Nikon Z 35mm f/1.8 S | Reviews & Tests

De Nikon Z 35mm f/1.8 S is een uitstekende lichtsterke groothoeklens voor je Nikon fullframe Z-systeemcamera. Deze compacte lens heeft een razendsnelle autofocus en een imponerende lichtsterkte. Een must voor elke fototas. “Prachtig maar prijzig objectief”, aldus Zoom.nl die een Diamant Award uitdeelt. Ook Digifoto Pro geeft de hoogste Award: Platina. Alle belangrijke reviews!

Nikon Z 35mm f/1.8 SGroothoek prime-lenzen: schitterende panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoek prime-lens. Je hebt ze voor je aps-c of fullframe spiegelreflex of systeemcamera. De allerbeste groothoek prime-lenzen zet ik voor je op een rij. Hieronder zie je specificaties plus een aantal reviews van de Nikon Z 35mm f/1.8 S, die in november 2018 op de markt is gekomen.

Nikon Z 35mm f/1.8 S

Brandpuntsafstand: 35mm | Maximaal diafragma: f/1.8 | Lensmount: Nikon Z | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 370gr | Lengte: 86mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 25cm | Vergrotingsfactor: 0.19x | Filtermaat: 62mm | Release datum: november 2018 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 749 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Nikon Z 35mm f/1.8 SDe Nikon-lens in het kort

Onmisbare lens als je een Nikon Z-systeemcamera in huis hebt. Deze veelzijdige lens combineert een razendsnelle autofocus met een indrukwekkende lichtsterkte. Het vernieuwde glaswerk zorgt voor scherpe en gedetailleerde beelden van hoek tot hoek. Met de 35mm f/1.8 S schiet je weidse landschappen, maar je kunt hem ook uitstekend gebruiken voor straatfotografie of portretten. Geliefd zijn 35mm-lenzen door hun ‘human-eye perspectief’.

Imponerende lichtsterkte, schitterende bokeh

Het mooie van de grotere Z-mount is dat de lens meer licht binnenlaat. De lichtsterkte van deze lens is dan ook imponerend. Lichtbronnen in donkere omgevingen worden ontzettend scherp vastgelegd, met minimale beeldafwijkingen. Je creëert prachtige bokeh door de vergrote mount van het objectief en het f/1.8 diafragma met 9 bladen. De compacte en lichte Nikon Z 35mm f/1.8 S heeft een control-ring waarmee je handmatige scherpstelling, het diafragma of belichtingscompensatie instelt.

Deze Nikon-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie

Nikon Z 35mm f/1.8 S op Cameranu.nl >>

Nikon Z 35mm f/1.8 S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 35mm f/1.8 S op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij Cameranu.nlTot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera's en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 22 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z 35mm f/1.8 S(Professionele) reviewers over de Nikon Z 35mm f/1.8

De Nikon Z 35mm f/1.8 S: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fototijdschrift Zoom.nl (full review, maartnummer 2019): Een ‘prachtig maar prijzig objectief’, aldus Zoom.nl. Echt een lens voor liefhebbers van lichtsterke groothoeken. Het hoge prijskaartje weerspiegelt de hoeveelheid kostbaar glaswerk dat binnenboord zit. De constructie omvat maar liefst 11 elementen in 9 groepen. Daarbij zorgen de 9 diafragmalamellen voor een “erg fraaie en zachte bokeh indien zich lichtdelen bevinden in de onscherpe delen van je foto”.
  De “mooi strakke en bijna minimalistische” lens is uitstekend in balans met beide Z-camera’s. Hij heeft een mooi soepele scherpstelring, wat ook een voordeel is bij videografie. Sowieso zorgt de stappenmotor voor een snelle en stille scherpstellingen, “waardoor je soepele en geruisloze overgangen krijgt.”
  De beeldkwaliteit is erg goed. De beelden zijn ontzettend scherp, zelfs bij volle opening en in de hoeken, “wat een erg goede prestatie is”. Dankzij de hoge lichtsterkte en de ingebouwde beeldstabilisatie van de Z-camera’s kun je ook prima uit de voeten bij minder licht. De beelden zijn ook dan altijd scherp, en laten een heldere en krachtige indruk achter. Eindoordeel: Diamant Award met het hoge cijfer 8.3.
 • Fototijdschrift Digifoto Pro (Dré de Man, full review, nr. 2/2019): In de praktijk is de Nikon Z 35mm f/1.8 volgens de reviewer “verbazingwekkend goed, misschien nog net iets beter dan de 50mm”. Scherpstellen gaat razend snel en de video is zeer mooi gelijkmatig. Wat vooral opvalt aan dit objectief is dat “de scherpte aan de randen én zelfs in de hoeken al vanaf volle opening zeer goed is”.
  In vergelijking met de f/1.8-versie van deze lens voor spiegelreflexcamera’s is dit objectief in alle opzichten beter. In vergelijking met de f/1.4-versie is het objectief ook in alle opzichten superieur, op de bokeh en de lichtsterkte na. Deze Nikon Z 35mm f/1.8 blinkt volgens de reviewer uit “doordat het bij alle diafragma’s werkelijk uitstekende prestaties levert”. Eindoordeel: Platina Award (hoogste score).
 • Nikon Z 35mm f/1.8 S Dpreview.com (Matt Golowczynski, Barney Britton en Rishi Sanyal, full review): Een lens met een klassieke brandpuntsafstand en een klassiek medium-snel maximaal diafragma: afgezien van prijs en grootte zou Dpreview deze lens automatisch aanbevelen bij iedereen die een Nikon-Z-camera bezit. Een lens voor algemeen gebruik die je overal voor kunt inzetten. Maar hij is aanzienlijk duurder dan de gemiddelde 35mm f/1.8 lens. En dus gaan de verwachtingen omhoog.
  En die verwachtingen maakt de lens waar. De bouwkwaliteit is beter, de optische prestaties zijn beter dan eerdere 35mm lenzen van Nikon. Hij schiet scherpe beelden bij elk diafragma, met meestal plezierige achtergrondonscherpte. En vertekeningen worden óf gecorrigeerd of zijn makkelijk in de nabewerking te verwijderen.
  Zoek je naar ultrasnelle focusing, of een lens die hetzelfde kan met highlights als een duurdere 35mm f/1.4 lens, dan moet je je verwachtingen bijstellen. En ook de bijtende scherpte van de Z 50mm f/1.8 S bij open diafragma haalt hij niet.
  Maar dat neemt niet weg dat de Z 35mm f/1.8 S uitstekend presteert: het is een scherpe, veelzijdige en goedgemaakte lens. Een lens die sterk aanbevolen wordt als je een Z-camera hebt. Eindscore: 85%.
 • Photographyblog.com (Amy Davies, full review): Fotograferen met de Nikon Z 7 en de Nikkor Z 35mm f/1.8 S is een geweldige ervaring. De lens lijkt voor deze body gemaakt, de combinatie is uitstekend in evenwicht. Mooi om te zien dat hij ook hetzelfde niveau van weerbestendigheid heeft als de Z7-body. Het belangrijkste is natuurlijk: hoe is de beeldkwaliteit. En die is zeer goed. De foto’s zijn haarscherp en de onscherpe delen zijn zeer plezierig om naar te kijken. Ideaal voor portretten of andere onderwerpen die je wilt isoleren van de achtergrond.
  Al is het niet de kleinste 35mm op de markt, toch kun je er samen met de compact Z7-body uitstekend mee straatfotograferen, waarbij de stille sluiter van de Z7 natuurlijk een uitkomst is. Het design van de lens is relatief eenvoudig. Zo zit er bijvoorbeeld geen focusafstand-indicator op. Maar de meeste fotografen zullen de autofocus aan hebben staan.
  Uiteraard zal de nieuwe 24-70mm f/4 de eerste lens zijn die Z7- en Z6-fotografen zullen aanschaffen. Maar de 35mm is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar de eerste prime-lens voor je nieuwe Z-camera. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): Je moet veel geld op tafel leggen voor deze kleine 35mm f/1.8, maar de optische prestaties van de Nikkor Z 35mm f/1.8 S laat je onmiddelijk zijn waar het geld aan besteed is, en dat het goed besteed is. Score: 4.5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Thomas, full review): De Nikon Z 35mm f/1.8S is een goede standaardgroothoek voor wie een Z-camera bezit van Nikon. De resolutie en het contrast zijn even goed of zelfs nog wat beter dan die van de Zeiss 28mm f/1.4 Otus – en dat is geen kleine prestatie. Ook de prestaties met close-up fotografie van deze lens is erg goed. En bij tegenlicht behoudt hij z’n hoge contrasten exceptioneel goed.
  Gewicht en grootte zijn goed in balans met de compacte Z-camera-body’s. De lens focust snel en betrouwbaar. En de lens is al even goed weerbestendig als de Z-body’s. Minpunten zijn er ook. Zo is de chromatische aberratie vrij sterk als het contrast in het beeld hoog is. Ook is de bokeh in de achtergrond afleidend, wat jammer is voor een prime-lens met f/1.8. Daardoor krijgt hij niet de top-rating van Cameralabs.com, maar wel de rating: Recommended.
 • Digitaltrends.com (Hillary Grigonis, full review): De Nikkor Z 35mm f/1.8 S geeft de nieuwe Z-mount een veelbelovende toekomst. De lens schiet zeer scherpe beelden met minimale distortie. Dat dankt hij vooral aan de voordelen die de nieuwe Z-mount biedt. Autofocus heeft soms een beetje moeite om scherp te stellen als er extreem tegenlicht is. Maar voor het overige doet de autofocus wat we mogen verwachten van een lens waar Nikon op staat. Bokeh is heerlijk zacht. Score: 80/100.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Echt hip of sexy is de Nikon Nikkor Z 35mm f/1.8 S niet, maar dat pleit zeker niet tegen deze prachtige lens. Deze lens heeft het vermogen om de meest gebruikte lens te worden voor het Z-systeem voor fotografen die op zoek zijn naar een gematigde groothoek. De prestaties van deze lens zijn excellent: hij is zeer scherp, bruikbaar bij ruw weer, robuust gebouwd en heeft een helder diafragma. Een budgetlens is het niet bepaald. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Super scherp, relatief lichtsterk, licht en compact. Weer een kwaliteitsproduct van Nikon. De 35mm met een relatief hoge lichtsterkte past perfect met het compacte concept van het Z-systeem. Optisch zijn de Z-lenzen beter dan de F-serie lenzen en daar koop je het product uiteindelijk ook voor. Als kers op de taart is het ook nog compact, licht en is de autofocus trefzeker. Ook spreekt mij persoonlijk de minimalistische vormgeving erg aan. Goed bezig Nikon!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Heel fijne 35mm lens voor de Z-mount. Ik werk veel met de 35mm en had hiervoor de 35mm f/1.4 F-mount versie. Behalve het verschil tussen de f/1.4 en de f/1.8 opening merk ik alleen maar plussen: scherper en stiller. Dat laatste is voor video een groot voordeel. Ook erg goed in tegenlicht situaties.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Bijzonder scherpe beelden. Een zeer fijne, snelle en goed in de hand liggende prime-lens voor de nieuwe camera's van Nikon. Beeldkwaliteit is erg mooi: scherpte tot in de randen en hoeken, en een prachtig bokeh indien gewenst. Een aanrader als standaard lens.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Nikon Z 35mm f/1.8 S op Cameranu.nl >>

Nikon Z 35mm f/1.8 S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 35mm f/1.8 S op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste eigenschappen van de Nikon Z 35mm f/1.8

 • Fullframe lens voor de Z-serie systeemcamera's van Nikon
 • Geschikt voor landschaps- en straatfotografie en bruiloftsreportages
 • Zeer hoge lichtsterkte van f/1.8
 • Human-eye perspectief
 • Vernieuwd en verbeterd glaswerk
 • Snelle, nauwkeurige en stille autofocus

Nikon Z 35mm f/1.8 S op Cameranu.nl >>

Nikon Z 35mm f/1.8 S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 35mm f/1.8 S op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Nikon Z 35mm f/1.8 S

Bekijk een mooie YouTube-review van de Nikon Z 35mm f/1.8 S door fotograaf Taylor Jackson (2:30 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon Z 35mm f/1.8 S op Cameranu.nl >>

Nikon Z 35mm f/1.8 S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 35mm f/1.8 S op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IIOverzicht Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Fullframers maar ook systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar alle Nikon Z-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Beste lenzen voor je Nikon DSLR

Heel veel lenzen voor je Nikon spiegelreflexcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je lens voor je Nikon DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Nikon Z-lenzen voor de fullframe en DX systeemcamera's van Nikon op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Nikon Z-lenzen en mijn roadmap met verwachte Nikon Z-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Nikon Z 20mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek124992/100Reviews>
Nikon Z 24mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek119992/100Reviews>
Nikon Z 35mm f/1.4Nikon ZJaGroothoek72992/100Reviews>
Nikon Z 26mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek58985/100Reviews>
Nikon Z DX 24mm f/1.7Nikon ZNeeGroothoek31985/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek27980/100Reviews>
Nikon Z 35mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek94990/100Reviews>
Nikon Z 14-24mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom269992/100Reviews>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SNikon ZJaGroothoekzoom144992/100Reviews>
Nikon Z 17-28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom134990/100Reviews>
Nikon Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VRNikon Z (DX)NeeGroothoekzoom42985/100Reviews>
Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR SNikon ZJaMacro109990/100Reviews>
Nikon Z MC 50mm f/2.8Nikon ZJaMacro72988/100Reviews>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctNikon ZJaPortret899998/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.2 SNikon ZJaPortret334995/100Reviews>
Nikon Z 135mm f/1.8 S PlenaNikon ZJaPortret299995/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.8 SNikon ZJaPortret89990/100Reviews>
Nikon Z 28-400mm f/4.0-8.0 VRNikon ZJaReiszoom154987/100Reviews>
Nikon Z 24-200mm f/4.5-6.3 VRNikon ZJaReiszoom99985/100Reviews>
Nikon Z DX 18-140mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeReiszoom67985/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.2 SNikon ZJaStandaard249995/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.8 SNikon ZJaStandaard67990/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8 SENikon ZJaStandaard33980/100Reviews>
Nikon Z 40mm f/2.0 SNikon ZJaStandaard27980/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SNikon ZJaStandaardzoom249992/100Reviews>
Nikon Z 24-120mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom124990/100Reviews>
Nikon Z 28-75mm f/2.8Nikon ZJaStandaardzoom104990/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom73988/100Reviews>
Nikon Z 24-50mm f/4-6.3Nikon ZJaStandaardzoom47982/100Reviews>
Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR SNikon ZJaSupertele1399998/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/4.5 VR SNikon ZJaSupertele369995/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/4 TC VR SNikon ZJaSupertele1724998/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele579995/100Reviews>
Nikon Z 800mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele729998/100Reviews>
Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR SNikon ZJaSupertelezoom299995/100Reviews>
Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VRNikon ZJaSupertelezoom199992/100Reviews>
Nikon Z Teleconverter TC-1.4xNikon ZJaTeleconverter629CameraNU>
Nikon Z Teleconverter TC-2.0xNikon ZJaTeleconverter679CameraNU>
Nikon Z 70-200mm f/2.8 SNikon ZJaTelezoom279992/100Reviews>
Nikon Z 70-180mm f/2.8Nikon ZJaTelezoom144990/100Reviews>
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VRNikon ZNeeTelezoom40980/100Reviews>
Roadmap Nikon Z-lenzenBekijk roadmap>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (10 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy