Nikon Z 58mm f/0.95 S Noct | Reviews & Tests

Wat is de beste portretlens voor je Nikon Z6 of Z7 systeemcamera? De Nikon Z 58mm f/0.95 S Noct is het vlaggenschip onder de Z-mount-lenzen. Extreem lichtsterk met een exceptionele bokeh. Geschikt voor portretten, nachtopnamen en sterrenhemel. Snelste Nikon-lens ooit! “De beelden lijken te mooi om waar te zijn.” Platina Award bij Digifoto Pro. Alle belangrijke reviews!

Vlaggenschip van de Z-mount

De Nikon Z 58mm f/0.95 S Noct is eind oktober 2019 op de markt gekomen. Het is volgens Nikon zelf het vlaggenschip van z’n nieuwe Z-lijn in systeemcamera’s en bijbehorende objectieven. Bekijk alle highlights van deze waanzinnig lichtsterke – en waanzinnig dure – lens. En alle belangrijke reviews!

Nikon Z 58mm f/0.95 S Noct Nikon Z 58mm f/0.95 S Noct

Brandpuntsafstand: 58mm | Maximaal diafragma: f/0.95 | Lensmount: Nikon Z | Geschikt voor fullframe: ja | Scherpstelling: handmatig | Gewicht: 2.000gr | Diameter x lengte: 102 x 153mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 50cm | Filtermaat: 82mm | Release datum: eind oktober 2019 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs: 8.999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

De Nikon Z 58mm f/0.95 in het kort

De Nikon Z 58mm f/0.95 wordt een monster van een lens, het vlaggenschip van de Z-systeemcamera’s van Nikon. Ik voorspel dat dit een legendarische lens gaat worden. Z’n ‘voorganger’ uit 1977 is dat immers ook: de Noct-Nikkor 58mm f/1.2. Een lens voor iedereen zal het niet worden. Ten eerste zal de prijs heel hoog liggen (al dat dure glas...). Ten tweede zit er geen autofocus op. Je moet handmatig focussen. Voor profs zal dat dat geen bezwaar zijn.

Nachtlandschappen & astrofotografie

Het nieuwe objectief heeft een grote scherptediepteregeling, een fantastische bokeh voor portretopnames en geweldige prestaties bij weinig licht. Deze Noct-lens is dan ook bij uitstek geschikt voor nachtlandschappen en astrofotografie. Voor dit vlaggenschip combineert Nikon 2 antireflectie-coatings om ghosting en flare uit meerdere richtingen tegen te gaan: de nieuwe ARNEO coating en Nano Crystal coating.

Ultieme optische prestaties

Nikon belooft ons veel met dit vlaggenschip. Hij moet Nikons missie waarmaken om de ultieme optische prestatie neer te zetten in het segment van de systeemcamera’s. Misschien een marketingpraatje, maar we weten allemaal dat Nikon ertoe in staat is. De Nikon wordt gepositioneerd aan de top van de S-lijn. Hij moet symbool staan voor alles waartoe het nieuwe Z-mount-systeem in staat is. Ik ben enorm benieuwd hoe goed deze lens gaat scoren.

Nikon Z 58mm f/0.95 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 58mm f/0.95 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 58mm f/0.95 op Kamera-express.nl >>

De Nikon Z 58mm f/0.95 is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Productfotografie
 • Reportagefotografie
 • Astrofotografie
 • Nachtfotografie

Professionele reviewers over de Nikon Z 58mm f/0.95

 • Digifoto Pro (Dré de Man, nummer 2019/6): Is het meest besproken objectief van 2019 ook echt zo goed als Nikon beweert? De f/0.95-objectieven die er zijn presteren op verschillende terreinen minder goed. Zo zijn ze bij volle opening zacht, en zijn de randen en hoeken niet goed. Bovendien is het bokeh vaak minder goed dan je zou hopen. Geldt dat ook voor de Nikon f/0.95?
  Gelukkig niet. Uit een praktische test van Dré komen resultaten die “te mooi leken om waar te zijn”. “De scherpte en het contrast zijn exceptioneel.” En op sommige diafragma’s is hij eigenlijk te goed voor de 45 megapixel-sensor van de Nikon Z7. Het objectief zou zelfs bij een sensor met 100 megapixel nog extreem goed scoren, aldus Dré.
  Een reden om voor dit objectief te kiezen is het bokeh. Hoe mooi is dat? Bij open diafragma zie je nog duidelijk een ‘kattenoog-bokeh’: ronde bokehvormen worden ellipsvormig afgebeeld. Bij f/1.2 zijn die kattenogen al mooi afgerond en bij f/1.4 is het verdwenen. Het bokeh zelf is volgens Dré ook erg mooi. “Geen spoor van uienringen en het is zelfs nog beter dan dat van de AF-S 58mm f/1.4 G, dat al een exceptioneel goed bokeh heeft.” Deze Nikon toont dus “de zeer zeldzame combinatie van een zeer hoge scherpte tot in de hoeken met een prachtig bokeh.”
  De conclusie is dat het niet alleen het lichtsterkste objectief is dat Digifoto Pro ooit heeft getest, maar ook het beste. Hij is groot, zwaar en duur, maar de kwaliteit is er ook naar. Bovendien kun je er opvallend makkelijk mee scherpstellen. Eindoordeel: Platina Award met een 10 voor de beeldkwaliteit.
 • Chip Fotomagazine (juninummer, full review): “Zelden heeft een lens met handmatige scherpstelling ons zoveel plezier bezorgd als de Nikon Z 58mm f/0.95 Noct,” aldus de reviewer van Chip. Het scherpstellen met deze lens is heel eenvoudig, dankzij de lange draai van de prettige scherpstelring, de goede rotatieweerstand en de ondersteuning van de Z-camera’s door focus peaking met de loep.
  De beeldkwaliteit van deze lens is wat je zou mogen verwachten van een dergelijke lens. Nikon heeft er zeker niet over opgeschept. De resolutie in het lab is zeer hoog, zelfs wijd open en zelfs in de hoeken. In de praktijk is het hetzelfde verhaal. De detailweergave is echt indrukwekkend, zelfs in de hoeken. De scherpte van deze lens is volgens de reviewer geweldig, ook met het grote open diafragma van f/0.95.
  “Nikon is erin geslaagd een uitstekend objectief te maken,” aldus de reviewer. Helaas kunnen alleen welgestelde Nikon-fans ervan genieten. Is je beurs minder gevuld, dan raadt Chip de Nikkor Z 50mm f/1.8 S aan als alternatief. Maar dat is uiteraard een lens van een hele andere orde.
 • Camerajabber.com (full review): Deze Nikon Noct heeft een uitzonderlijke bouwkwaliteit, beeldkwaliteit én ambitie. Hij is groot, zwaar en duur. Een onpraktische lens voor de meeste Z-camera-fotografen. Maar toch is hij praktischer dan de reviewer van te voren had gedacht.
  De beeldkwaliteit is niet minder dan verbluffend. Het is niet eenvoudig om handmatig scherp te stellen bij het maximale diafragma. Een goede techniek komt van pas, evenals Z-camera-functies zoals Focus Peaking en Zoom On/Off.
  Vooral voor portretten zorgt de combinatie van het gezichtsveld van 58mm en de romige bokeh voor een ‘buitenaards gevoel’ dat bijna ongeëvenaard is. De Noct is het type lens dat je fotografie onderscheidt. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Amy Davies, full review): Amy vindt het heel lastig om tot een definitieve conclusie te komen over deze exceptionele lens van Nikon. Z’n bestaan heeft hij bijna volledig te danken aan het feit dat Nikon wil bewijzen waartoe het in staat is met de nieuwe Z-vatting. Het lijkt alsof Nikon eigenlijk niet verwacht dat iemand er ook echt eentje koopt. Gezien de prijs lijkt het meer een lens die je huurt voor een specifieke situatie.
  Fotografeer je met deze lens, dan heb je een heel andere ervaring dan met andere Z-lenzen. Door het ontbreken van autofocus ben je gedwongen om op een langzame, doordachte manier te fotograferen. Even wennen voor wie dat niet kent. Gelukkig is handmatig scherpstellen met een systeemcamera redelijk makkelijk, dankzij alle hulpmiddelen die in de body’s zitten, zoals focus peaking.
  Vooral portretfotografen zullen van deze lens houden, dankzij de kwaliteit van de beelden. Met een geweldige scherpte en een bokeh die het woord ‘dromerig’ nog overstijgt. Misschien is ‘etherisch’ een toepasselijker woord. Ook voor fotografen van stillevens is dit een uitstekende lens. Maar bovenal is het een lens voor ‘slow photography’, waarbij werken vanaf een statief aan te bevelen is.
  Zonder enige twijfel is dit een optisch uitstekende lens. Het hoge prijskaartje plus het ontbreken van autofocus zullen er niet toe leiden dat er een enorme run ontstaat op deze lens. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren (beeldkwaliteit: 5 van de 5 sterren).
 • Cameralabs.com (Thomas, full review): De Nikon Z 58 mm f0.95 S Noct is volgens Thomas het toppunt van optiek voor het spiegelloze Z-systeem. Hij heeft een uniek maximaal diafragma van f/0.95 en aan boord zijn de nieuwste technologie en het beste glas dat Nikon in huis heeft. De lens is zo exceptioneel dat hij geen directe concurrentie heeft.
  Hij presteert ook uitzonderlijk goed op het gebied van contrast, resolutie, kleurafwijkingen en coma. Nikon heeft de lens zeer goed gecorrigeerd voor close-up-opnamen. En de Noct produceert een schitterende bokeh met zachte overgangen en een romige weergave van achtergrond en voorgrond. Hij is ook nog eens gebouwd als een tank.
  De lens heeft natuurlijk ook voor de hand liggende nadelen, aldus Thomas. Zo is hij erg groot, erg zwaar en erg duur. Verder heeft hij alleen handmatige scherpstelling. Misschien is dit laatste een ‘no-go’ voor veel fotografische doeleinden. Maar Thomas vond het makkelijker om handmatig scherp te stellen met de Noct dan hij gedacht had. Zelfs bij f/0.95 is hij zo enorm scherp dat het ook heel makkelijk te zien is als je niet goed hebt scherpgesteld. Daar komt bij dat je in de Z-camera’s allerlei tools hebt om handmatig scherpstellen te vergemakkelijken.
  Ook grootte en gewicht waren voor Thomas in de praktijk geen probleem. De combinatie lens/camera is redelijk comfortabel vast te houden.
  Al met al is de Nikon Z 58 mm f/0.95 S Noct een buitengewone lens. Hij overtreft zelfs de befaamde Zeiss Otus in prestaties. En hij heeft het beste bokeh dat Thomas ooit gezien heeft in een prime-lens tot 85mm. Je kunt er foto’s mee schieten die je niet met een andere camera/lens kunt schieten. Kortom: de Noct is een unieke lens met de best beschikbare prestaties. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): De lens stelt John voor een waar dilemma. Want houd je geen rekening met de prijs, dan is dit een werkelijk verbazingwekkende lens die het allerhoogste kwaliteitsniveau bereikt. Toch zijn er lenzen die in kwaliteit niet ver achterlopen. Die bijna net zo snel zijn, bijvoorbeeld f/1.4, maar die een fractie kosten van de prijs van deze Nikkor Z.
  Toch spreken de voordelen van deze kostbare lens voor zich. De prestaties zijn voorbeeldig, de constructie is hoogwaardig, de bediening is subliem en de bokeh zonder meer prachtig. Sommige fotografen zullen dit waarderen en het geld ervoor neer willen leggen. Andere fotografen kunnen alleen maar weemoedig smachten naar de lens gezien het enorme prijskaartje. Eindoordeel: hoogste waardering: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Chris George, full review): De Nikon Z 58mm f/0.95 NOCT is een grote en zware lens, maar niet zo groot en zwaar als de reviewers gedacht hadden. Zelfs op de kleine Nikon Z50 voelt hij als prima bruikbaar. Foto’s hebben ze nog niet kunnen schieten, maar ze konden wel de ongelofelijk beperkte scherptediepte zien die gecreëerd wordt door het diafragma van f/0.95.
  De onscherpe ronde highlights zijn schitterend, alsof je allemaal volle manen ziet die achter het model verschijnen. Portretfotografen en cinematografen zullen een moord doen voor deze lens.
  Hij kost een rib uit je lijf, maar de meeste pro’s zullen deze lens huren voor een shoot, en bij de verhuur ontstaan ongetwijfeld wachtlijsten. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Is deze lens te duur voor je (en voor wie niet eigenlijk?), maar wil je wel even smullen met je ogen? Bekijk dan zeker even de fotogallerie op de site van Nikon. Ga naar Nikon.nl voor de fotogallerie >>

Belangrijkste eigenschappen van de Nikon Z 58mm f/0.95

 • Waanzinnig lichtsterk, de snelste Nikon-lens ooit
 • Ongekend kleine scherptediepte mogelijk dankzij f/0.95
 • Uitzonderlijk hoge resolutie over het hele beeldoppervlak, zelfs bij maximaal diafragma
 • Gebouwd als een tank, met hoge bestendigheid tegen weersinvloeden en stof
 • Schitterende, unieke bokeh: zacht, natuurlijk en vloeiend
 • Prachtige brandpuntsafstand voor tal van fotogenres, inclusief astrofotografie
 • Handmatige scherpstelling
 • Combinatie van 2 antireflectie-coatings: ARNEO en Nano Crystal

Nikon Z 58mm f/0.95 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 58mm f/0.95 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 58mm f/0.95 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Nikon Z 58mm f/0.95

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Nikon Z 58mm f/0.95. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon Z 58mm f/0.95 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 58mm f/0.95 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 58mm f/0.95 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z7Nikon Z5, Z6, Z7 en Z50 systeemcamera’s

Nikon heeft vier fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6 en Z7 zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon D50 is een systeemcamera met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle vier worden ze waanzinnig goed besproken. Benieuwd naar deze topcamera's?

Mijn review van de Nikon Z5 >>

Mijn review van de Nikon Z6 >>

Mijn review van de Nikon Z7 >>

Mijn review van de Nikon Z50 >>

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Nikon Z-lenzen voor de fullframe systeemcamera's Nikon Z6 en Nikon Z7 op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen.

Nikon-objectiefSoort lensPrijsRatingReviews
Nikon Z 70-200mm f/2.8 STelezoom€ 2,79992/100Reviews >>
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VRTelezoom€ 40980/100Reviews >>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SStandaardzoom€ 2,49992/100Reviews >>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SStandaardzoom€ 1,09988/100Reviews >>
Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRStandaardzoom€ 35980/100Reviews >>
Nikon Z 14-24mm f/2.8Groothoekzoom€ 2,69992/100Reviews >>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SGroothoekzoom€ 1,44992/100Reviews >>
Nikon Z 24-200mm f/4.5-6.3 VRReiszoom€ 99985/100Reviews >>
Nikon Z 85mm f/1.8 SPortret€ 89990/100Reviews >>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctPortret€ 8,99998/100Reviews >>
Nikon Z 50mm f/1.2 SStandaard€ 2,49995/100Reviews >>
Nikon Z 50mm f/1.8 SStandaard€ 67990/100Reviews >>
Nikon Z 35mm f/1.8 SGroothoek€ 94990/100Reviews >>
Nikon Z 24mm f/1.8 SGroothoek€ 1,19992/100Reviews>>
Nikon Z 20mm f/1.8 SGroothoek€ 1,24992/100Reviews >>

 

Alle Nikon-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Nikon-objectieven die ik heb gereviewed op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn reviews. Binnenkort voeg ik meer reviews van Nikon-lenzen toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

Nikon-objectiefSoort lensPrijsRatingReviews
Nikon AF-S 120-300mm f/2.8ESupertelezoom€ 10,99998/100Reviews >>
Nikon AF-S 180-400mm f/4.0ESupertelezoom€ 11,99996/100Reviews >>
Nikon AF-S 200-400mm f/4.0G VR ED IISupertelezoom€ 6,59994/100Reviews >>
Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR EDSupertelezoom€ 1,37987/100Reviews >>
Nikon AF-S 70-200mm f/2.8ETelezoom€ 3,17998/100Reviews >>
Nikon Z 70-200mm f/2.8 STelezoom€ 2,79992/100Reviews >>
Nikon AF-S 70-200mm f/2.8 IITelezoom€ 2,17990/100Reviews >>
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VRTelezoom€ 40980/100Reviews >>
Nikon AF-S 24-70mm f/2.8EStandaardzoom€ 2,28591/100Reviews >>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SStandaardzoom€ 2,49992/100Reviews >>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SStandaardzoom€ 1,09988/100Reviews >>
Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRStandaardzoom€ 35980/100Reviews >>
Nikon Z 24-200mm f/4.5-6.3 VRReiszoom€ 99985/100Reviews >>
Nikon AF-S 18-300mm f/3.5-6.3G IIReiszoom€ 69980/100Reviews >>
Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6GGroothoekzoom€ 37280/100Reviews >>
Nikon Z 14-24mm f/2.8Groothoekzoom€ 2,69992/100Reviews >>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SGroothoekzoom€ 1,44992/100Reviews >>
Nikon AF-S 500mm f/5.6E PF ED VRSupertele€ 3,99992/100Reviews >>
Nikon AF-S 105mm f/2.8G VRMacro€ 86785/100Reviews >>
Nikon Z 85mm f/1.8 SPortret€ 89990/100Reviews >>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctPortret€ 8,99998/100Reviews >>
Nikon Z 50mm f/1.2 SStandaard€ 2,49995/100Reviews >>
Nikon Z 50mm f/1.8 SStandaard€ 67990/100Reviews >>
Nikon Z 35mm f/1.8 SGroothoek€ 94990/100Reviews >>
Nikon Z 24mm f/1.8 SGroothoek€ 1,19992/100Reviews >>
Nikon Z 20mm f/1.8 SGroothoek€ 1,24992/100Reviews >>

 

Alle portretlenzen op een rij

Hieronder staan alle portretlenzen die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen.

PortretlensVoorPrijsRatingBekijk!
Canon RF 85mm f/1.2L USMPortret€ 3,04998/100Reviews >>
Fujifilm GF 110mm f/2.0Portret€ 2,99996/100Reviews >>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctPortret€ 8,99995/100Reviews >>
Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WRPortret€ 1,59995/100Reviews >>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 RPortret€ 86595/100Reviews >>
Canon EF 85mm f/1.4L IS USMPortret€ 1,62995/100Reviews >>
Sony FE 85mm f/1.4 GMPortret€ 1,79995/100Reviews >>
Zeiss Batis 135mm f/2.8Portret€ 1,73095/100Reviews >>
Zeiss Batis 85mm f/1.8Portret€ 1,23094/100Reviews >>
Panasonic Leica DG 42.5mm f/1.2Portret€ 1,36694/100Reviews >>
Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ArtPortret€ 1,24994/100Reviews >>
Sigma 85mm f/1.4 DG DN ArtPortret€ 1,09994/100Reviews >>
Sigma 105mm f/1.4 ArtPortret€ 1,49994/100Reviews >>
Fujifilm XF 90mm f/2 R LM WRPortret€ 89992/100Reviews >>
Nikon Z 85mm f/1.8 SPortret€ 89990/100Reviews >>
Sigma 56mm f/1.4 DC DN | CPortret€ 42990/100Reviews >>
Olympus ED 45mm f/1.2 PROPortret€ 1,29990/100Reviews >>
Sigma 135mm f/1.8 ArtPortret€ 1,39990/100Reviews >>
Fujifilm XF 50mm f/2 R WRPortret€ 48989/100Reviews >>
Sony FE 85mm f/1.8Portret€ 64988/100Reviews >>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMPortret€ 71985/100Reviews >>
Samyang MF 85mm f/1.4 MK2Portret€ 41985/100Reviews >>
Samyang 75mm f/1.8 AFPortret€ 42985/100Reviews >>
Olympus 45mm f/1.8Portret€ 26285/100Reviews >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle objectieven op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende lens of camera kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige lens of camera, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (5 beoordelingen)