Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR S | Reviews & Tests

De Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR S is een superieure macrolens voor je Nikon Z-systeemcamera. Met deze lichtsterke primelens schiet je macro’s met een betoverende bokeh, maar hij is ook uitstekend geschikt voor portretten. “De beeldkwaliteit, allround prestaties en bediening zijn gewoonweg sensationeel.” Super Award bij Focus Magazine. Diamant Award bij Zoom.nl. Platina Award bij Digifoto Pro. EISA-award: Beste macrolens. Alle belangrijke reviews!

Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR SMacrolenzen: dicht op je onderwerp

Wat is er leuker dan macro-fotografie? Lekker met je neus en je camera dicht op het onderwerp dat je fotografeert. Alle micro-details waarnemen én glashelder vastleggen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR S, die in juni 2021 op de markt is gekomen.

Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR S

Brandpuntsafstand: 105mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Nikon Z | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 630gr | Lengte x diameter: 140 x 85mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 29cm | Vergrotingsfactor: 1:1 | Filtermaat: 62mm | Release datum: juni 2021 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 1.099 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR SDeze Nikon-lens in het kort

Eindelijk is-ie er, de lens waar Nikon Z-macrofotografen op hebben gewacht. Met de Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR S onthul je verborgen werelden en spannende details. Deze macrolens uit de kwalitatief hoogstaande S-line biedt een veelzijdige brandpuntsafstand van 105mm, een korte scherpstelafstand van 29 centimeter en een reproductieverhouding van 1:1.

Macro- én portretlens

Dit is de lens waarmee je de allerfijnste details vastlegt. Je kunt je helemaal uitleven op bloemen en insecten, maar ook op sieraden en andere producten. Dit is ook dé lens voor wie zich wil ontwikkelen in food-fotografie. En deze lens is nóg veelzijdiger, want hij is ook uitstekend geschikt voor portretten. Ideaal voor bijvoorbeeld bruiloften, waar je én portretten schiet, maar ook de ringen beeldvullend wilt vastleggen.

Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR SOp ware grootte

Deze Nikon Z macrolens heeft een maximale vergroting van 1:1. Dat betekent dat je objecten op ware grootte vastlegt. Dankzij de korte minimale scherpstelafstand van 29 centimeter schiet je prachtige close-ups. Het diafragma aanpassen gaat soepel en stabiel. Focus breathing is vrijwel afwezig, waardoor de lens ook zeer geschikt is voor video.

Perfecte beeldkwaliteit

Dankzij het grote maximale diafragma van f/2.8 schiet je beelden bij weinig licht. Bovendien zorg je dankzij het snelle diafragma voor een betoverende achtergrondonscherpte. De beeldkwaliteit ligt sowieso op een hoog niveau. Dat komt door het excellente glas, maar ook door de Nano Crystal- en ARNEO-coatings. Die voorkomen ghosting, flare en reflecties, bijvoorbeeld bij tegenlicht.

Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR SSnel en precies scherp

Deze Nikon Z stelt razendsnel en precies scherp dankzij het Dual Motor Multi Focus STM-systeem. Het multifocussysteem vermindert ook chromatische aberratie en kleurranden die veel voorkomen bij macrolenzen.

Tegen trillende handen

Bij macro-fotografie heb je al snel te maken met trillingen. Om dat te voorkomen is het uitstekende VR-beeldstabilisatiesysteem aan boord. Daarmee heb je 4.5-stops winst als je uit de hand fotografeert bij weinig licht.

Goed uitgerust

Met de uitrusting zit het ook wel snor. De Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR S is voorzien van een aanpasbare bedieningsring. Daarmee wijzig je het diafragma, de belichtingscompensatie en de ISO. Een L-Fn-knop en een begrenzingsschakelaar van 29 tot 50 centimeter maken deze macrolens compleet.

Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR STwee macrolenzen

Nikon maakt het ons niet makkelijk. Tegelijk met deze Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR S is de firma met nóg een macrolens op de markt gekomen: de Nikon Z MC 50mm f/2.8. De professionele 105mm heeft een aantal voordelen boven de 50mm-variant. Zo heeft de 105mm beeldstabilisatie aan boord en is hij weerbestendig uitgevoerd. Voordelen van de 50mm: hij is veel lichter en compacter, en een stuk voordeliger. Aan jou de keuze...

Deze Nikon-lens is ideaal voor:

 • Macrofotografie
 • Portretfotografie
 • Reportagefotografie
 • Productfotografie

Nikon Z MC 105mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Nikon Z MC 105mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Nikon Z MC 105mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

EISA-award 2022-2023 voor de Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR S

De Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR S heeft een prestigieuze EISA-award 2022-2023 in de wacht gesleept. Volgens de internationale jury van deze prijs is deze Nikon de ‘Beste macrolens’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Kortingsactie bij CameraNU.nlTot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera's en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 22 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR S(Professionele) reviewers over de Nikon Z MC 105mm f/2.8

De Nikon Z MC 105mm f/2.8: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Focus Magazine (Mich Buschman, full review. januari/februari-nummer 2022): De titel boven dit mooie review van Mich luidt ‘Beste Nikon macrotele ooit?’. En om maar gelijk een spoiler alertje te doen: dat is deze Nikon Z MC 105mm f/2.8 die van Focus een onwaarschijnlijk hoog cijfer krijgt. En daarmee doet deze lens Nikons roemruchte reputatie op het gebied van telezooms en macrotele’s eer aan.
  Deze Nikon Z is een uitstekend objectief in de professionele S-line. Vanaf volledig open diafragma is hij volgens Mich “scherp tekenend met slechts minimale contrastafname in de uiterste beeldhoeken”. Opnames zijn scherp en briljant tot in de hoeken. De autofocus werkt stil en heel precies zonder ‘hunting’: het hinderlijke jagen dat sommige lenzen kenmerkt.
  De stabilisatie geeft 4.5 stops voordeel bij bewegingsonscherpte. De bokeh is mooi zacht tot en met f/5.6. De lens is behalve voor macro-fotografie ook erg geschikt voor portretten en landschapsfotografie.
  Eindoordeel: Focus Predicaat Super met het hoge cijfer 9.6. En daarmee is dit volgens Mich “zonder twijfel” het beste macro-objectief van Nikon ooit. Maar de Nikon AF-S 105mm f/2.8 Micro doet er (via de FTZ-adapter) maar weinig voor onder: die scoort ook een Super Predicaat met het cijfer 9.3.
 • Fototijdschrift Zoom.nl (Jasper van Bladel, full review, aprilnummer 2022): Een hoogwaardige macro-lens is de Nikon MC 105mm als we de bovenkop van het review van Jasper mogen geloven. Een wat langere brandpunt is ideaal als je bijvoorbeeld insecten levensgroot wilt fotograferen, omdat je wat verder afstand kunt nemen van je fladderende onderwerpen. Voordeel van een dergelijk objectief met een grote lichtsterkte: hij is ook geschikt voor andere genres, met name portretfotografie.
  Die grote lichtsterkte maakt het tevens mogelijk om met scherpte en onscherpte te werken, waardoor je onderwerp mooi loskomt van achtergronden. “Daarnaast is de tekening van deze macrolens heel fijn en maak je er haarscherpe beelden mee.” Die scherpte is volgens Jasper opvallend hoog, bij elk diafragma en zowel in het beeldmidden als aan de randen. En dankzij de goede beeldstabilisatie kun je ook bij minder licht scherpe platen schieten.
  Kortom: een uitstekende lens waarmee je prachtige macrofoto’s maakt. Optisch is hij heel sterk en daarbij is hij allround inzetbaar. Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.5.
 • Fototijdschrift Digifoto Pro (Dré de Man, full review, juninummer 2022): Deze macrolens van Nikon is een bijzondere, aldus Dré. Want meer nog dan bij andere Z-lenzen, speelt de speciale constructie met correctie voor de hoeken hier een belangrijke rol. Nikon bouwt daarbij voort op een lange traditie van het bouwen van primelenzen, en zeker ook van macrolenzen. Groot voordeel: je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden, maar kunt verder perfectioneren.
  En dat perfectioneren is te merken aan deze macro voor het Z-systeem, aldus Dré. Want het is een zeer waardige opvolger van de 105mm-macrolens voor DSLR’s. “Hij is compromisloos goed, bij iedere opnameafstand.”
  De prijs is daarbij vergelijkbaar met die voorganger, en lager dan bij andere cameramerken. Doordat hij een lager gewicht heeft dan concurrerende macro’s, neem je hem ook makkelijker mee op pad. “De zeer goede correctie op chromatische aberratie maakt het objectief extra aantrekkelijk. Kortom, zeer aan te bevelen.” Eindoordeel: Platina Award.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): De Nikon MC 105mm is een bijzondere lens, aldus Matthew. De beeldkwaliteit is subliem voor zowel algemene opnamen als extreme close-ups. Daar komt bij dat het autofocussysteem supersnel en zeer nauwkeurig is en de beeldstabilisatie zeer effectief is. Die beeldstabilisatie werkt ook nog eens samen met de ingebouwde stabilisatoren van Nikon fullframe Z-camera's.
  De bediening van de lens is ook erg goed. Hij heeft een multifunctioneel OLED-display, een aanpasbare lensfunctieknop en bedieningsring, een autofocusbereikbegrenzer, plus een elektronisch gekoppelde focusring die ultrafijne aanpassingen mogelijk maakt. Dat alles is verpakt in een stevige, weerbestendige constructie.
  Dit is volgens Matthew een zeer veelzijdige lens. Behalve voor macrofotografie kun je hem ook uitstekend inzetten voor sport- en wildlifefotografie, portret- en landschapsfotografie. Hij schittert natuurlijk het meest als macro-lens. Je schiet extreme close-ups, waarbij de vergrotingsfactor van 1,0x bijna microscopisch kleine details onthult. “De beeldkwaliteit, allround prestaties en bediening zijn gewoonweg sensationeel.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Thomas, full review): De Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR S zet volgens Thomas uitstekende macroprestaties neer. Hij heeft een uitgebreide reeks functies, volledige weersafdichting en fluorcoating, ARNEO plus Nano-antireflexcoating voor hoog contrast zelfs bij tegenlicht, een extra functieknop, plus een OLED-display dat niet alleen het diafragma of de scherpstelafstand en scherptediepte kan aangeven, maar ook de vergroting. Daarbij heeft hij ook een snelle autofocus.
  Optisch is de lens ook indrukwekkend. Hij is zeer scherp tot in de hoeken, heeft een mooie bokeh en is praktisch vrij van kleurafwijkingen. Mooi is verder de optische beeldstabilisatie, omdat trillingen vooral bij macrofotografie makkelijk roet in het eten kunnen gooien.
  Minpunt vindt Thomas (in mijn ogen onterecht) dat hij niet meer biedt dan een vergroting van 1:1 en ook geen teleconverters accepteert. Volgens Thomas mist Nikon hiermee een trend. Zo biedt Laowa macrolenzen die 2x vergroting bieden, en ook de Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS biedt 1.4x vergroting.
  De Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR S is volgens Thomas een zeer goede macrolens die je ook uitstekend kunt gebruiken als lichte telelens. De beeldkwaliteit is indrukwekkend, vrijwel foutloos en met een mooie bokeh. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR S is volgens Mark volledig uitgerust en biedt uitstekende beeldkwaliteit van rand tot rand. De scherpte is uitstekende scherpte in zowel het midden als de randen van het beeld over het hele diafragmabereik. Hij presteert zelfs briljant bij f/2.8.
  Vignettering (lichtafval) is een probleem zoals bij alle snelle lenzen, je voorkomt het door te diafragmeren. Chromatische aberraties en vervorming zijn vrijwel afwezig.
  De autofocus is snel, en op korte afstanden neemt de snelheid toe dankzij de focusbegrenzer. Handmatig scherpstellen is plezierig dankzij de royale scherpstelring. De optie om de focusworp (=de rotatie die nodig is om de scherpstelring van de minimale afstand naar oneindig te draaien) aan te passen en ook de richting ervan vindt Mark geweldige details.
  De autofocus is snel en betrouwbaar bij goed licht. Bij weinig licht is hij wel wat gevoelig voor ‘jagen’. De bouwkwaliteit is uitstekend voor zo’n lichtgewicht lens. En hij heeft unieke functies aan boord, zoals het DISP OLED-paneel, de aanpasbare L-Fn-knop en de aanpasbare bedieningsring.
  Kijk je naar de prijs/kwaliteit-verhouding dan is deze lens echt een koopje. En dat is het nog meer als je bedenkt dat hij ook uitstekend geschikt is voor portretten en algemene (tele)fotografie. Zeer sterk aanbevolen en Mark geeft hem de hoogste waardering. Eindoordeel: Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Amateurphotographer.co.uk (Angela Nicholson, full review): De Nikon Z MC 50mm f/2.8 is zeker een zeer goede lens, aldus Angela. Maar een brandpuntsafstand van 105mm is populairder voor macrofotografie vanwege de langere werkafstand die praktischer is. “Het betekent dat je minder snel een schaduw over je onderwerp werpt en dat er meer ruimte is om kunstlicht te gebruiken als dat nodig is.” Bijkomend voordeel: ook voor andere onderwerpen is het ook een goede brandpuntsafstand, zoals voor stillevens en portretten.
  De Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR S is daarnaast ook nog eens weerbestendig en heeft beeldstabilisatie. Dat is zeker handig als je de lens gebruikt voor close-up in plaats van macrofotografie. Ook zijn er volgens Angela verfijningen in de bediening, zoals de speciale bedieningsring, die handig is om het diafragma snel te regelen in macro-situaties. Ook de handmatige focus-override is erg handig voor macro-fotografie, zodat de focus precies is waar je hem wilt hebben.
  Optisch is deze macorlens uitstekend, met indrukwekkende scherpte over het hele beeld. Bij de grootste diafragma’s is de scherptediepte zeer klein als je op de kortste scherpstelafstand van 29cm fotografeert. Maar mooi aan deze lens is dat de beelden verbluffend zijn tot aan f/32. Eindoordeel: Goud Award met 5 van de 5 sterren.
 • Techradar.com (Amy Davies en Sharmishta Sarkar, full review): Op een macrolens met Z-vatting van Nikon zelf moesten we een tijdje wachten, maar toen pakte Nikon uit met twee tegelijk. De Nikon 105mm f/2.8 VR is meer geavanceerd en daardoor ook duurder. Maar de beelden zijn verbluffend voor liefhebbers van macro- en close-up-fotografie. Daarbij is het een veelzijdige lens met een brandpuntsafstand dat ook geschikt is voor portretten en andere onderwerpen. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Imaging-resource.com (Jeremy Gray, veldtest): De Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR S is volgens Jeremy een uitstekende macrolens en tegelijk ook een uitstekende lichte telelens. “Het objectief heeft een goede bouwkwaliteit, uitstekende beeldkwaliteit en is prettig in gebruik. Als je van macrofotografie houdt en een uitstekende lens voor je Z-camera zoekt, zet deze lens zeker op je lijstje.”
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Nikon blijft met z’n Z-serie lenzen buitengewone optica bieden en in dit geval hangt er ook nog eens een redelijk prijskaartje aan.
  De brandpuntsafstand van 105mm is volgens John veelzijdig en bestrijkt een groot aantal onderwerpen. Het is ook een veelgebruikte brandpunt voor macrofotografie. Deze nieuwe Nikon verpakt dit in een uitgebalanceerde lens met uitstekende prestaties. De bediening is daarbij even soepel als effectief. Kortom: de Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR S is een echte topper en krijgt de hoogste score. Eindoordeel: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De Nikon Z MC 50mm f/2.8 is volgens Angela een uitstekende macrolens én een veelzijdige standaardlens. , maar heeft een zeer korte werkafstand op het dichtstbijzijnde scherpstelpunt en heeft geen verfijningen zoals de weersbestendigheid, het OLED-scherm, de speciale bedieningsring en aanpasbare lensfunctieknop van de Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR S. Dit is dus zeker de betere macrolens van Nikon.
  Je moet er wel dieper voor in de buidel tasten, maar dit komt met flinke voordelen. Als je een liefhebber van macrofotografie of een professional bent, is het extra geld het zeker waard om te besteden. De optische kwaliteit zal je zeker niet teleurstellen.
  Angela testte deze Nikkor-lens op de Nikon Z7 II met hoge resolutie. Dit duo legt een indrukwekkend detailniveau vast met uitstekende scherpte over het hele beeld, zelfs bij open diafragma. Let toch op bij zeer kleine diafragma’s, want dan ligt diffractie op de loer. Dit is een onvermijdelijk natuurkundig fenomeen. Lensfouten zijn verder vrijwel afwezig.
  Deze Nikon stelt snel en zeer stil scherp. Ook op kortere afstanden als de focusbegrenzer is ingesteld op 50-29cm. Handig is de handmatige ‘override’ waarmee je de scherpstelling precies krijgt waar je hem wilt hebben. De bokeh is prachtig: onscherpe gebieden zijn glad en romig met cirkelvormige kleine highlights naar het beeldmidden. De beeldstabilisatie is effectief.
  Angela vindt het geweldig dat Nikon z’n Z-fotografen laat kiezen tussen verschillende macrolenzen. Beide zijn waardige toevoegingen aan de Z-lijn. Wil je de beste, kies dan zeker de Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR S. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Photoreview.com.au: De Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR S is een uitstekende lens die volgens de Australische reviewer een plaats verdient in de uitrusting van elke Nikon Z-fotograaf, zeker als je geïnteresseerd bent in macro- of portretfotografie. De prestaties zijn uitstekend, de lens is opmerkelijk veelzijdig, gemakkelijk mee te nemen en licht genoeg om uit de hand mee te fotograferen. Eindoordeel: Editor’s Choice met een score van 90/100.
 • Ricci Talks (YouTube-review): Fotograaf en reviewer Ricci van Ricci Talks heeft al een hele mooie YouTube-review klaar van de Nikon Z MC 105mm f/2.8. Hij toont prachtige beelden waarin je goed kunt zien waartoe deze lens in staat is. Het is een van de scherpste 105mm lenzen die hij ooit heeft gezien.
  Hij vergelijkt hem ook met de Nikon AF-S 105mm f/2.8G. Dat is natuurlijk geen faire vergelijking, want die lens is behoorlijk op leeftijd. Maar je kunt goed zien dat deze Nikon Z MC 105mm heel veel scherper is dan de F-mount Nikon 105mm.
  Deze YouTube-video kun je onderaan deze pagina bekijken.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Geweldige macrolens. Ik gebruik hem met natuurlijk licht en de resultaten zijn uitstekend. Niet alleen als macro, ik heb ook gewone foto’s gemaakt en de scherpte is erg goed op f/2.8. Niet echt een nadeel, maar hoe dichter je bij het onderwerp komt, hoe meer het diafragmabereik varieert, wat logisch is omdat de scherptediepte erg ondiep wordt en je hoe dan ook het f-getal moet verhogen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Optisch is dit een excellent portret en macro Z-objectief. Zeker de scherpste Nikkor die ik bezit met fantastische detail-renderingen en diepte perspectief. Een buitengewone lens met een kwalitatieve prijsverhouding.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Nikon Z MC 105mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Nikon Z MC 105mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Nikon Z MC 105mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR SBelangrijkste kenmerken van de Nikon Z MC 105mm f/2.8

 • Veelzijdig: ideaal voor macro- én portretfotografie
 • Speciaal ontworpen voor Nikon Z-fullframe
 • Ook uitstekend geschikt voor DX-camera’s. Brandpunt op DX: 157.5mm
 • Lichtgewicht ontwerp: de hele dag comfortabel op pad met deze lens
 • Groot diafragmabereik: van f/2.8 tot f/32
 • Excellente beeldkwaliteit: Nano Crystal en ARNEO-coatings
 • Zeer snelle en precieze autofocus: Dual Motor Multi Focus STM
 • Tegen trillende handen: VR optische beeldstabilisatie
 • Duurzaam: weerbestendige constructie

Nikon Z MC 105mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Nikon Z MC 105mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Nikon Z MC 105mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Nikon Z MC 105mm f/2.8

Bekijk een mooie YouTube-review van de Nikon Z MC 105mm f/2.8 door fotograaf Ricci van Ricci Talks (17:21 minuten). Prachtige beelden en hij vergelijkt hem met de Nikon AF-S 105mm f/2.8G. Het is een van de scherpste 105mm lenzen die hij ooit heeft gezien. En heel veel scherper dan de F-mount Nikon 105mm. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon Z MC 105mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Nikon Z MC 105mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Nikon Z MC 105mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Nikon Z MC 105mm f/2.8

Bekijk een mooi en uitgebreid YouTube-filmpje over de Nikon Z MC 105mm f/2.8 (35 minuten). Twee fotografen uit verschillende fotogenres storten zich met de nieuwe Nikon Z op de schone kunst van de ‘food fotography’. Magische beelden, waarbij ze ook de Nikon Z MC 50mm f/2.8 inzetten. Met foodfotograaf Donna Crous en videograaf Aurélie Gonin. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon Z MC 105mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Nikon Z MC 105mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Nikon Z MC 105mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IIOverzicht Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6, Z6 II, Z7, Z7 II en Z9 zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon Z50 en Nikon Z fc zijn systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar alle Nikon Z-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle macro-lenzen op een rij

Heel veel macro-objectieven heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een macro-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Nikon Z-lenzen voor de fullframe en DX systeemcamera's van Nikon op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Nikon Z-lenzen en mijn roadmap met verwachte Nikon Z-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Nikon Z 20mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek124992/100Reviews>
Nikon Z 24mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek119992/100Reviews>
Nikon Z 26mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek58985/100Reviews>
Nikon Z DX 24mm f/1.7Nikon ZNeeGroothoek31985/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek27980/100Reviews>
Nikon Z 35mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek94990/100Reviews>
Nikon Z 14-24mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom269992/100Reviews>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SNikon ZJaGroothoekzoom144992/100Reviews>
Nikon Z 17-28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom134990/100Reviews>
Nikon Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VRNikon Z (DX)NeeGroothoekzoom42985/100Reviews>
Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR SNikon ZJaMacro109990/100Reviews>
Nikon Z MC 50mm f/2.8Nikon ZJaMacro72988/100Reviews>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctNikon ZJaPortret899998/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.2 SNikon ZJaPortret334995/100Reviews>
Nikon Z 135mm f/1.8 S PlenaNikon ZJaPortret299995/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.8 SNikon ZJaPortret89990/100Reviews>
Nikon Z 28-400mm f/4.0-8.0 VRNikon ZJaReiszoom154987/100Reviews>
Nikon Z 24-200mm f/4.5-6.3 VRNikon ZJaReiszoom99985/100Reviews>
Nikon Z DX 18-140mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeReiszoom67985/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.2 SNikon ZJaStandaard249995/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.8 SNikon ZJaStandaard67990/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8 SENikon ZJaStandaard33980/100Reviews>
Nikon Z 40mm f/2.0 SNikon ZJaStandaard27980/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SNikon ZJaStandaardzoom249992/100Reviews>
Nikon Z 24-120mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom124990/100Reviews>
Nikon Z 28-75mm f/2.8Nikon ZJaStandaardzoom104990/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom73988/100Reviews>
Nikon Z 24-50mm f/4-6.3Nikon ZJaStandaardzoom47982/100Reviews>
Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR SNikon ZJaSupertele1399998/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/4.5 VR SNikon ZJaSupertele369995/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/4 TC VR SNikon ZJaSupertele1724998/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele579995/100Reviews>
Nikon Z 800mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele729998/100Reviews>
Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR SNikon ZJaSupertelezoom299995/100Reviews>
Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VRNikon ZJaSupertelezoom199992/100Reviews>
Nikon Z Teleconverter TC-1.4xNikon ZJaTeleconverter629CameraNU>
Nikon Z Teleconverter TC-2.0xNikon ZJaTeleconverter679CameraNU>
Nikon Z 70-200mm f/2.8 SNikon ZJaTelezoom279992/100Reviews>
Nikon Z 70-180mm f/2.8Nikon ZJaTelezoom144990/100Reviews>
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VRNikon ZNeeTelezoom40980/100Reviews>
Roadmap Nikon Z-lenzenBekijk roadmap>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (13 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy