Nikon Z 800mm f/6.3 VR S | Reviews & Tests

De Nikon Z 800mm f/6.3 VR S is een professionele supertelelens voor je fullframe Nikon systeemcamera. Deze lichtsterke supertele is zeer geschikt voor sport-, natuur- en wildlife-fotografie. Hij is daarbij licht en compact en ook nog eens (relatief) voordelig. “Deze lens geeft je telefoto superkrachten in een relatief lichtgewicht pakket.” Alle belangrijke reviews!

Nikon Z 800mm f/6.3 VR SSupertelelenzen: sport- en natuurfotografie

Ben je sport- of natuurfotograaf? Dan is een supertelelens een ‘must have’ voor in je cameratas. Alleen met zo’n lens kun je dat vogeltje of die sporter echt beeldvullend en razendscherp in beeld krijgen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Nikon Z 800mm f/6.3 VR S, die in april 2022 op de markt is gekomen.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S

Brandpuntsafstand: 800mm | Maximaal diafragma: f/6.3 | Lensmount: Nikon Z | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 2385gr | Lengte x diameter: 385 x 140mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 500cm | Vergrotingsfactor: 0.16x | Filtermaat: 46mm (drop-in filterhouder aan de achterzijde) | Release datum: april 2022 | Verwachte Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs: 7.299 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S op CameraNU.nl >>

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S op Kamera-express.nl >>

Nikon Z 800mm f/6.3 VR SDeze Nikon-lens in het kort

Voor sport- en natuurfotografen is de nieuwe Nikon Z 800mm f/6.3 VR S een lens om van te dromen. Hij heeft een ideale brandpuntsafstand voor geweldige shots van wildlife en sporters. En is daarbij veel draagbaarder dan vergelijkbare DSLR-lenzen. En ook nog eens een stuk betaalbaarder

48% lichter dan DSLR-supertele

OK, lichtsterke supertele’s blijven forse en zware lenzen. Deze Nikon Z weegt 2385 gram. Maar vergelijk je hem met z’n tegenhanger voor de DSLR’s van Nikon, dan is hij 48% lichter en ook nog eens 16% korter. Nikon heeft dit voor elkaar gekregen door een Phase Fresnel (PF) element te gebruiken. Mooie winst, want nu wordt het een lens waarmee je ook nog goed uit de hand kunt fotograferen en filmen zonder je dagelijks in de sportschool in het zweet te werken.

Hoogstaand optisch ontwerp

Het optisch ontwerp is van hoog professioneel niveau. Deze Nikon is opgebouwd uit 22 elementen in 14 groepen. Behalve het genoemde PF-element zitten daar liefst drie extra-low dispersion (ED) elementen en één Short-wavelength Refractive (SR) element in. De lens heeft een afgerond diafragma met negen lamellen, waardoor hij een schitterende bokeh heeft.

Fraaie close-ups

Mooi aan deze supertele van Nikon is dat je niet alleen wat ver is zeer dichtbij haalt, maar dat je ook uitstekend (relatieve) close-ups kunt maken. Je schiet al beelden vanaf 500 centimeter. Mooi voor vlinders, libellen en andere vliegende insecten bijvoorbeeld.

Nikon Z 800mm f/6.3 VR SRazendsnelle autofocus

Z’n razendsnelle autofocus – aangedreven door een stappenmotor – maakt hem ook zeer geschikt voor sport- en actiefotografie. De uitstekende optische beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je ook uit de hand kunt schieten als het licht minder wordt. In combinatie met de Nikon Z9 heb je liefst 5.5 stops winst tegen trillingen. Met andere Z-camera’s is dit 5 stops.

Veel bedieningselementen

Goed uitgerust is deze supertele ook al. Zo heeft hij een focuslimietschakelaar aan boord, evenals een hele reeks aanpasbare knoppen rond de lenscilinder. Filters klik je erop via een 46mm drop-in-filter aan de achterkant.

Robuust gebouwd

De lens heeft uiteraard een hoogwaardige bouwkwaliteit. Zo is hij gemaakt van een magnesiumlegering en voorzien van rubberen pakkingen om vuil en vocht weg te houden van de binnenkant. Een fluorcoating op het voorste element houdt de frontlens langer schoon. Kortom: een lens om van te dromen.

Voordelige lens (relatief dan)

Of gewoon te kopen, mits je budget ruim genoeg is natuurlijk. Deze supertele van Nikon lijkt misschien een zeer dure lens. Maar zet hem eens naast de twee kilo zwaardere Nikon AF-S 800mm f/5.6E VR ED FL. Die kost, hou je vast, ruim 21.000 euro. En vergelijk hem eens met de Canon RF 800mm f/5.6L IS USM die concurrent Canon onlangs aankondigde voor z'n EOS R-camera's. Die kost ruim 20.000 euro en is zo’n 750 gram zwaarder. Nikon troeft Canon met deze lens flink af.

Deze Nikon-lens is ideaal voor:

 • Sportfotografie
 • Natuurfotografie
 • Wildlife-fotografie
 • Actiefotografie

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S op CameraNU.nl >>

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S op Kamera-express.nl >>

Nikon kortingsactie bij CameraNU.nlTot €400 korting op Nikon Z camera's en lenzen

Staat er een Nikon Z-camera of -objectief op je verlanglijstje? Dan is dit hét moment om toe te slaan. Je profiteert namelijk tijdelijk direct van kortingen tot €400 op geselecteerde modellen. Ook 4 F-mount objectieven doen mee aan de actie! Deze Nikon Summer Instant Savings loopt tot en met 18 juli 2022!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Nikon Z 800mm f/6.3 VR S

De Nikon Z 800mm f/6.3 VR S: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Cameralabs.com (Thomas, full review): De Nikon Z 800 mm f/6.3 VR S is een supertelelens die relatief compact is en volgens Thomas een ongeëvenaard laag gewicht heeft van slechts 2.4 kg. Dat is de helft van dat van zijn DSLR-broer, de AF-S 800 mm f/5.6E FL ED VR.
  Dat lage gewicht doet niet af aan zijn prestaties. In de tests van Thomas blijkt deze Nikon supertele juist zeer goede prestaties neer te zetten. “De resolutie over het volledige beeld is erg goed, zelfs bij wijd open diafragma. En dat geldt van oneindig tot de minimale objectafstand. Lensfouten als kleuraberraties, coma en veldkromming zijn praktisch afwezig. En de optische beeldstabilisatie, die samenwerkt met de IBIS van fullframe Z-camera’s, is zeer effectief met een winst van 5 stops.”
  Deze Nikon Z is uitgerust met “alle toeters en bellen die je van een professionele Z-Nikkor mag verwachten, behalve het OLED-scherm”.
  Wat kleine minpunten zijn er wel. Zo is focus breathing zeer zichtbaar, wat videografen parten kan irriteren. En de minimale scherpstelafstand is fors, met 500cm, waardoor de maximale vergroting blijft steken op 1:5.8. Dat kan jammer zijn als je dichtbij een vogeltje kunt komen. Ook is de nauwkeurigheid van de focus iets lager dan Thomas gewend is. Maar al met al is dit een uitstekende lens. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): “Deze lens geeft je telefoto superkrachten in een relatief lichtgewicht pakket”, aldus Matthew. Het compacte formaat van deze supertele hebben we te danken aan een bescheiden diafragma van f/6.3 en een optisch Phase Fresnel-element. Die technologie wordt vaak gebruikt om de straal in een vuurtoren te focussen, weet Matthew.
  De zeer effectieve optische vibratiereductie in de lens (VR) werkt samen met de IBIS in de fullframe Z-camera’s. En de lens biedt je een handige reeks extra’s. Al met al zorgt dit volgens Matthew voor resultaten van topkwaliteit, met uitstekende consistentie, zelfs bij opnamen uit de hand. “Wanneer je het definitieve moment in actie-, sport- en natuurfotografie wilt vastleggen, is dit een lens waarop je kunt rekenen, en voor minder dan de helft van de prijs van de Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR S.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Of je nu sport over lange afstand, vogels of dieren fotografeert, het extra bereik van een 800mm-lens kan volgens John het verschil maken. “Het is nog steeds belangrijk om op de juiste plek te zijn, want op zichzelf kan geen lens lang genoeg zijn, maar het is geweldig om het beeld van een redelijke afstand te kunnen vullen met kleine vogels.”
  Deze lens kost natuurlijk wel wat – zacht gezegd –, maar wie zich toelegt op supertelefotografie vindt in deze Nikon volgens John “een geweldige lens voor een zeer redelijke prijs, in vergelijking met de enorm veel duurdere lenzen met grotere diafragma’s”. De Synchro VR is ook nog ongelooflijk efficiënt “en dit maakt fotograferen uit de hand ook een haalbare optie”.
  Al met al weer een prima toevoeging aan de Z-serie van Nikon. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • DPReview TV (first impressions, YouTube-review): Chris en Jordan van DPReview TV gingen alvast met deze professionele supertele voor Nikon Z-camera’s op pad. In hun bezienswaardige video-review (first impressions) maken ze de eerste shots, verbazen ze zich over hoe licht en compact deze lens is (Chris jongleert zelfs met de lens...).
  Ook laat Chris zijn indrukwekkende vaardigheden (vindt hij zelf) zien om vogels te identificeren met behulp van deze lens ;) En hij is – ook al is dit nog maar een preview van een preproduction model – zeer, zeer enthousiast over deze Nikon Z, zeker gezien het relatief vriendelijke prijskaartje.
  Benieuwd naar dit review? Je vindt hem onderaan deze pagina!

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S op CameraNU.nl >>

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Nikon Z 800mm f/6.3 VR S

 • Professionele sportlens: groot bereik, lichtsterk en razendsnelle AF
 • Nóg meer telebereik: accepteert 1.4x en 2x teleconverters
 • Stabiele beelden: ingebouwde beeldstabilisatie tot 5.5 stops
 • Nieuwe autofocus: snelle, zeer nauwkeurige en stille AF
 • Lichtgewicht: 48% lichter en 16% korter dan DSLR-variant
 • Bedieningsgemak: veel custom-knoppen en een focus-limiter
 • Excellent optisch ontwerp: ED-, PF-. en SR-lenselementen
 • Uiterst robuust: behuizing van magnesiumlegering en weerbestendige afdichting

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S op CameraNU.nl >>

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-preview van de Nikon Z 800mm f/6.3 VR S

Bekijk een mooie YouTube-review van de Nikon Z 800mm f/6.3 VR S door Chris en Jordan van DPReview TV (7:36 minuten). Ze gaan op pad met deze professionele supertele voor Nikon Z-camera’s. Schieten de eerste beelden. En verbazen zich over z’n draagbaarheid. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben, en dat is niet best voor je bankrekening...

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S op CameraNU.nl >>

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 800mm f/6.3 VR S op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IINikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6, Z6 II, Z7, Z7 II en Z9 zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon Z50 en Nikon Z fc zijn systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar deze topcamera's?

 

Alle supertelelenzen op een rij

Heel veel supertelelenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een supertele zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Nikon Z-lenzen voor de fullframe en DX systeemcamera's van Nikon op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Nikon Z-lenzen en mijn roadmap met verwachte Nikon Z-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Nikon Z 20mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek124992/100Reviews>
Nikon Z 24mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek119992/100Reviews>
Nikon Z 35mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek94990/100Reviews>
Nikon Z 14-24mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom269992/100Reviews>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SNikon ZJaGroothoekzoom144992/100Reviews>
Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR SNikon ZJaMacro109990/100Reviews>
Nikon Z MC 50mm f/2.8Nikon ZJaMacro72988/100Reviews>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctNikon ZJaPortret899998/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.8 SNikon ZJaPortret89990/100Reviews>
Nikon Z 24-200mm f/4.5-6.3 VRNikon ZJaReiszoom99985/100Reviews>
Nikon Z DX 18-140mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeReiszoom67985/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.2 SNikon ZJaStandaard249995/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.8 SNikon ZJaStandaard67990/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8Nikon ZJaStandaard27980/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8 SENikon ZJaStandaard33980/100Reviews>
Nikon Z 40mm f/2.0 SNikon ZJaStandaard27980/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SNikon ZJaStandaardzoom249992/100Reviews>
Nikon Z 24-120mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom124990/100Reviews>
Nikon Z 28-75mm f/2.8Nikon ZJaStandaardzoom104990/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom73988/100Reviews>
Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR SNikon ZJaSupertele1399998/100Reviews>
Nikon Z 800mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele729998/100Reviews>
Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR SNikon ZJaSupertelezoom299995/100Reviews>
Nikon Z Teleconverter TC-1.4xNikon ZJaTeleconverter629CameraNU>
Nikon Z Teleconverter TC-2.0xNikon ZJaTeleconverter679CameraNU>
Nikon Z 70-200mm f/2.8 SNikon ZJaTelezoom279992/100Reviews>
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VRNikon ZNeeTelezoom40980/100Reviews>
Roadmap Nikon Z-lenzenBekijk roadmap>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle objectieven op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2021

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Overzicht van alle camera's op Frankwandelt.nlAlle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (3 beoordelingen)

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy