Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED | Reviews & Tests

Wat is de beste supertele-zoomlens voor je Nikon spiegelreflex? De Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED is een uitmuntende én betaalbare supertele. “Bij goed licht is deze telezoom voor iedere Nikon-vogelaar of natuurliefhebber een droomobjectief voor een relatief lage prijs.” Alle belangrijke reviews!

Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR EDSupertele-zoomlenzen: sport- en natuurfotografie

Ben je sport- of natuurfotograaf? Dan is een supertele-zoomlens een ‘must have’ voor in je cameratas. Alleen met zo’n lens kun je dat vogeltje of die sporter echt beeldvullend en razendscherp in beeld krijgen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED, die in 2015 op de markt is gekomen.

Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED

Zoombereik: 200-500mm | Lichtsterkte: f/5.6 | Lensvatting: Nikon F (FX) | Gewicht: 2.300gr | Lengte: 267.5mm | Beeldstabilisatie: ja | Vergrotingsfactor: 0.22x | Minimale scherpstelafstand: 220cm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Filtermaat: 95mm | Release: 2015 | Frankwandelt-rating 87/100 | Prijs: 1.439 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Nikon-lens in het kort

Superlens voor natuur-, wild- en sportfotografen. Eindelijke dat verre vogeltje haarscherp in beeld. Het constante diafragma van f/5.6 geeft je opnames een heerlijke bokeh: een prachtig onscherpe achtergrond. Dankzij de uitstekende autofocus leg je ook snelbewegende onderwerpen moeiteloos vast. Het elektromagnetische diafragma met 9 lamellen zorgt voor consistente belichting bij het maken van continu-opnames.

Speciale sport-stand

De beeldstabilisatie van deze Nikon is voortreffelijk, je kunt dus prima uit de hand schieten met deze superzoom, ook bij langere sluitertijden. De speciale sport-stand is ideaal voor het volgen van snelle acties. Zet je deze lens op een DX-formaat camera, dan heb je een bereik van maar liefst 750mm. En dankzij de korte minimale scherpstelafstand van 2.2 meter maak je prachtige close-ups van bijvoorbeeld vlinders en libellen.

Deze Nikon-lens is ideaal voor:

 • Sportfotografie
 • Wildfotografie
 • Vogelfotografie

Nikon AF-S 200-500mm op Cameranu.nl >>

Nikon AF-S 200-500mm op Cameraland.nl >>

Nikon AF-S 200-500mm op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij Cameranu.nlTot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera's en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 22 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED(Professionele) reviewers over de Nikon 200-500mm

De Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fototijdschrift Digifotopro.nl: Mooi dat er nu een betaalbare zoomlens van Nikon is voor de sport- of natuurfotograaf, want voorheen was aangewezen op vaste brandpunten. Beperkingen zijn er wel: de lichtsterkte is relatief laag bij 200mm en ook de weerbestendigheid ontbreekt. En uiteraard vind je ook niet geavanceerde features die wel in de veel duurdere primes 500mm en 600mm zitten: fluorietelementen, fluorcoat en een gelagerde statiefgondel.
  Maar belangrijke zaken als autofocus en beeldstabilisatie werken volgens de reviewer perfect. “De beeldkwaliteit is van hoog niveau, de scherpte is bij open lens al uitstekend in het centrum en de hoeken trekken snel bij. De distorsie is zo laag dat het in de meeste situaties niet zal opvallen, chromatische aberraties en flare zijn nauwelijks te bespeuren. Sport- en wildlifefotografen kunnen hun voordeel met dit objectief doen, letterlijk en figuurlijk.” Eindoordeel: Goud Award.
 • Fototijdschrift Zoom.nl: Nikon liet betaalbare superzooms tot nu toe liggen en zag Tamron en Sigma die markt wegkapen, aldus de reviewer. Maar met de nieuwe en omvangrijke 200-500mm zet Nikon zich weer prominent in de etalage. De Tamron en Sigma hebben weliswaar een wat groter bereik, maar hebben geen vast diafragma van f/5.6, zoals deze Nikon. En hoewel de Nikon niet tot het pro-segment behoort, voelt hij wel ‘pro’ aan: solide en goed gebouwd.
  Autofocus is snel en de beeldstabilisatie stil en trefzeker. Ook flare en chromatische aberratie zijn goed onder controle. Bij 200mm is de scherpte in het beeldmidden bij open diafragma goed, de randen presteren wat minder. Op de uiterste telestand presteert deze Nikon ook bij volle opening over het hele beeld goed. Bij minder licht scoort deze Nikon wat minder, maar: “Bij goed licht is deze telezoom voor iedere Nikon-vogelaar of natuurliefhebber een droomobjectief voor een relatief lage prijs.”
 • Camerastuffreview.com: Hij is niet licht en niet goedkoop, maar je krijgt er veel voor terug, aldus de reviewer. “Dit is een van de eerste Nikon objectieven met een vuilafstotende fluor coating op de frontlens en een elektromagnetisch diafragma. De beeldstabilisatie/vibratiereductie werkt perfect en ook de Sports VR is een uitkomst. Bouw en beeldkwaliteit bieden een fantastische prijs/kwaliteitsverhouding: voor een klein beetje meer kwaliteit zal je heel veel geld uit moeten geven.”
 • Ephotozine.com: Een zeer aantrekkelijk objectief, ideaal voor wild- en sportfotografen. Hij zit in een redelijk compacte en nog draagbare verpakking, waardoor je langere periodes achtereen uit de hand zult kunnen schieten. Voor veel Nikon-fotografen zal dit een prachtig objectief zijn. Het brandpuntbereik is ideaal voor wie sport en wild fotografeert. Maar ook voor close ups, portretfotografie en zelfs modefotografie is deze lens geschikt. De foto’s die je met deze lens kunt maken zijn erg goed. Een veelzijdig objectief van hoge kwaliteit. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Kenrockwell.com: Deze Nikon 200-500mm is echt een koopje. Hij is scherp, heeft weinig distortie, focust prima en heeft een geweldige beeldstabilisatie aan boord. De foto’s zijn van dezelfde kwaliteit als de twee keer zo dure 80-400mm VR II AF-S.
 • Photographyblog.com: Dit is een verrassende en mooie lens voor Nikon-fotografen. Hij is ook erg betaalbaar, en steekt de concurrenten van Tamron en Sigma de loef af. De scherpte in het beeldcentrum is erg goed tot excellent op alle diafragma’s en over het hele zoombereik. Ook de hoeken zijn indrukwekkend scherp. Chromatische aberratie is zeer laag. De bokeh is zacht. Vignettering is goed op bijna alle brandpunten onder controle. De beeldstabilisatie is zeer effectief. De autofocus is misschien niet het allersnelst, maar is nog steeds snel, stil en zeer nauwkeurig. Kortom: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com: De beste beeldkwaliteit in z’n klasse in combinatie met een redelijke prijs, goede beeldstabilisatie, een acceptabele omvang en gewicht. Dat alles maakt dit tot een zeer goede lens. De kwaliteit van de beelden is zeer goed op een 36 megapixel fullframe camera, zelfs bij open diafragma. Het constante f/5.6 diafragma is zeker een belangrijk pluspunt van deze lens. In combinatie met de 1.4x converter werkt deze lens ook supergoed. Autofocus is snel en precies. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Fototijdschrift Shoot.be: Voor deze aantrekkelijke prijs levert deze Nikon goede beeldkwaliteit. “Ook bij maximaal diafragma zijn de opnames scherp, en wat belangrijk is: ze blijven scherp over het hele zoombereik. Je moet dus niet, zoals bij sommige andere zoomlenzen, het diafragma een of twee stops dichtdraaien om scherpe beelden te maken.”
  Shoot heeft de 200-500mm vergeleken met de andere superzoomlens van Nikon, de 80-400mm f/4.5-5.6. “Die blijkt in het telebereik zichtbaar minder scherp. Bovendien vertoont de nieuwkomer amper vignettering; bij identieke brandpunstafstand en diafragma produceert de 80-400 zichtbaar donkere beeldranden.”
 • Imaging-resource.com: De reviewer is onder de indruk van de Nikon 200-500mm f/5.6E. Een perfecte lens is het niet, omdat f/5.6 minder geschikt is als het licht slecht is en als je teleconverters gebruikt. Maar hij is licht genoeg om de hele dag mee te kunnen fotograferen, klein genoeg om in een rugzak te passen, en hij levert solide prestaties. “This lens could easily be priced higher and still be a good value. If you are a Nikon photographer looking for a new telephoto zoom, I highly recommend this lens.”
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Zoombereik van deze lens sluit mooi aan bij 70-200. Stelt ook bijna net zo snel scherp. Beeldkwaliteit is nagenoeg gelijkwaardig. Statiefgondel kan 180 graden gedraaid worden waardoor deze als handvat gebruikt kan worden. Ondanks het formaat is hij zeer goed hanteerbaar om zonder statief foto’s te maken. VR werkt erg goed. Fantastische lens om vogels te fotograferen, dankzij de genoemde eigenschappen bijna allemaal geslaagde foto’s. Zowel op APS-C als FF.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Ik gebruik de lens voor sportfotografie. Ook voor motorsport is de autofocussnelheid ruim voldoende tot goed. Niet helemaal zo snel en trefzeker als de Nikon AF-S 300mm f/ 4.0 D IF-ED lens. Dankzij de goede VR is er ook uit de hand prima mee te werken, zelfs op 500mm, mits gecombineerd met een snelle sluitertijd. Bouwwijze en scherpte zijn, gerelateerd aan de prijs-kwaliteitverhouding, zonder meer indrukwekkend.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameraland.nl: “Nog niet eerder vertoond bij Nikon, een telezoom van dit bereik, superscherp voor minder dan 1500 euro! Een buitengewoon handzaam objectief waar je gemakkelijk uren mee rond kunt lopen. Wel oppassen met regen want daar kan deze jongen niet zo goed tegen. Je kunt per slot van rekening niet alles hebben voor zo'n prijs! Ook de bokeh is niet als van de professionele telelenzen maar daar moet je met je achtergrond een beetje rekening mee houden. Echt een toplens die het werken met lange telelenzen ook voor de minder gefortuneerde fotografen binnen bereik brengt, zeker als je hem combineert met een DX camera, zoals de D500 bijvoorbeeld.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Toplens voor een scherpe prijs! Ik heb de lens nog maar pas, en kon ze nog niet uitgebreid testen, maar de eerste resultaten in combinatie met m'n D500 zijn super. Vooraf veel reviews gelezen over deze lens (en eventuele alternatieven), en alles blijkt te kloppen : zeer scherpe beelden reeds bij F5.6 tot in de hoeken (je ziet bijv ragfijne spinnedraadjes in de hoek haarscherp), ietwat trage maar nauwkeurige AF, heel zachte bokeh, supergoeie VR beeldstabilisatie in een solide bouwkwaliteit aan een zacht prijsje voor een Nikon lens. Uiteraard wel een grote en zwaardere lens, maar voor mij de moeite waard om straks mee te dragen als wildlife lens.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Super! Heb lang getwijfeld tussen andere mooie objectieven van oa Tamron en Sigma maar ben toch blij dat ik voor de Nikon 200-500 gekozen heb. Superscherp! ook al op volle opening. F5,6 is zeker voor dit objectief niet slecht te noemen én betaalbaar. Kan concurreren met zijn professionele Nikon prime lens 500mm. Vibration reduction werkt perfect.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Nikon AF-S 200-500mm op Cameranu.nl >>

Nikon AF-S 200-500mm op Cameraland.nl >>

Nikon AF-S 200-500mm op Kamera-express.nl >>

 

Plussen en minnen van de Nikon 200-500mm

 • Optisch ontwerp met drie extra-lage-dispersie elementen
 • Constant elektromagnetisch diafragma van f/5.6
 • Minimale scherpstelafstand van 2.2 meter: mooie close-ups
 • Niet weerbestendig

Nikon AF-S 200-500mm op Cameranu.nl >>

Nikon AF-S 200-500mm op Cameraland.nl >>

Nikon AF-S 200-500mm op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Nikon AF-S 200-500mm

Bekijk een mooie en uitgebreide YouTube-review van de Nikon AF-S 200-500mm door fotograaf Jared Polin (14 minuten). Jared vergelijkt hem met de bijna drie keer zo dure Nikon AF-S 500mm f/5.6E PF ED VR. Interessante kost...

Nikon AF-S 200-500mm op Cameranu.nl >>

Nikon AF-S 200-500mm op Cameraland.nl >>

Nikon AF-S 200-500mm op Kamera-express.nl >>

 

Beste lenzen voor je Nikon DSLR

Heel veel lenzen voor je Nikon spiegelreflexcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je lens voor je Nikon DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle supertele-zoomlenzen op een rij

Hieronder staan alle supertele-zoomobjectieven die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Of bekijk hier mijn overzichtsartikel.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 100-300mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertelezoom1219998/100Reviews>
Nikon AF-S 120-300mm f/2.8ENikon F (FX)JaSupertelezoom1099998/100Reviews>
Canon EF 200-400mm f/4.0L IS USMCanon EFJaSupertelezoom1299996/100Reviews>
Nikon AF-S 180-400mm f/4.0ENikon F (FX)JaSupertelezoom1199996/100Reviews>
Fujifilm XF 150-600mm f/5.6-8 R LM OIS WRFujifilm XNeeSupertelezoom220095/100Reviews>
Leica Vario-Elmar-SL 100-400mm f/5.0-6.3Leica LJaSupertelezoom220095/100Reviews>
Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR SNikon ZJaSupertelezoom299995/100Reviews>
Olympus ED 150-400mm f/4.5 PROMFTNeeSupertelezoom699995/100Reviews>
Nikon AF-S 200-400mm f/4.0G VR ED IINikon F (FX)JaSupertelezoom659994/100Reviews>
Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6Fujifilm XNeeSupertelezoom179593/100Reviews>
Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSSSony EJaSupertelezoom289993/100Reviews>
Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSSSony EJaSupertelezoom209993/100Reviews>
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS IICanon EFJaSupertelezoom219992/100Reviews>
Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VRNikon ZJaSupertelezoom199992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 50-200mm f/2.8-4.0MFTNeeSupertelezoom179992/100Reviews>
Fujifilm XF 70-300mm f/4-5.6 R LM OIS WRFujifilm XNeeSupertelezoom79990/100Reviews>
OM System ED 150-600mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom269990/100Reviews>
Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom129990/100Reviews>
Panasonic Leica DG 100-400mm f/4.0-6.3 IIMFTNeeSupertelezoom169990/100Reviews>
Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG DN OS SportsSysteemJaSupertelezoom139990/100Reviews>
Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS SportsSysteemJaSupertelezoom236990/100Reviews>
Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM SportsDSLRJaSupertelezoom189990/100Reviews>
Tamron 50-400mm f/4.5-6.3 Di III VC VXDSony EJaSupertelezoom144990/100Reviews>
Tamron 150-500mm f/5.0-6.7 Di III VC VXD FujifilmFujifilm XNeeSupertelezoom158090/100Reviews>
Tamron 150-500mm f/5.0-6.7 Di III VC VXD SonySony EJaSupertelezoom149990/100Reviews>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMCanon RJaSupertelezoom314988/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-300mm f/4.5-5.6Leica LJaSupertelezoom125088/100Reviews>
Sony FE 70-350mm f/4.5-6.3 G OSSSony ENeeSupertelezoom89988/100Reviews>
Tamron 50-300mm f/4.5-6.3 Di III VC VXDSony EJaSupertelezoom91988/100Reviews>
Tamron 70-300mm f/4.5-6.3 Di III RXDSony EJaSupertelezoom69988/100Reviews>
Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR EDNikon F (FX)JaSupertelezoom137987/100Reviews>
Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Cont.SysteemJaSupertelezoom99987/100Reviews>
Canon RF 200-800mm f/6.3-9.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom249986/100Reviews>
Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM SportsDSLRJaSupertelezoom159986/100Reviews>
Tamron SP 150-600mm f/5.0-6.3 Di VC USD G2DSLRJaSupertelezoom154986/100Reviews>
Canon RF 100-400mm f/5.6-8.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom74985/100Reviews>
Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG OS HSMDSLRJaSupertelezoom84982/100Reviews>
Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM Cont.DSLRJaSupertelezoom99982/100Reviews>
Tamron AF 100-400mm f/4.5-6.3 Di VC USDDSLRJaSupertelezoom86982/100Reviews>
Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STMCanon RNeeSupertelezoom45980/100Reviews>
Olympus ED 75-300mm f/4.8-6.7 IIMFTNeeSupertelezoom46980/100Reviews>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (11 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy