Nikon Z 28mm f/2.8 SE | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke standaardlens voor je Nikon Z fc systeemcamera? De Nikon Z 28mm f/2.8 SE is een speciale editie van de 28mm-lens voor z’n Z-systeem die Nikon in december 2021 uitbrengt. Vandaar de toevoeging SE. Hij past perfect bij de Nikon Z fc, de nieuwe retro-stijl Z-camera. Perfect geschikt voor spontane portretten en levendige vlogs. Goud Award bij Zoom.nl en Digifoto Pro. Alle belangrijke reviews!

Nikon Z 28mm f/2.8 SELichtsterke standaardlenzen: allround inzetbaar

Lichtsterke standaardlenzen met een brandpuntsafstand van rond 50mm (fullframe-equivalent): ze zijn onmisbaar in je cameratas. Deze lenzen zijn inzetbaar voor veel fotogenres. Ze hebben een groot diafragma en een prachtige bokeh. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Nikon Z 28mm f/2.8 SE, die eind juli 2021 op de markt is gekomen. Hij is ook verkrijgbaar in een kit met de Nikon Z fc.

Nikon Z 28mm f/2.8 SE

Brandpuntsafstand: 28mm / fullframe equivalent 42mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Nikon Z | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 160gr | Lengte x diameter: 43 x 71.5mm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 19cm | Vergrotingsfactor: 0.2x | Filtermaat: 52mm | Release datum: eind juli 2021 | Frankwandelt-rating 80/100 | Prijs: 339 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Nikon Z 28mm f/2.8 SE op CameraNU.nl >>

Nikon Z 28mm f/2.8 SE op Cameraland.nl >>

Nikon Z 28mm f/2.8 SE op Kamera-express.nl >>

Nikon Z 28mm f/2.8 SEDeze Nikon-lens in het kort

De Nikon Z 28mm f/2.8 SE is een compact en licht objectief waarmee je prachtige portretten en stillevens maakt met een vloeiende bokeh. De letters SE staan voor Special Edition, want deze lens is speciaal gemaakt voor de Nikon Z fc, de nieuwe retro systeemcamera van Nikon. Je kunt hem ook op je fullframe Nikon Z-camera gebruiken, maar de ‘gewone’ matzwarte Nikon Z 28mm f/2.8 past daar beter bij (die komt in december 2021 op de markt).

Preview van de Nikon Z 28mm f/2.8 >>

Past naadloos bij de Nikon Z fc

Deze Nikon Z-lens past qua uiterlijk naadloos bij het prachtige klassieke ontwerp van de Nikon Z fc. Ook z’n gewicht en grootte sluiten perfect bij die camera aan: hij is lekker licht en heel compact. Zodat je hem altijd op je camera wilt hebben als je op pad gaat voor straatfotografie. Maar met deze lens kun je veel meer: portretten schieten met een prachtige bokeh bijvoorbeeld, of videovloggen.

Klassiek ontwerp

Het ontwerp van de lens is geïnspireerd op de klassieke NIKKOR-objectieven uit de tijd dat de Nikon FM2 werd uitgebracht. Door dezelfde coating te gebruiken als bij de Nikon Z fc past de Nikon Z 28mm f/2.8 SE bij de klassieke schoonheid van de camera.

Nikon Z 28mm f/2.8 SESnelle autofocus & close-ups

Deze 28mm-lens heeft op de Nikon Z fc een brandpuntsafstand van 42mm. Dat zit tussen groothoek en standaard (=50mm) in, en biedt een beeldhoek die geschikt is voor veel verschillende onderwerpen. Dat maakt hem ook zo aantrekkelijk om in een kit met de Z fc aan te schaffen. Mooi is dat hij een snelle autofocus heeft, en dat je ook van vrij dichtbij kunt scherpstellen, waardoor prachtige close-ups mogelijk zijn.

Geluidloze instelring

Mooi voor een kitlens is de geluidloze instelring, waarmee je naar keuze de scherpstelling, het diafragma, de belichtingscorrectie of de ISO-gevoeligheid kunt regelen. En ook mooi voor een kitlens: hij is stof- en druipwaterbestendig. Kijk je naar het verschil in body-prijs van de Nikon Z fc en de prijs van de kit met deze 28mm-lens, dan kost hij slechts 250 euro.

Deze Nikon-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Straatfotografie
 • Videografie
 • Algemene fotografie

Nikon Z 28mm f/2.8 SE op CameraNU.nl >>

Nikon Z 28mm f/2.8 SE op Cameraland.nl >>

Nikon Z 28mm f/2.8 SE op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij CameraNU.nlTot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera's en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 22 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z 28mm f/2.8 SEProfessionele reviewers over de Nikon Z 28mm f/2.8 SE

De Nikon Z 28mm f/2.8 SE: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Fototijdschrift Digifoto Pro (documentaire en reportagefotograaf Kevin Vervoort, full review): Kevin heeft de Nikon Z fc samen met de Nikon Z 28mm f/2.8 SE in de praktijk uitgebreid getest, onder andere bij een bruiloftsreportage. De beelden die je met de Z fc in combinatie met dit objectief kunt produceren zijn volgens Kevin prachtig: zeer scherpe beelden en prachtige details. De bokeh van het objectief is mooi zacht. Eindoordeel: Goud Award.
 • Fototijdschrift Zoom.nl (Jasper van Bladel, full review, november/december-nummer 2021): Het lijkt erop dat de Z fc de eerste is in een reeks retro-camera’s in de Z-serie, aldus Jasper. En zo gezien is de introductie van de Nikon Z 28mm f/2.8 SE een slimme zet van Nikon. “Want wie investeert in een camera zoals de Z fc wil ook dat de lenzen daar qua stijl en uitstraling bij aansluiten.” En dat doet deze Z 28mm.
  Maar is het ook een goede lens? Zeker. Hij is lekker lichtsterk en ook de beeldkwaliteit is goed. “De tekening is fraai scherp en de contrastweergave goed op orde.” Ook de onscherpe delen in de foto zijn mooi en niet te druk, passend bij het retrokarakter van de lens. Eindoordeel: Goud Award met het cijfer 7.8.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Nikon Z 28mm f/2.8 SE is volgens Mark een geweldige allround lens, zowel voor de fullframe Z-camera’s als voor de Nikon Z fc. Op die laatste camera heeft hij een unieke beeldhoek van 42mm. Het is dan een heerlijk compacte en lichte combinatie. De klassieke vormgeving past perfect bij de al even retro Z fc.
  Nikon Z 28mm f/2.8 SE presteert volgens Mark optisch verrassend goed, gelet op het bescheiden prijskaartje. Hij is haarscherp, zelfs als je met f/2.8 fotografeert. Lensfouten als chromatische aberraties en vervorming zijn goed onder controle. En de bokeh is “best mooi dankzij de combinatie van het maximale diafragma van f/2.8 en 7 afgeronde diafragmalamellen”.
  Vignettering is wel vrij zwaar als je wijd open fotografeert. En de zonnesterren bij f/16 zijn niet bijzonder mooi. Overstraling is duidelijk zichtbaar als je tegen de zon in fotografeert. De belangrijkste concessie van deze lens aan zijn lage prijs is volgens Mark de bouwkwaliteit: hij heeft een volledig plastic constructie.
  De Nikon Z 28 mm f/2.8 SE is al met al een geweldige prime-lens met een aantrekkelijk prijskaartje. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De Nikon Z 28mm f/2.8 SE ziet er volgens Angela niet alleen goed uit, het is ook een zeer competente standaardlens. Uiteraard biedt hij niet dezelfde scherpte als een Nikon S-line-lens, maar hij stelt zeker niet teleur en kost een fractie van prijs van een dergelijk top-objectief.
  Je kunt hem gebruiken op de Nikon Z fc of op een fullframe Nikon systeemcamera, zoals de Z7 II of Z6 II. In beide gevallen is het “een waardevolle aanvulling op je uitrusting en een mooie lens voor een dagje uit met je camera”. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Thomas, full review): De Nikon Z 28mm f/2.8 SE is een compacte lens met de vintage-stijl van de Nikon Z fc. Overigens is deze lens ontworpen om te werken op zowel cropped (DX) als fullframe (FX) body’s.
  Meest opvallende kenmerken van de Z 28mm f/2.8 zijn het kleine formaat, het lage gewicht en de lage prijs. De optische prestaties zijn volgens Thomas niet slecht, vooral als je diafragmeert naar f/4.0.
  Deze Nikon-lens vertoont weinig kleurafwijkingen of focus breathing. De autofocus is zeer snel. Minpuntje: de sterke coma en lichtafval in de hoeken als je hem op een fullframe Nikon gebruikt. Op een Nikon met DX-sensor zijn deze lensfouten verwaarloosbaar.
  De bokeh is volgens Thomas mager vanwege de niet al te snelle f/2.8. Toch kun je ook met deze lens nog steeds een vloeiende overgang van scherpe onderwerpen naar een vagere achtergrond maken. Eindoordeel: Recommended.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Deze lens is volgens John aantrekkelijk vanwege zijn uitstekende prestaties, zijn lage prijs en zijn retro-styling en nostalgische aantrekkingskracht. Op al die gebieden is het een winnaar. Een aanwinst zijn voor elke Nikon-fotograaf.
  Het is een standaardlens met een wat bredere beeldhoek dan de standaard 50mm op fullframe. Hij is compact en licht en past daardoor mooi bij de eveneens retro Nikon Z fc, maar ook bij de andere Z-camera’s met een aps-c sensor. Maar esthetisch past hij het beste op de Nikon Z fc.
  Je kunt hem volgens John ook als groothoeklens gebruiken op de fullframe Z-serie camera’s. Daar is deze lens net zo thuis en zijn de prestaties nog steeds van het hoogste niveau. Eindoordeel: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • DPReview TV (YouTube-review): Chris en Jordan van DPReview TV hebben heel snel een review van de Nikon Z fc en de Nikon Z 28mm f/2.8 SE op YouTube gepubliceerd. Heel interessant om te bekijken als je deze camera overweegt.
  Je vindt dit video-review onderaan deze pagina.

Nikon Z 28mm f/2.8 SE op CameraNU.nl >>

Nikon Z 28mm f/2.8 SE op Cameraland.nl >>

Nikon Z 28mm f/2.8 SE op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z 28mm f/2.8 SEBelangrijkste kenmerken van de Nikon Z 28mm f/2.8 SE

 • Lichtsterk: maximaal diafragma van f/2.8
 • Licht en compact: altijd in je fototas
 • Onopvallend: perfect voor straatfotografie
 • Retro-design: past uitstekend bij de Nikon Z fc
 • Duurzaam: stof- en spatwaterbestendig
 • Handig: geluidloze instelring voor scherpstelling, diafragma of belichtingscorrectie

Nikon Z 28mm f/2.8 SE op CameraNU.nl >>

Nikon Z 28mm f/2.8 SE op Cameraland.nl >>

Nikon Z 28mm f/2.8 SE op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Nikon Z fc

Bekijk een mooie YouTube-review van de Nikon Z fc en de Nikon Z 28mm f/2.8 SE door Chris en Jordan van DPReview TV (12:05 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon Z 28mm f/2.8 SE op CameraNU.nl >>

Nikon Z 28mm f/2.8 SE op Cameraland.nl >>

Nikon Z 28mm f/2.8 SE op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IIOverzicht Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6, Z6 II, Z7, Z7 II en Z9 zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon Z50 en Nikon Z fc zijn systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar alle Nikon Z-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle standaard prime-lenzen op een rij

Heel veel standaard prime-lenzen (50mm-lenzen) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een standaard prime-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Nikon Z-lenzen voor de fullframe en DX systeemcamera's van Nikon op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Nikon Z-lenzen en mijn roadmap met verwachte Nikon Z-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Nikon Z 20mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek124992/100Reviews>
Nikon Z 24mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek119992/100Reviews>
Nikon Z 26mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek58985/100Reviews>
Nikon Z DX 24mm f/1.7Nikon ZNeeGroothoek31985/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek27980/100Reviews>
Nikon Z 35mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek94990/100Reviews>
Nikon Z 14-24mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom269992/100Reviews>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SNikon ZJaGroothoekzoom144992/100Reviews>
Nikon Z 17-28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom134990/100Reviews>
Nikon Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VRNikon Z (DX)NeeGroothoekzoom42985/100Reviews>
Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR SNikon ZJaMacro109990/100Reviews>
Nikon Z MC 50mm f/2.8Nikon ZJaMacro72988/100Reviews>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctNikon ZJaPortret899998/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.2 SNikon ZJaPortret334995/100Reviews>
Nikon Z 135mm f/1.8 S PlenaNikon ZJaPortret299995/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.8 SNikon ZJaPortret89990/100Reviews>
Nikon Z 28-400mm f/4.0-8.0 VRNikon ZJaReiszoom154987/100Reviews>
Nikon Z 24-200mm f/4.5-6.3 VRNikon ZJaReiszoom99985/100Reviews>
Nikon Z DX 18-140mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeReiszoom67985/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.2 SNikon ZJaStandaard249995/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.8 SNikon ZJaStandaard67990/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8 SENikon ZJaStandaard33980/100Reviews>
Nikon Z 40mm f/2.0 SNikon ZJaStandaard27980/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SNikon ZJaStandaardzoom249992/100Reviews>
Nikon Z 24-120mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom124990/100Reviews>
Nikon Z 28-75mm f/2.8Nikon ZJaStandaardzoom104990/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom73988/100Reviews>
Nikon Z 24-50mm f/4-6.3Nikon ZJaStandaardzoom47982/100Reviews>
Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR SNikon ZJaSupertele1399998/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/4.5 VR SNikon ZJaSupertele369995/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/4 TC VR SNikon ZJaSupertele1724998/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele579995/100Reviews>
Nikon Z 800mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele729998/100Reviews>
Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR SNikon ZJaSupertelezoom299995/100Reviews>
Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VRNikon ZJaSupertelezoom199992/100Reviews>
Nikon Z Teleconverter TC-1.4xNikon ZJaTeleconverter629CameraNU>
Nikon Z Teleconverter TC-2.0xNikon ZJaTeleconverter679CameraNU>
Nikon Z 70-200mm f/2.8 SNikon ZJaTelezoom279992/100Reviews>
Nikon Z 70-180mm f/2.8Nikon ZJaTelezoom144990/100Reviews>
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VRNikon ZNeeTelezoom40980/100Reviews>
Roadmap Nikon Z-lenzenBekijk roadmap>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.8/5 Waardering (11 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy