Nikon AF-S 70-200mm f/2.8E FL ED VR | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke 70-200mm zoomlens voor je Nikon spiegelreflex? De Nikon AF-S 70-200mm f/2.8E FL ED VR is een professionele telezoom met uitzonderlijke kwaliteit. “Nikon staat meer dan ooit aan de top van de optische ontwikkelingen.” Platina Award bij Digifoto Pro. “Een pareltje.” Alle belangrijke reviews!

Nikon AF-S 70-200mm f/2.8E FL ED VRLichtsterke telezooms: geliefd bij de profs

Geliefd bij professionele fotografen. Dat zijn de lichtsterke telezoom objectieven. Vaak hebben ze een maximaal diafragma van f/2.8. Naast de standaardzooms (24-70mm en 24-105mm) zijn dit de meest gebruikte objectieven. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews van het allernieuwste 70-200mm objectief van Nikon: de Nikon AF-S 70-200mm f/2.8E FL ED VR, die in 2017 op de markt kwam.

Nikon AF-S 70-200mm f/2.8E FL ED VR

Zoombereik: 70-200mm | Lichtsterkte: f/2.8 | Gewicht: 1.400gr | Lengte: 202.5mm | Beeldstabilisatie: ja | Vergrotingsfactor: 0.21x | Minimale scherpstelafstand: 110cm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Filtermaat: 77mm | Release datum: 2017 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs: 2.399 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Nikon-lens in het kort

Gloednieuw in het Nikon-assortiment is dit objectief voor professionals. Of je nu een sport-, actie-, nieuws- of reportagefotograaf bent: de nieuwste versie van dit objectief is een stuk beter dan de vorige. Razendsnelle serieopnames zijn mogelijk door de combinatie van de VR-stand SPORT, betere autofocus-tracking en een betere belichtingsregeling. Vergeleken met zijn voorganger zijn de prestaties tot in de uiterste hoeken van het beeld verbeterd en is vignettering verminderd. De kortste scherpstelafstand is nu 110cm en de maximale reproductieverhouding is daarmee vergroot van 0.11x tot 0.21x.

Een van de beste objectieven van nu

Dankzij feedback van professionele fotografen zijn nu ook programmeerbare knoppen op de objectiefcilinder te vinden. Dit biedt extra bedieningsgemak. Daarnaast zijn de zoom- en scherpstelring verwisseld om de balans te verbeteren. Dankzij de cilinder van een nieuwe magnesiumlegering plus HRI- en fluorietelementen is dit objectief lichter dan ooit, terwijl de constructie even robuust is gebleven. Een van de beste objectieven van dit moment dus. Maar oei, die prijs...

Deze Nikon-lens is ideaal voor:

 • Reportagefotografie
 • Sportfotografie
 • Wildfotografie
 • Portretfotografie

Nikon AF-S 70-200mm op Cameranu.nl >>

Nikon AF-S 70-200mm op Cameraland.nl >>

Nikon AF-S 70-200mm op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij Cameranu.nlTot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera's en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 22 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Nikon AF-S 70-200mm f/2.8E FL ED VR (Professionele) reviewers over de Nikon AF-S 70-200mm f/2.8E

De Nikon AF-S 70-200mm f/2.8E: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fototijdschrift Digifoto Pro: Kan goed nóg beter? vraagt de reviewer zich af. Om gelijk met een volmondig JA te antwoorden. "Net als de PCE 19mm en de 105mm f/1.4 is dit een objectief dat laat zien dat Nikon meer dan ooit aan de top van de optische ontwikkelingen staat. Het enige nadeel van dit objectief is de prijs. Maar die is vergeleken met de concurrentie niet eens zo gek en brengt tevens een ander voordeel met zich mee: de voorganger is nu weer wat goedkoper geworden en dat objectief is nog steeds een heel aantrekkelijk aanbod. (...) Als je geïnteresseerd bent in een 70-200-objectief voor Nikon dat iedere keer weer verbaast door zijn optische kwaliteiten en dat ook in de toekomst zal blijven doen, dan voert geen weg aan de nieuwe 70-200 voorbij." Krijgt van Digifoto Pro de hoogste Award: Platina.
 • Fototijdschrift Shoot.be: De Nikon AF-S 70-200mm f/2.8 VRII is al een bijzonder scherp objectief, maar deze nieuwe Nikon legt de lat nog een stuk hoger, aldus de reviewer. “Over het hele zoombereik is de scherpte beter, en ook naar de beeldrand toe blijft de scherpte uitstekend. Op f/2.8 is er meer vignettering (donkere beeldhoeken), maar dat merk je alleen als je in raw-formaat werkt; in jpeg wordt die vignettering automatisch gecorrigeerd.”
  De autofocus is iets sneller, maar de voorganger was “ook al niet bepaald een schildpad op dat vlak”. Mooi en nuttig: de minimale scherpstelafstand is 110cm in plaats van 140cm. Daardoor kun je dichter bij je onderwerp komen, voor mooie close-ups.
  Kortom, Nikon is goed bezig. “Net als de Nikkor 105mm f/1.4E is de AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8E een pareltje. De nieuwkomer biedt een nog betere beeldkwaliteit, prima beeldstabilisatie en een snelle autofocus.”
 • Camerastuffreview.com: Knap dat Nikon alweer kans heeft gezien om een zoomobjectief met dit brandpuntberei nóg beter te maken, aldus de reviewer. “Nikon maakt al een halve eeuw objectieven met dit bereik en de NIKKOR 80-200 f/4.0 AIs uit de jaren ’80 gold al als het beste zoomobjectief dat er toen verkrijgbaar was. De nieuwe NIKKOR 70-200 f/2.8 heeft een bijzonder hoge scherpte die heel gelijkmatig over het hele beeld verdeeld is. Het is duidelijk een objectief dat helemaal is voorbereid op sensoren met een nog hogere resolutie dan de beste van dit moment. De prijs van dit objectief is hoog, maar je koopt er dus ook een investering mee voor de toekomst."
 • Photographyblog.com: Nikon heeft een zeer goede lens genomen en heeft die nóg beter gemaakt. Deze Nikkor 70-200mm f/2.8E FL ED VR is “a corker of a lens in almost all areas, with only the price causing real concern. We even grew to like the new placement of the zoom and focus rings. While AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8G ED VR II users might not rush to upgrade, if you're in the market for a professional 70-200mm lens, this is the one to get." De Nikon krijgt de hoogste medaille: Essential.
 • Ephotozine.com: Er zijn lenzen die simpelweg alles hebben, aldus deze reviewer. En voor een Nikon-fotograaf is dit zeer zeker de 70-200mm lens die hij hoog op z’n verlanglijstje heeft staan. “The quality is not in doubt, nor is the fact that providing that quality is an expensive business. For those who want the very best in a package that can stand up to years of hard professional use, then this new lens is likely good value for money. For casual or occasional use, less so, unless money is not a consideration." De Nikon krijgt de hoogste kwalificatie: Editors’ Choice.
 • Petapixel.com: De verbeteringen in beeldkwaliteit, en de betere prestaties met autofocus en vibratiereductie zijn zeker de flinke investering waard als je een fotograaf bent die 70-200mm vaak gebruikt. “The biggest feature for me is the improvement in back lighting performance. I know that feature will net me better images when I’m faced with tricky or difficult lighting scenarios on a wedding day. But would 99% of most clients notice the difference between the E or G lens? Probably not. There is no doubt that Nikon improved many things with the 70-200 f/2.8E FL ED VR, the question is what value do you as a photographer place on those improvements?"
 • Ken Rockwell: De prestaties van deze lens zijn werkelijk spectaculair. “It focuses closer than any other Nikon pro 80-200 or 70-200 lens, and it weighs less than any other 70-200/2.8. Nikon finally got it right! (...) As I showed at Sample Images, it's ultra-sharp corner-to-corner, even shot wide-open at f/2.8, at any focal length. The only limitations to sharpness will be your skill as a photographer; the optics of this lens are essentially perfect.”
 • Photographylife.com: In de test van deze reviewer liet de Nikon 70-200mm f/2.8E FL VR zeer indrukwekkende resultaten zien, zeker vergeleken met z’n voorganger. Op sommige brandpuntsafstanden liet de lens bij volle diafragma-openingen zelfs betere resultaten zien dan de meeste andere Nikonlenzen op hun ideale diafragma-opening. “This is an amazing achievement on behalf of Nikon engineers and something they should be applauded for. As of today, the Nikon 70-200mm f/2.8E FL VR is probably the best 70-200mm f/2.8 lens on the market in terms of sharpness.” En dan heeft deze lens ook nog eens een ongelofelijk snelle en accurate autofocusmotor, een lager gewicht, betere coatings en betere prestaties met vignettering en chromatische aberratie. “The Nikon 70-200mm f/2.8E FL VR could easily make it into any professional’s camera bag as the top choice for many kinds of photographic needs.”
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Deze nieuwe 70-200 is een prachtlens in het Nikkor assortiment. Mijn hemel: supersnelle focus, soepele focusring (al is de plaatsing van de focusring even wennen, maar na even werken, wil je haast niet anders). Hij is substantieel lichter in gewicht dan de VR2 en ook iets minder lang (dus handzamer). De beeldstabilisatie is ontzettend goed (veel beter dan de VR2, die heb ik ook gehad). De Focus Breathing is op 200 nagenoeg de volledige 200mm (waar de VR op 135mm/145mm zit). Hij is kostbaar, maar hij heeft zoveel voordelen ten opzichte van de VR2 versie!" Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Mich Buschman schrijft in Focus juli/ aug 2017, "je mag het zonder overdrijven het paradepaardje van dit moment noemen", 100 % mee eens. Helderheid, snelheid, scherpte (tot in de hoeken) ongeëvenaard. Bokeh perfect bruikbaar in je composities. Fantastisch betrouwbaar gereedschap, waar je jarenlang plezier aan zult beleven.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: Haarscherp en prachtig gesatureerde kleuren. Als een objectief bij volledige lensopening reeds buitengewoon mooie resultaten oplevert kan je er op rekenen. Het gewicht valt enorm mee en de snelheid van scherpstellen vormt nooit een probleem.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Nikon AF-S 70-200mm op Cameranu.nl >>

Nikon AF-S 70-200mm op Cameraland.nl >>

Nikon AF-S 70-200mm op Kamera-express.nl >>

 

Plussen en minnen van dit Nikon-objectief

 • Ultieme scherpte tot in de hoeken
 • Razendsnelle autofocus
 • Extreem goede bouwkwaliteit
 • Prijs en gewicht!

Nikon AF-S 70-200mm op Cameranu.nl >>

Nikon AF-S 70-200mm op Cameraland.nl >>

Nikon AF-S 70-200mm op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Nikon AF-S 70-200mm

Bekijk een mooie YouTube-review van de Nikon AF-S 70-200mm door fotograaf Scott A. Woodward (3:45 minuten). Schitterende beelden van de Pinnacles in Australië. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon AF-S 70-200mm op Cameranu.nl >>

Nikon AF-S 70-200mm op Cameraland.nl >>

Nikon AF-S 70-200mm op Kamera-express.nl >>

 

Beste lenzen voor je Nikon DSLR

Heel veel lenzen voor je Nikon spiegelreflexcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je lens voor je Nikon DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle lichtsterke telezoomlenzen op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke telezoom objectieven die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van lichsterke telezoom objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Nikon AF-S 70-200mm f/2.8ENikon F (FX)JaTelezoom317998/100Reviews>
Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM IIICanon EFJaTelezoom233997/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USMCanon RJaTelezoom259995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25-50mm f/1.7MFTNeeTelezoom199995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8Leica LJaTelezoom269995/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS IISony EJaTelezoom299995/100Reviews>
Sigma 70-200mm f/2.8 DG DN OS SportsSysteemJaTelezoom169993/100Reviews>
Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM SportsDSLRJaTelezoom139993/100Reviews>
Nikon Z 70-200mm f/2.8 SNikon ZJaTelezoom279992/100Reviews>
Olympus ED 40-150mm f/2.8 PROMFTNeeTelezoom119992/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSSSony EJaTelezoom249992/100Reviews>
Canon RF 70-200mm f/4L IS USMCanon RJaTelezoom182990/100Reviews>
Fujifilm GF 100-200mm f/5.6Fujifilm GFXNeeTelezoom200090/100Reviews>
Fujifilm XF 50-140mm f/2.8Fujifilm XNeeTelezoom142490/100Reviews>
Nikon AF-S 70-200mm f/2.8 IINikon F (FX)JaTelezoomNiet leverbaar90/100Reviews>
Nikon Z 70-180mm f/2.8Nikon ZJaTelezoom144990/100Reviews>
OM System ED 40-150mm f/4 PROMFTNeeTelezoom89990/100Reviews>
Panasonic Leica DG 35-100mm f/2.8 Power OISMFTNeeTelezoom124990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-200mm f/4.0Leica LJaTelezoom189990/100Reviews>
Pentax HD FA 70-200mm f/2.8Pentax KJaTelezoom229990/100Reviews>
Sigma 50-100mm f/1.8 DC HSM ArtDSLRNeeTelezoom119990/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/4 Macro G IISony EJaTelezoom199990/100Reviews>
Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VC VXD G2Sony EJaTelezoom???90/100Reviews>
Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXDSony EJaTelezoom149990/100Reviews>
Tamron SP 70-200mm f/2.8 G2DSLRJaTelezoom159989/100Reviews>
Canon EF 85mm f/1.4L IS USMCanon EFJaTelezoom141988/100Reviews>
Sony 70-200mm f/2.8 G SSM IISony EJaTelezoomNiet leverbaar88/100Reviews>
Panasonic Lumix G X 35-100mm f/2.8MFTNeeTelezoom89987/100Reviews>
Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8Fujifilm XNeeTelezoom69985/100Reviews>
Tamron 70-210mm f/4.0 Di VC USDDSLRJaTelezoom97585/100Reviews>
Fujifilm XC 50-230mm f/4.5-6.7 OIS IIFujifilm XNeeTelezoom38980/100Reviews>
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VRNikon ZNeeTelezoom40980/100Reviews>
Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG OS APO HSMDSLRJaTelezoomNiet leverbaar80/100Reviews>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy