Nikon Z 24mm f/1.8 S | Reviews & Tests

De Nikon Z 24mm f/1.8 S is een uitstekende lichtsterke groothoeklens voor je Nikon fullframe Z-systeemcamera. Bij uitstek geschikt voor landschaps-, interieur- en architectuurfotografie. Het grote maximale diafragma zorgt voor een prachtige bokeh. Dankzij de stappenmotor stel je razendsnel en stil scherp. Alle belangrijke reviews!

Nikon Z 24mm f/1.8 SLichtsterke primelenzen

Lichtsterke prime objectieven zijn het summum voor de professionele fotograaf en de fanatieke amateur. De beeldkwaliteit ligt nog stuk hoger dan die van professionele zoomlenzen. Bovendien zijn ze nóg lichtsterker. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews van de Nikon Z 24mm f/1.8 S, die in oktober 2019 op de markt is gekomen.

Nikon Z 24mm f/1.8 S

Brandpuntsafstand: 24mm | Maximaal diafragma: f/1.8 | Lensmount: Nikon Z | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 450gr | Lengte x diameter: 96.5 x 78mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee (zit in de Z-body’s) | Minimale scherpstelafstand: 25cm | Vergrotingsfactor: 0.15x | Filtermaat: 72mm | Release datum: 17 oktober 2019 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs: 949 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Deze Nikon-lens in het kort

Schitterende groothoek voor de fullframe Z-systeemcamera’s van Nikon. Hij is bijzonder lichtsterk en daardoor ook geschikt voor fotografie binnenshuis of bij weinig licht. Uitgestrekte landschappen, het subtiele lijnenspel in architectuur, stadsgezichten: deze groothoek legt het allemaal perfect vast. De beelden zijn gedetailleerd en scherp van hoek tot hoek.

Nikon Z 24mm f/1.8 SBijzonder natuurlijke bokeh

Het snelle diafragma heeft nog een ander voordeel: de bokeh is bijzonder voor een groothoek. De scherptediepte oogt mooi en natuurlijk, met vloeiende overgangen naar de randen van het beeld. Hoge lichten geeft hij weer als zachte punten. Filmische beelden. Sterk punt is verder de uiterst korte scherpstelafstand: 25cm. Daarmee schiet je gedetailleerde close ups met groothoekperspectief.

Intuïtieve bediening

Over de bediening heeft Nikon ook goed nagedacht. De brede, geribbelde instelring werkt intuïtief en tegelijk nauwkeurig. De ring is ook te gebruiken voor geluidloze diafragmaregeling of belichtingscorrectie en als scherpstelring bij opnames met handmatige scherpstelling.

Ook voor filmers een ideale lens

De befaamde anti-reflecterende Nano Crystal Coating gaat beeldschaduwen en lichtvlekken tegen, zelfs bij tegenlicht. Resultaat: spatheldere beelden. Goed nieuws voor filmmakers is de vrijwel geluidloze autofocus. En met de nauwkeurige scherpstelring pas je de scherpstelling geluidloos aan. Kortom: alweer een toplens voor het nieuwe Z-systeem!

Deze Nikon-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Reportagefotografie

Nikon Z 24mm f/1.8 S op CameraNU.nl >>

Nikon Z 24mm f/1.8 S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 24mm f/1.8 S op Kamera-express.nl >>

Nikon Z 24mm f/1.8 S (Professionele) reviewers over de Nikon Z 24mm f/1.8 S

De Nikon Z 24mm f/1.8 S: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 • Photographyblog.com (Amy Davies, full review): Goede lens voor alledag, met name geschikt voor landschappen en architectuur. Heb je hem nodig als je al een goede 24-70mm f/4-lens hebt? Misschien niet, maar die extra diafragmastops zijn zeker aantrekkelijk voor wie vaak fotografeert bij weinig licht, zoals binnenshuis voor muziek, live optredens, bruiloften enzovoort.
  Ook voor fotografen die de Nikon Z50 hebben is het een mooie lens, vooral voor straatfotografie, omdat hij op deze aps-c camera een brandpunt heeft van 36mm (fullframe-equivalent). Voor de kleine Z50 is hij misschien wel wat topzwaar.
  Het is een veelzijdige prime-lens voor wie vaak in groothoek schiet. Zeker voor landschaps- en architectuurfotografen zal hij flink hoog op de bucketlist staan. Je kunt er uitstekende beelden mee schieten die fantastisch scherp zijn met een aangename bokeh. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Shoot.be (Pascal Gerrits, full review): Een goedkope lens is het zeker niet, maar de Nikkon Z 24mm f/1.8 S is het wachten zeker waard, aldus Pascal. De metalen behuizing is tegen water en stof beschermd, hij heeft een intern optische systeem en de autofocus is snel, stil en trefzeker. Tezamen zorgen ze ervoor dat deze Nikon een van de beste groothoekobjectieven van dit moment is.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Nikons 24-70mm zoomlenzen met Z-mouny voor zijn fullframe systeemcamera’s presteren volgens Matthew zo goed dat je je misschien afvraagt of er wel behoefte is aan een 24mm prime-lens. Maar deze Z 24mm is sneller dan zijn zoombroers en -zussen, met z’n maximale diafragma van f/1.8. Belangrijker: hij levert een verbluffend mooie beeldkwaliteit, zelfs als je wijd open fotografeert. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Photographylife.com (Nasim Mansurov, full review): De Nikon Z 24mm f/1.8 S is alweer een fantastische lens van Nikon voor z’n Z-systeem. Geweldig werk van Nikon: de lens heeft een geavanceerde optische formule die beter presteert dan alle andere 24mm prime-lenzen die de reviewer eerder heeft getest voor de Nikon F-vatting. De Nikon-ingenieurs maakten volgens Nasim zeker geen grapje toen ze beweerden dat de Z-vatting veel meer mogelijkheden biedt dan de F-vatting.
  De Nikon Z 24mm f/1.8 S is daar een duidelijk voorbeeld van. De lens is extreem scherp, heeft een hoog contrastniveau bij alle diafragma’s en de coatings doen uitstekend werk om nevenbeelden en overstraling praktisch te elimineren.
  Hij heeft zeer weinig lensfouten, en ook focusbreathing is praktisch afwezig. Andere optische aberraties zoals vignettering, vervorming en laterale chromatische aberratie zijn ook onder controle. Als je de lens richt de lens op een felle lichtbron en je hem diafragmeert, krijg je dankzij h et 9-bladige afgeronde diafragma prachtige 18-punts sterren.
  De bokeh is een zwak punt. Vanwege het grote aantal asferische lenselementen zien de onscherpe gebieden er helaas niet zo mooi uit, en laten spiegelende hooglichten wat uitgesproken randen zien. Astrofotografen hebben wellicht problemen met deze lens, omdat lichtpunten aan de beeldranden niet mooi worden weergegeven.
  Afgezien hiervan is het een prachtige lens. Het is de beste 24mm prime die Nikon ooit heeft uitgebracht, en daarom is hij het vrij hoge prijskaartje waard. Eindoordeel: 4.8 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Ben je als eigenaar van een Nikon Z-camera op zoek naar een groothoek prime-lens, dan is de 24mm f/1.8 S echt een traktatie, aldus Jim. Het is een lens waarover eigenlijk niets te klagen valt. De afbeeldingen zijn scherp en vrij van lelijke tonvormige vervorming. De autofocus is stil, en er is sprake van minimale focus breathing, wat videografen zal aanspreken. En met deze lens hoef je op je Z-camera niet aan de slag met een adapter.
  Kortom: de Nikon Nikkor Z 24mm f/1.8 S is een hoogwaardige prime-lens, met snelle autofocus, uitstekende optische prestaties en een stevige constructie. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Digitaltrends.com (Hillary K. Grigonis, full review): De Nikkor Z 24mm f/1.8 is een uitstekende lens. Hij is indrukwekkend scherp, zelfs bij volledig open diafragma, en hij heeft een minimale vervorming.
  Als er al een nadeel is, zit dat hem in de grootte en de prijs. Hoewel hij niet lastig draagbaar is, is hij zwaarder, groter en duurder dan de 24 mm f/1.8 DSLR-lens van Nikon. Maar gezien de premium bouwkwaliteit en uitstekende resultaten, is het gemakkelijk te zien waarom dit zo is. Een hele goede groothoek-prime dus. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Thomas, full review): De Nikon Z 24 mm f/1.8 S is een zeer solide lens. Hij produceert zeer contrastrijke beelden, zelfs bij ongunstig tegenlicht. Het bokeh is verbazingwekkend mooi voor een 24mm f/1.8-lens. Hij focust uitstekend en hij is ook nog robuust uitgevoerd, goed weerbestendig.
  Zwakkere punten heeft hij ook. Zo heeft hij meer longitudinale kleurafwijkingen (loCA) dan Thomas had gewild. Maar ze zijn niet al te opdringerig aanwezig. Op korte afstanden zijn de hoeken iets minder gedetailleerd dan bij de oude Nikon 24mm f/1.8G. Schiet je op minder dan 50cm, dan kun je beter diafragmeren tot f/2.8 of hoger voor scherpe en heldere beelden.
  Maar dit zijn kleine punten en bij het fotograferen op langere afstanden is de resolutie fantastisch. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Ephotozine.com (full review): De beelden die deze lens produceert zijn werkelijk schitterend. Daar komt bij dat hij zeer goed en eenvoudig te bedienen is. Nikon scoort echt de sterren van de hemel met de nieuwe lenzen uit de Z-serie. De lenzen zijn kwalitatief uitstekend, evenals de bediening, terwijl de prijs meestal passend is. Dat geldt dus zeker ook voor de Nikon Z 24mm f/1.8. Eindoordeel: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Prachtige scherpte, contrast en scherp van hoek tot hoek: een topproduct! Als landschaps- en architectuurfotograaf is het met dit objectief echt smullen. Is super scherp van hoek tot hoek met een mooi contrast. Objectief is licht en compact en door het IBIS systeem in de body van de Z7 is uit de hand fotograferen een makkie. Kers op de taart: het objectief is ook robuust en spatwaterdicht uitgevoerd. Weer een top prime van Nikon voor de Z-serie. Klasse!” Bekijk alle reviews van kopers >>

Nikon Z 24mm f/1.8 S op CameraNU.nl >>

Nikon Z 24mm f/1.8 S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 24mm f/1.8 S op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z 24mm f/1.8 SBelangrijkste kenmerken van de Nikon Z 24mm f/1.8 S

 • Lichtsterke groothoek: maximaal diafragma van f/1.8
 • Prachtige bokeh
 • Razendsnel scherp: stappenmotor aan boord
 • Kwaliteit: Nano Crystal coating
 • Z-mount: speciaal gemaakt voor de Z-systeemcamera’s van Nikon
 • Programmeerbare bedieningsring
 • Stof- en vochtbestendig ontwerp

Nikon Z 24mm f/1.8 S op CameraNU.nl >>

Nikon Z 24mm f/1.8 S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 24mm f/1.8 S op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Nikon Z 24mm f/1.8 S

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Nikon Z 24mm f/1.8 S (3 minuten) met professioneel portret- en lifestyle-fotograaf Drew Gurian (1 minuut). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon Z 24mm f/1.8 S op CameraNU.nl >>

Nikon Z 24mm f/1.8 S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 24mm f/1.8 S op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IIOverzicht Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6, Z6 II, Z7, Z7 II en Z9 zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon Z50 en Nikon Z fc zijn systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar alle Nikon Z-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Beste lenzen voor je Nikon DSLR

Heel veel lenzen voor je Nikon spiegelreflexcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je lens voor je Nikon DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Nikon Z-lenzen voor de fullframe en DX systeemcamera's van Nikon op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Nikon Z-lenzen en mijn roadmap met verwachte Nikon Z-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Nikon Z 20mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek124992/100Reviews>
Nikon Z 24mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek119992/100Reviews>
Nikon Z 26mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek58985/100Reviews>
Nikon Z DX 24mm f/1.7Nikon ZNeeGroothoek31985/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek27980/100Reviews>
Nikon Z 35mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek94990/100Reviews>
Nikon Z 14-24mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom269992/100Reviews>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SNikon ZJaGroothoekzoom144992/100Reviews>
Nikon Z 17-28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom134990/100Reviews>
Nikon Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VRNikon Z (DX)NeeGroothoekzoom42985/100Reviews>
Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR SNikon ZJaMacro109990/100Reviews>
Nikon Z MC 50mm f/2.8Nikon ZJaMacro72988/100Reviews>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctNikon ZJaPortret899998/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.2 SNikon ZJaPortret334995/100Reviews>
Nikon Z 135mm f/1.8 S PlenaNikon ZJaPortret299995/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.8 SNikon ZJaPortret89990/100Reviews>
Nikon Z 28-400mm f/4.0-8.0 VRNikon ZJaReiszoom154987/100Reviews>
Nikon Z 24-200mm f/4.5-6.3 VRNikon ZJaReiszoom99985/100Reviews>
Nikon Z DX 18-140mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeReiszoom67985/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.2 SNikon ZJaStandaard249995/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.8 SNikon ZJaStandaard67990/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8 SENikon ZJaStandaard33980/100Reviews>
Nikon Z 40mm f/2.0 SNikon ZJaStandaard27980/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SNikon ZJaStandaardzoom249992/100Reviews>
Nikon Z 24-120mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom124990/100Reviews>
Nikon Z 28-75mm f/2.8Nikon ZJaStandaardzoom104990/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom73988/100Reviews>
Nikon Z 24-50mm f/4-6.3Nikon ZJaStandaardzoom47982/100Reviews>
Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR SNikon ZJaSupertele1399998/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/4.5 VR SNikon ZJaSupertele369995/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/4 TC VR SNikon ZJaSupertele1724998/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele579995/100Reviews>
Nikon Z 800mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele729998/100Reviews>
Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR SNikon ZJaSupertelezoom299995/100Reviews>
Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VRNikon ZJaSupertelezoom199992/100Reviews>
Nikon Z Teleconverter TC-1.4xNikon ZJaTeleconverter629CameraNU>
Nikon Z Teleconverter TC-2.0xNikon ZJaTeleconverter679CameraNU>
Nikon Z 70-200mm f/2.8 SNikon ZJaTelezoom279992/100Reviews>
Nikon Z 70-180mm f/2.8Nikon ZJaTelezoom144990/100Reviews>
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VRNikon ZNeeTelezoom40980/100Reviews>
Roadmap Nikon Z-lenzenBekijk roadmap>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (8 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy