Nikon Z 50mm f/1.2 S | Reviews & Tests

Wat is de beste standaardlens voor je Nikon Z-systeemcamera? De Nikon Z 50mm f/1.2 S is een zeer lichtsterke primelens. Hij biedt je excellente beeldkwaliteit en een ongeëvenaarde bokeh. Alle belangrijke reviews zet ik straks weer voor je op een rij!

Lichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus – zodra ze beschikbaar zijn – de belangrijkste reviews van de Nikon Z 50mm f/1.2 S, die in december 2020 op de markt is gekomen.

Nikon Z 50mm f/1.2 S Nikon Z 50mm f/1.2 S

Brandpuntsafstand: 50mm | Maximaal diafragma: f/1.2 | Lensmount: Nikon Z (FX) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 1.090gr | Lengte x diameter: 150 x 89.5mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 45cm | Vergrotingsfactor: 0.15x | Filtermaat: 82mm | Release datum: december 2020 | Verwachte Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs: 2.499 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl en op Fotodevakman.nl

Deze Nikon-lens in het kort

De Nikon Z 50mm f/1.2 S is hét lichtsterke standaard-objectief voor de professionele fotograaf. Hij is speciaal ontworpen voor de fullframe Nikon Z-camera’s. De beeldkwaliteit van deze lens in onovertroffen, met ongekende diepte, scherpte en details in je beelden. De kleurweergave is zeer natuurlijk, zoals we van Nikon gewend zijn.

Nikon Z 50mm f/1.2 SIndrukwekkende bokeh

Dankzij de 9 afgeronde diafragmalamellen en de hoge lichtsterkte creëer je een zachte en betoverende bokeh, met een cirkelvormige achtergrondvervaging die vloeiend en geleidelijk verloopt. Indrukwekkend in bijvoorbeeld portretten. Dit is echt een professioneel lichtkanon waarmee je onderscheidende beelden kunt schieten. Hij biedt de hoge resolutie die volkomen recht doet aan de 45.7 megapixels die de Nikon Z7 en Nikon Z7 II op hun sensoren hebben.

Razendsnelle autofocus

De lens stelt razendsnel scherp en hij doet dat vrijwel geruisloos. De zeer precieze autofocus past bij de bijzonder kleine scherptediepte die je met deze Nikon Z 50mm kunt produceren. Je stelt moeiteloos scherp op de ogen van je model, zodat jij je volledig op de compositie kunt richten.

Nikon Z 50mm f/1.2 SUitzonderlijk heldere foto’s

Het grote maximale diafragma van f/1.2 maakt het ook mogelijk ruisvrije beelden te maken bij weinig licht. En dankzij de reflecterende ARNEO Coat en Nano Crystal Coat zijn beeldschaduwen en lichtvlekken minimaal als je met tegenlicht fotografeert. Je foto’s zijn van een uitzonderlijke helderheid.

Ook uitstekend voor video

Deze standaardprime is niet alleen goed voor fotografie, ook voor videografie is deze lens uitstekend inzetbaar. En ook hier creëer je filmbeelden met een onderscheidende bokeh. Focus breathing is vrijwel afwezig. En door de vloeiende belichtingsregeling creëer je gelijkmatige overgangen tussen binnen- en buitenopnames.

Geruisloze instelring & duurzaamheid

Handig is de geruisloze instelring waarmee je diafragma, ISO, belichtingscorrectie of scherpstelling kunt aanpassen. Het OLED-display toont de precieze instellingen. Aan de Fn-knop kun je diverse functies toewijzen. Deze Nikon is ook zeer duurzaam uitgevoerd, met professionele afdichtingen tegen stof en water.

Deze Nikon-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Reportagefotografie
 • Documentairefotografie
 • Straatfotografie

Nikon Z 50mm f/1.2 S op CameraNU.nl >>

Nikon Z 50mm f/1.2 S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 50mm f/1.2 S op Kamera-express.nl >>

Nikon Z 50mm f/1.2 S op Fotodevakman.nl >>

 

Nikon cashback actie bij CameraNU.nlTijdelijk direct 200 euro korting op Nikon Z6 II en Z7 II!

Nikon heeft een prachtige kortingsactie op de gloednieuwe fullframe systeemcamera’s Nikon Z6 II en Z7 II. De korting van €200 is direct in de prijs verwerkt. Deze actie is geldig tot en met 31 januari 2021. Profiteer direct!

Profiteer van deze kortingsactie >>

 

Professionele reviewers over de Nikon Z 50mm f/1.2 S

De Nikon Z 50mm f/1.2 S: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog weinig reviews, het objectief is pas op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Cameralabs.com (Thomas, full review): De Nikon Z 50 mm f/1.2 S is volgens Thomas een grote stap vooruit ten opzichte van de 50/58mm lenzen voor DSLR’s van Nikon. En dat is ook heel letterlijk: deze 50mm is buitengewoon groot en vrij zwaar. Maar je krijgt er veel voor terug: een heldere f/1.2-brandpuntsafstand, zeer goede optica met een goede bokeh. Deze 50mm heeft alle kenmerken die de beste Z-Nikkors gemeen hebben, behalve de fluorcoating.
  De marginale focusademhaling zal voor videografen een ‘verademing’ zijn. Optisch is deze lens misschien niet beter dan de zeer goede Z 50mm f/1.8 S van Nikon. Die is voor een kwart van de prijs verkrijgbaar. Maar als je een helderdere brandpuntsafstand nodig hebt, is de Nikon Z 50 mm f1.2 S volgens Thomas een echte aanrader! Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Dit is Nikons derde standaard primelens voor de Z-mount fullframe systeemcamera’s. Hij neemt een middenpositie in tussen de budgetvriendelijke 50mm f/1.8 en de machtige (en enorm dure) 58mm f/0.95 Noct.
  De Noct is onbetaalbaar voor de meesten van ons en het is een echte zwaargewicht (2 kilo). De 50 mm f/1.2 weegt iets meer dan een kilo en kost ongeveer een kwart van de prijs. Als je behoefte hebt aan snelheid, en een f/1.8 standaard prime niet voldoende is, is de f/1.2 de beste optie.
  Deze lens heeft een premium bouwkwaliteit. En ook de bediening is van topniveau. Indrukwekkend is de prachtige beeldkwaliteit. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Deze zeer dure standaardlens voor het Nikon Z-systeem is niet zo snel als de Nikon Z 50mm f/0.95 Noct, maar de prijs ligt veel lager. Qua prestaties werken de twee lenzen op een vergelijkbare manier. Bij de grootste diafragma’s heeft de duurdere lens net wat voordeel in beeldkwaliteit.
  Maar de beeldkwaliteit van beide lenzen is uitmuntend, het verschil is echt gradueel. Het valt te betwijfelen of iemand het verschil in afbeeldingen kan zien. Als je het diafragma van f/0.95 niet nodig hebt, kun je behoorlijk wat geld besparen door voor de f/1.2-lens te gaan.
  Voor vrijwel alle 50mm-lenzen geldt dat ze op z’n minst redelijk goed zijn. De grootste verschillen tussen deze lenzen vind je in de bouwkwaliteit en de levensduur. De reden dat fotografen lenzen van de hoogste kwaliteit tegen soms zeer hoge prijzen kopen, is omdat ze behoefte hebben aan tal van subtiele eigenschappen die samen het karakter van de lens uitmaken.
  De Nikkor Z 50mm f/1.4S levert hoge prestaties en biedt veel karakter in de afbeeldingen die je ermee kunt schieten. Daarom is de hoge prijs gerechtvaardigd. Eindoordeel: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Amy Davies, full review): Deze Nikon Z 50mm f/1.2 S heeft een hoge prijs, zeker in vergelijking met de 50mm f/1.8 S. Je moet dan wel echt naar die extra stop diafragma snakken om zulke extra kosten te willen maken, aldus Amy.
  Dit is de eerste Z-lens met f/1.2. Er volgt zeker een serie met dit grote diafragma. En deze lens geeft een goede indicatie van wat er gaat komen van de andere premium lenzen in deze lijn: zoals 35mm en 85mm. Professionele fotografen zullen blij zijn dat deze nu beschikbaar komen voor het Z-systeem.
  De Nikon Z 50mm f/1.2 S is volgens Amy ontegenzeggelijk een uitstekende lens, waarmee je prachtige opnames maakt. Z’n brandpuntsafstand is ideaal voor veel verschillende onderwerpen. Voor portretten met een groot diafragma en stillevens wordt een prachtige bokeh gecreëerd die indrukwekkender is dan die van de f/1.8-versie.
  Ook de scherpte is fantastisch, terwijl beeldschaduwen, lichtvlekken, vervorming en chromatische aberraties absoluut minimaal zijn. De bouwkwaliteit is ook al fantastisch, aldus Amy. Met als extra bonus het beeldscherm en de functieknoppen op de lens. Daardoor is hij heel goed te bedienen.
  Houd wel rekening met het feit dat de lens groot en zwaar is. Je loopt er zeker minder makkelijk de hele dag mee rond. En ook in je cameratas neemt hij veel ruimte in.
  Maar ben je een professionele fotograaf en fotografeer je veel met een 50mm-lens met een zeer groot diafragma, dan is deze Nikon een fantastische lens om bij je te hebben. Ook voor enthousiaste fotografen is de lens geweldig, maar waarschijnlijk te duur. Alleen wie bijvoorbeeld veel portretten schiet, kan overwegen het geld ervoor uit te trekken.
  Kortom: dit is de 50mm die je de scherpste beelden en het mooiste bokeh biedt. Amy geeft nog als tip om deze lens te huren om te kijken of hij z’n geld voor jou waard is. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.

Nikon Z 50mm f/1.2 S op CameraNU.nl >>

Nikon Z 50mm f/1.2 S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 50mm f/1.2 S op Kamera-express.nl >>

Nikon Z 50mm f/1.2 S op Fotodevakman.nl >>

 

Nikon Z 50mm f/1.2 SBelangrijkste kenmerken van de Nikon Z 50mm f/1.2 S

 • Veelzijdig: deze toplens is inzetbaar voor vele fotografiegenres
 • Zeer snelle lens: bijzonder fraaie bokeh
 • Lichtsterk: zeer geschikt voor fotografie bij weinig licht
 • Professioneel: automatische en handmatige scherpstelling
 • Bijzondere close ups: minimale scherpstelafstand van 45 centimeter
 • Creatieve portretten: de ideale lens voor portretfotografie
 • Robuust: stof- en spatwaterdicht

Nikon Z 50mm f/1.2 S op CameraNU.nl >>

Nikon Z 50mm f/1.2 S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 50mm f/1.2 S op Kamera-express.nl >>

Nikon Z 50mm f/1.2 S op Fotodevakman.nl >>

 

Mooi filmpje over de Nikon Z 50mm f/1.2 S

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Nikon Z 50mm f/1.2 S (1 minuut). Prachtige portretten! Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon Z 50mm f/1.2 S op CameraNU.nl >>

Nikon Z 50mm f/1.2 S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 50mm f/1.2 S op Kamera-express.nl >>

Nikon Z 50mm f/1.2 S op Fotodevakman.nl >>

 

Nikon Z7Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6, Z6 II, Z7 en Z7 II zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon D50 is een systeemcamera met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s worden waanzinnig goed besproken. Benieuwd naar deze topcamera's?

Mijn review van de Nikon Z5 >>

Mijn review van de Nikon Z6 >>

Mijn preview van de Nikon Z6 II >>

Mijn review van de Nikon Z7 >>

Mijn preview van de Nikon Z7 II >>

Mijn review van de Nikon Z50 >>

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Nikon Z-lenzen voor de fullframe systeemcamera's Nikon Z6 en Nikon Z7 op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen.

Nikon-objectiefSoort lensPrijsRatingReviews
Nikon Z 70-200mm f/2.8 STelezoom€ 2,79992/100Reviews >>
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VRTelezoom€ 40980/100Reviews >>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SStandaardzoom€ 2,49992/100Reviews >>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SStandaardzoom€ 1,09988/100Reviews >>
Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRStandaardzoom€ 35980/100Reviews >>
Nikon Z 14-24mm f/2.8Groothoekzoom€ 2,69992/100Reviews >>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SGroothoekzoom€ 1,44992/100Reviews >>
Nikon Z 24-200mm f/4.5-6.3 VRReiszoom€ 99985/100Reviews >>
Nikon Z 85mm f/1.8 SPortret€ 89990/100Reviews >>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctPortret€ 8,99998/100Reviews >>
Nikon Z 50mm f/1.2 SStandaard€ 2,49995/100Reviews >>
Nikon Z 50mm f/1.8 SStandaard€ 67990/100Reviews >>
Nikon Z 35mm f/1.8 SGroothoek€ 94990/100Reviews >>
Nikon Z 24mm f/1.8 SGroothoek€ 1,19992/100Reviews>>
Nikon Z 20mm f/1.8 SGroothoek€ 1,24992/100Reviews >>

 

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende lens of camera kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige lens of camera, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (6 beoordelingen)