Nikon AF-S 500mm f/5.6E PF ED VR | Reviews & Tests

Wat is de beste supertelelens voor je Nikon spiegelreflex? De Nikon AF-S 500mm f/5.6E PF ED VR is een uitzonderlijk goed teleobjectief voor de professionele fotograaf. “Een echte aanwinst in het programma van Nikon.” Platina Award bij Digifoto Pro. Alle belangrijke reviews!

Nikon AF-S 500mm f/5.6E PF ED VRSupertele-zoomlenzen: sport- en natuurfotografie

Ben je sport- of natuurfotograaf? Dan is een supertelelens een ‘must have’ voor in je cameratas. Alleen met zo’n lens kun je dat vogeltje of die sporter echt beeldvullend en razendscherp in beeld krijgen. Goedkoop zijn ze helaas niet... Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Nikon AF-S 500mm f/5.6E PF ED VR, die in september 2018 op de markt is gekomen.

Nikon AF-S 500mm f/5.6E PF ED VR

Brandpuntsafstand: 500mm | Lichtsterkte: f/5.6 | Lensmount: Nikon F (FX) | Gewicht: 1.460gr | Lengte: 237mm | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 300cm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Filtermaat: 95mm | Release datum: september 2018 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs: 3.999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Nikon AF-S 500mm f/5.6E PF ED VR Deze Nikon-lens in het kort

Ideaal objectief als je sporters of wilde dieren wilt fotograferen. Voor een supertele-objectief is hij ultra-licht, ultra-compact en ook nog eens heel voordelig. Relatief dan hè. Maar vergelijk hem maar eens met de Nikon AF-S 500mm f/4.0 FL ED VR. Daar betaal je 12.000 euro voor. En dan ‘mag’ je liefst 3 kilo lens met je meetorsen. Deze Nikon AF-S 500mm f/5.6E PF ED VR is ook nog eens bijzonder goed!

Beeldkwaliteit om te zoenen

Hij stelt razendsnel en stil scherp en de beeldkwaliteit is om te zoenen. Je legt je onderwerpen – sporters, wilde dieren of vogels – haarscherp vast, van rand tot rand. Dankzij het perfecte glaswerk en de dito coating die aan boord zijn. Dankzij het lichte gewicht en de uitmuntende vibratiereductie kun je prima ‘uit de hand’ schieten. Deze VR activeer je zodra je de ontspanknop half indrukt en is volledig stil. De SPORT VR-stand is ideaal voor het vastleggen van snelle acties of tijdens panning. Kortom: een toplens!

Deze Nikon-lens is ideaal voor:

 • Sportfotografie
 • Wildfotografie

Nikon AF-S 500mm f/5.6E op CameraNU.nl >>

Nikon AF-S 500mm f/5.6E op Cameraland.nl >>

Nikon AF-S 500mm f/5.6E op Kamera-express.nl >>

Nikon AF-S 500mm f/5.6E PF ED VR(Professionele) reviewers over de Nikon AF-S 500mm f/5.6

De Nikon AF-S 500mm f/5.6E: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fotomagazine Digifoto Pro (Dré de Man, decembernummer 2018, full review): De 300mm f/4 PF werd indertijd zeer lovend ontvangen en is een populair objectief geworden. Deze 500mm is minstens zo goed. Het voordeel van de geringere omvang en het kleinere gewicht is echter bij een 500mm nog belangrijker. De lens is goed gebouwd, met een brede rubberen stootrand aan de voorkant. De scherpstelsnelheid ligt erg hoog, zelfs met oudere Nikon-body’s. Met de Nikon D850, D500 en de nieuwe Z-camera’s werkt de lens erg goed samen.
  “Het objectief verwondert elke keer weer als je het vastpakt door zijn geringe gewicht.” Daar komt bij dat je hem ook nog kunt gebruiken met de 1.4x én de 1.7x teleconverter. Daardoor wordt hij nog veelzijdiger. Kortom: dit objectief is een echte aanwinst in het programma van Nikon. Eindoordeel: Platina Award.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Misschien heb jij het snellere f/4 diafragma heel erg nodig dat de AF-S Nikkor 500mm f/4E FL ED VR te bieden heeft. Maar is dat niet het geval, dan is de nieuwe f/5.6 versie een veel verstandiger keuze voor de meeste mensen. Hij biedt dezelfde features en vergelijkbare hoge beeldkwaliteit in een veel lichter, kleiner, draagbaarder pakketje, en tegen een veel betaalbaarder prijs dan de f/4-lens.
  Hij is licht genoeg om de hele dag met de hand mee te schieten. En compact genoeg om in een grote schoudertas te passen. Deze lens is verrassend klein en lichtgewicht voor een fullframe telelens. Hij levert excellente beelden. De bouwkwaliteit is ook nog eens erg goed. De scherpte is excellent, zelfs op open diafragma, en blijft hoog tot aan f/16. Vertekeningen zijn tot een minimum beperkt. Vignettering is wel aanwezig. De bokeh is prettig en zacht, en je kunt heel eenvoudig je onderwerp scheiden van de achtergrond. Autofocus is snel en betrouwbaar, al is hij niet geruisloos. De beeldstabilisatie maakt de lens nog beter bruikbaar bij weinig licht. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Ben Andrews, full review): Nikons ‘Phase Fresnel’ lenselement transformeert wat anders het zoveelste onhandelbare supertele-objectief zou zijn in een echt draagbare optie waarmee je uit de hand kunt schieten.
  De AF-S 500mm f/5.6E PF ED VR zet misschien niet het nieuwe record op het gebied van scherpte, maar de beeldkwaliteit is gewoon erg goed. Tel je daar de draagbaarheid bij op, plus de relatief betaalbare prijs en de reviewer kan niet anders dan deze Nikon aanbevelen. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Techradar.com (Phil Hall, full review): “Op alles is bezuinigd, behalve op de beeldkwaliteit”, luidt de kop boven het review. Het compacte design is een prestatie van de firma Nikon, echt indrukwekkend. Maar misschien even indrukwekkend is het feit dat die lichtheid en compactheid niet ten koste zijn gegaan van de beeldkwalitiet. De AF-S 500mm f/5.6E PF ED VR is een fantastische lens om in je cameratas te hebben. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Dpreview.com (fotograaf Roie Galitz, praktijktest): Vergeleken met de 500mm f/4, is deze PF-lens erg fijn, en makkelijk om mee uit de hand te schieten. Speciaal als je snel bewegende onderwerpen wilt volgen. De lens is voor uren achter elkaar te gebruiken, zo hanteerbaar is hij. Op het gebied van beeldkwaliteit zijn geen compromissen gesloten om hem zo licht te houden.
  Deze lens is heerlijk om in je rugzak te hebben als je een fotografisch project moet doen onder zonnige omstandigheden. Als je in de jungle of in arctische gebieden moet schieten, dan kun je wel een extra diafragma-stop gebruiken, en dan zou deze fotograaf kiezen voor de zwaardere f/4E.
 • Imaging-resource.com (Jeremy Gray, full review): “Een indrukwekkende, lichtgewicht en scherpe supertele”, kopt Jeremy boven z’n review. Voor wildlife-fotografen is dit een zeer interessante lens, vanwege z’n kleine formaat en z’n lichtgewicht design. Dat zijn twee ijzersterke punten, want het lastige van supertele-lenzen is dat ze niet in je tas passen, ze loodzwaar zijn, en ze vaak op z’n minst een monopod vereisen om scherpe beelden te schieten.
  Deze 500mm weegt ongeveer hetzelfde als een 70-200mm f/2.8. En dat maakt hem heel makkelijk om bij je te dragen en voor lange tijd achtereen te gebruiken. Daar komt bij dat de vibratiereductie zeer goed is. Dat maakt het nog makkelijker om vanuit de hand scherpe foto’s te schieten. De hanteerbaarheid heeft geen keerzijde: het is gewoon een hele goede lens, met scherpe beelden en een snelle autofocus. Ook de bouwkwaliteit is van professioneel niveau.
  Kortom: de 500mm f/5.6 PF is veel kleiner en lichter dan een 500mm f/4 lens, en kost ook nog eens zo’n 7.000 euro minder. De 500mm f/5.6 PF is een scherpe, snelle en lichte lens, en daarmee een excellente keuze voor wildlife- en sportfotografen.
 • Ephotozine.com (full review): Dit is een krachtig pakketje: licht, compact, efficiënt en van zeer hoge kwaliteit. Het is waarschijnlijk de makkelijkste 500mm-lens om te gebruiken, vanwege het geringe gewicht en de compactheid. Het vibratiereductie-systeem werkt bewonderenswaardig, en zorgt ervoor dat vrijwel al je foto’s scherp zijn als je uit de hand schiet. Al met al is de Nikon AF-S Nikkor 500mm f/5.6E PF ED VR een geweldige ultra-telelens. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Een meer dan super objectief! Het grote voordeel van het objectief is de compactheid en het daarmee samenhangend lage gewicht. Autofocus werkt zeer snel. Kortom, een uitkomst voor personen die graag zonder statief in het veld willen fotograferen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Ideale lens voor vogelaars. Ongelooflijk klein en licht voor een 500mm! Dus er is zeer goed uit de hand mee te fotograferen. Absoluut geen statief of monopod nodig, ook al niet door de uitstekende VR. En dat alles gaat ook nog eens gepaard met een geweldige beeldkwaliteit.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Toplens, een aanwinst voor sport en natuurfotografie. Handbare lens met hoge optische kwaliteit. Scherpte is indrukwekkend en scherpstelsnelheid is erg hoog. Het was even wennen aan de knoppen op de lens. Ze hebben een meerwaarde, met het instellen van een scherpstelafstand afstand. Fotograferen met deze lens is echt genieten. Jammer dat ik er geen voorbeeld opname bij kan doen.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Nikon AF-S 500mm f/5.6E op CameraNU.nl >>

Nikon AF-S 500mm f/5.6E op Cameraland.nl >>

Nikon AF-S 500mm f/5.6E op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste highlights van de Nikon AF-S 500mm f/5.6

 • Ideaal voor sport- en wildfotografie
 • Compact en licht
 • Voorzien van vibratiereductie
 • Snelle autofocus
 • Soepel scherpstellen
 • Filtermaat van 95mm
 • Minimale scherpstelafstand van 3 meter
 • Stof- en waterdichte behuizing
 • Soepele overgang van landschap- naar portretstand

Nikon AF-S 500mm f/5.6E op CameraNU.nl >>

Nikon AF-S 500mm f/5.6E op Cameraland.nl >>

Nikon AF-S 500mm f/5.6E op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Nikon AF-S 500mm f/5.6E

Bekijk een mooie YouTube-review van de Nikon AF-S 500mm f/5.6E door professioneel vogelfotograaf Keith Ladzinski (2:15 minuten). Schitterende natuurbeelden, scheermes-scherpe foto’s van roofvogels! Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon AF-S 500mm f/5.6E op CameraNU.nl >>

Nikon AF-S 500mm f/5.6E op Cameraland.nl >>

Nikon AF-S 500mm f/5.6E op Kamera-express.nl >>

 

Beste lenzen voor je Nikon DSLR

Heel veel lenzen voor je Nikon spiegelreflexcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je lens voor je Nikon DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Beste spiegelreflexcamera’s van dit momentTop 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle objectieven op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (6 beoordelingen)

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy