0-5.6MFTNeeGroothoekzoom52983/100Reviews>
Olympus 14-150mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeReiszoom51980/100Reviews>
Olympus ED 75-300mm f/4.8-6.7 IIMFTNeeSupertelezoom46980/100Reviews>

 

Panasonic-lenzen voor je Olympus

Heb je een systeemcamera van Olympus? Dan kun je daar vaak ook een Panasonic-objectief op gebruiken. Panasonic heeft een breed aanbod lenzen met microfourthirds-vatting. Geweldige kwaliteit, uitstekend gereviewed.

Bekijk de toplenzen van Panasonic >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.6/5 Waardering (5 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy