Nikon Z 20mm f/1.8 S | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke groothoek primelens voor je Nikon Z-systeemcamera? De Nikon Z 20mm f/1.8 S combineert een weidse beeldhoek met een hoge beeldkwaliteit. Ideale lens voor architectuur- en landschapsfotografie. “Enorm hoge kwaliteit en uitmuntende prestaties.” Alle belangrijke reviews!

Nikon Z 20mm f/1.8 SLichtsterke groothoeklenzen: landschappen & architectuur

Lichtsterke groothoeklenzen zijn ideaal voor landschaps-, interieur en architectuurfotografie. Voor astrofotografen zijn ze het neusje van de zalm. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews van de Nikon Z 20mm f/1.8 S, bestemd voor de Nikon Z-systeemcamera’s. Hij is eind maart 2020 op de markt gekomen.

Nikon Z 20mm f/1.8 S

Brandpuntsafstand: 20mm (op Nikon Z50: 30mm) | Lichtsterkte: f/1.8 | Lensvatting: Nikon Z | Gewicht: 505gr | Lengte x diameter: 108.5 x 84.5mm | Beeldstabilisatie: nee | Stof- en spatwaterdicht: ja | Minimale scherpstelafstand: 20cm | Vergrotingsfactor: 0.19x | Filtermaat: 77mm | Release datum: eind maart 2020 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs: 1.119 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Deze Nikon-lens in het kort

De Nikon Z 20mm f/1.8 S is de ideale lens voor landschaps- en architectuurfotografen. Die kunnen ook bij schemering of ‘s nachts aan de slag dankzij de hoge lichtsterkte van f/1.8. Hij heeft een hoogwaardige en weerbestendige constructie. De beeldkwaliteit is van topniveau, met beelden die scherp zijn van hoek tot hoek.

Indrukwekkende sterren, creatieve close-ups

Het diafragma met 9 afgeronde lamellen zorgt voor uitzonderlijke prestaties bij elk soort licht. Zo krijg je indrukwekkende stereffecten en een natuurlijke bokeh. Mooi is ook de korte scherpstelafstand van 20 centimeter, waardoor de lens ook geschikt is voor creatieve close-ups.

Perfect voor astrofotografie

Deze groothoek-prime doet ook het hart van astrofotografen sneller kloppen. Het geavanceerde optiek zorgt ervoor dat je sterren vastlegt als fijne, ronde punten, zelfs als je met wijd open diafragma fotografeert. Lichtvlekken door tegenlicht gaat hij effectief tegen.

Ideaal voor videografie

Dankzij z’n snelle, stille en soepele scherpstelling is de Nikon Z 20mm zeer geschikt voor videografie. Tijdens de opname pas je met de geluidloze instelring zeer nauwkeurig de scherpstelling aan. Focus breathing is vrijwel helemaal verdwenen.

Deze Nikon-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Interieurfotografie
 • Reisfotografie
 • Film en video

Nikon Z 20mm f/1.8 S op CameraNU.nl >>

Nikon Z 20mm f/1.8 S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 20mm f/1.8 S op Kamera-express.nl >>

Nikon kortingsactie bij CameraNU.nlTot €300 korting op Nikon Z5!

Tijdelijk ontvang je tot wel €300 korting op de fantastische Nikon Z5 systeemcamera en kits. Deze actie duurt tot en met 15 september 2021. Benieuwd?

Deze actie op CameraNU.nl >>

 

Nikon Z 20mm f/1.8 S Professionele reviewers over de Nikon Z 20mm f/1.8 S

De Nikon Z 20mm f/1.8 S: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Cameralabs.com (Thomas, full review): De Nikon Z 20mm f1.8 S is een unieke lens voor fotografen met een Nikon Z-camera. Het is de breedste lens met groot diafragma en autofocus die speciaal is ontworpen voor de korte flensafstand van het Nikon Z-systeem.
  De alternatieven voor deze lens, zijn de oudere DSLR-lenzen die je kunt gebruiken met de FTZ-adapter. Maar die leveren niet dezelfde hoge beeldkwaliteit.
  Het is de grootste f/1.8 Z-lens tot nu toe. Maar gelukkig zijn grootte en gewicht nog steeds acceptabel. Kijk je naar de prestaties in het beeldcentrum (de aps-c-cirkel) dan zie je zeer goede resultaten, zelfs bij close-ups. Ook stelt de lens zeer snel en betrouwbaar scherp. De beelden zijn zeer contrastrijk. En ook bij fotograferen onder ongunstige tegenlichtsituaties krijg je prachtige beelden. Dat is een zegen, vooral met de zeer brede kijkhoek.
  De lens is wat zacht in de FX-hoeken, vooral op langere afstanden zoals bij landschapsfoto's. Longitudinale chromatische aberraties kunnen af en toe lelijk de kop opsteken. Kijk je naar concurrent Sony FE 20mm f/1.8 GM dan zie je dat een modern lensontwerp kleiner kan zijn en een betere hoekscherpte en minder longitudinale chromatische aberraties kan opleveren. Hierdoor mist de Z-Nikkor de topprijs van Cameralabs. Toch is het eindoordeel: Recommended.
 • Photographyblog.com (Amy Davies, full review): Nikon heeft na twee jaar al een uitstekende reeks lenzen beschikbaar voor zijn fullframe Z-systeem. De Nikon Z 20mm f/1.8 S is volgens Amy een goede toevoeging voor diverse onderwerpen, hoewel het geen ‘alleskunner’ is, zoals de 24mm- en 35mm-lenzen. Toch is het een prima keuze voor wie landschap of architectuur fotografeert. Zelfs met portrettten kan hij goed overweg, waardoor hij inzetbaar is voor evenementen en bruiloften.
  Ook voor wie de Nikon Z50 bezit – een aps-c camera – is het een mooie lens. Voor die camera heeft hij door de cropfactor een 30mm-equivalent. Dat is uitstekend voor straatfotografie en allround fotograferen. Toch is hij door z’n formaat meer geschikt voor de fullframers van Nikon.
  Deze Nikon produceert volgens Amy beelden van uitstekende kwaliteit, die even indrukwekkend scherp zijn als die van de andere lenzen uit de Z-serie. En ook deze lens heeft een aangename en aantrekkelijke bokeh. Enig minpunt is op dit moment het prijskaartje dat aan de hoge kant is. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Deze Nikon-primelens met Z-vatting is een absolute topper. De brede beeldhoek en het snelle diafragma zorgen samen voor een grote veelzijdigheid voor alle fotogenres: van krappe interieurs tot glooiende landschappen. Ook voor sterrenfotografie is het een topper.
  Wel is hij prijzig, met een prijs dichtbij die van de Nikon Z 14-30mm f/4 S. Maar de enorm hoge kwaliteit en uitmuntende prestaties maken de 20mm z’n geld meer dan waard. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Photographylife.com (Nasim Mansurov, full review): Nikon heeft volgens Nasim alles uit de kast getrokken om de Z 20mm f/1.8 S te laten schitteren. Daardoor verslaat hij z’n DSLR-broer, de al geweldige Nikon 20mm f/1.8 G, op alle fronten. Van de fenomenale scherpte en contrastprestaties tot de veel betere afhandeling van lichtafval. Maar het beste van alles: hij gaat aanzienlijk beter om met coma, iets waar alle ultragroothoeklenzen last van hebben.
  Het enige gebied waar de 20mm f/1.8 G als beste uitkomt, is vervorming. Maar dat kun je vrij makkelijk verhelpen in de nabewerking.
  De Nikon Z 20mm f/1.8 S is volgens Nasim dus een geweldige lens met uitstekende optische prestaties. Alle andere 20mm-lenzen die hij heeft getest bijten in het stof. Hij heeft ook een geweldige bouwkwaliteit en uitstekende weersbestendigheid. “Dit is een van de beste lenzen die ik in mijn fotografische carrière heb mogen gebruiken.” Hij is misschien niet goedkoop, maar elke cent waard! Eindoordeel: Gold Award met 4.9/5.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Er zijn zeer veel uitstekende lenzen op de markt, maar als je puur kijkt naar de prestaties dan staan de Nikon Z-lenzen aan de absolute top, aldus John. Keer op keer brengt Nikon uitstekende optica uit, die ook buitengewoon goed te bedienen is. En dat geldt ook weer voor de Nikkor Z 20mm f/1.8 S.
  Het enige schrikbeeld voor fotografen is de prijs. Kwaliteit heeft een prijs, maar in het geval van deze lens krijg je er buitengewoon veel voor terug. Sowieso is 20mm is een ultrabrede brandpuntsafstand, waar je zeer creatieve beelden mee kunt schieten. En die beelden hebben een uitmuntende beeldkwaliteit. Daarvoor krijgt hij de hoogste waardering van Ephotozine. Eindoordeel: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): Ook bij deze 20mm-lens merk je volgens Angela aan alles dat de lensingenieurs de vruchten hebben geplukt van de grotere lensvatting van het Z-systeem. Hij houdt vervormingen onder controle en legt indrukwekkend scherpe beelden vast over het hele diafragmabereik.
  Schiet je met grote diafragma’s dicht bij het onderwerp, dan levert de Nikon Z 20mm f/1.8 S aantrekkelijke, natuurlijk ogende onscherpe achtergronden. Knijp je het diafragma dicht tot f/5.6 of f/8 met onderwerpen op grotere afstand, dan heb je scherpe beelden van voor tot achter. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Thephoblographer.com (full review): De Nikon 20 mm f/1.8 is volgens de reviewer een van de beste groothoeklenzen voor de Z-vatting. De beeldkwaliteit is spectaculair, foto’s zijn scherp, tonvormige vertekening is minimaal en de bokeh is zacht en rond. Zelfs de autofocus werkt nog beter dan bij sommige andere Z-lenzen. Scherpte, kleuren en zelfs het ontwerp van de lens lijken veel op die van de Nikon Z 24mm f/1.8 S, maar de 20mm houdt de lijnen beter recht.
  Het lensontwerp is wel erg minimaal. Net als bij de andere f/1.8 Z-lenzen ontbreken een secundaire draaiknop, sneltoetsen of brandpuntsafstandsschaal. Ook is het een dure lens als je hem vergelijkt met de andere Z-primes. En hij is groter, zwaarder en duurder dan de vergelijkbare F-vatting en Sony’s spiegelloze 20 mm. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.

Nikon Z 20mm f/1.8 S op CameraNU.nl >>

Nikon Z 20mm f/1.8 S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 20mm f/1.8 S op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Nikon Z 20mm f/1.8 S

 • Hoge lichtsterkte: maximaal diafragma van f/1.8
 • Ideaal voor landschappen, ook ‘s nachts
 • Geschikt voor video’s
 • Natuurlijke bokeh: 9 afgeronde lamellen
 • Creatieve close-ups: korte scherpstelstelafstand
 • Robuust: weerbestendige constructie
 • Handig: instelring te gebruiken voor ISO, geluidloze diafragmaregeling of belichtingscorrectie

Nikon Z 20mm f/1.8 S op CameraNU.nl >>

Nikon Z 20mm f/1.8 S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 20mm f/1.8 S op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Nikon Z 20mm f/1.8 S

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Nikon Z 20mm f/1.8 S (1 minuut). Wauw, wát een beelden van de Atacama-woestijn in Chili! Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon Z 20mm f/1.8 S op CameraNU.nl >>

Nikon Z 20mm f/1.8 S op Cameraland.nl >>

Nikon Z 20mm f/1.8 S op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IINikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6, Z6 II, Z7 en Z7 II zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon Z50 en Nikon Z fc zijn systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s worden waanzinnig goed besproken. Benieuwd naar deze topcamera's?

Mijn review van de Nikon Z5 >>

Mijn review van de Nikon Z6 >>

Mijn review van de Nikon Z6 II >>

Mijn review van de Nikon Z7 >>

Mijn review van de Nikon Z7 II >>

Mijn review van de Nikon Z50 >>

Mijn review van de Nikon Z fc >>

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Nikon Z-lenzen voor de fullframe en DX systeemcamera's van Nikon op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Nikon Z-lenzen.

Nikon-objectiefSoort lensPrijsRatingReviews
Nikon Z 70-200mm f/2.8 STelezoom€ 2,79992/100Reviews >>
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VRTelezoom€ 40980/100Reviews >>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SStandaardzoom€ 2,49992/100Reviews >>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SStandaardzoom€ 1,09988/100Reviews >>
Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRStandaardzoom€ 35980/100Reviews >>
Nikon Z 14-24mm f/2.8Groothoekzoom€ 2,69992/100Reviews >>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SGroothoekzoom€ 1,44992/100Reviews >>
Nikon Z 24-200mm f/4.5-6.3 VRReiszoom€ 99985/100Reviews >>
Nikon Z 85mm f/1.8 SPortret€ 89990/100Reviews >>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctPortret€ 8,99998/100Reviews >>
Nikon Z 50mm f/1.2 SStandaard€ 2,49995/100Reviews >>
Nikon Z 50mm f/1.8 SStandaard€ 67990/100Reviews >>
Nikon Z 28mm f/2.8 SEStandaardin een kit80/100Reviews >>
Nikon Z 40mm f/2.0 SStandaard€ 27980/100Reviews >>
Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR SMacro€ 1,09990/100Reviews >>
Nikon Z MC 50mm f/2.8Macro€ 72988/100Reviews >>
Nikon Z 35mm f/1.8 SGroothoek€ 94990/100Reviews >>
Nikon Z 24mm f/1.8 SGroothoek€ 1,19992/100Reviews >>
Nikon Z 20mm f/1.8 SGroothoek€ 1,24992/100Reviews >>
Nikon Z Teleconverter TC-1.4xTeleconverter€ 629CameraNU >>
Nikon Z Teleconverter TC-2.0xTeleconverter€ 679CameraNU >>
Nikon Z 28mm f/2.8 (verwacht)Groothoek
Nikon Z 85mm S (verwacht)Portret
Nikon Z 400mm S (verwacht)Supertele
Nikon Z 600mm S (verwacht)Supertele
Nikon Z 24-105mm S (verwacht)Standaardzoom
Nikon Z 100-400mm S (verwacht)Supertelezoom
Nikon Z 200-600mm (verwacht)Supertelezoom
Nikon Z DX 18-140mm (verwacht)Reiszoom

 

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende lens of camera kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige lens of camera, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle objectieven op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (6 beoordelingen)

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy