Nikon Z 600mm f/6.3 VR S: Reviews & Tests | Lichtste 600mm-lens

De Nikon Z 600mm f/6.3 VR S is de lichtste 600mm-lens in zijn klasse. Met deze professionele toplens schiet je adembenemende beelden met een fraaie bokeh. Dankzij zijn uitstekende afdichting ben je klaar voor extreme omstandigheden. Ideale lens voor natuur- en sportfotografen. “De nieuwe gouden standaard voor lichtgewicht supertele-prestaties uit de hand.” Alle belangrijke reviews!

Nikon Z 600mm f/6.3 VR S Supertelelenzen: sport- en natuurfotografie

Ben je sport- of natuurfotograaf? Dan is een supertelelens een ‘must have’ voor in je cameratas. Alleen met zo’n lens kun je dat vogeltje of die sporter echt beeldvullend en razendscherp in beeld krijgen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Nikon Z 600mm f/6.3 VR S, die eind oktober 2023 op de markt is gekomen.

Nikon Z 600mm f/6.3 VR S

Brandpuntsafstand: 600mm | Maximaal diafragma: f/6.3 | Lensmount: Nikon Z | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 1.470gr | Lengte x diameter: 278 x 107mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 400cm | Vergrotingsfactor: 0.15x | Filtermaat: 95mm | Release datum: eind oktober 2023 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs: 5.799 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Nikon Z 600mm f/6.3 VR S op Cameranu.nl >>

Nikon Z 600mm f/6.3 VR S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 600mm f/6.3 VR S op Kamera-express.nl >>

Nikon Z 600mm f/6.3 VR SDeze Nikon-lens in het kort

Nikon heeft de wind in de rug en dat geeft vleugels. Resultaat is alweer een toplens voor het Z-systeem. Dit keer een hele bijzondere: de Nikon Z 600mm f/6.3 VR S is namelijk het lichtste 600mm-objectief in zijn klasse. En dat betekent dat je zonder statief op pad kunt, ook als het licht tegenzit. De uitstekende 6 stops beeldstabilisatie helpt daar zeker ook nog bij.

Sensationele beeldkwaliteit

De Nikon Z 600mm is een indrukwekkend objectief, speciaal ontworpen voor fotografie uit de hand. Op het gewicht is flink beknibbeld, maar niet op de beeldkwaliteit: die is zonder meer sensationeel. Van wildlife tot vogels, van motorsport tot vliegtuigen: met deze lens leg je met gemak de snelheid, kracht en elegantie van verafgelegen onderwerpen vast. Waarbij de schitterende details in het oog springen.

Nikon Z 600mm f/6.3 VR SHeerlijk in balans

In zijn soort is deze Nikon Z een echte lichtgewicht. Met een gewicht van 1470 gram (met statiefgondel) is schiet je er de hele dag mee uit de hand. Wat daarbij helpt is dat het zwaartepunt dicht bij de camerabody ligt, en dat zorgt voor een fijne balans. Daardoor zijn comfortabele handheld-opnamen mogelijk. Ook maak je moeiteloos panning-bewegingen en leg je bewegende onderwerpen zonder schokken of haperingen vast.

Verbluffende scherpte, aangename bokeh

De beeldkwaliteit is van de overtreffende trap dankzij de hoogwaardige optiek. En dat geldt zowel voor foto’s als voor video’s. De beelden hebben een verbluffende scherpte en dat wordt gecombineerd met een aangename bokeh die kenmerkend is voor de S-line-serie van Nikon. De beelden zijn helder met een mooi contrast en een grote kleurnauwkeurigheid. Is er weinig licht? Dan springt de VR-beeldstabilisatie bij: die biedt tot 6 stops winst tegen trillingen.

Nikon Z 600mm f/6.3 VR SRobuuste afdichting

Uiteraard is dit S-line-objectief uitstekend gebouwd. Hij heeft een robuuste afdichting, waardoor deze lichtgewicht klaar is voor het zware werk onder extreme omstandigheden en slecht weer. Mooi is dat deze lens geschikt is voor de Z-serie teleconverters, waardoor je bereik toeneemt tot zelfs 1200mm zonder zonder resolutieverlies.

Deze Nikon-lens is ideaal voor:

 • Sportfotografie
 • Wildfotografie
 • Vogelfotografie
 • Natuurfotografie
 • Vliegtuigfotografie

Nikon Z 600mm f/6.3 VR S op Cameranu.nl >>

Nikon Z 600mm f/6.3 VR S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 600mm f/6.3 VR S op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij Cameranu.nlTot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera's en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 22 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z 600mm f/6.3 VR SProfessionele reviewers over de Nikon Z 600mm f/6.3 VR S

De Nikon Z 600mm f/6.3 VR S: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Cameralabs.com (Thomas, full review): De Nikon Z 600mm f/6.3 VR S is volgens Thomas relatief compact met een ongeëvenaard laag gewicht heeft van slechts 1.600 gram. Uit zijn tests rollen zeer goede prestaties: “De resolutie over het volledige beeld is zeer goed, zelfs wijd open van oneindig tot de minimale objectafstand. Kleurafwijkingen, coma en veldkromming zijn er vrijwel niet.” De bokeh is ook nog erg mooi.
  Ook is de optische beeldstabilisatie van deze lens, in samenwerking met de IBIS van elke fullframe Z-body, zeer effectief. “Hij biedt je een winst van 5 stops bij uit de hand fotograferen.” Daarnaast is deze supertele nog uitgerust “met alle toeters en bellen die je van een professionele Z-Nikkor mag verwachten”. Waaronder een speciale geheugeninstelknop om focusposities op te slaan. Een OLED-display ontbreekt echter. Deze supertele kan ook goed overweg met de Z TC-1.4x teleconverter.
  Is dan alles goed aan deze lens? Thomas vond drie kleine problemen. Zo is de focus breathing niet helemaal onder controle. Ten tweede levert de minimale scherpstelafstand van 3.9m maar een maximale vergroting van 1:6.1 op. En ten derde: gebruik je de Z TC-2.0x teleconverter, dan worden de prestaties zichtbaar aangetast. En dan is het nog wat jammer dat de statiefvoet niet Arca Swiss-compatibel is.
  Maar al met al is de Z 600mm f/6.3 VR S volgens Thomas “een zeer goede aanvulling op de lange telefotoreeks”, een echte aanrader dus. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Als je aan superteleobjectieven denkt, dan zie je volgens Matthew waarschijnlijk enorme zwaargewichten voor je. “We vinden het geweldig dat deze 600mm-lens een Phase Fresnel-element in zijn optische pad gebruikt en veel slim ontwerpwerk, waardoor het een relatief lichtgewicht is waar gemakkelijk mee te leven is en een genot om te gebruiken.”
  Dat plezier om mee te werken wordt nog versterkt door “een geweldige beeldkwaliteit en allround prestaties, samen met exotische eigenschappen”. Goedkoop is hij helaas niet. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Nikon Z 600mm f/6.3 VR SCampkinscameras.com (Owen Howell, full review): Owen heeft de Nikon Z 600mm f/6.3 VR S uitgebreid getest in reële omstandigheden. Daardoor is hij overtuigd geraakt: “Deze lens is een gamechanger voor supertelefotowerk.”
  Nikon heeft volgens Owen een ongelooflijk bereik van 600mm in een verrassend compacte en lichtgewicht body gegoten. “Vrijwel iedereen kan deze lens gemakkelijk in de hand houden. Het brengt onderwerpen ongelooflijk dichtbij met briljante scherpte en helderheid.”
  Voor natuur-, luchtvaart- en sportfotografie biedt deze lens opties die verder gaan dan elke standaard zoomlens, schrijft hij. Ondanks zijn lichtgewicht body levert de lens een professionele constructie, weersafdichting en eersteklas optiek. “Deze lens is de nieuwe gouden standaard voor lichtgewicht supertele-prestaties uit de hand.”
 • Techradar.com (James Abbott, full review): De Nikon Z 600mm f/6.3 VR S biedt volgens James een uitstekende beeldkwaliteit in een lens die qua formaat en gewicht vergelijkbaar is met een 70-200mm f/2.8. “Dat op zichzelf is een indrukwekkende prestatie en het maakt dit tot een geweldige lens voor opnamen uit de hand.”
  Daarbij is de autofocus snel en stil en heeft de lens een uitstekende bouwkwaliteit. “Maar omdat het een professionele lens is, ligt het prijskaartje hoog.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Nikon Z 600mm f/6.3 VR SPhotographylife.com (Libor Vaicenbacher, full review): De ‘grote drie’– Canon, Nikon en Sony – maken tegenwoordig allemaal geweldige telelenzen, schrijft Libor. Bij Canon en Sony moet je kiezen tussen betaalbare supertele’s van lage kwaliteit of supersnelle exoten voor super veel geld. Er zit niet veel tussen. Bij Nikon wel, ook al is deze 600mm ook niet bepaald goedkoop.
  Toch heeft Nikon een andere optie: de meest betaalbare optie voor natuurfotografen, de Nikon 180-600mm f/5.6-6.3. Libor: “Op papier lijken de twee lenzen erg op elkaar: beide bereiken 600mm bij f/6.3, en beide zijn draagbaar, ook al is de prime iets lichter en kleiner. Welke moet je kiezen?”
  De Nikon 600mm f/6.3 is volgens Libor “een echt high-end objectief waarvan de scherpte compromisloos is”. De enige belangrijke factor die hem onderscheidt van bijvoorbeeld de Nikon Z 600mm f/4 of de Nikon Z 400mm f/2.8 is het langzamere diafragma van f/6.3 en het ontbreken van een ingebouwde teleconverter. Daarmee is deze 600mm f/6.3 “de perfecte keuze voor natuurfotografie uit de hand”.
  De Nikon 180-600mm is een iets ander verhaal. Hij heeft hetzelfde telebereik en hetzelfde maximale diafragma. Maar hij heeft een wat zachtere weergave vergeleken met de 600mm f/6.3. Ook mist hij bepaalde bedieningselementen. Toch heeft deze telezoom veel te bieden. “De veelzijdigheid van een zoomlens, de goede close-focusmogelijkheden en het nog steeds redelijke gewicht… alles voor $ 1800.” Dat is ook de reden waarom Libor uiteindelijk zelf voor de telezoom koos, hoewel dat geen gemakkelijke beslissing was. Eindoordeel: Gold Award met een score van 98/100.
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Super objectief. Ik heb een Nikon Z6 II waar ik eerst de lens van mijn spiegelreflexcamera D7500 op had met een tussenring. Deze Z 600mm werkt veel beter.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Jared Polin (video-review): De bekende reviewer Jared Polin (1,44 miljoen volgers) onderzoekt of dit een van de beste 600mm ooit gemaakt is. Het zou zomaar kunnen. In zijn geweldige video hoor en zie het antwoord. Deze lens is volgens hem geweldig voor wildlife en natuur, maar ook voor sport en motorcross. Hij is licht en gemakkelijk in de hand te houden, en de beelden zijn fantastisch in combinatie met de Nikon Z9.
  Benieuwd naar deze video-review van Jared? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Nikon Z 600mm f/6.3 VR S op Cameranu.nl >>

Nikon Z 600mm f/6.3 VR S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 600mm f/6.3 VR S op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z 600mm f/6.3 VR SBelangrijkste kenmerken van de Nikon Z 600mm f/6.3 VR S

 • Lichtgewicht en compact: handzame supertele van slechts 1470 gram
 • Nóg meer bereik: compatibel met teleconverters (bereik tot 1200mm)
 • Snel en geruisloos scherpstellen: ook ideaal voor video
 • Nauwkeurige AF-tracking voor bewegende onderwerpen
 • Tegen trillingen: optische VR compenseert tot 6 stops
 • Intuïtieve bediening: toewijsbare L-Fn- en geheugeninstelknoppen
 • Professioneel ontwerp: PF (Nano Crystal Coat), ED en SR-elementen
 • Duurzaam gebouwd: bestand tegen slecht weer plus fluorcoating

Nikon Z 600mm f/6.3 VR S op Cameranu.nl >>

Nikon Z 600mm f/6.3 VR S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 600mm f/6.3 VR S op Kamera-express.nl >>

 

Mooie filmpje over de Nikon Z 600mm f/6.3 VR S

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Nikon Z 600mm f/6.3 VR S (3:37 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon Z 600mm f/6.3 VR S op Cameranu.nl >>

Nikon Z 600mm f/6.3 VR S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 600mm f/6.3 VR S op Kamera-express.nl >>

 

Jared Polin: YouTube-review van de Nikon Z 600mm f/6.3 VR S

Bekijk een mooie YouTube-review van de Nikon Z 600mm f/6.3 VR S door de bekende reviewer Jared Polin (14:50 minuten). Is dit een van de beste 600mm ooit gemaakt? vraagt Jared zich af. Hoor en zie het antwoord in zijn video. Deze lens is volgens hem geweldig voor wildlife en natuur, maar ook voor sport en motorcross. Hij is licht en gemakkelijk in de hand te houden, en de beelden zijn fantastisch in combinatie met de Nikon Z9. Kijken!

Nikon Z 600mm f/6.3 VR S op Cameranu.nl >>

Nikon Z 600mm f/6.3 VR S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 600mm f/6.3 VR S op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IIOverzicht Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Fullframers maar ook systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar alle Nikon Z-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Beste supertelelenzen op een rij

Heel veel supertelelenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een supertele zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Nikon Z-lenzen voor de fullframe en DX systeemcamera's van Nikon op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Nikon Z-lenzen en mijn roadmap met verwachte Nikon Z-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Nikon Z 20mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek124992/100Reviews>
Nikon Z 24mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek119992/100Reviews>
Nikon Z 35mm f/1.4Nikon ZJaGroothoek72992/100Reviews>
Nikon Z 26mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek58985/100Reviews>
Nikon Z DX 24mm f/1.7Nikon ZNeeGroothoek31985/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek27980/100Reviews>
Nikon Z 35mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek94990/100Reviews>
Nikon Z 14-24mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom269992/100Reviews>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SNikon ZJaGroothoekzoom144992/100Reviews>
Nikon Z 17-28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom134990/100Reviews>
Nikon Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VRNikon Z (DX)NeeGroothoekzoom42985/100Reviews>
Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR SNikon ZJaMacro109990/100Reviews>
Nikon Z MC 50mm f/2.8Nikon ZJaMacro72988/100Reviews>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctNikon ZJaPortret899998/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.2 SNikon ZJaPortret334995/100Reviews>
Nikon Z 135mm f/1.8 S PlenaNikon ZJaPortret299995/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.8 SNikon ZJaPortret89990/100Reviews>
Nikon Z 28-400mm f/4.0-8.0 VRNikon ZJaReiszoom154987/100Reviews>
Nikon Z 24-200mm f/4.5-6.3 VRNikon ZJaReiszoom99985/100Reviews>
Nikon Z DX 18-140mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeReiszoom67985/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.2 SNikon ZJaStandaard249995/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.8 SNikon ZJaStandaard67990/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8 SENikon ZJaStandaard33980/100Reviews>
Nikon Z 40mm f/2.0 SNikon ZJaStandaard27980/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SNikon ZJaStandaardzoom249992/100Reviews>
Nikon Z 24-120mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom124990/100Reviews>
Nikon Z 28-75mm f/2.8Nikon ZJaStandaardzoom104990/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom73988/100Reviews>
Nikon Z 24-50mm f/4-6.3Nikon ZJaStandaardzoom47982/100Reviews>
Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR SNikon ZJaSupertele1399998/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/4.5 VR SNikon ZJaSupertele369995/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/4 TC VR SNikon ZJaSupertele1724998/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele579995/100Reviews>
Nikon Z 800mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele729998/100Reviews>
Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR SNikon ZJaSupertelezoom299995/100Reviews>
Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VRNikon ZJaSupertelezoom199992/100Reviews>
Nikon Z Teleconverter TC-1.4xNikon ZJaTeleconverter629CameraNU>
Nikon Z Teleconverter TC-2.0xNikon ZJaTeleconverter679CameraNU>
Nikon Z 70-200mm f/2.8 SNikon ZJaTelezoom279992/100Reviews>
Nikon Z 70-180mm f/2.8Nikon ZJaTelezoom144990/100Reviews>
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VRNikon ZNeeTelezoom40980/100Reviews>
Roadmap Nikon Z-lenzenBekijk roadmap>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (2 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy