Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR S | Reviews & Tests

De Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR S is dé perfecte lens voor sport-, natuur- en actiefotografen. Deze supertelelens heeft beeldstabilisatie tot 6 stops. Uniek is zijn ingebouwde 1.4x teleconverter. De nieuwe ‘Voice Coil’ autofocus is razendsnel, de bokeh zacht en romig. “Unieke ‘twee-voor-de-prijs/gewicht-van-één’-lens voor sport- en natuurfotografie.” Winnaar TIPA-award 2022.Alle belangrijke reviews zet ik weer voor je op een rij!

Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR SSupertelelenzen: sport- en natuurfotografie

Ben je sport- of natuurfotograaf? Dan is een supertelelens een ‘must have’ voor in je cameratas. Alleen met zo’n lens kun je dat vogeltje of die sporter echt beeldvullend en razendscherp in beeld krijgen. Goedkoop zijn ze helaas niet. Hieronder zie je specificaties en (straks) de belangrijkste reviews van de Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR S, die eind februari 2022 op de markt is gekomen.

Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR S

Brandpuntsafstand: 400mm / 560mm (met ingebouwde 1.4 teleconverter) | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Nikon Z | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 2.950gr | Lengte x diameter: 380 x 156mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 250cm | Vergrotingsfactor: 0.17x | Filtermaat: 46mm (drop in) | Release datum: eind februari 2022 | Verwachte Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs: 14.999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Nikon Z 400mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 400mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 400mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR SDeze Nikon-lens in het kort

De Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR S is Nikons allereerste professionele supertelelens voor sport-, wildlife- en actiefotografen. Hij is helemaal opnieuw ontworpen voor spiegelloze camera’s, en biedt grote verbeteringen ten opzichte van de DSLR-variant, de Nikon AF-S 400mm f/2.8E VR ED FL.

Ingebouwde 1.4x teleconverter

Zo heeft hij een ingebouwde 1.4x teleconverter, waarmee je het telebereik simpel opkrikt van 400mm naar 560mm. Daarbij verliest hij wel een stop lichtsterkte, maar f/4 is nog steeds prachtig voor een dergelijke supertelelens. En het is echt een enorm voordeel boven externe teleconverters, waarvoor je je lens moet afkoppelen. Hier troeft Nikon grote concurrent Canon trouwens flink af. Want de vergelijkbare Canon RF 400mm f/2.8L IS USM heeft geen ingebouwde teleconverter, maar wel een vergelijkbaar gewicht en slechts een iets hoger prijskaartje.

Bijna kilo lichter dan DSLR-versie

Groot verschil met de DSLR-versie is het gewicht. Hij is maar liefst 20 procent lichter dan de AF-S-versie, dat is bijna een volle kilo (3.800gr versus 2.950gr). Ook heeft hij vibratiereductie in huis, die je een winst oplevert van 5.5 stops, en zelfs 6 stops als je hem combineert met de Nikon Z9. Uiterst belangrijk bij dit soort snelle supertele’s.

Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR SNieuwe autofocus: Silky Swift Voice Coil Motor

Voor dit soort supertelelenzen zijn snelheid en nauwkeurigheid van de autofocus cruciaal. Die maakt het verschil of je net dat beslissende moment pakt op het sportveld of in de natuur. Het kan je foto maken of breken. Daarom zet Nikon in op een vernieuwde autofocus: de Silky Swift Voice Coil Motor, die onder andere werkt met een krachtig magnetisch veld. Nikon belooft ongekend snelle, stille en zeer soepele autofocus.

Ingenieus optisch ontwerp

Het optisch ontwerp van de Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR S is zoals we mogen verwachten: van topkwaliteit. Deze supertele bevat liefst 25 elementen in 19 groepen. Daarvan zijn 2 elementen van ED-glas, 1 Super ED-element, 2 fluorietelementen en 1 SR-element dat chromatische aberraties corrigeert.

Gloednieuwe coating

Gloednieuw is de coating, waarmee Nikon debuteert in de Z 400mm f/2.8 TC VR S. Deze Meso Amorphous Coat biedt de beste antireflectieprestaties in de geschiedenis van Nikon. Ook hiermee wil Nikon de concurrentie overtreffen op het punt van het tegengaan van overstraling en nevenbeelden.

Gebouwd als een tank

De lens biedt meerdere aanpasbare functieknoppen, waaronder een bedieningsring en een nieuwe Fn-ring waarmee je snel een focuspositie kunt oproepen met de Memory Recall-functie. Uiteraard is deze toplens gebouwd als een tank. Met een robuuste body van magnesiumlegering en stof- en weerbestendige afdichting. De fluorcoating op de frontlens gaat vuil en vocht tegen.

Deze Nikon-lens is ideaal voor:

 • Sportfotografie
 • Natuurfotografie
 • Wildlifefotografie
 • Actiefotografie

Nikon Z 400mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 400mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 400mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

TIPA-award 2022 voor de Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR S

De Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR S heeft een begerenswaardige TIPA-award 2022 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste tele prime-lens voor fullframe’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR SProfessionele reviewers over de Nikon Z 400mm f/2.8

De Nikon Z 400mm f/2.8: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Petapixel.com (Ryan Mense, full review): Een nieuw hoofdstuk begint voor fotografen met een supertelelens, schrijft Ryan in z’n review met veel prachtige foto’s. “De Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR S is een heerlijk lichte lens met serieuze optische kracht in zich. Op 400mm zijn de foto’s van dichtbij en veraf haarscherp met oneindig veel details om te verkennen. Het gebruik van 560mm op korte afstand voor strakkere portretten is ook uitstekend.”
  Heel eenvoudig kunnen schakelen tussen twee snelle supertelelenzen – een 400mm f/2.8 en een 560mm f/4 met de ingebouwde teleconverter – dat is iets waar Ryan als natuurfotograaf altijd van heeft gedroomd. Ryan heeft geschoten met een pre-productielens. Zijn hoop: dat Nikon deze lens nog verder zal verfijnen wanneer het wordt geleverd voor alle supertele-fotografen die zijn droom delen. Zo is de autofocus in z’n pre-productie-model nog niet zo snel als hij gehoopt had.
 • Cameralabs.com (Thomas, full review): De Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR S is volgens Thomas een uitstekende supertelefoto. Hij heeft één uiterst aantrekkelijke eigenschap ten opzichte van de concurrentie: z’n ingebouwde 1.4x teleconverter die hem met een druk op de knop verandert in een 560mm f/4.0. “Dit maakt de lens veel veelzijdiger en maakt het een unieke ‘twee-voor-de-prijs/gewicht-van-één’-lens voor sport- en natuurfotografie.”
  De beelden die je met deze lens schiet zijn volgens Thomas zeer scherp. Veldkromming of kleurafwijkingen zijn vrijwel afwezig. En je kunt vol vertrouwen met volledig open diafragma fotograferen. Dat geldt ook als je de ingebouwde 1.4x teleconverter of Nikon Z TC-2.0x gebruikt.
  Daarbij is de bokeh volgens Thomas erg mooi. Ook de optische beeldstabilisatie van meer dan 5 stops komt uitstekend van pas als je deze pittig zware lens uit de hand schiet. Dat gewicht is relatief laag: deze lens is bijna een volle kilo lichter dan z’n DSLR-broer, de AF-S 400mm f/2.8E FL ED VR. Eindoordeel: ondanks z’n hoge prijs Highly Recommended.
 • Photoreview.com.au (full review): De Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR S is volgens de Australische reviewer geen lens die binnen het bereik valt van de meeste serieuze fotografen. Maar hij zal zeker voldoen aan de behoeften van zijn doelgroep: professionele sportfotografen. “De extreem hoge prijs van deze lens mag hun werkgevers niet ontmoedigen, gezien de competente prestaties van deze lens.”
  Deze Nikon levert zeer scherpe beelden met een goed contrast en kleurverzadiging. En dat zowel met als zonder de ingebouwde teleconverter.
  Hou er rekening mee dat je in combinatie met de Nikon Z9 zo’n 4.5 kilo moet torsen. Dat is flink vermoeiend om vol te houden bij het kadreren en fotograferen. De reviewer had regelmatig rustperioden nodig. “Interessant is dat de gecombineerde stabilisatie van camera en lens en superieure autofocus ervoor zorgde dat er maar heel weinig opnamen werden gemist vanwege cameratrilling, zelfs bij weinig licht.”
  Lensfouten zijn zeer minimaal bij deze lens. Ook onderwerpen met tegenlicht komen goed naar voren. De bokeh is meestal erg aantrekkelijk, hoewel de lens een neiging heeft om heldere highlights te schetsen in onscherpe achtergronden. Eindoordeel: 88/100.
 • Jared Polin (video-preview): Jared Polin heeft een mooie YouTube-preview gemaakt over de Nikon Z 400mm f/2.8. Hij toont de eerste beelden, geschoten met de Nikon Z9. En er valt ook weer het nodige te lachen, zoals we van Jared gewend zijn.
  Benieuwd? Bekijk deze video-preview onderaan deze pagina.

Nikon Z 400mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 400mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 400mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Nikon Z 400mm f/2.8

 • Professionele sportlens: groot bereik, lichtsterk en razendsnelle AF
 • Ingebouwde 1.4x teleconverter: 560mm telebereik
 • Nóg meer telebereik: accepteert 1.4x en 2x teleconverters
 • Stabiele beelden: ingebouwde beeldstabilisatie tot 6 stops
 • Nieuwe autofocus: snelle, zeer nauwkeurige en stille AF
 • Lichtgewicht: lichtste lens in zijn soort, 2 pond lichter dan DSLR-variant
 • Nieuwe coatings: Meso Amorphous Coat biedt beste antireflectieprestaties
 • Excellent optisch ontwerp: ED-, super-ED-, fluoriet- en SR-lenselementen
 • Uiterst robuust: behuizing van magnesiumlegering en weerbestendige afdichting

Nikon Z 400mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 400mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 400mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-preview van de Nikon Z 400mm f/2.8

Bekijk een mooie YouTube-preview van de Nikon Z 400mm f/2.8 door Jared Polin (10:52 minuten). Een mooie preview waarin zoals we van Jared gewend zijn, ook weer wat te lachen valt. Hij toont de eerste beelden, geschoten met de Nikon Z9. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon Z 400mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 400mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 400mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IINikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6, Z6 II, Z7, Z7 II en Z9 zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon Z50 en Nikon Z fc zijn systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar deze topcamera's?

 

Alle supertelelenzen op een rij

Heel veel supertelelenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een supertele zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Nikon Z-lenzen voor de fullframe en DX systeemcamera's van Nikon op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Nikon Z-lenzen en mijn roadmap met verwachte Nikon Z-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Nikon Z 20mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek124992/100Reviews>
Nikon Z 24mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek119992/100Reviews>
Nikon Z 35mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek94990/100Reviews>
Nikon Z 14-24mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom269992/100Reviews>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SNikon ZJaGroothoekzoom144992/100Reviews>
Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR SNikon ZJaMacro109990/100Reviews>
Nikon Z MC 50mm f/2.8Nikon ZJaMacro72988/100Reviews>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctNikon ZJaPortret899998/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.8 SNikon ZJaPortret89990/100Reviews>
Nikon Z 24-200mm f/4.5-6.3 VRNikon ZJaReiszoom99985/100Reviews>
Nikon Z DX 18-140mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeReiszoom67985/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.2 SNikon ZJaStandaard249995/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.8 SNikon ZJaStandaard67990/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8Nikon ZJaStandaard27980/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8 SENikon ZJaStandaard33980/100Reviews>
Nikon Z 40mm f/2.0 SNikon ZJaStandaard27980/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SNikon ZJaStandaardzoom249992/100Reviews>
Nikon Z 24-120mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom124990/100Reviews>
Nikon Z 28-75mm f/2.8Nikon ZJaStandaardzoom104990/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom73988/100Reviews>
Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR SNikon ZJaSupertele1399998/100Reviews>
Nikon Z 800mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele729998/100Reviews>
Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR SNikon ZJaSupertelezoom299995/100Reviews>
Nikon Z Teleconverter TC-1.4xNikon ZJaTeleconverter629CameraNU>
Nikon Z Teleconverter TC-2.0xNikon ZJaTeleconverter679CameraNU>
Nikon Z 70-200mm f/2.8 SNikon ZJaTelezoom279992/100Reviews>
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VRNikon ZNeeTelezoom40980/100Reviews>
Roadmap Nikon Z-lenzenBekijk roadmap>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle objectieven op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2021

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Overzicht van alle camera's op Frankwandelt.nlAlle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (6 beoordelingen)

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy