Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke standaardzoomlens voor je Nikon Z50 systeemcamera? De Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR is een heerlijk lichte en compacte zoomlens. Ideaal voor je reis of vakantie. Diamant Award op Zoom.nl. Alle belangrijke reviews!

Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRStandaardzooms: altijd op je camera

Standaardzoomlenzen noemen ze ook wel de ‘werkpaarden van de fotograaf’. Het zijn verreweg de meest gebruikte objectieven. De meeste hebben een bereik van 24-70mm, maar ze zijn er ook met een 24-105mm bereik. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews van de Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR, die in half november 2019 op de markt is gekomen. Dé standaardzoom voor de Nikon Z50.

Bekijk mijn review van de Nikon Z50 >>

Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR

Zoombereik: 16-50mm / fullframe equivalent 24-75mm | Lichtsterkte: f/3.5-6.3 | Lensvatting: Nikon Z (DX) | Geschikt voor fullframe: nee | Gewicht: 135gr | Lengte x diameter: 32 x 70mm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 20cm | Vergrotingsfactor: 0.20x | Filtermaat: 46mm | Release datum: half november 2019 | Frankwandelt-rating 80/100 | Prijs: 299 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Deze Nikon-lens in het kort

De Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR is dé ideale lens voor je Nikon Z50 systeemcamera. Hij heeft een schitterende beeldkwaliteit, stelt razendsnel scherp én is compact en licht. Met deze lens op je Z50 ga je met een gerust hart op pad, op reis of op vakantie. Je schiet er net zo makkelijk mooie portretten mee als landschappen of straattafereeltjes. Je foto’s zijn scheermesscherp, met veel details en een mooie kleurweergave.

Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRKwaliteitsvideo’s en close-ups

De autofocus is ‘snappy’: snel en nauwkeurig. Het mooie is dat scherpstellen zeer stil gaat, waardoor deze lens ook ideaal is voor het schieten van kwaliteitsvideo’s. Dankzij de vibratiereductie schiet je stabiele video’s, ook als je loopt. Hij heeft een korte minimale scherpstelafstand van slechts 20 centimeter en is daardoor perfect voor mooie close-ups. De bokeh is fraai. Slimmigheidje: de lens wordt meteen vergrendeld als hij wordt ingetrokken.

Deze Nikon-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie
 • Reportagefotografie

Nikon Z DX 16-50mm op Cameranu.nl >>

Nikon Z DX 16-50mm op Cameraland.nl >>

Nikon Z DX 16-50mm op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij Cameranu.nlTot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera's en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 22 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR(Professionele) reviewers over de Nikon Z DX 16-50mm

De Nikon Z DX 16-50mm: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fototijdschrift Zoom.nl (full review): Standaardobjectieven als de Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR worden vaak aangeboden in een kit met een camerabody. Meestal zijn ze optische niet al te interessant of goed. Deze Nikon is de uitzondering op de regel. Hij is verrassend goed, zeker als je kijkt naar het aantrekkelijke prijskaartje.
  De scherpte van deze lens is ruim voldoende, de kleuren zijn levensecht. Ook het contrast en het microcontrast zijn prima in orde voor een objectief van dit prijsniveau en met deze specs.
  Koo je hem samen met de uitstekende Nikon Z50 dan heb je een combi die je voor veel fotogenres kunt inzetten. “Deze Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR is veelzijdig en optisch prima in orde, waardoor we denken dat iedere Z50-fotograaf dit standaard-objectief graag in zijn of haar tas zou willen hebben zitten.” Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.
 • Fototijdschrift Digifoto Starter (full review): Mooi ‘dubbelreview’ van de Nikkor Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR en de Nikkor Z DX 16-50mm f/3.5- f/6.3 VR. Volgens Digifoto vormen ze een ideale aanvulling op elkaar voor alle soorten fotografie. Samen met de Nikon Z50 heb je “een prima reissetje dat minder weegt dan een pak melk”.
  Met dit setje heb je volgens Digifoto de mogelijkheid om heel veel onderwerpen te fotograferen. “Minstens zo belangrijk: beide objectieven maken opnamen van zeer hoge kwaliteit. Wie echt gevorderd is, kan er nog andere objectieven bij kopen, maar deze twee objectieven ontsluiten al een wereld aan mogelijkheden waar je wel even zoet mee kunt zijn.” Beide objectieven ontvingen van Digifoto Starter de SUPER award.
 • Camerastuffreview.com (Ivo Freriks, full review): De Nikon Z 16-50mm is verrassend compact. Hij is ontworpen als een telescoop: je kunt hem inklappen tijdens het transport. Dat is een voordeel én een nadeel. Het voordeel is natuurlijk dat hij lekker compact is weg te steken. Het nadeel voor sommigen: je kunt pas schieten nadat je aan de zoomring hebt gedraaid om hem gebruiksklaar te maken.
  Heb je hem uitgeklapt dan heeft hij de afmetingen van een spiegelreflex kitlens. Maar de beeldhoek is een stuk groter dan van de kitlenzen voor spiegelreflex. “Met de Nikon Z50 en de Nikon Z 16-50mm legt Nikon de lat voor APS-C camera’s zichtbaar hoger.”
  De beeldkwaliteit is vooral onder de 35mm zichtbaar beter dan de Nikon kitlenzen voor spiegelreflexcamera’s. “Dat is best verrassend. Ten eerste omdat de Nikon Dx kitlenzen voor spiegelreflexcamera’s opvallen door een best in class beeldkwaliteit. Maar ook omdat we de oudere kitlenzen hebben getest met een hogere resolutie (24 megapixels) camera dan de 20 megapixel Nikon Z50.”
 • Digitalcameraworld.com (Mike Harris, full review): De aantrekkingskracht van de Nikon Z50 is vooral de combinatie van kwaliteit en compactheid. De Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR (35mm-equivalent) helpt flink mee aan die compactheid. Hij is klein, vederlicht en is zeker populair bij reis- en straatfotografen.
  De korte scherpstelafstand van 20 centimeter is indrukwekkend. En hoewel hij een plastic constructie heeft waardoor het ‘premium gevoel’ mist, is de toevoeging van een stille bedieningsring heel welkom. Wat deze kleine zoomlens mist in snelheid, maakt het goed in prijs en veelzijdigheid. Een charmante kleine lens. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Prima lens voor de Nikon Z50. We moeten wel eerlijk zijn: dit is een kleine zoomlens met een niet al te ambitieus diafragma van f/3.5-6.3. Dus fotografen die graag met een mooie zachte achtergrondonscherpte werken, en dol zijn op vloeiende, wazige achtergronden, moeten een lichtsterkere lens aanschaffen. Maar dan heb je het over een heel ander prijskaartje.
  Een lens als de Nikkor Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR koop je voor dagelijkse fotografie. Hij is heerlijk compact en licht en past dus uitstekend bij de lichtgewicht Z50. Hij is het beste in z’n element bij goed licht, ook weer vanwege het niet al te snelle diafragma. Ideaal dus voor op reis of vakantie, waar je lichtgewicht op pad wilt en tegelijk vaak goed (zon)licht hebt.
  Al met al is de Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR een van de betere startzoomlenzen op de markt. Maar koop hem samen met de Z50-camera, dan bespaar je heel wat geld. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Kenrockwell.com (full review): Optisch is deze Nikon een fantastische lens. Hij is klein, werkt goed en snel en is goedkoop. Alles bij elkaar is het een van Nikons lenzen met de beste prijs/kwaliteit-verhouding.
  De autofocus is snel en vrijwel stil. Het enige geluid wat je hoort is een klein beetje een glijgeluid van plastic over plastic, maar dat stoort verder niet. Ook handmatig focussen gaat uitstekend met deze Nikon. Ook de bokeh is prima voor een dergelijke lens, hoewel het lastig is met een lens met een niet al te snel diafragma om gebieden in je foto onscherp te krijgen.
 • Klant op internet (vertaald uit het Engels): “Oorspronkelijk is deze lens ontworpen voor de Z50. Hij biedt wat je mag verwachten van een dergelijke lens: laag gewicht en klein formaat. Ik gebruik hem op een Z7 die de camera automatisch in DX-modus schakelt. Dan heb ik nog 19 mpx om mee te spelen! De vibratiereductie werkt geweldig. De lens zelf is goed, maar misschien niet de beste keuze voor situaties met weinig licht. Maar 300 dollar is een koopje.” Oordeel: 5 van de 5 sterren.

Nikon Z DX 16-50mm op Cameranu.nl >>

Nikon Z DX 16-50mm op Cameraland.nl >>

Nikon Z DX 16-50mm op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRBelangrijkste kenmerken van de Nikon Z DX 16-50mm

 • Ideale standaardzoom met Z-vatting voor DX-formaat systeemcamera’s
 • Heerlijk lichtgewicht en compacte lens
 • Mooie close-ups: korte scherpstelafstand
 • Anti trillende handen: optische beeldstabilisatie van 4.5 stops (VR)
 • Geluidloze instelring
 • Extra stille autofocus, ideaal voor video’s
 • Een veertje: weegt maar 135 gram

Nikon Z DX 16-50mm op Cameranu.nl >>

Nikon Z DX 16-50mm op Cameraland.nl >>

Nikon Z DX 16-50mm op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Nikon Z DX 16-50mm

Bekijk een mooie en uitgebreide YouTube-review van de Nikon Z DX 16-50mm door fotograaf Christopher Frost (9 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon Z DX 16-50mm op Cameranu.nl >>

Nikon Z DX 16-50mm op Cameraland.nl >>

Nikon Z DX 16-50mm op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IIOverzicht Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Fullframers maar ook systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar alle Nikon Z-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle standaard zoomobjectieven op een rij

Heel veel lichtsterke standaard zoomobjectieven heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de belangrijkste reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Nikon Z-lenzen voor de fullframe en DX systeemcamera's van Nikon op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Nikon Z-lenzen en mijn roadmap met verwachte Nikon Z-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Nikon Z 20mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek124992/100Reviews>
Nikon Z 24mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek119992/100Reviews>
Nikon Z 26mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek58985/100Reviews>
Nikon Z DX 24mm f/1.7Nikon ZNeeGroothoek31985/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek27980/100Reviews>
Nikon Z 35mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek94990/100Reviews>
Nikon Z 14-24mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom269992/100Reviews>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SNikon ZJaGroothoekzoom144992/100Reviews>
Nikon Z 17-28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom134990/100Reviews>
Nikon Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VRNikon Z (DX)NeeGroothoekzoom42985/100Reviews>
Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR SNikon ZJaMacro109990/100Reviews>
Nikon Z MC 50mm f/2.8Nikon ZJaMacro72988/100Reviews>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctNikon ZJaPortret899998/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.2 SNikon ZJaPortret334995/100Reviews>
Nikon Z 135mm f/1.8 S PlenaNikon ZJaPortret299995/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.8 SNikon ZJaPortret89990/100Reviews>
Nikon Z 28-400mm f/4.0-8.0 VRNikon ZJaReiszoom154987/100Reviews>
Nikon Z 24-200mm f/4.5-6.3 VRNikon ZJaReiszoom99985/100Reviews>
Nikon Z DX 18-140mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeReiszoom67985/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.2 SNikon ZJaStandaard249995/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.8 SNikon ZJaStandaard67990/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8 SENikon ZJaStandaard33980/100Reviews>
Nikon Z 40mm f/2.0 SNikon ZJaStandaard27980/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SNikon ZJaStandaardzoom249992/100Reviews>
Nikon Z 24-120mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom124990/100Reviews>
Nikon Z 28-75mm f/2.8Nikon ZJaStandaardzoom104990/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom73988/100Reviews>
Nikon Z 24-50mm f/4-6.3Nikon ZJaStandaardzoom47982/100Reviews>
Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR SNikon ZJaSupertele1399998/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/4.5 VR SNikon ZJaSupertele369995/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/4 TC VR SNikon ZJaSupertele1724998/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele579995/100Reviews>
Nikon Z 800mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele729998/100Reviews>
Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR SNikon ZJaSupertelezoom299995/100Reviews>
Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VRNikon ZJaSupertelezoom199992/100Reviews>
Nikon Z Teleconverter TC-1.4xNikon ZJaTeleconverter629CameraNU>
Nikon Z Teleconverter TC-2.0xNikon ZJaTeleconverter679CameraNU>
Nikon Z 70-200mm f/2.8 SNikon ZJaTelezoom279992/100Reviews>
Nikon Z 70-180mm f/2.8Nikon ZJaTelezoom144990/100Reviews>
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VRNikon ZNeeTelezoom40980/100Reviews>
Roadmap Nikon Z-lenzenBekijk roadmap>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (10 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy