Nikon Z 40mm f/2.0 S | Reviews & Tests

Beste lichtsterke standaardlens voor je Nikon Z systeemcamera? De Nikon Z 40mm f/2.0 S is een heerlijk voordelige, lichte en compacte prime-lens. Ideaal om altijd op je camera te hebben. De bokeh is prachtig zacht. “Een briljant, compact en voordelig objectief dat de titel ‘nifty-forty’ verdient!” Diamant Award bij Zoom.nl. Alle belangrijke reviews!

Nikon Z 40mm f/2.0 SLichtsterke standaardlenzen: allround inzetbaar

Lichtsterke standaardlenzen met een brandpuntsafstand van ongeveer 50mm: ze zijn onmisbaar in je cameratas. Deze lenzen zijn inzetbaar voor veel fotogenres. Ze hebben een groot diafragma en een prachtige bokeh. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Nikon Z 40mm f/2.0 S, die op 30 september 2021 op de markt is gekomen.

Nikon Z 40mm f/2.0 S

Brandpuntsafstand: 40mm | Maximaal diafragma: f/2.0 | Lensmount: Nikon Z (FX) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 170gr | Lengte x diameter: 46 x 70mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 29cm | Vergrotingsfactor: 0.17x | Filtermaat: 52mm | Release datum: 30 september 2021 | Frankwandelt-rating 80/100 | Prijs: 279 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Nikon Z 40mm f/2.0 S op CameraNU.nl >>

Nikon Z 40mm f/2.0 S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 40mm f/2.0 S op Kamera-express.nl >>

Nikon Z 40mm f/2.0 SDeze Nikon-lens in het kort

De Nikon Z 40mm f/2.0 S is een betaalbare en heerlijk compacte en lichte standaardlens. Met z’n veelzijdige beeldhoek is hij ideaal voor dagelijks gebruik. De brandpuntsafstand van 40mm is breed genoeg voor spontane opnamen en is geschikt voor portretten, landschappen, reportages, straatfotografie en vlogs.

Ideaal voor spontane foto’s en video

De Nikon Z 40mm f/2.0 S is een lekker klein maar fijn lensje. Je stopt hem zo in een jaszak. Maar waarschijnlijk zit hij standaard op je camera, ideaal voor spontane foto’s en video. Daarbij is hij eenvoudig te bedienen. Met de soepele en stille instelring regel je in een handomdraai scherpstelling, diafragma of ISO-gevoeligheid.

Nikon Z 40mm f/2.0 SPrachtige bokeh

Deze standaardprime-lens heeft ook een mooie bokeh, dankzij z’n snelle maximale diafragma van f/2.0 in combinatie met z’n 9-bladige diafragma. Handig is ook de minimale scherpstelafstand van slechts 29 centimeter. Daarmee maak je prachtige creatieve close-ups.

Geschikt voor FX- en DX-camera's

Deze 40mm-lens is ontworpen voor de fullframe Nikon Z systeemcamera’s. Maar je kunt hem ook uitstekend gebruiken op een Nikon Z DX-camera. In dat geval heeft hij een brandpuntsafstand van 60mm. Uitermate geschikt voor bijvoorbeeld portretten.

Nikon Z 40mm f/2.0 SWeerbestendig gebouwd

De Nikon Z 40mm f/2.0 S is ondanks z’n lichte gewicht robuust gebouwd. Hij is afgedicht tegen stof en waterdruppels. Je kunt er dus altijd mee op pad, weer of geen weer.

Deze Nikon-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Straatfotografie
 • Reportagefotografie

Nikon Z 40mm f/2.0 S op CameraNU.nl >>

Nikon Z 40mm f/2.0 S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 40mm f/2.0 S op Kamera-express.nl >>

(Professionele) reviewers over de Nikon Z 40mm f/2.0 S

De Nikon Z 40mm f/2.0 S: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Fototijdschrift Zoom.nl (Jasper van Bladel, full review, septembernummer 2022): Is de Nikon Z 40mm f/2.0 S wel nodig? Je hebt immers ook al de Nikon Z 50mm f/1.8, een ideale lens voor fotografen die aantrekkelijke kwaliteitsbeelden willen maken voor weinig geld.
  Maar de Z 40mm f/2.0 S maakt volgens Jasper het aanbod groter en aantrekkelijker, waardoor vrijwel iedere fotograaf de juiste lens kan vinden in het groeiende en inmiddels enorme aanbod van Z-lenzen. De 40mm-lens is net wat groothoekiger dan de 50mm-lens, maar net niet té groothoekig.
  Daarbij heeft de Z 40mm f/2.0 S een zeer aantrekkelijk prijskaartje, waardoor het voor veel fotografen een mooi alternatief is voor een kitlens. Het is ook een lekker kleine lens, maar wel een lens met “een serieuze kwaliteit en veelzijdigheid”. “Kortom: zo’n lichtsterk 40-mm objectief is helemaal zo gek nog niet!” Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.2.
 • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): Goedkope lenzen als de Nikon Z 40mm f/2 zie je snel over het hoofd. Ze hebben eenvoudigere optiek en een plastic vatting, dus dat kan niet veel zijn. “Maar in dit geval zou dat een grote vergissing zijn”, aldus Andy. “Want Nikon heeft kosten bespaard in het ontwerp, maar dit is op een zeer verstandige, weloverwogen manier gedaan. Het resultaat is een mooie kleine lens die mooie beelden levert.”
  De Nikon 40mm f/2 kent in de praktijk wel beperkingen, maar dat zijn maar kleine punten. In ruil krijg je een compacte en lichte lens waarmee je de hele dag met plezier op pad kunt, ook bij minder weer vanwege de weerbestendige constructie.
  Andy prijst Nikon omdat de firma bereid is compromissen te sluiten om dat compacte formaat en de lage prijs te bereiken voor prime-lenzen als de 40mm f/2 en de 28mm f/2.8. Uiteraard zijn dit niet de allerbeste lenzen op aarde, maar het zijn zeer bruikbare, draagbare lenzen die een mooie beeldkwaliteit leveren en een responsieve autofocus hebben. Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Thomas, full review): De Nikon Z 40mm f/2.0 is een veel kleinere, lichtere en goedkopere lens dan de Z 50mm f/1.8 S of de Z 35mm f/1.8 S. En weliswaar zijn de optische prestaties niet op hetzelfde niveau als die van de S-line Nikons, maar toch presteert deze Z 40mm volgens Thomas erg solide. Hij verzamelt ook meer licht en biedt een vloeiendere bokeh dan de Z 28mm f/2.8.
  Je moet wel een beetje diafragmeren voor de beste resultaten. Deze Nikon Z 40mm f/2.0 is volgens Thomas zeker een interessante lens op Nikons Z-roadmap. Eindoordeel: Recommended.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Nikon Z 40mm f/2 is volgens Mark een geweldige kleine lens voor algemeen gebruik. De beeldhoek is vrij uniek, hij is lekker klein en licht van gewicht. Ook is het de de goedkoopste prime-lens voor de fullframe Z-camera’s van Nikon.
  Optisch is deze Nikon verrassend goed gezien het bescheiden prijskaartje, aldus Mark. Hij is haarscherp in het midden over vrijwel het hele beeld, zelfs bij open diafragma. De hoeken zijn iets minder, tussen f/4 en f/11 levert hij de grootste hoekscherpte. Bij open diafragma is de lichtafval vrij zwaar. De zonnesterren bij f/16 zijn niet excellent, en overstraling is duidelijk wanneer je direct tegen de zon in fotografeert.
  Chromatische aberraties en tonvormige vervorming zijn goed onder controle. En de bokeh is erg mooi dankzij de 9 afgeronde diafragmalamellen.
  Belangrijkste concessie: de bouwkwaliteit. Hij is volledig van plastic. Maar het is geweldig dat Nikon een dergelijke voordelige lens uitbrengt die zo goed is. “Al met al is de Nikon Z 40mm f/2 een briljant, compact en voordelig objectief dat de titel ‘nifty-forty’ verdient!” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Petapixel.com (David Crewe, full review): Een van de voordelen van een spiegelloos systeem: het is lekker compact en licht. Dan is het zonde om daar een zware lens op te zetten. De Nikon Z 40mm f/2 past volgens David goed bij de ‘spiegelloze filosofie’: het is een fantastische en lichtgewicht lens (slechts 170 gram). Hij duikt in het gat tussen de 35mm en 50mm-lenzen. Een mooi veelzijdige lens.
  De brandpuntsafstand van 40mm biedt een gezichtsveld waar je veel kanten mee uit kunt: voor zowel portretten als landschapsfoto's is het geschikt. Daarbij heeft deze Nikkor een mooi en snel diafragma van f/2. “Uitstekend geschikt voor situaties met weinig licht of voor creatievelingen die gewoon wat extra bokeh aan hun opnamen willen toevoegen. Bovendien is de lens klein en licht genoeg om hem gemakkelijk in een jaszak mee te nemen.”
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Deze Nikon Z 40mm f/2 levert volgens John uitstekende prestaties voor een zeer scherpe prijs. Mooi is daarbij z’n kleine formaat en lichte gewicht. Al met al de ideale reisgenoot. De brandpuntsafstand van 40mm is ook veelzijdig, niet alleen op de fullframe Nikon Z-modellen maar ook op de DX-modellen. Eindoordeel: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Fullframe systeemcamera’s hebben als voordeel boven DSLR’s dat ze slanker en lichter zijn. Dat voordeel gaat volgens Matthew nogal eens verloren wanneer je een grote, forse lens monteert. “Deze compacte en zeer lichte prime past daarentegen perfect en overbrugt de kloof tussen de 35mm en 50mm brandpuntsafstanden. Hij combineert deze veelzijdige kijkhoek met een respectabel snel diafragma van f/2.”
  Resultaat: een bruikbare en betaalbare lens met een goede scherpte en een vloeiende bokeh. De autofocus is daarbij snelle en vrijwel stil. Al met al is deze lens bij uitstek geschikt voor zowel foto’s als video’s. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): Deze Nikon Nikkor Z 40 mm f/2 is weliswaar voordelig, maar volgens Angela is het een lens van grote waarde. Hij heeft een paar eigenaardigheden, maar produceert over het algemeen afbeeldingen van zeer goede kwaliteit. Ook is de lens mooi van formaat en gewicht. “Het is perfect om op je Nikon spiegelloze camera te zetten als je bijvoorbeeld gaat wandelen.”
  Angela: “Een van de klachten die ik het vaakst hoor over fullframe systeemcamera's is dat de lenzen groot, zwaar en duur zijn. De Nikon Z 40mm f/2 is geen van drieën en vormt een mooie aanvulling op je uitrusting.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Photoreview.com.au (full review): Deze Nikon Z 40mm f/2.0 heeft een mooie combinatie van uitstekende prestaties, compact formaat en een betaalbaar prijskaartje. Dat maakt hem het overwegen waard voor alle fotografen met een Z-camera van Nikon, ook als dat een aps c-model is. Op camera’s zoals de Z50 en Z fc heeft hij een brandpunt van 60mm-lens.
  De brandpuntsafstand van 40mm is volgens de reviewer redelijk veelzijdig. Het is geen echte groothoek, daarvoor is de beeldhoek te smal. Het maximale diafragma van f/2 is snel genoeg om uit de hand te fotograferen in de meeste situaties, ook bij weinig licht. Mooi zijn het compacte formaat en de overzichtelijke buitenkant. Die zullen weinig aandacht trekken als je hem gebruikt voor straatfotografie. Kortom een mooie lens met een hoge waardering. Eindoordeel: 90/100.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Toplens. Ik heb de 40mm aangeschaft als een walkaround lens. Vooral bij geen foto gerichte uitstapjes heb je dan toch een heel compacte set (Z6 + Z40mm) maar kwalitatief goede set bij je. Kwaliteit is ver boven verwachting. Hij doet weinig onder voor de S line lenzen die ik normaliter gebruik (o.a. de 35mm 1.8).
  Lens is goed lichtsterk en focust snel en stil. Gezien de prijs is dit een erg goede koop. De 35mm 1.8 is in verhouding wat die meer biedt veel duurder of eigenlijk te duur. Kortom, als Nikon hier ook nog een aantal primes meer van maakt (bijvoorbeeld 20mm of 50mm) schaf ik die ook aan.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Nikon Z 40mm f/2.0 S op CameraNU.nl >>

Nikon Z 40mm f/2.0 S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 40mm f/2.0 S op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z 40mm f/2.0 SBelangrijkste kenmerken van de Nikon Z 40mm f/2.0 S

 • Lekker lichtsterk: fotograferen bij weinig licht dankzij maximaal diafragma van f/2.0
 • Prachtige, zachte bokeh: afgerond diafragma met 9 lamellen
 • Razendsnel scherp: snelle, stille en precieze autofocus
 • Ook voor DX-formaat: brandpuntsafstand is dan 60mm
 • Handig: programmeerbare instelring voor scherpstelling, diafragma of ISO-gevoeligheid
 • Creatieve close-ups: kortste scherpstelafstand van 29cm
 • Optisch ontwerp: 6 elementen in 4 groepen, inclusief 2 asferische elementen
 • Lekker compact en licht: weegt slechts 170 gram

Nikon Z 40mm f/2.0 S op CameraNU.nl >>

Nikon Z 40mm f/2.0 S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 40mm f/2.0 S op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-preview van de Nikon Z 40mm f/2.0 S

Bekijk een mooie preview op YouTube van de Nikon Z 40mm f/2.0 S door fotograaf Ricci Talks (10:28 minuten). Vanaf minuut 7:30 kun je even lekker watertanden van prachtige beelden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon Z 40mm f/2.0 S op CameraNU.nl >>

Nikon Z 40mm f/2.0 S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 40mm f/2.0 S op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IIOverzicht Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6, Z6 II, Z7, Z7 II en Z9 zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon Z50 en Nikon Z fc zijn systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar alle Nikon Z-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle standaard prime-lenzen op een rij

Heel veel standaard prime-lenzen (50mm-lenzen) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een standaard prime-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Nikon Z-lenzen voor de fullframe en DX systeemcamera's van Nikon op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Nikon Z-lenzen en mijn roadmap met verwachte Nikon Z-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Nikon Z 20mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek124992/100Reviews>
Nikon Z 24mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek119992/100Reviews>
Nikon Z 26mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek58985/100Reviews>
Nikon Z DX 24mm f/1.7Nikon ZNeeGroothoek31985/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek27980/100Reviews>
Nikon Z 35mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek94990/100Reviews>
Nikon Z 14-24mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom269992/100Reviews>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SNikon ZJaGroothoekzoom144992/100Reviews>
Nikon Z 17-28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom134990/100Reviews>
Nikon Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VRNikon Z (DX)NeeGroothoekzoom42985/100Reviews>
Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR SNikon ZJaMacro109990/100Reviews>
Nikon Z MC 50mm f/2.8Nikon ZJaMacro72988/100Reviews>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctNikon ZJaPortret899998/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.2 SNikon ZJaPortret334995/100Reviews>
Nikon Z 135mm f/1.8 S PlenaNikon ZJaPortret299995/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.8 SNikon ZJaPortret89990/100Reviews>
Nikon Z 28-400mm f/4.0-8.0 VRNikon ZJaReiszoom154987/100Reviews>
Nikon Z 24-200mm f/4.5-6.3 VRNikon ZJaReiszoom99985/100Reviews>
Nikon Z DX 18-140mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeReiszoom67985/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.2 SNikon ZJaStandaard249995/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.8 SNikon ZJaStandaard67990/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8 SENikon ZJaStandaard33980/100Reviews>
Nikon Z 40mm f/2.0 SNikon ZJaStandaard27980/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SNikon ZJaStandaardzoom249992/100Reviews>
Nikon Z 24-120mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom124990/100Reviews>
Nikon Z 28-75mm f/2.8Nikon ZJaStandaardzoom104990/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom73988/100Reviews>
Nikon Z 24-50mm f/4-6.3Nikon ZJaStandaardzoom47982/100Reviews>
Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR SNikon ZJaSupertele1399998/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/4.5 VR SNikon ZJaSupertele369995/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/4 TC VR SNikon ZJaSupertele1724998/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele579995/100Reviews>
Nikon Z 800mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele729998/100Reviews>
Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR SNikon ZJaSupertelezoom299995/100Reviews>
Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VRNikon ZJaSupertelezoom199992/100Reviews>
Nikon Z Teleconverter TC-1.4xNikon ZJaTeleconverter629CameraNU>
Nikon Z Teleconverter TC-2.0xNikon ZJaTeleconverter679CameraNU>
Nikon Z 70-200mm f/2.8 SNikon ZJaTelezoom279992/100Reviews>
Nikon Z 70-180mm f/2.8Nikon ZJaTelezoom144990/100Reviews>
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VRNikon ZNeeTelezoom40980/100Reviews>
Roadmap Nikon Z-lenzenBekijk roadmap>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (10 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy