Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3 | Reviews & Tests

Wat is de beste supertelezoomlens voor je microfourthirds systeemcamera van Olympus of Panasonic? De Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3 is een geweldige superzoom voor natuur- of sportfotografie. Superscherpe beelden met een fullframe-bereik van 800mm! “Olympus heeft zich opnieuw bewezen met deze sterke supertelezoom.” Alle belangrijke reviews!

Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3 Supertelelenzen: sport- en natuurfotografie

Ben je sport- of natuurfotograaf? Dan is een supertelelens een ‘must have’ voor in je cameratas. Alleen met zo’n lens kun je dat vogeltje of die sporter echt beeldvullend en razendscherp in beeld krijgen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3, die half augustus 2020 op de markt is gekomen.

Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3

Brandpuntsafstand: 100-400mm / fullframe equivalent 200-800mm | Maximaal diafragma: f/5.0-6.3 | Lensmount: microfourthirds | Geschikt voor fullframe: nee | Gewicht: 1.120gr | Lengte: 205.7mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 130cm | Vergrotingsfactor: 0.57x | Filtermaat: 72mm | Release datum: 15 augustus 2020 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 1.299 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Olympus-lens in het kort

De Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3 IS is een schitterende supertelezoom voor natuur- en sportfotografen. Met een bereik van 800mm (fullframe-equivalent) kom je ontzettend dichtbij dat schichtige edelhert, dat verre ijsvogeltje of de razendsnelle acties van je favoriete voetballer in een bomvol stadion.

Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3Met teleconverter: 1600mm bereik

Kom je nog niet dichtbij genoeg? Schakel dan de optionele MC-20 teleconverter erbij, en je bereik loopt op tot liefst 1600mm. Het mooie is dat je met diezelfde lens haarscherpe telemacro opnames schiet. De minimale scherpstelafstand is slechts 130 centimeter en de beeldvergroting is 0.57x. Dat zorgt voor dynamische close-ups en bijna-macro’s van watervlugge insecten als libellen en vlinders.

Glas van hoge kwaliteit

Met de Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3 IS schiet je echte kwaliteitsbeelden. Je foto’s zijn helder en haarscherp, met de allerfijnste details over het volledige zoombereik. Deze Olympus heeft hiervoor 4 ED-, 2 Super HR- en 2 HR-lenzen aan boord. De unieke ZERO-coating vermindert eventuele beeldschaduwen en lichtflitsen, zelfs bij tegenlicht.

Ingebouwde beeldstabilisatie

Deze Olympus heeft ook ingebouwde beeldstabilisatie, waardoor je beelden scherp blijven, zelfs als je bij de uiterste zoomstand uit de hand fotografeert. En met de snelle autofocus leg je bewegende onderwerpen feilloos vast. Robuust is deze toplens ook al. Hij is stof- en spatwaterbestendig. En het mooie is, het blijft allemaal behoorlijk compact en draagbaar.

Deze Olympus-lens is ideaal voor:

 • Natuurfotografie
 • Wildlife-fotografie
 • Safari-fotografie
 • Sportfotografie

Olympus ED 100-400mm op CameraNU.nl >>

Olympus ED 100-400mm op Fotovakman.nl >>

Olympus ED 100-400mm op Kamera-express.nl >>

Olympus cashback-actie van CameraNU.nl€200 inruilkorting op de OM-1 Mark II!

Ruil je oude camera in en ontvang €200 inruilkorting op de OM System OM-1 Mark II. Je profiteert van deze actie tot en met 26 mei 2024, dus grijp snel je kans!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

Deze actie bij Cameraland.nl >>

 

Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3 (Professionele) reviewers over de Olympus ED 100-400mm

De Olympus ED 100-400mm: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3 IS is volgens Mark duidelijk het antwoord van Olympus op de Panasonic 100-400mm f/4.0-6.3. En dat antwoord is uitstekend. De Panasonic heeft een sneller diafragma en is lichter. Handig van de Olympus is de focusbegrenzingsschakelaar met drie instellingen in plaats van twee, en hij is aanzienlijk goedkoper.
  Voor sommige fotografen zal cruciaal zijn dat de Olympus zowel een 1,4x als een 2x teleconverter kan hebben, terwijl de Panasonic 100-400mm niet compatibel is met een teleconverter. Dus zoek je meer dan 800mm (fullframe-equivalent), kies dan voor de Olympus.
  De Olympus heeft een snelle en nauwkeurige autofocus voor zowel stilstaande als bewegende onderwerpen, 3-stops ingebouwde beeldstabilisatie. Hij is volledig weerbestendig en heeft een mooie close-focus. Deze lens is zeer geschikt voor natuurfotografie.
  De optische prestaties zijn uitstekend. Hij geeft scherpe en gedetailleerde beelden over het hele zoombereik. Zowel het midden als de randen van het beeld zijn uitstekend, zelfs bij open diafragma. Chromatische aberraties zijn niet echt een probleem, vervorming wordt automatisch gecorrigeerd op Olympus-body’s en de bokeh is aantrekkelijk dankzij het diafragma met 9 lamellen.
  Kortom: vogel-, natuur- en sportfotografen die op zoek zijn naar een lens met een groot zoombereik die niet duur is, zullen de nieuwe Olympus 100-400mm f/5.0-6.3 lens geweldig vinden. Eindoordeel: Highly Recommended, 4.5 van de 5 sterren.
 • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): Andy had gehoopt dat de Olympus 100-400mm een waardige concurrent zou blijken te zijn van de populaire Panasonic 100-400mm. Maar na een paar weken gebruik en duizenden foto's is Andy nog steeds niet helemaal overtuigd.
  Anders dan je zou verwachten van Olympus is deze lens aanzienlijk groter en zwaarder dan zijn rivaal van Panasonic, ondanks het minder lichtsterke maximale diafragma. Hij is ook merkbaar lastiger in gebruik, en hij mist een aantal handige features die je bij de Panasonic krijgt.
  Dit betekent echter niet dat het geen goede lens is, integendeel. Met deze lens schiet je echt aantrekkelijke beelden, vooral in fel zonlicht. Ook de mogelijkheid om de MC-14 te gebruiken is aantrekkelijk. De prijs daalt vermoedelijk nog, dat maakt hem ook aantrekkelijker. Toch vindt Andy deze lens een vreemde release van een bedrijf dat zo sterk de nadruk legt op het leveren van lichtgewicht, zeer mobiele apparatuur. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Geen twijfel mogelijk voor John: dit is een uitstekende lens van Olympus. Zowel het gebruiksgemak als de functies zijn voortreffelijk. Datzelfde geldt voor de prestaties: die zijn ook beter dan de cijfers suggereren.
  De beeldstabilisatie werkt goed en vergroot nog de bruikbaarheid van de lens bij weinig licht. En tot slot: de prijs. Ook die is uitstekend: een zeer redelijke prijs voor een lens met dit zoombereik.
  Wie al een Olympus camera heeft: dit is de lens voor natuurfotografie waarop je hebt gewacht. Ook anderen kunnen in de verleiding komen om in het Olympus-systeem te stappen, vanwege de enorme draagbaarheid van de camera/lens-combinatie in vergelijking met DSLR’s.
  Kortom: Olympus heeft zich opnieuw bewezen met deze sterke supertelezoom. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (James Artaius, full review): De Olympus M.Zuiko 100-400mm f/5.0-6.3 IS levert volgens James over het algemeen aangename beelden. Toch maakt James de kanttekening dat hij niet op z’n scherpst is als je de maximale brandpuntsafstand gebruikt.
  Dit is een bekend verschijnsel: je kunt simpelweg niet verwachten dat een f/6.3-lens dezelfde resultaten behaalt als lenzen die duurder zijn en een sneller diafragma hebben.
  Deze supertelezoom ondersteunt Olympus teleconverters en ook focusstacking. Daardoor is hij zeer flexibel inzetbaar voor supertele- en telemacro-fotografie. En hij is ook nog goed draagbaar. Al met al is het een lens om makkelijk van te houden, zowel voor foto’s als voor video’s. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): Lange telelenzen voor natuurfotografie die topkwaliteit leveren zijn niet goedkoop, integendeel. Dus wil je een betaalbare supertele-lens, dan zul je compromissen moeten accepteren. Dat geldt ook voor deze Olympus.
  Het belangrijkste compromis: tenzij je op een heldere dag fotografeert, moet je waarschijnlijk de ISO-waarde van je camera verhogen om zo een sluitertijd te krijgen die snel genoeg is om beweging te bevriezen.
  Toch is deze Olympus een zeer aantrekkelijke lens, die goedkoper is dan vergelijkbare lenzen. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Imaging-resource.com (full review): Deze Olympus 100-400mm f/5-6.3 IS is alweer een indrukwekkende lens van Olympus. Hij is heel compact en lichtgewicht, maar biedt toch indrukwekkende beeldkwaliteit als je genoeg licht hebt.
  Het ontwerp met het variabele diafragma – dat niet al te snel is – is het enige grote nadeel van deze 100-400mm. Het microfourthirds-systeem, waar Olympus gebruik van maakt, is al enigszins in het nadeel bij hoge ISO-prestaties ten opzichte van fullframe-camera’s. Dat maakt het wel een grotere uitdaging om hem te gebruiken.
  Maar dit is wel een veelzijdige lens die ook heel compact en licht is voor een dergelijke lens. In vergelijking met soortgelijke lenzen scoort deze Olympus uitstekend. Dit is de lens voor microfourthirds-fotografen die op zoek zijn naar een hoogwaardige natuur- of vogelobjectief, die willen zoomen en voor wie het prijskaartje van de Olympus ED 300mm f/4.0 IS PRO te hoog is. Zet deze Olympus 100-400mm f/5-6.3 IS dan bovenaan je wensenlijst.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Zelfs uit de hand met maximale zoom en convertor haarscherp. Fantastische lens, redelijk aan de prijs. Het is geen pro lens maar zeker pro waardig. Ik kan geen negatieve punten bedenken.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “De Olympus M.Zuiko Digital ED 100-400mm f/5.0-6.3 IS is een uitstekende en lang verwachte lens van Olympus. Deze geweldige lens had Olympus al jaren eerder moeten uitbrengen, in mijn opinie. Qua gewicht is hij lekker licht, ongeveer 1kg, stof- en spatwater dicht, IS, focus limiterknop waar mee je kunt schakelen tussen 3 AF niveaus, afneembare zonnekap en een afneembare statief ring.
  Prijs is zeker concurrerend met de prijs van de Panasonic 100-400mm. Alleen ik vind de 100-400mm lens van Olympus kwalitatief beter. Ook is de Olympus lens sneller met focussen. Kortom, zoek je een kwalitatieve 100-400mm lens voor je Micro Four Thirds camera, dan moet je deze Olympus 100-400mm lens echt hebben.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Olympus ED 100-400mm op CameraNU.nl >>

Olympus ED 100-400mm op Fotovakman.nl >>

Olympus ED 100-400mm op Kamera-express.nl >>

 

Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3Belangrijkste kenmerken van de Olympus ED 100-400mm

 • Wát een bereik: perfect voor supertelefoto’s
 • Perfect voor telemacro-foto’s: een vergrotingsfactor van 0.57x
 • Hoge beeldkwaliteit: scherp tot aan de beeldranden
 • Anti trillende handen: beeldstabilisatie met 3 stops winst
 • Snel scherp: razendsnelle en nauwkeurige autofocus
 • Professioneel: Focus Limiter-knop om te schakelen tussen 3 autofocusniveaus
 • Minder lensfouten: beperking van ghost en flare door ZERO-coating
 • Verbluffende draagbaarheid: slechts 1.120 gram
 • Creatief: ondersteunt Focus Stacking
 • Geschikt voor alle Olympus PEN- en OM-D-camera’s
 • Robuust: stof-, spatwater- en vorstbestendig

Olympus ED 100-400mm op CameraNU.nl >>

Olympus ED 100-400mm op Fotovakman.nl >>

Olympus ED 100-400mm op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3

Bekijk een mooie hands on review van de Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3 (4:45 minuten). Prachtige beelden vanaf minuut 3. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Olympus ED 100-400mm op CameraNU.nl >>

Olympus ED 100-400mm op Fotovakman.nl >>

Olympus ED 100-400mm op Kamera-express.nl >>

 

Overzicht Olympus systeemcamera's

Olympus heeft een reeks prachtige systeemcamera’s met microfourthirds-sensor op de markt gebracht. Alle Olympus-camera’s heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet. Met daarbij de hoofdpunten van de belangrijkste reviews. Benieuwd?

Overzicht Olympus systeemcamera’s >>

 

Alle supertelelenzen op een rij

Heel veel supertelelenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een supertele zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Olympus-lenzen voor je systeemcamera op een rij

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Olympus microfourthirds systeemcamera? Ik heb de best besproken Olympus objectieven voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Olympus objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Olympus 7-14mm f/2.8 PROMFTNeeGroothoekzoom113995/100Reviews>
Olympus ED 150-400mm f/4.5 PROMFTNeeSupertelezoom699995/100Reviews>
Olympus ED 300mm f/4.0 IS PROMFTNeeSupertele233095/100Reviews>
OM System ED 12-40mm f/2.8 PRO IIMFTNeeStandaardzoom99995/100Reviews>
Olympus 8-25mm f/4.0 PROMFTNeeGroothoekzoom99994/100Reviews>
Olympus ED 12-100mm f/4.0 PROMFTNeeReiszoom129994/100Reviews>
Olympus ED 12-40mm f/2.8 PROMFTNeeStandaardzoom99994/100Reviews>
Olympus ED 17mm f/1.2 PROMFTNeeGroothoek139994/100Reviews>
Olympus ED 25mm f/1.2 PROMFTNeeStandaard129994/100Reviews>
Olympus ED 40-150mm f/2.8 PROMFTNeeTelezoom119992/100Reviews>
OM System ED 40-150mm f/4 PROMFTNeeTelezoom89990/100Reviews>
OM System ED 90mm f/3.5 Macro IS PROMFTNeeMacro149990/100Reviews>
Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom129990/100Reviews>
OM System ED 150-600mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom269990/100Reviews>
Olympus ED 12-45mm f/4.0 PROMFTNeeStandaardzoom64990/100Reviews>
Olympus ED 12-200mm f/3.5-6.3MFTNeeReiszoom89990/100Reviews>
Olympus ED 45mm f/1.2 PROMFTNeePortret129990/100Reviews>
OM System ED 20mm f/1.4 PROMFTNeeStandaard69990/100Reviews>
Olympus ED 60mm f/2.8 MacroMFTNeeMacro44988/100Reviews>
Olympus ED 8mm Fisheye f/1.8 PROMFTNeeFisheye77888/100Reviews>
Olympus 25mm f/1.8MFTNeeStandaard36286/100Reviews>
Olympus 17mm f/1.8MFTNeeGroothoek44985/100Reviews>
Olympus 45mm f/1.8MFTNeePortret26285/100Reviews>
OM System ED 9-18mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeGroothoekzoom69985/100Reviews>
Olympus ED 9-18mm f/4.0-5.6MFTNeeGroothoekzoom52983/100Reviews>
Olympus 14-150mm f/4.0-5.6 IIMFTNeeReiszoom51980/100Reviews>
Olympus ED 75-300mm f/4.8-6.7 IIMFTNeeSupertelezoom46980/100Reviews>

 

Panasonic-lenzen voor je Olympus

Heb je een systeemcamera van Olympus? Dan kun je daar vaak ook een Panasonic-objectief op gebruiken. Panasonic heeft een breed aanbod lenzen met microfourthirds-vatting. Geweldige kwaliteit, uitstekend gereviewed.

Bekijk de toplenzen van Panasonic >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (7 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy