Nikon Z 14-30mm f/4.0 S | Ultra-groothoek | Reviews & Tests

Wat is de beste ultragroothoekzoom voor je Nikon Z6 of Z7 fullframe systeemcamera? De Nikon Z 14-30mm f/4.0 S zorgt voor loeischerpe, sprekende beelden. Het objectief levert niet alleen de beste foto’s, maar is ook een kei in het schieten van video’s. Platina Award bij Digifoto Pro, predicaat Super bij Focus Magazine. Alle belangrijke reviews!

Nikon Z 14-30mm f/4.0 SGroothoek-zoomobjectief: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoek-zoomobjectief. Je hebt ze voor je aps-c of fullframe spiegelreflex of systeemcamera. De allerbeste groothoek-zoomlenzen zet ik voor je op een rij. Hieronder zie je specificaties plus een aantal reviews van de Nikon Z 14-30mm f/4.0 S, die eind april 2019 op de markt is gekomen.

Nikon Z 14-30mm f/4.0 S

Brandpuntsafstand: 14-30mm | Maximaal diafragma: f/4.0 | Lensmount: Nikon Z | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 485gr | Lengte: 85mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 28cm | Filtermaat: 82mm | Release datum: eind april 2019 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs: 1.349 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Nikon Z 14-30mm f/4.0 SDeze Nikon-lens in het kort

Het arsenaal lenzen voor de Z-mount groeit! De Nikon Z 14-30mm f/4.0 S is de nieuwste telg van de Z-familie. Een eprachtig en veelzijdige ultragroothoekzoom. Met hoogwaardige optische prestaties die de hoge resolutie van de Nikon Z6 en Z7 perfect completeren. Hij zorgt voor loeischerpe, sprekende beelden. Het objectief levert niet alleen de beste foto’s, maar is ook een kei in het schieten van video’s.

Plat voorste element

Dit is het eerste fullframe ultragroothoekobjectief ter wereld met een plat voorste element. Hierdoor kun je filters gebruiken zonder grote filterhouders. En dat betekent: meer controle en meer vrijheid, of je nu landschappen, stadsgezichten, architectuur of interieurs fotografeert of filmt.

Bijzonder geschikt voor op reis

De lens is compact, heeft een intrekbaar objectiefmechanisme en uitgebreide weerbestendige afdichting. Daardoor is hij bijzonder geschikt om mee te reizen. De vertekening die vaak optreedt bij ultragroothoekfotografie zijn bij dit objectief tot een minimum beperkt. De scherpte is uitzonderlijk. En met een constant diafragma van f/4 kunnen videomakers gemakkelijk en snel schakelen van helder daglicht naar schaduwrijke interieurs.

Deze Nikon-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Reportagefotografie

Nikon Z 14-30mm op Cameranu.nl >>

Nikon Z 14-30mm op Cameraland.nl >>

Nikon Z 14-30mm op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij Cameranu.nlTot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera's en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 22 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z 14-30mm f/4.0 S(Professionele) reviewers over de Nikon Z 14-30mm

De Nikon Z 14-30mm f/4.0 S: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Focus Magazine (juli/augustus-nummer 2019, Mich Buschman, full review): Deze ultrazoom lijkt sterk op de even lichtsterke 24-70mm van Nikon. De lens is uitgevoerd met een vrijwel vlakke frontlens, waardoor je er filters op kan schroeven – een pré. Deze groothoek kun je inzetten voor vele soorten fotografie: architectuur, landschappen, reportages en sterrenhemels.
  De autofocus werkt geruisloos en soepel. Heel handig voor filmers: je kunt de functie van de scherpstelring wijzigen, bijvoorbeeld naar traploos diafragma. Die profiteren ook van de verminderde focus-shift tijdens het zoomen én van de correctie op focus breathing. Twee verbeteringen die tot nog toe alleen in peperdure cine-lenzen werden toegepast.
  De beeldkwaliteit is supergoed. Chromatische aberratie wordt prima gecorrigeerd. Detailscherpte is zeer hoog. Ook vertekeningen en vignettering zijn afwezig. De stabilisatie biedt 5 stops winst.
  Kortom: “Een compact en degelijk objectief dat uitstekend presteert. Zonder voorbehoud kun je hiermee interieur- en architectuuropnames maken. Fotografeer je close-ups tot 28 cm dichtbaij dan is ook daarvan de weergave echt fraai.” Landschapsfotografen zullen erg in hun nopjes zijn met de mogelijkheden om filters te gebruiken. Eindoordeel: het predicaat Super met het hoge cijfer 9.3.
 • Fototijdschrift Digifoto Pro (2019 nr. 3 – julinummer): Dit objectief is opmerkelijk kleiner en lichter dan het vergelijkbare objectief voor de reflexcamera’s van Nikon: een voordeel van de nieuwe Z-vatting. Reviewer Dré de Man merkt op dat uit eerste tests niet overdreven enthousiast waren over deze lens. Maar dat lag aan de tests, niet aan de lens. In zijn uitgebreide tests zijn de hoeken superscherp, al bij f/6.3. Ook is hij door het vlakke frontelement uitstekend beschermd tegen reflecties.
  Het objectief levert uitstekende resultaten en is een stuk gebruiksvriendelijker dan het vergelijkbare objectief voor reflexen: de 14-24mm van Nikon. Ook in het lab scoort de lens erg goed, met weinig vertekeningen en kleurfouten, die ook nog eens gecorrigeerd worden. De autofocus is razendsnel. De bouwkwaliteit ligt op het niveau van de andere Z-lenzen: zeer hoog.
  Kortom: “De 14-30mm f/4 is een uitstekende supergroothoekzoom die niet alleen in optische prestaties maar ook in praktische eigenschappen uitblinkt. Het objectief past zowel qua omvang en gewicht als qua prestaties heel goed bij de Z-camera’s.” Eindoordeel: de hoogste Platina Award.
 • Fototijdschrift Zoom.nl (Jasper van Bladel, full review): Deze ultragroothoekzoom maakt beelden met een opvallend fraai karakter, schrijft Jasper. “De foto's komen contrastrijk, fris en krachtig over. De detaillering is groot en door een fijn (micro)contrast komen texturen en contrasten in het beeld erg goed naar voren.”
  Ook is de scherpte uitstekend, niet alleen in het midden, maar over het hele beeldveld. Handig is dat je heel makkelijk draait van 14mm naar 30mm, waardoor je snel kunt inspelen op veranderende scènes.
  Het objectief is uitstekend gebouwd, met mooie materialen die je in de hele lijn Z-objectieven ziet. Hij is compact, en daardoor fraai in balans met de Nikon Z6 en Nikon Z7. “Die camera’s scoren ergonomisch overigens erg hoog, waardoor het fijn is dat die lijn wordt doorgezet richting de beschikbare objectieven. Deze 14-30mm f/4 is dan ook een fijne toevoeging aan het gamma, die zowel optisch als praktisch indruk maakt.” Eindoordeel: Diamant Award met het hoge cijfer 8.2.
 • Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Nikon Z 14-30mm f/4 S heeft alles in zich om een klassieker te worden voor de Z-mount camera’s. Hij is één stop minder lichtsterk en zo’n 800 euro goedkoper dan z’n DSLR-evenknie, de Nikon AF-S 14-24mm f/2.8G ED.
  Hij is ook compacter en lichter dan de DSLR-broer. En hij heeft een groter zoombereik en een nog hogere beeldkwaliteit. Ook de lichtafval en de hoeken zijn volgens Jan Paul beter bij de Z 14-30mm. “Daarmee is de Nikon Z 14-30mm f/4 S de bijna ideale groothoekzoom voor de Nikon Z6 en Z7.”
  Voor reis- en landschapsfotografen is ideaal dat je er filters op kunt gebruiken, en dat hij zo compact en licht is. “Eigenlijk de enige reden die wij kunnen bedenken om nog langer te wachten op een groothoekzoom voor de Nikon Z6 of Z7 zou een hogere lichtsterkte kunnen zijn.” Eindoordeel: 89/100.
 • Photographyblog.com (Amy Davies, full review): De Nikon Z 14-30mm f/4 S-lens is een zeer aantrekkelijke lens, hij is niet voor niets enorm populair is bij Nikon Z-fotografen. Hij is ook veel compacter dan de lenzen uit de F-serie van Nikon, bestemd voor de DSLR’s.
  Dankzij z’n niet heel lichtsterke maximaal diafragma van f/4 blijft hij klein en licht genoeg om perfect te zijn als reisgezel. Ook voor landschapsfotografen die niet met zware uitrusting willen sjouwen is hij perfect. Ook omdat je filters direct op de lens kunt bevestigen zonder omvangrijke of omslachtige adapters.
  Toch zullen er fotografen zijn die liever een lichtsterkere lens hebben. En die komt er ook, dus zij moeten wat geduld oefenen. Zeker als je vaak bij weinig licht fotografeert, is de f/2.8-variant sterk aan te bevelen.
  De beeldkwaliteit is zeer goed, de Nikon Z 14-30mm f/4 S produceert extreem scherpe beelden. Het zoombereik is ook erg veelzijdig: van superwijd naar het meer normale 30mm-bereik. Lensfouten zijn goed onder controle, maar de lichtafval is vrij duidelijk als je fotografeert met open diafragma. Geen dealbreaker, omdat je lenscorrectie kunt aanzetten of kunt diafragmeren. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Thomas, full review): Deze Nikon Z 14-30mm f/4.0 S is zeker een mooie toevoeging aan de Z-line-up van Nikon. Hij heeft een zeer veelzijdig bereik van ultragroothoek tot normale groothoek. Daar komt bij dat hij heerlijk klein en licht is en 82-filters kan hebben, wat uniek is voor dit soort lenzen.
  Het is een zeer scherpe lens meten hoge resolutie. Ook het contrast is zeer hoog, zelfs bij tegenlicht. Zwakke punten zijn er ook. Zo is de FX-hoek aan de korte zoomkant een beetje zacht en de DX-hoek aan de lange zoomkant is minder scherp bij randen met een hoog contrast. Zeker een aanrader deze lens!
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): “Met de Nikon Z 14-30mm f/4 S kun je epische groothoekopnamen schieten met scherpe details en minimale vervorming.” Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Digitaltrends.com (Hillary K. Grigonis, full review): De Nikkor Z 14-30mm f/4 S is scherp en compact met een weerbestendig ontwerp. Hij is wat duurder dan lenzen met een F-vatting, maar het is ook een unieke brandpuntsafstand die je nergens anders kunt krijgen. De autofocus is soepel en stille autofocus, zowel voor foto's als video geweldig.
  Het is zeker geen budgetlens, maar hij is het vrij hoge prijskaartje waard: het is een kwaliteitslens. Perfect is hij niet. Zo ontbreekt een schaal voor de focusafstand, wat sommige landschapsfotografen zullen missen. Ook stelt het niet al te lichtsterke diafragma van f/4 grenzen aan het werken bij weinig licht. Wisselgeld is hier dat je een vrij groot zoombereik hebt.
 • Dxomark.com (full review): Met zijn ultrawijde kijkhoek en compacte afmetingen is de Nikkor Z 14-30mm f/4 S zonder twijfel een zeer aantrekkelijke lens. Combineer dat met de mogelijkheid om filters te gebruiken en deze lens is bij uitstek geschikt voor landschaps- en reisfotografie. Hij presteert het beste als je iets diafragmeert, ook bij de geroemde 14mm brandpuntsafstand.
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Wat een schitterende lens! Uitstekend voor landschapsfotografie. Schitterende lens, 14mm en bijzonder scherp met mooie karakteristieken. Lensflair is mooi onderdrukt. Niet al te groot en handzaam, prima voor op reis.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Prijzige maar fantastische lens! Dit is de eerste groothoeklens dat ik heb gekocht en mijn eerste ervaring is zeker goed. Gemakkelijk omdat je niet met een adapter moet werken zoals met mijn andere lenzen. Zeker goed voor landschappen wat voor mij dan ook de bedoeling is.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Nikon Z 14-30mm op Cameranu.nl >>

Nikon Z 14-30mm op Cameraland.nl >>

Nikon Z 14-30mm op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Nikon Z 14-30mm

 • Objectief voor de Z-serie camera’s van Nikon
 • Ideaal voor op reis dankzij veelzijdig zoombereik
 • Grotere Z-vatting voor betere gegevensoverdracht
 • Snelle en vrijwel geruisloze AF- en diafragma-aanpassingen
 • Ultrastille stappenmotor (STM)
 • Gesealde afwerking houdt stof en vocht buiten
 • Compact en lichtgewicht
 • Non-stick fluor coating op de frontlens
 • Plat voorste element
 • Multifunctionele bedieningsring

Nikon Z 14-30mm op Cameranu.nl >>

Nikon Z 14-30mm op Cameraland.nl >>

Nikon Z 14-30mm op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Nikkon Z 14-30mm f/4

Bekijk een mooie YouTube-review van de Nikkon Z 14-30mm f/4 én de 24-70mm f/2.8 (7:30 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je beide lenzen hebben...

Nikon Z 14-30mm op Cameranu.nl >>

Nikon Z 14-30mm op Cameraland.nl >>

Nikon Z 14-30mm op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IIOverzicht Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Fullframers maar ook systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar alle Nikon Z-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Nikon Z-lenzen voor de fullframe en DX systeemcamera's van Nikon op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Bekijk ook mijn overzichtsartikel van Nikon Z-lenzen en mijn roadmap met verwachte Nikon Z-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Nikon Z 20mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek124992/100Reviews>
Nikon Z 24mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek119992/100Reviews>
Nikon Z 35mm f/1.4Nikon ZJaGroothoek72992/100Reviews>
Nikon Z 26mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek58985/100Reviews>
Nikon Z DX 24mm f/1.7Nikon ZNeeGroothoek31985/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek27980/100Reviews>
Nikon Z 35mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek94990/100Reviews>
Nikon Z 14-24mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom269992/100Reviews>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SNikon ZJaGroothoekzoom144992/100Reviews>
Nikon Z 17-28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoekzoom134990/100Reviews>
Nikon Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VRNikon Z (DX)NeeGroothoekzoom42985/100Reviews>
Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR SNikon ZJaMacro109990/100Reviews>
Nikon Z MC 50mm f/2.8Nikon ZJaMacro72988/100Reviews>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctNikon ZJaPortret899998/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.2 SNikon ZJaPortret334995/100Reviews>
Nikon Z 135mm f/1.8 S PlenaNikon ZJaPortret299995/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.8 SNikon ZJaPortret89990/100Reviews>
Nikon Z 28-400mm f/4.0-8.0 VRNikon ZJaReiszoom154987/100Reviews>
Nikon Z 24-200mm f/4.5-6.3 VRNikon ZJaReiszoom99985/100Reviews>
Nikon Z DX 18-140mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeReiszoom67985/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.2 SNikon ZJaStandaard249995/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.8 SNikon ZJaStandaard67990/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8 SENikon ZJaStandaard33980/100Reviews>
Nikon Z 40mm f/2.0 SNikon ZJaStandaard27980/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SNikon ZJaStandaardzoom249992/100Reviews>
Nikon Z 24-120mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom124990/100Reviews>
Nikon Z 28-75mm f/2.8Nikon ZJaStandaardzoom104990/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom73988/100Reviews>
Nikon Z 24-50mm f/4-6.3Nikon ZJaStandaardzoom47982/100Reviews>
Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeStandaardzoom35980/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR SNikon ZJaSupertele1399998/100Reviews>
Nikon Z 400mm f/4.5 VR SNikon ZJaSupertele369995/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/4 TC VR SNikon ZJaSupertele1724998/100Reviews>
Nikon Z 600mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele579995/100Reviews>
Nikon Z 800mm f/6.3 VR SNikon ZJaSupertele729998/100Reviews>
Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR SNikon ZJaSupertelezoom299995/100Reviews>
Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VRNikon ZJaSupertelezoom199992/100Reviews>
Nikon Z Teleconverter TC-1.4xNikon ZJaTeleconverter629CameraNU>
Nikon Z Teleconverter TC-2.0xNikon ZJaTeleconverter679CameraNU>
Nikon Z 70-200mm f/2.8 SNikon ZJaTelezoom279992/100Reviews>
Nikon Z 70-180mm f/2.8Nikon ZJaTelezoom144990/100Reviews>
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VRNikon ZNeeTelezoom40980/100Reviews>
Roadmap Nikon Z-lenzenBekijk roadmap>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (15 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy