Nikon Z 28mm f/2.8 | Reviews & Tests

De Nikon Z 28mm f/2.8 is een lichtsterke groothoeklens voor je fullframe Nikon Z systeemcamera. Deze compacte en lichte groothoek prime-lens heeft een uiterst vriendelijk prijskaartje. Ideaal voor landschapsfotografie, onopvallende straatfotografie en reisfotografie. “Erg mooie betaalbare lichtsterke lens voor alle Z-camera’s.” Diamant Award bij Zoom.nl Alle belangrijke reviews!

Nikon Z 28mm f/2.8Lichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Nikon Z 28mm f/2.8, die in december 2021 op de markt is gekomen.

Nikon Z 28mm f/2.8

Brandpuntsafstand: 28mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Nikon Z | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 155gr | Lengte x diameter: 43 x 70mm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 19cm | Vergrotingsfactor: 0.2x | Filtermaat: 52mm | Release datum: december 2021 | Frankwandelt-rating 80/100 | Prijs: 289 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Nikon Z 28mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 28mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 28mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

Nikon Z 28mm f/2.8Deze Nikon-lens in het kort

Eerder bracht Nikon al de mooie Nikon Z 28mm F2.8 SE uit, de retro-versie van deze lens die speciaal bedoeld is voor de mooie retro-camera Nikon Z fc. Nu is deze lens beschikbaar in mooie matzwarte behuizing. Dat uiterlijk is dan ook het enige verschil tussen de retro-versie en de moderne 28mm f/2.8. De retro SE-versie scoort mooie reviews, en DPReview zegt ‘fan’ te zijn van de retro Nikon Z-lens.

Lichtgewicht, compact en voordelig

En dat is met reden, want de lens heeft een hele reeks ‘plussen’: hij is lekker lichtgewicht, zeer compact, heeft een brandpuntsafstand die je voor heel veel fotogenres kunt inzetten en is ook nog erg voordelig. Hij is ontworpen voor de fullframe Z-camera’s, maar je kunt hem ook goed gebruiken op je DX-formaat Z-camera (op dit moment de Nikon Z50 en de Nikon Z fc dus). Dan heeft hij een brandpuntsafstand van 42mm.

Nikon Z 28mm f/2.8Lichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteitMooi voor reis- en straatfotografie

Door z’n lage gewicht en compacte formaat is deze groothoekprime bij uitstek geschikt voor reisfotografie. Maar je kunt hem ook uitstekend gebruiken voor genres als architectuur-, landschaps- en straatfotografie. In het laatste geval profiteer je van het onopvallende uiterlijk van deze groothoeklens.

Mooie bokeh & close-ups

Ondanks z’n compacte formaat heeft hij toch een mooi helder maximaal diafragma van f/2.8. Dat maakt hem zeer geschikt voor fotograferen als het licht minder is, dus bij schemering of binnenshuis. Ook kun je door z’n grote diafragma een prachtige onscherpte in de achtergrond van je foto’s krijgen. Vooral ook omdat je vanaf 19 centimeter kunt scherpstellen. En dat betekent: prachtige, creatieve close-ups met een aangename bokeh.

Nikon Z 28mm f/2.8Lichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteitUitstekende optiek

Het optisch ontwerp is uitstekend. Met twee asferische lenselementen die helpen lensfouten als sferische aberraties en vervorming tegen te gaan. De Super Integrated Coating onderdrukt daarbij flares en ghosting. Resultaat: je schiet ragscherpe beelden met mooie contrasten en heldere, natuurlijke kleuren.

Ook mooi voor video

De autofocus van deze 28mm-lens is daarbij indrukwekkend stil, snel en nauwkeurig, dankzij de dubbele stappenmotoren. Dat maakt deze lens ook bij uitstek geschikt voor video. Daarbij is fulltime handmatige scherpstelling ook mogelijk. De bedieningsring kun je zelf programmeren: om handmatig scherp te stellen, om het diafragma in te stellen of om de belichtingscompensatie te regelen.

Nikon Z 28mm f/2.8Lichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteitDeze Nikon-lens is ideaal voor:

 • Reisfotografie
 • Straatfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie

Nikon Z 28mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 28mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 28mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij CameraNU.nlTot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera's en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 22 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Nikon Z 28mm f/2.8

De Nikon Z 28mm f/2.8: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Franks overpeinzingen: De Nikon Z 28mm f/2.8 is niet meer en niet minder dan de ‘niet-retro-versie’ van de Nikon Z 28mm f/2.8 SE. Die lens bracht Nikon eerder op de markt en past uitstekend bij de Nikon Z fc, de systeemcamera van Nikon in retro-stijl. Dat betekent dat de reviews van de Nikon Z 28mm f/2.8 SE ook zullen opgaan voor deze Nikon Z 28mm f/2.8. Ik verwacht om die reden niet heel veel reviews van deze Nikon Z 28mm f/2.8. Overweeg je deze lens? Bekijk dan zeker de reviews bij de Nikon Z 28mm f/2.8 SE. Bekijk deze reviews >>
 • Fototijdschrift Zoom.nl (Jasper van Bladel, full review, septembernummer 2022): Volgens Jasper is de beeldkwaliteit zeer goed als je kijkt naar formaat, materiaalkeuze en prijs van de Nikon Z 28mm f/2.8. Zelfs bij volle opening is de scherpte goed, en die neemt toe als je wat diafragmeert. Maar vergelijk de optische kwaliteit niet met de toplenzen uit de S-serie.
  Neemt niet weg dat je veel kwaliteit voor je geld krijgt. De autofocus is prima en snel. “Daarnaast is het een heerlijk kleine en lichte lens, die je dus zonder problemen overal mee naartoe neemt.” Dus zoek je een aantrekkelijke en compacte maar toch lichtsterke lens voor je Z-camera? Dan “is deze Z 28mm f/2.8 een heel logische en verantwoorde keuze.” Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.2.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Nikon Z 28mm f/2.8 is een kleine, lichtgewicht, snelle en goedkope prime-lens die volgens Mark geweldig is als allround lens waar je elke dag mee op pad kunt en wilt, onder meer dankzij z’n klassieke beeldhoek van 28mm.
  Deze Nikon Z presteert optisch gezien verrassend goed, gezien het voordelige prijskaartje. Hij is haarscherp in het beeldmidden, zelfs bij wijd open fotograferen met f/2.8. De hoeken zijn daarbij meer dan respectabel voor zo'n goedkope lens. Chromatische aberraties en tonvormige vervorming zijn goed onder controle. En de bokeh is mooi dankzij de combinatie van het maximale diafragma van f/2.8 en 7 afgeronde diafragmalamellen.
  Minpuntje is de vignettering die vrij zwaar is als je wijd open fotografeert. De zonnesterren bij f/16 zijn niet bijzonder. Overstraling is duidelijk als je direct in de zon fotografeert. Belangrijkste concessie is de bouwkwaliteit, met z’n volledig plastic constructie.
  Al met al is de Nikon Z 28mm f/2.8 volgens Mark een aantrekkelijk betaalbare groothoek prime-lens. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De Nikon Z 28mm f/2.8 SE ziet er niet alleen goed uit, het is ook een zeer competente standaardlens, schrijft Angela. Uiteraard biedt hij niet dezelfde scherpte als een Nikon S-line-lens, maar hij stelt zeker niet teleur en kost een fractie van prijs van een dergelijk top-objectief.
  Je kunt hem gebruiken op de Nikon Z fc of op een fullframe Nikon systeemcamera, zoals de Z7 II of Z6 II. In beide gevallen is het “een waardevolle aanvulling op je uitrusting en een mooie lens voor een dagje uit met je camera”. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Met deze Z-lens bewijst Nikon volgens John opnieuw dat het mogelijk is om echt hoogwaardige resultaten te produceren tegen een zeer betaalbare prijs. Interessant is de variatie die er is in vergelijking met de SE-versie van deze lens. Zo is de scherpte iets beter in het centrum en net niet identiek aan de randen.
  De chromatische aberratie is erg laag, de lichtafval wat hoger en de vervorming ongeveer hetzelfde als de SE-versie. De scherpte is voor beide versies hetzelfde: excellent. Daarom krijgt ook deze versie van John de hoogste score. Eindoordeel: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Thomas, full review): Nikon plaatste zijn Z 28mm f/2.8 volgens Thomas slim tussen de Z 24mm f/1.8 S en Z 35mm f/1.8 S. En maakte hem tegelijk veel kleiner, lichter en goedkoper dan beide alternatieven.
  Het wat langzamere diafragma van f/2.8 is misschien een beetje een teleurstelling, maar was noodzakelijk om grootte, gewicht en prijs omlaag te drukken. “En hoewel scherpte en contrast niet op hetzelfde niveau zijn als bij de S-line Nikkors, presteert het objectief nog steeds solide.” Diafragmeer naar f/4.0 en je krijgt zeer bevredigende beelden. “Dit geeft deze groothoeklens een unieke positie op Nikons lens roadmap en levert hem een duidelijke aanbeveling op.” Eindoordeel: Recommended.
 • Petapixel.com (David Crewe, full review): Deze Nikon Z-lens is volgens David “klein, machtig en goedkoop”, althans zo luidt de kop boven z’n review. “Hoewel de Z-mount 28mm f/2.8 van Nikon misschien niet dezelfde eersteklas kwaliteit levert als de S-line lenzen, levert hij wel veel voor een aanzienlijk lagere prijs dan diezelfde S-line lenzen. Hij presteert consistent met minimale aberratie en heeft een eersteklas en stille autofocusmotor, waardoor het extra voordelig is voor videografen. Had ik ook al gezegd dat hij goedkoop is?”
  Belangrijkste kenmerk van deze lens is volgens David z’n kleine formaat en gewicht. Deze lens is volgens hem discreet en stevig genoeg om met fotografen mee op reis te gaan als onderdeel van hun fotografische uitrusting.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Erg mooie betaalbare lichtsterke lens voor alle Z-camera’s. De lens is erg licht en klein. Is zeer geschikt voor bijvoorbeeld natuurfotografie of in minder lichte omstandigheden. Het glaswerk is zeer goed wat zijn weerslag weer heeft op de beeldkwaliteit. Al met al een zeer mooie lens.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Nikon Z 28mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 28mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 28mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z 28mm f/2.8Lichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Belangrijkste kenmerken van de Nikon Z 28mm f/2.8
 • Heerlijk compact: lichtgewicht en handzaam ontwerp
 • Uitstekende beeldkwaliteit: ragscherpe beelden met natuurlijke kleurweergave
 • Lekker lichtsterk: maximaal diafragma van f/2.8
 • Mooie bokeh: zachte kwaliteit van de achtergrondonscherpte
 • Snel en stil: autofocus werkt fluisterstil en razendsnel
 • Creatieve close-ups: je stelt al scherp vanaf 19cm
 • Ook zeer geschikt voor video
 • Perfecte bediening: geluidloze instelring om scherpstelling, diafragma, belichtingscompensatie of ISO te regelen

Nikon Z 28mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 28mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 28mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Nikon Z 28mm f/2.8 SE

Van de Nikon Z 28mm f/2.8 zijn nog geen YouTube-reviews beschikbaar. Maar je kunt wel een mooie YouTube-review van z’n retro-broertje bekijken, de Nikon Z 28mm f/2.8 SE door Ricci Talks (13:43 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon Z 28mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 28mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 28mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IIOverzicht Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6, Z6 II, Z7, Z7 II en Z9 zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon Z50 en Nikon Z fc zijn systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar alle Nikon Z-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Nikon Z-lenzen voor de fullframe en DX systeemcamera's van Nikon op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Nikon Z-lenzen en mijn roadmap met verwachte Nikon Z-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Nikon Z 20mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek124992/100Reviews>
Nikon Z 24mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek119992/100Reviews>
Nikon Z 26mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek58985/100Reviews>
Nikon Z DX 24mm f/1.7Nikon ZNeeGroothoek31985/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek27980/100Reviews>
Nikon Z 35mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek94990/100Reviews>
Nikon Z 14-24mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom269992/100Reviews>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SNikon ZJaGroothoekzoom144992/100Reviews>
Nikon Z 17-28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom134990/100Reviews>
Nikon Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VRNikon Z (DX)NeeGroothoekzoom42985/100Reviews>
Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR SNikon ZJaMacro109990/100Reviews>
Nikon Z MC 50mm f/2.8Nikon ZJaMacro72988/100Reviews>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctNikon ZJaPortret899998/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.2 SNikon ZJaPortret334995/100Reviews>
Nikon Z 135mm f/1.8 S PlenaNikon ZJaPortret299995/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.8 SNikon ZJaPortret89990/100Reviews>
Nikon Z 28-400mm f/4.0-8.0 VRNikon ZJaReiszoom154987/100Reviews>
Nikon Z 24-200mm f/4.5-6.3 VRNikon ZJaReiszoom99985/100Reviews>
Nikon Z DX 18-140mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeReiszoom67985/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.2 SNikon ZJaStandaard249995/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.8 SNikon ZJaStandaard67990/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8 SENikon ZJaStandaard33980/100Reviews>
Nikon Z 40mm f/2.0 SNikon ZJaStandaard27980/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SNikon ZJaStandaardzoom249992/100Reviews>
Nikon Z 24-120mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom124990/100Reviews>
Nikon Z 28-75mm f/2.8Nikon ZJaStandaardzoom104990/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom73988/100Reviews>
Nikon Z 24-50mm f/4-6.3Nikon ZJaStandaardzoom47982/100Reviews>
Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR SNikon ZJaSupertele1399998/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/4.5 VR SNikon ZJaSupertele369995/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/4 TC VR SNikon ZJaSupertele1724998/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele579995/100Reviews>
Nikon Z 800mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele729998/100Reviews>
Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR SNikon ZJaSupertelezoom299995/100Reviews>
Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VRNikon ZJaSupertelezoom199992/100Reviews>
Nikon Z Teleconverter TC-1.4xNikon ZJaTeleconverter629CameraNU>
Nikon Z Teleconverter TC-2.0xNikon ZJaTeleconverter679CameraNU>
Nikon Z 70-200mm f/2.8 SNikon ZJaTelezoom279992/100Reviews>
Nikon Z 70-180mm f/2.8Nikon ZJaTelezoom144990/100Reviews>
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VRNikon ZNeeTelezoom40980/100Reviews>
Roadmap Nikon Z-lenzenBekijk roadmap>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (6 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy