Nikon Z 50mm f/1.8 S | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke 50mm standaardlens voor je Nikon Z-camera? De Nikon Z 50mm f/1.8 S is een lichtgewicht lens die geschikt is voor vele fotogenres. En dankzij de ultrastille stappenmotor ook voor video. “Deze snelle lens moet op het kooplijstje van alle Nikon Z-fotografen!” Hoogste Awards op DPreview en Digifoto Pro. Alle belangrijke reviews!

Nikon Z 50mm f/1.8 SLichtsterke 50mm standaardlenzen

Lichtsterke 50mm-lenzen, ze zijn onmisbaar in je cameratas. Deze standaardlenzen zijn inzetbaar voor een groot aantal fotogenres, ze hebben een groot diafragma, ze hebben een prachtige bokeh en ze zijn (meestal) nog betaalbaar ook. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Nikon Z 50mm f/1.8 S, die november 2018 op de markt is gekomen.

Nikon Z 50mm f/1.8 S

Brandpuntsafstand: 50mm | Maximaal diafragma: f/1.8 | Lensmount: Nikon Z | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 415gr | Lengte: 86.5mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 40cm | Vergrotingsfactor: 0.15x | Filtermaat: 62mm | Release datum: november 2018 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 559 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Nikon Z 50mm f/1.8 S Deze Nikon-lens in het kort

Deze Nikon Z 50mm f/1.8 S is een echte allround lens waarmee je in vele fotogenres goed uit de voeten kunt. Je kunt er geweldige portretten en close-ups mee schieten. Maar net zo makkelijk gebruik je hem voor product- of landschapsfotografie. En niet te vergeten: prachtige video’s, want ook daarin blinkt hij uit dankzij de ultrastille stappenmotor. De lens is lekker lichtgewicht en presteert dankzij het maximaal diafragma van f/1.8 uitstekend bij weinig licht.

Scherpe beelden vol details

Met deze 50mm op je Z-serie Nikon systeemcamera schiet je indrukwekkend scherpe beelden waarbij het licht gelijkmatig wordt verdeeld, van het midden tot de randen. De beelden zitten boordevol details en bieden een natuurgetrouwe reproductie van je onderwerpen. Van aberraties en andere vertekeningen heb je vrijwel geen last, dankzij de uitstekende coatings.

Deze Nikon-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Productfotografie
 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie
 • Film en video

Nikon Z 50mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 50mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 50mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij CameraNU.nlTot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera's en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 22 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z 50mm f/1.8 S(Professionele) reviewers over de Nikon Z 50mm f/1.8

De Nikon Z 50mm f/1.8 S: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Focus Magazine (Erik Derycke, full review, januarinummer 2019): Goedkoopste lens voor het nieuwe Z-systeem van Nikon. De grote maximale opening vna f/1.8 in combinatie met de fullframe sensor van de Z6 en Z7 maakt het makkelijk om een kleine scherptediepte te krijgen. Handig: de ring op de lens staat standaard ingesteld voor handmatige scherpstelling. Gebruik je altijd de autofocus, dan kun je deze ring een andere functie geven, zoals diafragmaregeling of lichtmeetcorrectie.
  De scherpstelling is razendsnel dankzij de nieuwe STM-aandrijving. De lens levert een zeer goede scherpte, zowel in het midden als aan de randen van het beeld. “Op mijn testopnames heb ik geen chromatische aberratie gevonden en slechts minimale tonvormige vertekening. De achtergrondonscherpte is fraai.”
 • Digifoto Pro (full review, aprilnummer 2019): Deze 50mm scoort volgens de reviewer vele malen beter dan de andere standaardobjectieven van Nikon. Hij evenaart de beste objectieven van de concurrentie op dit gebied. “Nikon heeft ervoor gekozen om de lat een stuk hoger te leggen en is daar (weer) zeer goed in geslaagd.”
  Deze Nikon 50mm is bij volle opening al mooi scherp tot heel ver aan de rand van het beeld. “Er is meteen bij volle opening een heel hoog contrast en een zeer goede scherpte.” Het gebruik van ED-elementen heeft volgens de reviewer ook effect. Van chromatische aberratie is nauwelijks iets merkbaar.
  De reviewer is door dit objectief ook zeer benieuwd naar de kwaliteit van de Z-lenzen die nog gaan komen. “Als Nikon doorgaat op deze weg, zou alleen de kwaliteit van de objectieven al een reden zijn om voor het Nikon Z-systeem te kiezen.” Eindoordeel: Platina Award.
 • Dpreview.com (Barney Britton, full review): Dit is een krachtige lens, zeker als je schiet met maximaal diafragma. Deze lens valt misschien niet op in een markt met prijzige f/1.4 en f/1.2 prime-lenzen. En voor liefhebbers van een zachte bokeh, van zonnesterren of van prachtige flare zijn er mooiere lenzen op de markt. Maar het vermogen om op f/1.8 vrijwel zonder enig compromis te fotograferen maakt dat deze lens bijzonder serieus genomen moet worden.
  Deze lens hoort tot een nieuwe generatie, en niet alleen in termen van scherpte, maar ook van coma en chromatische aberratie, die exceptioneel goed onder controle zijn. Deze 50mm f/1.8 biedt niet hetzelfde als een f/1.4 of een f/1.2. Dat soort lenzen kunnen beter uit de voeten met weinig licht, bieden meer controle over scherptediepte en een mooiere bokeh. Maar ze zijn ook veel duurder, wegen een stuk meer en zijn veel groter. Vergelijk je deze Nikon bijvoorbeeld met de nieuwe Canon RF 50mm f/1.2L, een verbluffende lens, dan is die veel groter, zwaarder en duurder.
  Tel je alles bij elkaar op, dan biedt de Z 50mm f/1.8 S een verstandig compromis voor de meeste fotografen. Z’n f/1.8 diafragma geeft je genoeg mogelijkheden om bij weinig licht te schieten, en genoeg ‘blur’ om je onderwerp van de achtergrond te isoleren, terwijl de lens tegelijk relatief klein en betaalbaar is. Hij is ook nog eens weerbestendig.
  Conclusie: deze Nikon is een krachtige standaardlens voor het Z-systeem. Hij biedt uitzonderlijk goede scherpte en uitzonderlijke prestaties bij volledig open diafragma. Er zijn betere 50mm lenzen op de markt voor portretfotografie, maar geen enkele die scherper is en zo goed coma en chromatische aberratie corrigeert bij open diafragma. Eindoordeel: Gold Award met een score van 93%.
 • Cameralabs.com (Thomas, full review): De Nikon Z 50mm f/1.8S is een zeer goede standaardprime voor wie een Z-serie systeemcamera van Nikon beziet. Z’n optische prestaties zijn vergelijkbaar met die van de veel zwaardere en duurdere Zeiss 55mm f/1.4 Otus.
  Grootte en gewicht zijn heel goed in balans op de Z-body’s waarvoor hij ontworpen is, alhoewel het ook weer niet de kleinste lens op aarde is. Deze Nikon focust snel en betrouwbaar en is grondig gesealed tegen vocht en stof.
  De lens produceert ook een bijzonder plezierige bokeh. Die ligt niet ver achter bij wat de zeer goede f/1.4 lenzen presteren. En wat de reviewer betreft is de bokeh beter dan die de 50mm f/1.4G van Nikon zelf. De overall prestaties rechtvaardigen de prijs. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Nikon Z 50mm f/1.8 S is een ‘no-brainer’ als je nog geen 50mm lens hebt voor je nieuwe Nikon Z6 of Z7. En als je al een 50mm hebt, dan nog is het waard deze lens in overweging te nemen. De beeldkwaliteit is uitstekend. De lens is ongelofelijk scherp over het hele diafragmabereik, met gelijke prestaties in het centrum en in de hoeken van het beeld.
  Ondanks dat de maximale opening ‘slechts’ f/1.8 is, kun je er zeer mooie ‘out of focus’ effecten mee bereiken. Dat is geweldig voor portretten en andere onderwerpen die je wilt isoleren van de achtergrond. Er is enige vignettering als je met maximaal diafragma schiet, maar voor het overige is deze lens van topkwaliteit.
  Op de Nikon Z6 en Z7 is fotograferen met deze lens een geweldige ervaring: hij is uitstekend in balans met deze camera’s en heeft dezelfde mate van weerbestendigheid. Kortom: de Nikkor Z 50mm f/1.8 S is echt een klapper, zeker als je de lage prijs erbij betrekt. “This fast fifty should be on the shopping list of all new Nikon Z owners...” Eindoordeel: de hoogste score: Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Digitaltrends.com (Hillary Grigonis, full review): De Nikkor Z 50mm f/1.8S levert excellente scherpte, minimale distortie en solide prestaties. De lens is mooi in balans met de Nikon Z6 en Z7 en is een echte ‘nifty fifty’, ook al is hij niet zo goedkoop als dit soort lenzen normaal gesproken zijn. Ondanks de hogere prijs zal dit voor veel fotografen een aanlokkelijke lens zijn dankzij z’n hoge prestaties en z’n vermogen om een mooie onscherpe achtergrond te creëren. Eindoordeel: 80/100.
 • Digitalcameraworld.com (Ben Andrews, full review): De nieuwe Z-lensvatting van Nikon heeft de weg geplaveid voor lenzen die een nieuwe standaard neerzetten op het gebied van optische kwaliteit. Kijk je naar de brandpuntsafstand dan is dit een standaard-objectief. Maar in elk ander opzicht is deze lens verre van standaard. Hij is ongelofelijk scherp en levert een schitterende bokeh. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Wat een scherpe lens! Nog nooit zulke mooie scherpe foto’s gemaakt als met deze lens in combinatie met de Z6. Het geheel is redelijk licht maar de lens is toch nogal groot uitgevallen, je kan de combinatie niet zo in je zak steken. Dat is wel jammer. (...)
  Een week geleden heb ik als amateurfotograaf op een bruiloft foto’s gemaakt o.a. met deze lens. Bijzonder scherp met een hoge ISO-waarde zonder flitsen, uitstekende foto’s. Uiteraard niet allemaal maar het merendeel goed voor bewaring. Een heerlijke combinatie de Z6 met de Z-lenzen. Vanaf de tijd dat ik ze in bezit heb, is mijn D500 (die mij ook uitstekend bevalt) in de tas blijven zitten.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Eindelijk uit de hand filmen! Ik heb de 50mm Z met name gekocht voor straatfotografie. Omdat hij op de Z6 zo verrassend goed gestabiliseerd werd, heb ik ook geprobeerd er zonder statief mee te filmen. En dat blijkt prima te werken, zeker i.c.m. Final Cut Pro in de nabewerking. Echt een openbaring.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Nikon Z 50mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 50mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 50mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z 50mm f/1.8 SBelangrijkste eigenschappen van de Nikon Z 50mm f/1.8

 • Fullframe lens voor de Z-serie systeemcamera’s van Nikon
 • Zeer hoge lichtsterkte van f/1.8
 • Licht gewicht
 • Stof- en spatwaterdichte behuizing
 • Nano Crystal Coat onderdrukt beeldschaduwen en lichtvlekken
 • Twee elementen van ED-glas
 • Twee asferische elementen

Nikon Z 50mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 50mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 50mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Nikon Z 50mm f/1.8

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Nikon Z 50mm f/1.8 (1 minuut). Je duikt ‘behind the scenes’ met fashion fotograaf Kenta Aminaka. Schitterende beelden! Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon Z 50mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 50mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 50mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IIOverzicht Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6, Z6 II, Z7, Z7 II en Z9 zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon Z50 en Nikon Z fc zijn systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar alle Nikon Z-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle standaard prime-lenzen op een rij

Heel veel standaard prime-lenzen (50mm-lenzen) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een standaard prime-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Nikon Z-lenzen voor de fullframe en DX systeemcamera's van Nikon op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Nikon Z-lenzen en mijn roadmap met verwachte Nikon Z-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Nikon Z 20mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek124992/100Reviews>
Nikon Z 24mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek119992/100Reviews>
Nikon Z 26mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek58985/100Reviews>
Nikon Z DX 24mm f/1.7Nikon ZNeeGroothoek31985/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek27980/100Reviews>
Nikon Z 35mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek94990/100Reviews>
Nikon Z 14-24mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom269992/100Reviews>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SNikon ZJaGroothoekzoom144992/100Reviews>
Nikon Z 17-28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom134990/100Reviews>
Nikon Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VRNikon Z (DX)NeeGroothoekzoom42985/100Reviews>
Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR SNikon ZJaMacro109990/100Reviews>
Nikon Z MC 50mm f/2.8Nikon ZJaMacro72988/100Reviews>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctNikon ZJaPortret899998/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.2 SNikon ZJaPortret334995/100Reviews>
Nikon Z 135mm f/1.8 S PlenaNikon ZJaPortret299995/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.8 SNikon ZJaPortret89990/100Reviews>
Nikon Z 28-400mm f/4.0-8.0 VRNikon ZJaReiszoom154987/100Reviews>
Nikon Z 24-200mm f/4.5-6.3 VRNikon ZJaReiszoom99985/100Reviews>
Nikon Z DX 18-140mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeReiszoom67985/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.2 SNikon ZJaStandaard249995/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.8 SNikon ZJaStandaard67990/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8 SENikon ZJaStandaard33980/100Reviews>
Nikon Z 40mm f/2.0 SNikon ZJaStandaard27980/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SNikon ZJaStandaardzoom249992/100Reviews>
Nikon Z 24-120mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom124990/100Reviews>
Nikon Z 28-75mm f/2.8Nikon ZJaStandaardzoom104990/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom73988/100Reviews>
Nikon Z 24-50mm f/4-6.3Nikon ZJaStandaardzoom47982/100Reviews>
Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR SNikon ZJaSupertele1399998/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/4.5 VR SNikon ZJaSupertele369995/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/4 TC VR SNikon ZJaSupertele1724998/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele579995/100Reviews>
Nikon Z 800mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele729998/100Reviews>
Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR SNikon ZJaSupertelezoom299995/100Reviews>
Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VRNikon ZJaSupertelezoom199992/100Reviews>
Nikon Z Teleconverter TC-1.4xNikon ZJaTeleconverter629CameraNU>
Nikon Z Teleconverter TC-2.0xNikon ZJaTeleconverter679CameraNU>
Nikon Z 70-200mm f/2.8 SNikon ZJaTelezoom279992/100Reviews>
Nikon Z 70-180mm f/2.8Nikon ZJaTelezoom144990/100Reviews>
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VRNikon ZNeeTelezoom40980/100Reviews>
Roadmap Nikon Z-lenzenBekijk roadmap>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (15 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy