Nikon Z 26mm f/2.8: Reviews & Tests | Pancake-lens

De Nikon Z 26mm f/2.8 is een zeer compacte groothoeklens voor je fullframe Nikon systeemcamera. Een echte pankcake: Nikons allerlichtste en allerplatste lens voor fullframe camera’s. Een zeer veelzijdige lens, ideaal voor straat- en landschapsfotografie en voor bijvoorbeeld reisvlogs. “Deze Nikon Z-lens is ideaal voor openhartige straatfotografie.” Alle belangrijke reviews!

Nikon Z 26mm f/2.8Groothoeklenzen: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoekzoomlens. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Nikon Z 26mm f/2.8, die begin april 2023 op de markt is gekomen.

Nikon Z 26mm f/2.8

Brandpuntsafstand: 26mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Nikon Z | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 125gr | Lengte x diameter: 24 x 70mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 20cm | Vergrotingsfactor: 0.19x | Filtermaat: 52mm | Release datum: begin april 2023 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs: 479 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Nikon Z 26mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 26mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 26mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

Nikon Z 26mm f/2.8Deze Nikon-lens in het kort

Nikon presenteerde in juli 2021 al de met Goud Awards bekroonde Nikon Z 28mm f/2.8. Waarom dan nog een Nikon Z 26mm f/2.8 uitbrengen, een lens met twee millimeter meer groothoek? Heel simpel: dit is de allerplatste en allerlichtste fullframe lens voor het Nikon Z-systeem. Een rasechte pancake-lens die het lievelingetje zal worden van Z-fotografen (en -filmers) die bijna gewichtloos op pad willen.

Zo licht mogelijk op reis

Straatfotografen bijvoorbeeld, die onopvallend de straten fotografisch willen afschuimen. Of Z-bezitters die met een zo klein mogelijke lens op reis of vakantie willen. Maar eigenlijk is het een lensje dat in iedere fototas z’n plek vindt. Ook voor wie een aps-c-camera van Nikon heeft is dit een ideale mini-lens, met een fullframe-equivalente brandpunt van 39mm, een mooie lengte voor een standaardlens.

Nikon Z 26mm f/2.8Van reisvlogs tot landschappen

Dit is ook een zeer veelzijdige lens. Deze brandpuntafstand is geschikt voor vele foto- en film-genres, van straatfotografie tot reisvlogs tot landschapsfotografie. En alles daartussen in. Mooi is ook z’n minimale scherpstelafstand van 20 centimeter. Lekker dicht bij je onderwerpen schiet je fraaie close-ups. In combinatie met de wijde beeldhoek ontstaan dynamische beelden.

Snel scherp

De beproefde STM-motor zorgt voor een stille, snelle en precieze scherpstelling. En dankzij het All-Element Focusing System kan dit objectief erg compact blijven. Het systeem beweegt alle lensgroepen en elementen in harmonie, waardoor je in elke situatie een consistente scherpte krijgt.

Nikon Z 26mm f/2.8Fraaie beeldkwaliteit

Ondanks zijn platte constructie levert deze 26mm-lens hoge prestaties. Drie asferische elementen verminderen lensfouten en zorgen voor hoge scherpte van hoek tot hoek. Een diafragma met 7 bladen geeft een fraaie bokeh.

Weerbestendige afdichting

Mooi voor op straat of reis is dat deze lens goed is afgedicht tegen de elementen. Daardoor kun je in alle omstandigheden op pad met je pancake. De bediening is intuïtief dankzij de aanpasbare bedieningsring. Standaard pas je hiermee de scherpstelling aan, maar je kunt hem instellen om het diafragma of de belichtingscompensatie te regelen.

Nikon Z 26mm f/2.8Deze Nikon-lens is ideaal voor:

 • Straatfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie
 • Landschapsfotografie
 • Interieurfotografie
 • Film en video

Nikon Z 26mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 26mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 26mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

Nikon Z 26mm f/2.8Professionele reviewers over de Nikon Z 26mm f/2.8

De Nikon Z 26mm f/2.8: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Chip Fotomagazine (uitgave 76, juninummer 2023, full review): Dit kleine en lichte pancake-objectief is door z’n compacte en onopvallende ontwerp volgens de reviewer ideaal voor straatfotografie. Maar het maakt hem ook ideaal voor reizen als elke gram belangrijk voor je is.
  Toen ze deze Nikon uit de doos haalden, waren ze bij Chip echt verbaasd hoe licht en klein hij is. En dat voor een fullframe objectief. Op een fullframe camera is hij ideaal voor landschappen en architectuur. Maar ook op een aps-c-camera levert hij uitstekende diensten met z’n equivalente brandpunt van 39mm. Op beide soorten camera’s vonden de reviewers het “een feestje” om mee te werken, “vooral omdat het bijna bevrijdend is om met zo’n kleine uitrusting te werken”.
  Ondanks z’n mini-formaat is er toch nog wel wat uitrusting, zoals weerbestendigheid plus een multifunctionele instelring. De hoge lichtsterkte komt ook uitstekend van pas, bijvoorbeeld als je werkt bij schemering of om een zachte bokeh tevoorschijn te toveren. En met de scherpte zit het ook heel goed. Wel is de autofocus hoorbaar, wat minder goed is voor video.
  Kortom: “Klein, licht en veelzijdig – de ideale street-pancake.” Eindoordeel: 90/100.
 • Cameralabs.com (Thomas, full review): De Nikon Z 26mm f/2.8 is een zeer kleine groothoeklens, zelfs kleiner en lichter dan de al erg kleine Nikon Z 28mm f/2.8. De optische prestaties zijn zeer goed tot 8mm beeldhoogte, schrijft Thomas. “Maar buiten deze beeldcirkel lijdt de lens aan coma en heeft hij duidelijk baat bij diafragmeren tot f/4.0 – of zelfs f/5.6 als je in de FX-hoeken kijkt.” Diafragmeren vermindert tevens een andere lensfout: zeer sterke lichtafval.
  De scherpstelling is snel en zeer betrouwbaar. Hij is minder geschikt voor video door de focus breathing en de luidruchtig autofocus. Verder is de bokeh mager, zoals je mag verwachten van een 26mm f/2.8-lens. Toch is de overgang van scherp onderwerp naar de vagere achtergrond vloeiend.
  Kortom: deze kleinste en lichtste autofocuslens voor de Z-vatting produceert zeer scherpe beelden in het centrum, zelfs wijd open. Maar voor bevredigende hoekscherpte en minder lichtafval moet je diafragmeren. Voor video is hij minder geschikt door de luidruchtige focusaandrijving. “Maar als je het kleinste en lichtste wilt kan ik deze lens van harte aanbevelen.” Eindoordeel: Recommended.
 • Amateurphotographer.com (Amy Davies, full review): Met de Nikon 26mm f/2.8 kun je volgens Amy geweldige beelden schieten. “De resultaten zijn scherp, er is weinig vervorming of chromatische aberratie en hoewel vignettering in bepaalde situaties voorkomt, is het niet onaangenaam.”
  Datzelfde kun je ook zeggen van andere lenzen, met name de Nikon Z 28mm f/2.8. Die lens biedt zeer vergelijkbare specificaties – voor de helft van de prijs. Maar die lens is wel groter.
  Teleurstellend vindt Amy de traagheid en het lawaai van het autofocusmechanisme. “Vooral voor een lens die wordt aangeprezen vanwege zijn discretie en straatwerk.” Daardoor mis je sommige shots vrij makkelijk. En ook videowerk wordt waarschijnlijk ontsierd door het geluid. Jammer voor vloggers die anders de redelijk groothoek zouden kunnen waarderen.
  Al met al vindt Amy het een wat verwarrende lens. Met een ongebruikelijke brandpunt, die voor sommige te smal en voor andere te breed is. Voor straatfotografie is deze brandpunt niet heel gebruikelijk, tenzij je met een aps-camera schiet, want het fullframe-equivalent is dan 39mm. Maar voor dat soort fotografen ligt de prijs dan weer hoog.
  Kortom: Nikon bewijst weliswaar hoe licht, klein en dun een fullframe lens kan zijn, maar de Nikon Z 28mm is volgens Amy voor de meeste fotografen een betere keuze. Eindoordeel: 3.5 van de 5 sterren.
 • Photographylife.com (Spencer Cox, full review): De Nikon Z 26mm f/2.8 heeft volgens Spencer duidelijk twee kanten. Het kleine formaat en gewicht maken het een van de prettigste lenzen om mee te nemen op reis. Maar de compromissen op het gebied van bediening en beeldkwaliteit zijn merkbaar. “Dus je moet uitzoeken of ze van belang zijn voor jouw werk.”
  Zelf vindt Spencer draagbaarheid in zijn lenzen voor landschapsfotografie erg belangrijk. “Maar de Nikon Z 26mm f/2.8 gaat een beetje te ver. De Z 28mm f/2.8 is goedkoper, scherper van hoek tot hoek en nauwelijks zwaarder.
  In plaats van het gewicht is het grootste voordeel van de 26mm f/2.8 ten opzichte van de 28mm f/2.8 de grootte: hij is dun genoeg om in een jaszak of op een andere onopvallende plek te passen tijdens het reizen. Spencer: “Ik zie de Nikon Z 26mm f/2.8 als een gespecialiseerde lens voor reisfotografie, in plaats van landschapsfotografie in het algemeen. Het is een zeer gemakkelijke lens om overal mee naartoe te nemen in een tas.”
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Met een lengte van minder dan 2,5cm is dit Nikons kleinste Z-systeemlens tot nu toe. Matthew: “Deze lens geeft een royale kijkhoek op fullframe camera's en een zeer natuurlijke 'effectieve' brandpuntsafstand van 39mm op DX (aps-c) body's zoals de Z 50 en Z fc. De bouwkwaliteit is goed en ondanks dat hij slechts 125 gram weegt, heeft de lens een metalen montageplaat en weerbestendige afdichtingen.”
  Dat alles maakt deze Nikon Z-lens “ideaal voor ‘openhartige straatfotografie’. Ook is hij zeer reisvriendelijk, terwijl hij qua beeldkwaliteit ver boven zijn gewicht uitsteekt.” De autofocus zou echter sneller en stiller kunnen zijn en hij is ook veel duurder dan eerdere compacte lenzen in Nikons Z-serie. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Deze Nikon Z pancake is volgens John een geweldige lens die in de meeste opzichten buitengewoon goed presteert. “Scherp, vervormingsvrij en zonder kleurfranjes, het enige nadeel lijkt overstraling bij extreme belichting, wat lichtafval en wellicht een prijs die iets hoger ligt dan we misschien wensen.”
  Is de extra 2mm groothoek de extra kosten waard in vergelijking met de uitstekende Nikon Z 28 mm f/2.8? vraagt John zich af. “Aangezien een extra groothoekdekking van 2mm veel belangrijker is dan voor een telelens, kan dat voor jou het verschil maken. En een lens gaat erg lang mee, dus misschien is het de hogere prijs waard.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Thephoblographer.com (Chris Gampat, first impressions): Tot nu toe is Chris enthousiast over de nieuwe Nikon Z 26mm f/2.8. “Hij is klein, lichtgewicht en biedt een perfecte combinatie met de 40mm f/2.”
 • Ricci Talks (video-review): De bekende YouTube-reviewer Ricci Talks heeft de Nikon Z 26mm f/2.8 al grondig bekeken. Zelf noemt hij het een ‘first look-review’, maar hij gaat veel dieper dan dat. Hij analyseert de beeldkwaliteit en het ontwerp en vergelijkt deze pancake-lens met de ‘normale’ groothoeklens Nikon Z 28mm f/2.8. Welke is beter?
  Benieuwd naar deze review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Nikon Z 26mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 26mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 26mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z 26mm f/2.8Belangrijkste kenmerken van de Nikon Z 26mm f/2.8

 • Dráágbaar: platste en lichtste lens voor Nikon Z fullframers
 • Veelzijdig: inzetbaar voor vele foto- en filmgenres
 • Op vakantie: ideale lens voor op reis
 • Snel en precies scherp: STM stappenmotor aan boord
 • Handig: controlring voor intuïtieve bediening
 • Beeldkwaliteit: 3 asferische elementen
 • Ook geschikt voor DX-camera’s: 39mm f/2.8 equivalent
 • Onder alle omstandigheden: stof- en weerbestendig

Nikon Z 26mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 26mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 26mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Nikon Z 26mm f/2.8

Bekijk een mooie review op YouTube van de Nikon Z 26mm f/2.8 door Ricci Talks (10:42 minuten). Hij analyseert de beeldkwaliteit en het ontwerp en vergelijkt deze pancake-lens met de ‘normale’ groothoeklens Nikon Z 28mm f/2.8. Welke is beter? Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon Z 26mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Nikon Z 26mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Nikon Z 26mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IIOverzicht Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6, Z6 II, Z7, Z7 II en Z9 zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon Z50 en Nikon Z fc zijn systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar alle Nikon Z-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Nikon Z-lenzen voor de fullframe en DX systeemcamera's van Nikon op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Nikon Z-lenzen en mijn roadmap met verwachte Nikon Z-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Nikon Z 20mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek124992/100Reviews>
Nikon Z 24mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek119992/100Reviews>
Nikon Z 26mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek58985/100Reviews>
Nikon Z DX 24mm f/1.7Nikon ZNeeGroothoek31985/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek27980/100Reviews>
Nikon Z 35mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek94990/100Reviews>
Nikon Z 14-24mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom269992/100Reviews>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SNikon ZJaGroothoekzoom144992/100Reviews>
Nikon Z 17-28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom134990/100Reviews>
Nikon Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VRNikon Z (DX)NeeGroothoekzoom42985/100Reviews>
Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR SNikon ZJaMacro109990/100Reviews>
Nikon Z MC 50mm f/2.8Nikon ZJaMacro72988/100Reviews>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctNikon ZJaPortret899998/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.2 SNikon ZJaPortret334995/100Reviews>
Nikon Z 135mm f/1.8 S PlenaNikon ZJaPortret299995/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.8 SNikon ZJaPortret89990/100Reviews>
Nikon Z 28-400mm f/4.0-8.0 VRNikon ZJaReiszoom154987/100Reviews>
Nikon Z 24-200mm f/4.5-6.3 VRNikon ZJaReiszoom99985/100Reviews>
Nikon Z DX 18-140mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeReiszoom67985/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.2 SNikon ZJaStandaard249995/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.8 SNikon ZJaStandaard67990/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8 SENikon ZJaStandaard33980/100Reviews>
Nikon Z 40mm f/2.0 SNikon ZJaStandaard27980/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SNikon ZJaStandaardzoom249992/100Reviews>
Nikon Z 24-120mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom124990/100Reviews>
Nikon Z 28-75mm f/2.8Nikon ZJaStandaardzoom104990/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom73988/100Reviews>
Nikon Z 24-50mm f/4-6.3Nikon ZJaStandaardzoom47982/100Reviews>
Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR SNikon ZJaSupertele1399998/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/4.5 VR SNikon ZJaSupertele369995/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/4 TC VR SNikon ZJaSupertele1724998/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele579995/100Reviews>
Nikon Z 800mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele729998/100Reviews>
Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR SNikon ZJaSupertelezoom299995/100Reviews>
Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VRNikon ZJaSupertelezoom199992/100Reviews>
Nikon Z Teleconverter TC-1.4xNikon ZJaTeleconverter629CameraNU>
Nikon Z Teleconverter TC-2.0xNikon ZJaTeleconverter679CameraNU>
Nikon Z 70-200mm f/2.8 SNikon ZJaTelezoom279992/100Reviews>
Nikon Z 70-180mm f/2.8Nikon ZJaTelezoom144990/100Reviews>
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VRNikon ZNeeTelezoom40980/100Reviews>
Roadmap Nikon Z-lenzenBekijk roadmap>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.8/5 Waardering (8 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy