Nikon Z 600mm f/4 TC VR S | Reviews & Tests

De Nikon Z 600mm f/4 TC VR S is een prachtige supertelelens voor je fullframe systeemcamera van Nikon, ideaal voor sport-, natuur- en actie-fotografie. Deze supertelelens heeft beeldstabilisatie tot 5.5 stops. Uniek is zijn ingebouwde 1.4x teleconverter. Goedkoop is hij niet… “In veel opzichten veruit superieur aan zijn voorganger – terwijl dat objectief al heel goed was.” Winnaar TIPA-award 2023. Alle belangrijke reviews!

Nikon Z 600mm f/4 TC VR SSupertelelenzen: sport- en natuurfotografie

Ben je sport- of natuurfotograaf? Dan is een supertelelens een ‘must have’ voor in je cameratas. Alleen met zo’n lens kun je dat vogeltje of die sporter echt beeldvullend en razendscherp in beeld krijgen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Nikon Z 600mm f/4 TC VR S, die eind november 2022 op de markt is gekomen.

Nikon Z 600mm f/4 TC VR S

Brandpuntsafstand: 600mm | Maximaal diafragma: f/4.0 | Lensmount: Nikon Z (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 3260gr | Lengte x diameter: 437 x 165mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 430cm | Vergrotingsfactor: 0.14x | Filtermaat: 46mm (drop-in) | Release datum: eind november 2022 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs: 17.249 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Nikon Z 600mm f/4 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 600mm f/4 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 600mm f/4 op Kamera-express.nl >>

Nikon Z 600mm f/4 TC VR SDeze Nikon-lens in het kort

Een supertelelens waar vooral sport- en wildfotografen hun vingers bij zullen aflikken is de Nikon Z 600mm f/4 TC VR S. Hij is lichtsterk, heeft een fantastisch telebereik. Uniek: hij heeft ook nog een ingebouwde 1.4x teleconverter waarmee je nog dichter op de actie kruipt.

Scherp van hoek tot hoek

Dit is een echte professional. De Nikon Z 600mm f/4 TC VR S levert beelden met een uitstekende scherpte van hoek tot hoek, zelfs bij open diafragma. De scherptediepte is zeer fraai, afgerond en vloeiend. Beelden hebben een ongekende helderheid en kleurechtheid.

Nikon Z 600mm f/4 TC VR SUnieke 1.4 teleconverter

Weinig supertele’s hebben een ingebouwde 1.4x teleconverter in huis, maar deze supertele beschikt over deze unieke feature. Met de converter vergroot je je bereik tot liefst 840mm met een simpele schakelaar. Anders dan een externe converter, is dit ingebouwde exemplaar optisch helemaal afgestemd op de lens. En dat betekent dat hij ook met converter de beste beeldprestaties levert en volledig weerbestendig is.

Nóg meer bereik

Mooi is ook dat de ingebouwde converter stof en vuil op optische onderdelen van de lens voorkomt. En je bespaart tijd doordat je niet meer zelf een converter hoeft te plaatsen als je meer bereik nodig hebt. Het bereik kun je nóg verder opkrikken met de 1.4x en 2x teleconverters uit de Z-serie.

Nikon Z 600mm f/4 TC VR SUniek AF-systeem: Silky Swift Voice Coil Motor

Ook het autofocussysteem is uniek aan deze supertele van Nikon. De Silky Swift Voice Coil Motor (VCM) gebruikt magneten in plaats van tandwielen om de scherpstelgroepen met hogere beginsnelheden en met grotere nauwkeurigheid en soepelheid te bewegen. Daardoor is de autofocus niet alleen razendsnel, maar kleeft hij hardnekkig vast aan zelfs de snelst bewegende onderwerpen.

Vibratiereductie: tot 5.5 stops winst

Uit de hand fotograferen met deze lens lukt uitstekend dankzij de ingebouwde vibratiereductie, die liefst 5 stops winst biedt tegen trillingen. Daardoor schiet je veel meer scherpe beelden, ook als het licht minder, bijvoorbeeld in een bos. Heb je een systeemcamera die Synchro VR ondersteunt, dan krijg je een voordeel tot 5.5 stops.

Nikon Z 600mm f/4 TC VR SStabiele lens

Over alles is nagedacht bij deze lens. Zo zit het zwaartepunt in het midden van de statiefbevestiging. Daarmee is de lens veel stabieler en is de belasting veel minder als je werkt vanaf statief of uit de hand. Bij bevestiging op een statief is het mogelijk om soepel en stabiel te pannen.

Intuïtieve bediening

De bediening van deze toplens is intuïtief. Zo zitten alle veelgebruikte knoppen op gemakkelijk bereikbare plaatsen, zodat je je ogen niet van de zoeker hoeft te halen. Sla een scherpstelpositie op met de Memory Set-knop zodat je direct naar deze positie kunt terugkeren door aan de Fn-ring te draaien: perfect om vluchtige bewegingen vast te leggen. Aanpasbare L-Fn knoppen kun je instellen om het volgen van het onderwerp, de AF-vergrendeling en het beeld te configureren.

Nikon Z 600mm f/4 TC VR SVeel lichter dan DSLR-versie

De Nikon Z 600mm f/4 TC VR S is natuurlijk geen kleine en lichte lens. Maar vergelijk je hem met de variant voor de spiegelreflexen van Nikon, dan is hij liefst 550 gram lichter. En die DSLR-versie heeft geen ingebouwde teleconverter.

Gebouwd als een tank

Deze Nikon is gebouwd als een tank. Vocht, vuil en stof worden buitengehouden door de rubberen pakkingen van alle bewegende delen en de objectiefvatting. De frontlens is voorzien van een fluorcoating die olie, vocht en vlekken afstoot en eenvoudig te reinigen is.

Nikon Z 600mm f/4 TC VR SDeze Nikon-lens is ideaal voor:

 • Sportfotografie
 • Natuurfotografie
 • Wildlifefotografie
 • Actiefotografie

Nikon Z 600mm f/4 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 600mm f/4 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 600mm f/4 op Kamera-express.nl >>

TIPA-award 2023 voor de Nikon Z 600mm f/4 TC VR S

De Nikon Z 600mm f/4 TC VR S heeft een begerenswaardige TIPA-award 2023 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste supertele prime-lens’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Nikon Z 600mm f/4 TC VR SProfessionele reviewers over de Nikon Z 600mm f/4

De Nikon Z 600mm f/4: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Digifoto Pro (Dré de Man, full review, 2022 nr. 6): “Deze 600mm is in veel opzichten veruit superieur aan zijn voorganger – terwijl dat objectief al heel goed was”, schrijft Dré. En het bereik is enorm. Niet alleen heb je een bereik van 600mm plus met de ingebouwde teleconverter krijg je met een simpele schakelaar 840mm. Daarnaast kun je nog eens een extra teleconverter bevestigen met een potentieel bereik van 1620mm.
  Het mooie is: bij ingeschakelde converter presteert het objectief in de praktijk vrijwel net zo goed als zonder, schrijft Dré. Wat helaas niet is verbetert: het prijskaartje. “Het is typisch een objectief dat voor een enkeling bijna onontbeerlijk is en voor zo iemand is het ook echt zijn waard.” Behoor jij niet tot de gelukkigen: er zijn meerdere alternatieven met een vriendelijker prijskaartje. Eindoordeel: Platina Award.
 • Cameralabs.com (Thomas, full review): De Nikon Z 600mm f4 TC VR S is de langere versie van Nikon's Z 400mm f2.8 TC VR S voor wie die 50% meer bereik nodig hebben, maar kunnen leven met een één stop langzamere brandpuntsafstand, schrijft Thomas. Unieke eigenschap van beide lenzen: de ingebouwde 1.4x teleconverter die eenvoudig kan worden geactiveerd met een schakelaar. “Ik kan niet genoeg benadrukken hoeveel ik genoten heb van de ingebouwde teleconverter: het maakt de Z 600mm f/4 TC VR S (en Z 400mm f/2.8 TC VR S) echt tot een uniek stuk optica!”
  Uit de tests blijkt dat de Z 600mm f/4 TC VR S uitstekende prestaties neerzet, waarbij contrast en resolutie over het volledige beeld op een zeer hoog niveau staan, zelfs bij gebruik met teleconverter. Kleurafwijkingen, coma en veldkromming zijn geen enkel probleem. En de optische beeldstabilisatie is zeer effectief. Ook is de lens uitgerust met alle toeters en bellen die je van een professionele Z-Nikkor mag verwachten.
  Optisch is er slechts één klein probleem: de focus breathing is aan de zeer zichtbare kant, wat videografen zou kunnen irriteren. En de prijs is natuurlijk een punt. “Het is absoluut een extreem dure lens, maar relatief gezien vergelijkbaar met de lenzen van rivalen Sony en Canon.” Bedenk ook, schrijft Thomas, dat je met deze lens in feite twee lenzen voor de prijs van één krijgt: een 600mm f/4 plus een 840mm f/5.6. “Waarbij je geniet van een flexibiliteit die twee afzonderlijke lenzen niet kunnen evenaren. Dat maakt de vraagprijs voor Nikon's Z 600mm f/4 TC VR S redelijker.” Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): John heeft eerst een ontnuchterende gedachte: de kosten van een lens kunnen dus echt meer zijn dan de waarde van de auto waarin hij vervoerd wordt. Dat was ook het geval bij deze lens in combinatie met John’s auto.
  Maar ondanks die kosten: voor wie deze lens echt nodig heeft en er de kost mee verdient “zullen de twee lenzen in één die de teleconverter biedt, een geweldig voordeel zijn. Dan, jaren later, zal de prijs allang vergeten zijn.” En zo is het maar net.
  De lens is volgens John zonder enige twijfel absoluut fantastisch en de prestaties zijn voorbeeldig. “Ondanks dat hij omvangrijk en zwaar is, is zelfs die last een stuk minder dan hij zou kunnen zijn, vooral als je let op het snelle en heldere f/4-diafragma.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Focus-review.com (Erik Derycke, preview): Door z’n uitzonderlijk hoge prijskaartje is de Nikon Z 600mm f/4 TC VR S “niet voor iedereen weggelegd”, aldus Erik. “Het is nog enkele duizenden euro’s duurder dan de Sony FE 600mm f4 GM OSS en de Canon RF 400mm f2.8L RF 600mm f4L, al hebben die dan weer geen ingebouwde TC. Het is ook meer dan dubbel zo duur dan de Nikon Z 800mm F6.3 VR S. Maar voor wie het zich kan veroorloven, belooft het een superieur teleobjectief te zijn.”
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): De Nikon Z 600mm is niet een lens die je lichtvaardig moet opvatten, schrijft Matthew: z’n gewicht is een paar pond meer dan de Nikon Z 800mm f/6.3 VR S en hij is ook twee keer zo duur. “Met een gewicht van 3.260 gram is het een beetje een beest, maar het heeft een hoop exotisme en de 1,4x teleconverter kan met een hendel worden in- of uitgeschakeld.”
  De beeldkwaliteit is volgens Matthew voorbeeldig op 600mm. “En hoewel het indrukwekkend blijft op 840mm wanneer we de teleconverter in het spel brengen, leden we wel een verlies aan scherpte tegen het einde van het focusbereik.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Na enkele maanden gebruik kan ik bevestigen wat eigenlijk geen verrassing kan zijn. De beeldkwaliteit met en zonder teleconverter is uitstekend, zowel dichtbij als ver af. Met de Z9 is scherpstelling bijzonder snel en de automatische herkenning van dieren werkt goed. De ingebouwde teleconverter is heel handig, in een oogwenk verandert de lens van 600mm F/4 naar 840mm F/5,6 en weer terug. Wel even opnieuw scherpstellen. De TC is niet parfocaal. De scherptediepte is natuurlijk minimaal. Dat kan soms een minpunt zijn (bij kleine dieren dichtbij) maar is vaak een pluspunt de onscherpe delen worden boterzacht weergegeven zodat het onderwerp er echt uit springt.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • DPReview TV (Chris Niccolls, video-preview): Chris sjouwde een Nikon Z 600mm f/4 TC VR S naar een afgelegen natuurpark. En onderzocht wat dit dure maar krachtige optiek allemaal in z’n mars heeft. En dat is heel wat!
  Benieuwd naar dit ‘initial’ video-review? Bekijk hem onderaan deze pagina!

Nikon Z 600mm f/4 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 600mm f/4 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 600mm f/4 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z 600mm f/4 TC VR SBelangrijkste kenmerken van de Nikon Z 600mm f/4

 • Professional: supertelelens voor professionele sport- en wildfotografen
 • Extra bereik: ingebouwde 1.4x teleconverter
 • Zeer lichtsterk: mkaximaal diafragma van f/4
 • Tegen trillende handen: vibratiereductie met tot 5.5 stops voordeel
 • Razendsnel scherp: Silky Swift VCM autofocussysteem
 • Hoogwaardig ontwerp: Super ED, ED, fluoriet en SR-elementen
 • Topcoatings: Meso Amorphous en ARNEO
 • Handige: aanpasbare Fn- en geheugeninstelknoppen
 • Robuust gebouwd: weerbestendig ontwerp met fluorcoating

Nikon Z 600mm f/4 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 600mm f/4 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 600mm f/4 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Nikon Z 600mm f/4

Bekijk een mooie YouTube ‘initial review van de Nikon Z 600mm f/4 door Chris Niccolls van DPReview TV (6:44 minuten). Chris nam er eentje mee naar een afgelegen park om te zien wat dit dure maar krachtige optiek in z’n vermogen heeft. En dat is heel wat! Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon Z 600mm f/4 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 600mm f/4 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 600mm f/4 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IIOverzicht Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6, Z6 II, Z7, Z7 II en Z9 zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon Z50 en Nikon Z fc zijn systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar alle Nikon Z-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Beste supertelelenzen op een rij

Heel veel supertelelenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een supertele zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Nikon Z-lenzen voor de fullframe en DX systeemcamera's van Nikon op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Nikon Z-lenzen en mijn roadmap met verwachte Nikon Z-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Nikon Z 20mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek124992/100Reviews>
Nikon Z 24mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek119992/100Reviews>
Nikon Z 26mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek58985/100Reviews>
Nikon Z DX 24mm f/1.7Nikon ZNeeGroothoek31985/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek27980/100Reviews>
Nikon Z 35mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek94990/100Reviews>
Nikon Z 14-24mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom269992/100Reviews>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SNikon ZJaGroothoekzoom144992/100Reviews>
Nikon Z 17-28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom134990/100Reviews>
Nikon Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VRNikon Z (DX)NeeGroothoekzoom42985/100Reviews>
Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR SNikon ZJaMacro109990/100Reviews>
Nikon Z MC 50mm f/2.8Nikon ZJaMacro72988/100Reviews>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctNikon ZJaPortret899998/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.2 SNikon ZJaPortret334995/100Reviews>
Nikon Z 135mm f/1.8 S PlenaNikon ZJaPortret299995/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.8 SNikon ZJaPortret89990/100Reviews>
Nikon Z 28-400mm f/4.0-8.0 VRNikon ZJaReiszoom154987/100Reviews>
Nikon Z 24-200mm f/4.5-6.3 VRNikon ZJaReiszoom99985/100Reviews>
Nikon Z DX 18-140mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeReiszoom67985/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.2 SNikon ZJaStandaard249995/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.8 SNikon ZJaStandaard67990/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8 SENikon ZJaStandaard33980/100Reviews>
Nikon Z 40mm f/2.0 SNikon ZJaStandaard27980/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SNikon ZJaStandaardzoom249992/100Reviews>
Nikon Z 24-120mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom124990/100Reviews>
Nikon Z 28-75mm f/2.8Nikon ZJaStandaardzoom104990/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom73988/100Reviews>
Nikon Z 24-50mm f/4-6.3Nikon ZJaStandaardzoom47982/100Reviews>
Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR SNikon ZJaSupertele1399998/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/4.5 VR SNikon ZJaSupertele369995/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/4 TC VR SNikon ZJaSupertele1724998/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele579995/100Reviews>
Nikon Z 800mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele729998/100Reviews>
Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR SNikon ZJaSupertelezoom299995/100Reviews>
Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VRNikon ZJaSupertelezoom199992/100Reviews>
Nikon Z Teleconverter TC-1.4xNikon ZJaTeleconverter629CameraNU>
Nikon Z Teleconverter TC-2.0xNikon ZJaTeleconverter679CameraNU>
Nikon Z 70-200mm f/2.8 SNikon ZJaTelezoom279992/100Reviews>
Nikon Z 70-180mm f/2.8Nikon ZJaTelezoom144990/100Reviews>
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VRNikon ZNeeTelezoom40980/100Reviews>
Roadmap Nikon Z-lenzenBekijk roadmap>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (7 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy