Nikon Z DX 24mm f/1.7: Reviews & Tests

De Nikon Z DX 24mm f/1.7 is de eerste prime-lens voor systeemcamera’s van Nikon met een DX-sensor. Deze zeer compacte en lichte lens is lekker lichtsterk. Zeer geschikt voor een groot aantal genres, zoals straat-, reis- en reportagefotografie. “Een zeer veelzijdige lens met indrukwekkende prestaties tegen een scherpe prijs.” Platina Award bij Digifoto Pro. Alle belangrijke reviews!

Nikon Z DX 24mm f/1.7Lichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Nikon Z DX 24mm f/1.7, die op 15 juni 2023 op de markt is gekomen.

Nikon Z DX 24mm f/1.7

Brandpuntsafstand: 24mm / fullframe-equivalent: 36mm | Maximaal diafragma: f/1.7 | Lensmount: Nikon Z (DX) | Geschikt voor fullframe: nee | Gewicht: 135gr | Lengte x diameter: 40 x 70mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 18cm | Vergrotingsfactor: 0.19x | Filtermaat: 46mm | Release datum: 15 juni 2023 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs: 287 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Nikon Z DX 24mm f/1.7 op CameraNU.nl >>

Nikon Z DX 24mm f/1.7 op Cameraland.nl >>

Nikon Z DX 24mm f/1.7 op Kamera-express.nl >>

Nikon Z DX 24mm f/1.7 Deze Nikon-lens in het kort

Gelukkig: Nikon komt met z’n allereerste prime-lens voor Z-camera’s met DX-sensor. Voor deze camera’s waren tot nog toe alleen zoomlenzen beschikbaar. De Nikon Z DX 24mm f/1.7 is gelijk een ijzersterke lens: hij is lichtsterk en hij heeft een van de populairste brandpunten: 36mm in fullframe-equivalent. De ideale brandpunt voor bijvoorbeeld straatfotografie. Maar ook voor reportages, portretten, landschappen, reizen en fotografie binnenshuis is dit een geweldige lens.

Prachtige bokeh

Met deze lens kun je je flink creatief uitleven. Dankzij z’n lichtsterkte kun je fraai de achtergrond in je beelden vervagen, terwijl je onderwerp zeer scherp wordt weergegeven. Hij is ook ideaal voor close-ups van mensen en dieren en presteert uitstekend bij weinig licht. De kleurweergave van deze lens is prachtig, evenals de bokeh.

Nikon Z DX 24mm f/1.7Heldere foto’s bij weinig licht

De grote Z-vatting en het snelle diafragma van f/1.7 zorgen ervoor dat je een lage ISO kunt gebruiken bij weinig licht. Je opnames blijven ook onder slechte lichtomstandigheden kraakhelder en scherp.

Fraaie close-ups

Mooi aan deze lens is dat je heel dicht bij je onderwerp kunt komen, tot wel 18 centimeter, gemeten vanaf de sensor. Zo maak je schitterende close-ups en macro-achtige foto’s. Gebruik je daarbij een groot diafragma als f/1.7 dan spat je onderwerp van het scherm tegen een boterzachte achtergrond.

Nikon Z DX 24mm f/1.7Ook voor filmers

Deze lens is niet alleen goed in fotografie, maar ook in videografie. De klassieke 35mm-brandpunt is favoriet bij veel filmmakers. Daar komt bij dat deze Nikon zeer stil scherpstelt. De focus breathing wordt onderdrukt om verschuivingen in de beeldhoek tijdens opnames te voorkomen.

Compact en lichtgewicht

Deze Nikon kun je altijd op je camera of in je fototas hebben. Met 135 gram is het echt een veertje, en hij is ook nog eens zeer compact. Gebruik hem op je Nikon Z DX-camera en je hebt een ontzettend compacte fotokit. En van het prijskaartje zul je niet wakker liggen.

Nikon Z DX 24mm f/1.7Deze Nikon-lens is ideaal voor:

 • Straatfotografie
 • Reportagefotografie
 • Reisfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie

Nikon Z DX 24mm f/1.7 op CameraNU.nl >>

Nikon Z DX 24mm f/1.7 op Cameraland.nl >>

Nikon Z DX 24mm f/1.7 op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij CameraNU.nlTot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera's en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 22 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z DX 24mm f/1.7Professionele reviewers over de Nikon Z DX 24mm f/1.7

De Nikon Z DX 24mm f/1.7: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fotomagazine Digifoto Pro (Dré de Man, nummer 5 2023, full review): De Nikon Z DX 24mm f/1.7 is een mooi lichtsterk objectief met een natuurlijk perspectief, Ideaal voor veel situaties, aldus Dré. Mensen, natuur, steden, hij is van alle markten thuis. En dan is hij ook nog licht en compact en erg goedkoop. Een topper dus?
  In de praktijktest blijkt dat deze Nikon zeer geschikt is om te gebruiken bij open diafragma. Hij stelt ook snel scherp en lekker dichtbij. Maak je close-ups dan zijn die volgend Dré heel mooi scherp met een mooie bokeh. De scherpte loopt tot in de hoeken. Bij open diafragma is de hoekscherpte al heel behoorlijk, bij een stop diafragmeren uitstekend.
  Volgens Dré zijn er maar weinig redenen te bedenken waarom je dit objectief niet zou aanschaffen. Het is door z’n compactheid en lage prijs een uitstekende aanvulling op je standaard- of reiszoom. “Voeg daar nog eens de uitstekende optische prestaties aan toe en de conclusie is duidelijk: zeer aanbevolen.” Dat leidt tot een mooie Platina Award.
 • Nikon Z DX 24mm f/1.7Techradar.com (Richard Sibley, full review): De Nikkor Z DX 24mm f/1.4 biedt volgens Richard extreem scherpe details in een klein, lichtgewicht pakket. Je verliest weliswaar de flexibiliteit die een zoomlens biedt, maar het niveau aan details dat je ervoor terugkrijgt, maakt dit ruimschoots goed.
  Daar komt bij dat het gezichtsveld overeenkomt met 35mm in fullframe-termen. En daarmee is het volgens Richard “een geweldige lens voor alles, van straat- en reisfotografie tot portretten en landschappen”. Deze prime-lens heeft ook een groot maximaal diafragma. Dat maakt hem “ideaal voor fotograferen bij weinig licht, terwijl het een geringe scherptediepte biedt voor portretten en detailfoto’s”.
  Heb je al een Nikon Z-zoomlens met DX-vatting maar zoek je iets dat je meer te bieden heeft? “Dan is dit de lens die je moet kopen.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): De Nikon Z DX 24mm f/1.7 heeft een compacte en lichtgewicht constructie en een ‘effectieve’ brandpuntsafstand van 36mm in fullframe termen. Daarmee is dit objectief volgens Matthew de perfecte aanvulling op elke Nikon Z DX-camera. “Hij is ideaal voor straatfotografie en opnamen onderweg. Het heldere diafragma zorgt voor een kleine scherptediepte voor close-ups, evenals snelle sluitertijden, zelfs bij weinig licht. Al met al is het een zeer veelzijdige lens met indrukwekkende prestaties tegen een scherpe prijs.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Nikon Z DX 24mm f/1.7Amateurphotographer.com (Amy Davies, full review): Amy is blij dat Nikon eindelijk iets anders op de markt brengt voor de DX-camera’s dan basiskitlenzen. “Heel goed dat er een prime-lens is gelanceerd die op deze markt is afgestemd.” Deze lens biedt aps-c-fotografen bovendien “een betaalbare manier om met een groot diafragma en een klassieke brandpuntsafstand te fotograferen, zonder dat de camera zelf of je cameratas aanzienlijk zwaarder wordt.”
  Deze lens is volgens Amy met z’n brandpuntsafstand, z’n snelle diafragma en z’n snelle scherpstelling ideaal voor veel fotogenres, zoals straatfotografie, omgevingsportretten en zelfs close-upwerk dankzij het vermogen om van dichtbij scherp te stellen. “Het is een zeer flexibele lens die bijvoorbeeld ook goed zou werken als je enige lens voor een bepaald uitje, of als onderdeel van een pakket met een veelzijdiger zoomoptiek.”
  Deze Nikon heeft bovendien uitstekende beeldkwaliteit. Hij heeft maar een klein vleugje zachtheid bij het grootste diafragma als je echt gaat inzoomen. Maar de scherpte is goed, en lensfouten zoals lichtafval zijn buiten de deur gehouden. Het is kortom een lens zonder zwakke punten, of het moet gaan om het ontbreken van volledige weersafdichting. Voor deze prijs is dat te verwachten.
  Al met al een geweldige kleine lens die goed presteert en inzetbaar is voor veel fotogenres. Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Nikon Z DX 24mm f/1.7Ephotozine.com (John Riley, full review): Nikon blijft volgens John uitstekende, goedkope lenzen aanbieden voor het DX-formaat van de Z-camera's. “Deze lens bewijst zichzelf overal: licht, compact, onopvallend en met het voordeel van een snel maximaal diafragma. Of het nu gaat om reportage/straat, landschap, portret, architectuur of weinig licht, prestaties en bediening maken het fotografische proces tot een plezier.”
  Ook voor straatfotografie is het gezichtsveld uitstekend geschikt. Met een 36mm fullframe-equivalent brandpunt zit je dicht op de huid van wat er gebeurt. Daardoor kun je straatscènes van dichtbij vastleggen. “En je kunt kiezen voor de traditionele benadering van de meesters van de reportage als Henri Cartier-Bresson.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Nikon Z DX 24mm f/1.7Thephoblographer.com (Feroz Kahn, full review): Deze Nikon heeft een brandpuntsbereik van ongeveer 36mm (fullframe equivalent). Voor wie een Nikon Z-camera met cropsensor heeft, is dit daarom de ideale lens voor straatfotografie, schrijft Feroz. “Deze zeer lichte lens is zelfs nog compacter als je de zonnekap verwijdert, en beschikt over een behoorlijk snelle autofocus. Het is ook de eerste prime-lens in Nikons DX-serie met Z-vatting.”
  Het mooie is dat de bokeh van deze lens zeker niet teleurstelt. “Dankzij de korte scherpstelafstand van 18cm kun je volgens Feroz aangename bokeh-effecten bereiken, zelfs voor een groothoeklens. “Voor een lens die zo klein en betaalbaar is, waren mijn verwachtingen van scherpte bij wijd open diafragma niet erg hoog. Maar op dit punt bewees de lens dat ik heel vaak ongelijk had.”
  Een uitstekende lens dus. Maar wel ontbreken een aantal zaken: een metalen lensvatting, weersafdichting en trillingsreductie. “Ondanks dat presteerde deze Nikon Z onder verschillende omstandigheden veel beter dan verwacht, wat aangename beelden opleverde.” Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Nikon Z DX 24mm f/1.7Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Nikon Z DX 24mm f/1.7 is volgens Jan Paul een zinvolle aanvulling op de DX-objectieven van Nikon. “De keus aan zooms is al best redelijk, maar geen van die zooms is lichtsterk. Wil je dat wel, zonder een eigenlijk te groot en te zwaar objectief voor kleinbeeld aan te schaffen, dan is deze Nikon Z DX 24mm F1.7 een prima keus.” Jan Paul vindt het wel jammer dat beeldstabilisatie ontbreekt. De prijs van het objectief is volgens hem “in overeenstemming met de mogelijkheden”.
 • Ricci Talks (video-review): In een fraaie en uitvoerige review neemt Ricci de Nikon Z DX 24mm f/1.7 stevig onder de loep. Ricci vergelijkt deze snelle groothoek met de Z 26mm en de Z 28mm (beide fullframe-lenzen). Welke komt als beste uit de bus?
  Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Nikon Z DX 24mm f/1.7 op CameraNU.nl >>

Nikon Z DX 24mm f/1.7 op Cameraland.nl >>

Nikon Z DX 24mm f/1.7 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z DX 24mm f/1.7Belangrijkste kenmerken van de Nikon Z DX 24mm f/1.7

 • Hoogwaardige beelden: razendscherp en fraaie kleurweergave
 • Bij weinig licht: helder diafragma van f/1.7
 • Fraaie bokeh: prachtig zachte achtergrondonscherpte
 • Creatieve close-ups: stel scherp vanaf slechts 18 centimeter
 • Snel scherp: rappe en nauwkeurige autofocus
 • Zeer geschikt voor video: stille AF en minimale focus breathing
 • Zeer compact: lichtgewicht en handzame lens
 • Duurzaam gebouwd: stof- en spatwaterdicht ontwerp

Nikon Z DX 24mm f/1.7 op CameraNU.nl >>

Nikon Z DX 24mm f/1.7 op Cameraland.nl >>

Nikon Z DX 24mm f/1.7 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Nikon Z DX 24mm f/1.7

Bekijk een mooie YouTube-review van de Nikon Z DX 24mm f/1.7 door Ricci Talks (14:09 minuten). Mooie review, waarin Ricci de Z 24mm f/1.7 vergelijkt met de Z 26mm en de Z 28mm. Welke komt als beste uit de bus?

Nikon Z DX 24mm f/1.7 op CameraNU.nl >>

Nikon Z DX 24mm f/1.7 op Cameraland.nl >>

Nikon Z DX 24mm f/1.7 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IIOverzicht Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6, Z6 II, Z7, Z7 II en Z9 zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon Z50 en Nikon Z fc zijn systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar alle Nikon Z-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Nikon Z-lenzen voor de fullframe en DX systeemcamera's van Nikon op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Nikon Z-lenzen en mijn roadmap met verwachte Nikon Z-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Nikon Z 20mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek124992/100Reviews>
Nikon Z 24mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek119992/100Reviews>
Nikon Z 26mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek58985/100Reviews>
Nikon Z DX 24mm f/1.7Nikon ZNeeGroothoek31985/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek27980/100Reviews>
Nikon Z 35mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek94990/100Reviews>
Nikon Z 14-24mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom269992/100Reviews>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SNikon ZJaGroothoekzoom144992/100Reviews>
Nikon Z 17-28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom134990/100Reviews>
Nikon Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VRNikon Z (DX)NeeGroothoekzoom42985/100Reviews>
Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR SNikon ZJaMacro109990/100Reviews>
Nikon Z MC 50mm f/2.8Nikon ZJaMacro72988/100Reviews>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctNikon ZJaPortret899998/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.2 SNikon ZJaPortret334995/100Reviews>
Nikon Z 135mm f/1.8 S PlenaNikon ZJaPortret299995/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.8 SNikon ZJaPortret89990/100Reviews>
Nikon Z 28-400mm f/4.0-8.0 VRNikon ZJaReiszoom154987/100Reviews>
Nikon Z 24-200mm f/4.5-6.3 VRNikon ZJaReiszoom99985/100Reviews>
Nikon Z DX 18-140mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeReiszoom67985/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.2 SNikon ZJaStandaard249995/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.8 SNikon ZJaStandaard67990/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8 SENikon ZJaStandaard33980/100Reviews>
Nikon Z 40mm f/2.0 SNikon ZJaStandaard27980/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SNikon ZJaStandaardzoom249992/100Reviews>
Nikon Z 24-120mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom124990/100Reviews>
Nikon Z 28-75mm f/2.8Nikon ZJaStandaardzoom104990/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom73988/100Reviews>
Nikon Z 24-50mm f/4-6.3Nikon ZJaStandaardzoom47982/100Reviews>
Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR SNikon ZJaSupertele1399998/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/4.5 VR SNikon ZJaSupertele369995/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/4 TC VR SNikon ZJaSupertele1724998/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele579995/100Reviews>
Nikon Z 800mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele729998/100Reviews>
Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR SNikon ZJaSupertelezoom299995/100Reviews>
Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VRNikon ZJaSupertelezoom199992/100Reviews>
Nikon Z Teleconverter TC-1.4xNikon ZJaTeleconverter629CameraNU>
Nikon Z Teleconverter TC-2.0xNikon ZJaTeleconverter679CameraNU>
Nikon Z 70-200mm f/2.8 SNikon ZJaTelezoom279992/100Reviews>
Nikon Z 70-180mm f/2.8Nikon ZJaTelezoom144990/100Reviews>
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VRNikon ZNeeTelezoom40980/100Reviews>
Roadmap Nikon Z-lenzenBekijk roadmap>

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (4 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy