Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED | Reviews & Tests

Wat is de beste supertele-zoomlens voor je Nikon spiegelreflex? Bekijk specs & reviews van de Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED. “Bij goed licht is deze telezoom voor iedere Nikon-vogelaar of natuurliefhebber een droomobjectief voor een relatief lage prijs.”

Supertele-zoomlenzen: sport- en natuurfotografie

Ben je sport- of natuurfotograaf? Dan is een supertele-zoomlens een ‘must have’ voor in je cameratas. Alleen met zo’n lens kun je dat vogeltje of die sporter echt beeldvullend en razendscherp in beeld krijgen. Goedkoop zijn ze helaas niet... Hieronder zie je specificaties plus een aantal reviews van de Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED, die in 2015 op de markt is gekomen.

Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED

Zoombereik: 200-500mm | Lichtsterkte: f/5.6 | Lensmount: Nikon F (FX) | Gewicht: 2.300gr | Lengte: 267.5mm | Beeldstabilisatie: ja | Vergrotingsfactor: 0.22x | Minimale scherpstelafstand: 220cm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Filtermaat: 95mm | Release: 2015 | Frankwandelt-rating 87/100 | Prijs: 1.379 euro (Cameranu.nl)

De Nikon 200-500mm in het kort

Superlens voor natuur-, wild- en sportfotografen. Eindelijke dat verre vogeltje haarscherp in beeld. Het constante diafragma van f/5.6 geeft je opnames een heerlijke bokeh: een prachtig onscherpe achtergrond. Dankzij de uitstekende autofocus leg je ook snelbewegende onderwerpen moeiteloos vast. Het elektromagnetische diafragma met 9 lamellen zorgt voor consistente belichting bij het maken van continu-opnames.

Speciale sport-stand

De beeldstabilisatie van deze Nikon is voortreffelijk, je kunt dus prima uit de hand schieten met deze superzoom, ook bij langere sluitertijden. De speciale sport-stand is ideaal voor het volgen van snelle acties. Zet je deze lens op een DX-formaat camera, dan heb je een bereik van maar liefst 750mm. En dankzij de korte minimale scherpstelafstand van 2.2 meter maak je prachtige close-ups van bijvoorbeeld vlinders en libellen.

De Nikon 200-500mm is ideaal voor:

 • Sportfotografie
 • Wildfotografie

Hoe oordelen reviewers over de Nikon 200-500mm?

 • Fototijdschrift Digifotopro.nl: Mooi dat er nu een betaalbare zoomlens van Nikon is voor de sport- of natuurfotograaf, want voorheen was aangewezen op vaste brandpunten. Beperkingen zijn er wel: de lichtsterkte is relatief laag bij 200mm en ook de weerbestendigheid ontbreekt. En uiteraard vind je ook niet geavanceerde features die wel in de veel duurdere primes 500mm en 600mm zitten: fluorietelementen, fluorcoat en een gelagerde statiefgondel.
  Maar belangrijke zaken als autofocus en beeldstabilisatie werken volgens de reviewer perfect. “De beeldkwaliteit is van hoog niveau, de scherpte is bij open lens al uitstekend in het centrum en de hoeken trekken snel bij. De distorsie is zo laag dat het in de meeste situaties niet zal opvallen, chromatische aberraties en flare zijn nauwelijks te bespeuren. Sport- en wildlifefotografen kunnen hun voordeel met dit objectief doen, letterlijk en figuurlijk.” Eindoordeel: Goud Award.
 • Fototijdschrift Zoom.nl: Nikon liet betaalbare superzooms tot nu toe liggen en zag Tamron en Sigma die markt wegkapen, aldus de reviewer. Maar met de nieuwe en omvangrijke 200-500mm zet Nikon zich weer prominent in de etalage. De Tamron en Sigma hebben weliswaar een wat groter bereik, maar hebben geen vast diafragma van f/5.6, zoals deze Nikon. En hoewel de Nikon niet tot het pro-segment behoort, voelt hij wel ‘pro’ aan: solide en goed gebouwd.
  Autofocus is snel en de beeldstabilisatie stil en trefzeker. Ook flare en chromatische aberratie zijn goed onder controle. Bij 200mm is de scherpte in het beeldmidden bij open diafragma goed, de randen presteren wat minder. Op de uiterste telestand presteert deze Nikon ook bij volle opening over het hele beeld goed. Bij minder licht scoort deze Nikon wat minder, maar: “Bij goed licht is deze telezoom voor iedere Nikon-vogelaar of natuurliefhebber een droomobjectief voor een relatief lage prijs.”
 • Camerastuffreview.com: Hij is niet licht en niet goedkoop, maar je krijgt er veel voor terug, aldus de reviewer. “Dit is een van de eerste Nikon objectieven met een vuilafstotende fluor coating op de frontlens en een elektromagnetisch diafragma. De beeldstabilisatie/vibratiereductie werkt perfect en ook de Sports VR is een uitkomst. Bouw en beeldkwaliteit bieden een fantastische prijs/kwaliteitsverhouding: voor een klein beetje meer kwaliteit zal je heel veel geld uit moeten geven.”
 • Ephotozine.com: Een zeer aantrekkelijk objectief, ideaal voor wild- en sportfotografen. Hij zit in een redelijk compacte en nog draagbare verpakking, waardoor je langere periodes achtereen uit de hand zult kunnen schieten. Voor veel Nikon-fotografen zal dit een prachtig objectief zijn. Het brandpuntbereik is ideaal voor wie sport en wild fotografeert. Maar ook voor close ups, portretfotografie en zelfs modefotografie is deze lens geschikt. De foto’s die je met deze lens kunt maken zijn erg goed. Een veelzijdig objectief van hoge kwaliteit. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Kenrockwell.com: Deze Nikon 200-500mm is echt een koopje. Hij is scherp, heeft weinig distortie, focust prima en heeft een geweldige beeldstabilisatie aan boord. De foto’s zijn van dezelfde kwaliteit als de twee keer zo dure 80-400mm VR II AF-S.
 • Photographyblog.com: Dit is een verrassende en mooie lens voor Nikon-fotografen. Hij is ook erg betaalbaar, en steekt de concurrenten van Tamron en Sigma de loef af. De scherpte in het beeldcentrum is erg goed tot excellent op alle diafragma’s en over het hele zoombereik. Ook de hoeken zijn indrukwekkend scherp. Chromatische aberratie is zeer laag. De bokeh is zacht. Vignettering is goed op bijna alle brandpunten onder controle. De beeldstabilisatie is zeer effectief. De autofocus is misschien niet het allersnelst, maar is nog steeds snel, stil en zeer nauwkeurig. Kortom: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com: De beste beeldkwaliteit in z’n klasse in combinatie met een redelijke prijs, goede beeldstabilisatie, een acceptabele omvang en gewicht. Dat alles maakt dit tot een zeer goede lens. De kwaliteit van de beelden is zeer goed op een 36 megapixel fullframe camera, zelfs bij open diafragma. Het constante f/5.6 diafragma is zeker een belangrijk pluspunt van deze lens. In combinatie met de 1.4x converter werkt deze lens ook supergoed. Autofocus is snel en precies. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Fototijdschrift Shoot.be: Voor deze aantrekkelijke prijs levert deze Nikon goede beeldkwaliteit. “Ook bij maximaal diafragma zijn de opnames scherp, en wat belangrijk is: ze blijven scherp over het hele zoombereik. Je moet dus niet, zoals bij sommige andere zoomlenzen, het diafragma een of twee stops dichtdraaien om scherpe beelden te maken.”
  Shoot heeft de 200-500mm vergeleken met de andere superzoomlens van Nikon, de 80-400mm f/4.5-5.6. “Die blijkt in het telebereik zichtbaar minder scherp. Bovendien vertoont de nieuwkomer amper vignettering; bij identieke brandpunstafstand en diafragma produceert de 80-400 zichtbaar donkere beeldranden.”
 • Imaging-resource.com: De reviewer is onder de indruk van de Nikon 200-500mm f/5.6E. Een perfecte lens is het niet, omdat f/5.6 minder geschikt is als het licht slecht is en als je teleconverters gebruikt. Maar hij is licht genoeg om de hele dag mee te kunnen fotograferen, klein genoeg om in een rugzak te passen, en hij levert solide prestaties. “This lens could easily be priced higher and still be a good value. If you are a Nikon photographer looking for a new telephoto zoom, I highly recommend this lens.”
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Zoombereik van deze lens sluit mooi aan bij 70-200. Stelt ook bijna net zo snel scherp. Beeldkwaliteit is nagenoeg gelijkwaardig. Statiefgondel kan 180 graden gedraaid worden waardoor deze als handvat gebruikt kan worden. Ondanks het formaat is hij zeer goed hanteerbaar om zonder statief foto’s te maken. VR werkt erg goed. Fantastische lens om vogels te fotograferen, dankzij de genoemde eigenschappen bijna allemaal geslaagde foto’s. Zowel op APS-C als FF.”
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Ik gebruik de lens voor sportfotografie. Ook voor motorsport is de autofocussnelheid ruim voldoende tot goed. Niet helemaal zo snel en trefzeker als de Nikon AF-S 300mm f/ 4.0 D IF-ED lens. Dankzij de goede VR is er ook uit de hand prima mee te werken, zelfs op 500mm, mits gecombineerd met een snelle sluitertijd. Bouwwijze en scherpte zijn, gerelateerd aan de prijs-kwaliteitverhouding, zonder meer indrukwekkend.”
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Ik heb uiteindelijk toch besloten mijn 80-400mm te vervangen door deze 200-500mm. Wat een verschil! Dit had ik veel eerder moeten doen. Het prijskaartje had daar ook mee te maken, maar ik ben blij de knoop doorgehakt te hebben. Perfecte lens! Super scherp! Kan niet wachten verder te fotograferen.”
 • Klantreview op Cameranu.nl: “In combinatie met de D7200 geeft de 200-500mm zoom een heel goede scherpte en detaillering. Ik fotografeer nu drie weken vogels, zowel op grotere afstand, in de vlucht als dichterbij in struiken. De scherpte is erg goed en de vibratiereductie maakt het mogelijk om uit de hand op 1/100e veerscherpe foto's te maken van rustig zittende vogels. Verbluffend.”

Plussen en minnen van de Nikon 200-500mm

 • Optisch ontwerp met drie extra-lage-dispersie elementen
 • Constant elektromagnetisch diafragma van f/5.6
 • Minimale scherpstelafstand van 2.2 meter: mooie close-ups
 • Niet weerbestendig

Deze Nikon op Cameranu.nl >>

 

Alle supertele-zoomlenzen op een rij

Hieronder staan alle supertele-zoomobjectieven die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Of bekijk hier mijn overzichtsartikel.

ObjectiefPrijsRatingBekijk!
Nikon AF-S 180-400mm f/4.0E€ 11,99996/100Reviews >>
Canon EF 200-400mm f/4.0L IS USM€ 11,89996/100Reviews >>
Nikon AF-S 200-400mm f/4.0G VR ED II€ 6,59994/100Reviews >>
Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS€ 2,89993/100Reviews >>
Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6€ 1,79593/100Reviews >>
Panasonic Leica DG 50-200mm f/2.8-4.0€ 1,79992/100Reviews >>
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II€ 2,39992/100Reviews >>
Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED€ 1,37987/100Reviews >>
Tamron SP 150-600mm f/5.0-6.3 G2€ 1,54986/100Reviews >>
Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 Sports€ 1,59986/100Reviews >>
Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 Contemporary€ 99982/100Reviews >>
Tamron AF 100-400mm f/4.5-6.3€ 86982/100Reviews >>
Sigma 100-400mm f/5.0-6.3€ 84982/100Reviews >>
Olympus ED 75-300mm f/4.8-6.7 II€ 46980/100Reviews >>

 

Alle Nikon-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Nikon-objectieven die ik heb gereviewed op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn reviews. Binnenkort voeg ik meer reviews van Nikon-lenzen toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

Nikon-objectiefSoort lensPrijsRatingReviews
Nikon AF-S 180-400mm f/4.0ESupertelezoom€ 11,99996/100Reviews >>
Nikon AF-S 200-400mm f/4.0G VR ED IISupertelezoom€ 6,59994/100Reviews >>
Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR EDSupertelezoom€ 1,37987/100Reviews >>
Nikon AF-S 70-200mm f/2.8ETelezoom€ 3,17998/100Reviews >>
Nikon AF-S 70-200mm f/2.8 IITelezoom€ 2,17990/100Reviews >>
Nikon AF-S 24-70mm f/2.8EStandaardzoom€ 2,28591/100Reviews >>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SStandaardzoom€ 1,09988/100Reviews >>
Nikon AF-S 18-300mm f/3.5-6.3G IIReiszoom€ 69980/100Reviews >>
Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6GGroothoekzoom€ 37280/100Reviews >>
Nikon AF-S 105mm f/2.8G VRMacro€ 86785/100Reviews >>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctPortret???95/100Reviews >>
Nikon Z 50mm f/1.8 SStandaard€ 67990/100Reviews >>
Nikon Z 35mm f/1.8 SGroothoek€ 94990/100Reviews >>

 

Beste spiegelreflexcamera’s van dit momentTop 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd wat de beste spiegelreflexcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje hou ik zo goed mogelijk up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje hou ik zo goed mogelijk up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Cameranu.nl Beste webshop voor de Nikon 200-500mm

Zo’n mooie lens koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven en camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Voor de Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED beveel ik van harte Cameranu.nl aan. Een camerawinkel met uitstekende service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De zes voordelen van Cameranu:
 • Dé foto- en videospecialist
 • Score op Kieskeurig: 9.2 (34.637 reviews)
 • Score op Trustpilot: 9.6 (900 reviews)
 • Prachtige, grote fysieke winkel in Urk
 • Alle medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen gratis in huis!

Deze Nikon op Cameranu.nl >>

 

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende lens of camera kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige lens of camera, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 10 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 10 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 10 nieuwste camera’s >>

 


Leuk als je mijn blog deelt!

Geef je mij sterren?

5.0/5 rating 1 vote