Nikon Z 24-50mm f/4-6.3: Reviews & Tests

De Nikon Z 24-50mm f/4-6.3 is een lichtgewicht standaardzoomlens voor je Nikon systeemcamera. Handige lens om altijd op je camera te hebben. Ideaal voor op reis of vakantie. “Goede allrounder: hij biedt goede tot zeer goede resolutie en contrast bij alle brandpuntsafstanden over het volledige beeld.” Alle belangrijke reviews!

Nikon Z 24-50mm f/4-6.3Standaardzoomlenzen: de werkpaarden

Standaardzoomlenzen noemen ze ook wel de ‘werkpaarden van de fotograaf’. Het zijn verreweg de meest gebruikte objectieven voor professionals en serieuze amateurs. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Nikon Z 24-50mm f/4-6.3, die op 21 juli 2020 op de markt is gekomen.

Nikon Z 24-50mm f/4-6.3

Brandpuntsafstand: 24-50mm | Maximaal diafragma: f/4-6.3 | Lensmount: Nikon Z | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 195gr | Lengte x diameter: 51 x 74mm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 35cm | Vergrotingsfactor: 0.17x | Filtermaat: 52mm | Release datum: 21 juli 2020 | Verwachte Frankwandelt-rating 82/100 | Prijs: 259 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Nikon Z 24-50mm op CameraNU.nl >>

Nikon Z 24-50mm op Cameraland.nl >>

Nikon Z 24-50mm op Kamera-express.nl >>

Nikon Z 24-50mm f/4-6.3 Deze Nikon-lens in het kort

Met het Nikon Z 24-50mm f/4-6.3 haal je 's werelds meest compacte en lichtste fullframe zoomlens in huis. Maar hij is groots in prestaties. Dankzij het uitgekiende optische ontwerp schiet je beelden vol kleur en details die scherp zijn van hoek tot hoek.

Zeer veelzijdig objectief

Dit is ook een zeer veelzijdig objectief dat van alle markten thuis is. Of je nu prachtige landschappen vastlegt, portretten schiet of straattaferelen betrapt: dit is het ideale maatje voor je Nikon Z-camera. Bovendien neem je de compacte en lichtgewicht lens gemakkelijk mee op reis.

Nikon Z 24-50mm f/4-6.3Hoge beeldkwaliteit

De hoge beeldkwaliteit is te danken aan het uitstekende optische ontwerp, met ED-glas en twee asferische lenselementen. Die gaan vertekening tegen en resulteren in uiterst scherpe beelden met diepe contrasten en levendige kleuren.

Fraaie close-ups

Heel mooi is dat je ook vanaf korte afstand scherp kunt stellen. Al bij 35 centimeter maak je je shots, waardoor je prachtige close-ups kunt maken en achtergronden kunt vervagen.

Ideaal voor filmers

De Nikon Z 24-50mm is ook zeer geschikt om mee te filmen of vloggen. Het objectief heeft een natuurlijk groothoekperspectief, waardoor je meer van het onderwerp kunt laten zien. Focus breathing is minimaal waardoor je vloeiende en professionele video's schiet. Combineer de lens met je fullframe Nikon Z camera voor uiterst stabiele 4K-video's.

Nikon Z 24-50mm f/4-6.3Snel en stil scherp

Met deze Nikon stel je snel, nauwkeurig en – ideaal voor filmers – muisstil scherp dankzij de stille stappenmotor waarmee de lens uitgerust is. Maak je veel portretfoto’s? Dan zorgt de oogdetectie-AF voor zeer precieze scherpstelling.

Rijk uitgerust

De Nikon Z 24-50mm is ook mooi uitgerust met een aanpasbare instelring waarmee je snel en geluidloos toegang hebt tot belangrijke instellingen van je camera. Pas bijvoorbeeld het diafragma aan of de belichting of ISO-waarden.

Nikon Z 24-50mm f/4-6.3Deze Nikon-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie
 • Productfotografie
 • Portretfotografie
 • Interieurfotografie
 • Film en video

Nikon Z 24-50mm op CameraNU.nl >>

Nikon Z 24-50mm op Cameraland.nl >>

Nikon Z 24-50mm op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij CameraNU.nlTot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera's en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 22 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

 

Nikon Z 24-50mm f/4-6.3Professionele reviewers over de Nikon Z 24-50mm

De Nikon Z 24-50mm f/4-6.3: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Cameralabs.com (Thomas, full review): Als Nikons kleinste, lichtste en goedkoopste standaardzoomlens trekt de Z 24-50mm f/4-6.3 volgens Thomas zeker de nodige aandacht. “En in mijn tests bleek het een goede allrounder te zijn: hij biedt goede tot zeer goede resolutie en contrast bij alle brandpuntsafstanden over het volledige beeld, scherpstelling is zeer snel en betrouwbaar.”
  Ook zijn kleurafwijkingen, coma, focus breathing en vervormingen zeer goed onder controle. “Voeg daar nog een zeer goede weerstand tegen overstraling, schittering en nevenbeelden aan toe en je hebt een lens waarmee je veel scènes in zeer bevredigende kwaliteit kunt vastleggen.”
  Minpunten zijn er natuurlijk ook. Zo zijn de hoeken bij close-ups teleurstellend en is er flinke vignettering aan de groothoekkant. Ook is de lichtsterkte erg mager, waardoor het lastig is je onderwerp goed van de achtergrond te isoleren. Ook is het zoombereik beperkt. Toch is het al met al een degelijke kleine standaardzoom. Eindoordeel: Recommended.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Nikon Z 24-50mm f/4-6.3 is volgens Mark een opmerkelijk kleine en lichtgewicht lens. De beeldkwaliteit is goed, met scherpte in het centrum als je wat diafragmeert, maar met wat minder goede randen. “Zo'n beetje wat je zou verwachten van dit soort van lens.”
  De bokeh is volgens hem verrassend mooi ondanks dat de slechts 7 diafragmalamellen. De minimale scherpstelafstand van 35cm maakt de lens veelzijdiger dan je zou verwachten.
  Minpunten: het beperkte zoombereik, het ontbreken van vibratiereductie, en de trage maximale diafragma's. Ook de autofocus is soms een beetje traag. En de uitrusting is beperkt tot de aanpasbare bedieningsring.
  Over het algemeen valt de Nikon Z 24-50mm f/4-6.3 volgens Mark het meest op door zijn formaat, en z’n sluw intrekbare ontwerp. De beeldkwaliteit is al met al behoorlijk genoeg voor een dergelijke lens. Dat maakt hem zeker een goed startpunt voor bijvoorbeeld bezitters van een Nikon Z5. Eindoordeel: Bovengemiddeld met 3.5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Nikon verleidt met deze betaalbare startzoomlens weer een ander deel van de markt, aldus Jim. De lens verruilt een deel van het zoombereik ten gunste van een slanke vormfactor “en dat alles met behoud van een uitstekende resolutie, evenals een niveau van bescherming tegen stof en spatten dat we niet verwachten van een start zoom”.
  De Z 24-50mm zal kopers van een budgetvriendelijke Nikon Z5 en Nikon Z6 volgens hem goed van dienst zijn. Het is ook een aantrekkelijke lens voor wie van een Nikon DSLR overstapt naar systeemcamera's. “Die hebben misschien echt geweldig F-glas om te gebruiken via de FTZ-adapter, maar met deze zoomlens kun je licht inpakken.”
  Kortom: de Nikon Z 24-50mm f/4-6.3 is een misschien niet opwindend, maar een slank ontwerp en een redelijke prijs maken dit goed. Eindoordeel: Good met 3.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): Fullframe camera's hebben vaan ook grotere lenzen, schrijft Rod. “Als je een groot zoombereik en snelle maximale diafragma's wilt, moet je grote, zware lenzen accepteren.” Wil je geen grote, zware lens, dan moet je beide opgeven.
  Rod: “En dat is precies wat de Nikon Z 24-50mm f/4-6.3 doet. Hij is zeker compact, maar je betaalt een hoge prijs in termen van gering zoombereik en traag maximaal diafragma.” Rod vindt het én een leuke lens én hij voelt de nadelen. “We zijn net zo tegenstrijdig als jij waarschijnlijk zult zijn.” Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Photographylife.com (Spencer Cox, full review): Met de 24-50 mm f/4-6.3 lijkt het er volgens Spencer op dat Nikon de lichtste fullframe kitzoom mogelijk wilde maken zonder al te veel beeldkwaliteit op te offeren. “En hoewel er enkele opvallende gebreken zijn aan deze lens, kan ik niet ontkennen dat Nikon dat doel heeft bereikt.”
  Deze lens is volgens Spencer klein en zo licht dat je af en toe vergeet dat hij op de camera is bevestigd. Daarbij is het prijskaartje vriendelijk, waardoor het volgens hem een intrigerende lens is voor Nikon Z-fotografen met een beperkt budget.
  Minpunt van de lens is niet de beeldkwaliteit, hoewel ook daar ruimte voor verbetering is, schrijft Spencer. Het zit hem meer in de basisspecificaties. Zo is de lens niet lichtsterk en is z’n zoombereik zo beperkt dat Spencer eerder een compact prime-objectief zou adviseren, zoals de 28mm f/2.8 of de 40mm f/2. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Nikon Z 24-50mm f/4-6.3 is volgens Jan Paul een prima kitlens voor de Nikon Z-camera’s. “Door de kleine afmetingen en het lage gewicht zal je een Z5 of Z6 makkelijker meenemen. De camera gooi je met dit objectief makkelijk in een kleine tas en is dan altijd klaar voor gebruik.”
  Mooi objectief dus als je geen zin hebt om met zware apparatuur op pad te gaan, bijvoorbeeld op vakantie. Hij is veelzijdig inzetbaar voor allerlei fotografische genres, van landschappen tot straat- en reportagefotografie. Jan Paul: “De beeldkwaliteit stelt niet teleur. Behalve de wat lage lichtsterkte staat niets je in de weg om met dit objectief prima foto’s te maken.”
 • Photoreview.com.au (full review): De Nikon Z 24-50mm f/4-6.3 is volgens de reviewer “een allegaartje en als zodanig moeilijk te karakteriseren”. Door het te bundelen met de Z5 brengt Nikon duidelijk de boodschap over dat het een budgetlens is.
  Positief aan deze lens zijn het kleine formaat en het lichte gewicht van de lens, gekoppeld aan bovengemiddelde beeldkwaliteit en autofocusprestaties. Minpunten: de plastic constructie, in combinatie met relatief trage maximale diafragma- en zoombereiken. Eindoordeel: 89/100.
 • Christopher Frost (video-review): De bekende reviewer Christopher Frost is altijd fan geweest van kleine en lichte lenzen, en dit is een van de kleinste standaardzooms die hij ooit heeft gezien. Maar hoe goed is hij? Christopher neemt de proef op de som in een mooie video-review.
  Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Nikon Z 24-50mm op CameraNU.nl >>

Nikon Z 24-50mm op Cameraland.nl >>

Nikon Z 24-50mm op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z 24-50mm f/4-6.3Belangrijkste kenmerken van de Nikon Z 24-50mm

 • Buitengewoon veelzijdig: van groothoek tot standaard brandpuntafstand
 • Kleintje: 's Werelds meest compacte en lichtste fullframe zoom lens
 • Uitstekende beeldkwaliteit: scherp van hoek tot hoek
 • Fraaie close-ups: kortste scherpstelafstand van 35 centimeter
 • Mooi glas: ED- en asferische lenselementen
 • Filmen: ook zeer geschikt voor videografie en vloggen
 • Stil en snel scherp: muisstille autofocus
 • Pro video: minimale focus breathing

Nikon Z 24-50mm op CameraNU.nl >>

Nikon Z 24-50mm op Cameraland.nl >>

Nikon Z 24-50mm op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Nikon Z 24-50mm

Bekijk een mooie YouTube-review van de Nikon Z 24-50mm f/4-6.3 door fotograaf Christopher Frost (7:05 minuten). Christopher is altijd fan geweest van kleine en lichte lenzen, en dit is een van de kleinste standaardzooms die hij ooit heeft gezien. Maar hoe goed is hij? Christopher neemt de proef op de som. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon Z 24-50mm op CameraNU.nl >>

Nikon Z 24-50mm op Cameraland.nl >>

Nikon Z 24-50mm op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IIOverzicht Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6, Z6 II, Z7, Z7 II en Z9 zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon Z50 en Nikon Z fc zijn systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar alle Nikon Z-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle standaard zoomobjectieven op een rij

Heel veel lichtsterke standaard zoomobjectieven heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de belangrijkste reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Nikon Z-lenzen voor de fullframe en DX systeemcamera's van Nikon op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Nikon Z-lenzen en mijn roadmap met verwachte Nikon Z-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Nikon Z 20mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek124992/100Reviews>
Nikon Z 24mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek119992/100Reviews>
Nikon Z 26mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek58985/100Reviews>
Nikon Z DX 24mm f/1.7Nikon ZNeeGroothoek31985/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek27980/100Reviews>
Nikon Z 35mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek94990/100Reviews>
Nikon Z 14-24mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom269992/100Reviews>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SNikon ZJaGroothoekzoom144992/100Reviews>
Nikon Z 17-28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom134990/100Reviews>
Nikon Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VRNikon Z (DX)NeeGroothoekzoom42985/100Reviews>
Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR SNikon ZJaMacro109990/100Reviews>
Nikon Z MC 50mm f/2.8Nikon ZJaMacro72988/100Reviews>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctNikon ZJaPortret899998/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.2 SNikon ZJaPortret334995/100Reviews>
Nikon Z 135mm f/1.8 S PlenaNikon ZJaPortret299995/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.8 SNikon ZJaPortret89990/100Reviews>
Nikon Z 28-400mm f/4.0-8.0 VRNikon ZJaReiszoom154987/100Reviews>
Nikon Z 24-200mm f/4.5-6.3 VRNikon ZJaReiszoom99985/100Reviews>
Nikon Z DX 18-140mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeReiszoom67985/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.2 SNikon ZJaStandaard249995/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.8 SNikon ZJaStandaard67990/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8 SENikon ZJaStandaard33980/100Reviews>
Nikon Z 40mm f/2.0 SNikon ZJaStandaard27980/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SNikon ZJaStandaardzoom249992/100Reviews>
Nikon Z 24-120mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom124990/100Reviews>
Nikon Z 28-75mm f/2.8Nikon ZJaStandaardzoom104990/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom73988/100Reviews>
Nikon Z 24-50mm f/4-6.3Nikon ZJaStandaardzoom47982/100Reviews>
Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR SNikon ZJaSupertele1399998/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/4.5 VR SNikon ZJaSupertele369995/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/4 TC VR SNikon ZJaSupertele1724998/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele579995/100Reviews>
Nikon Z 800mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele729998/100Reviews>
Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR SNikon ZJaSupertelezoom299995/100Reviews>
Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VRNikon ZJaSupertelezoom199992/100Reviews>
Nikon Z Teleconverter TC-1.4xNikon ZJaTeleconverter629CameraNU>
Nikon Z Teleconverter TC-2.0xNikon ZJaTeleconverter679CameraNU>
Nikon Z 70-200mm f/2.8 SNikon ZJaTelezoom279992/100Reviews>
Nikon Z 70-180mm f/2.8Nikon ZJaTelezoom144990/100Reviews>
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VRNikon ZNeeTelezoom40980/100Reviews>
Roadmap Nikon Z-lenzenBekijk roadmap>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 rating 1 vote

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy