Nikon AF-S 105mm f/2.8G VR Micro | Reviews & Tests

Wat is het beste macro-objectief voor je Nikon spiegelreflex? De Nikon AF-S 105mm f/2.8G VR Micro is een dijk van een macrolens. “Met dit objectief op m'n camera kan ik nauwelijks stoppen met fotograferen.” Editor's Choice bij Pcmag.com. Alle belangrijke reviews!

Nikon AF-S 105mm f/2.8G VR MicroMacro-objectieven: dicht op je onderwerp

Wat is er leuker dan macro-fotografie? Lekker met je neus en je camera dicht op het onderwerp dat je fotografeert. Alle micro-details waarnemen én glashelder vastleggen. Dat kan deze Nikon AF-S 105mm f/2.8G VR Micro, die in 2011 op de markt kwam. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews.

Nikon AF-S 105mm f/2.8G VR Micro

Brandpuntsafstand: 105mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Nikon F (FX) | Vergrotingsfactor: 1:1 | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 720gr | Lengte: 116mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 31cm | Filtermaat: 62mm | Release: 2011 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs: 869 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Nikon-lens in het kort

Dit Nikon objectief brengt de voordelen van optische beeldstabilisatie naar de wereld van macrofotografie. Je krijgt schitterende beelden met een 1:1 vergroting. Elke beweging van de camera zal bij deze vergroting ook worden vergroot, dus beeldstabilisatie is van cruciaal belang. Dit prachtige macro-objectief biedt een hoge resolutie en hoge optische prestaties voor zowel aps-c als fullframe formaat spiegelreflexcamera's van Nikon.

Beeldstabilisatie: 4 stops winst

Dankzij Nikons uitstekende optische beeldstabilisatie kun je uit de hand fotograferen met sluitertijden die tot 4 keer langer zijn dan normaal. Dit voorkomt onscherpe foto's als gevolg van trillingen en bewegingen, vooral bij fotograferen bij weinig licht.

Deze Nikon-lens is ideaal voor:

 • Macrofotografie
 • Productfotografie
 • Portretfotografie

Nikon AF-S 105mm Micro op CameraNU.nl >>

Nikon AF-S 105mm Micro op Cameraland.nl >>

Nikon AF-S 105mm Micro op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij CameraNU.nlTot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera's en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 22 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Nikon AF-S 105mm f/2.8G VR Micro (Professionele) reviewers over de Nikon AF-S 105mm f/2.8G

De Nikon AF-S 105mm f/2.8G VR Micro: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Camerastuffreview.com: Dit objectief levert op een Nikon D800E vanaf volle opening scherpe beelden op van hoek tot hoek, heeft de reviewer ondervonden in zijn test. “De vervorming is laag maar de lichtafval, in dit geval op volformaat getest, is hoog. Van de tamelijk hoge maximale aanvangsopening, f/2.8, blijft bij maximale afbeeldingmaatstaf slechts f/4.8 over. De testcamera's, een Nikon D700 en een Nikon D800E, stelde de scherpte tijdens onze Nikon 105 mm macro review heel erg snel in en onscherpe partijen worden mooi wollig weergegeven.”
 • Photozone.de: Als je puur kijkt naar de prestaties van deze Nikon, dan was hij in staat z’n voorganger, die al zeer goed was, met een kleine marge te verslaan, aldus de reviewer. De resolutie is voortreffelijk, al bij de maximale diafragma-opening. Het beste presteert hij bij f/4 en f/5.6. Net als bij andere macrolenzen is ook deze Nikkor bijna vrij van distorties. En ook vignettering is goed onder controle. Chromatische aberraties zijn laag op grote diafragma’s. Draai je het diafragma dicht tot boven f/8, dan neemt het niveau hiervan wel toe. Ook de mechanische kwaliteit van deze lens is zeer goed. “The best news is probably that Nikon resisted the temptation to increase the price tag despite all the new features.” Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Ken Rockwell: Nikon is een grote partij in de wetenschappelijke en de microscopen-wereld. Dus ze hebben zichzelf bewezen op macro-gebied, en dat zie je terug in deze lens. “This baby is just about perfect optically and pretty well made mechanically for an AF lens.”
 • Ephotozine.com: Sinds z’n introductie heeft deze lens een grote reputatie veroverd voor de kwaliteit van de beelden die hij aflevert. De scherpte is excellent in het beeldcentrum, en dat al bij maximaal diafragma. Diafragmeer je, dan wordt die scherpte verbluffend hoog. De prijs is redelijk, gegeven het prestatieniveau en de features die de lens heeft. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com: Deze Nikon is een zeer goede lens met een professionele bouwkwaliteit. De beeldstabilisatie werkt goed, zelfs bij het echte macrowerk. Bovendien is het prijsniveau heel redelijk als je het afzet tegen de prestaties die de lens levert. Daarom: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Imaging-resource.com: Alles bij elkaar is dit een superb stukje optiek, vooral als je een macro-fotograaf bent. Het is de ultieme macrolens voor je Nikon-spiegelreflex. Highly Recommended.
 • Pcmag.com: Als je een Nikon-fotograaf bent die op zoek is naar een macrolens, dan heb je die gevonden. Want beter dan de AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED wordt het waarschijnlijk niet. De lens is optisch gestabiliseerd, is zeer scherp, en focust dichtbij genoeg om een 1:1 vergroting mogelijk te maken. Deze 105mm van Nikon is het beste van het beste op macrogebied. Pcmag.com deelt de hoogste onderscheiding uit: Editor’s Choice met 4.5 van de 5 sterren.
 • Techradar.com: Deze Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED's is een echte ‘corker’: een kanjer. Met z’n beeldstabilisatiesysteem is het ook een geweldige keuze voor niet-macro-fotografie, zoals portretfotografie.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Geweldige macrolens, die ook uit de hand prima resultaten geeft. Met deze lens is mijn enthousiasme voor macrofotografie alleen maar toegenomen. Haarscherpe resultaten met een hoge resolutie en met een maximum aan gebruiksgemak. Dankzij de VR ook mooi resultaat zonder statief. Ik gebruik deze lens op een D500 en ben zeer tevreden.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Een méér dan perfect objectief!! Met dit objectief op m'n camera kan ik nauwelijks stoppen met fotograferen. Ongelofelijk mooie beelden die rag- en ragscherp zijn.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameraland.nl: “Heel blij met de aankoop van deze mooie macro lens. Snelle autofocus en ook zeer nauwkeurig met de hand scherp te stellen. De stabilisatie werkt ook erg prettig. Hij is wat zwaar, maar geeft wel een goede stabiliteit met het vasthouden. Blij met het goede advies.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Speciaal voor kleine diertjes. Ik heb deze lens samen gekocht met de Nikon TC-20E III teleconverter om insecten te fotograferen. In combinatie met focus stack (het stapelen van foto's met een telkens iets verlegde scherpstelling en daarbij behorend computerprogramma) verwacht ik zelfs kleine kevertjes beeldvullend en helemaal scherp te kunnen fotograferen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Nikon AF-S 105mm Micro op CameraNU.nl >>

  Nikon AF-S 105mm Micro op Cameraland.nl >>

  Nikon AF-S 105mm Micro op Kamera-express.nl >>

 

Plussen en minnen van de Nikon AF-S 105mm f/2.8G

 • 4-stops optische beeldstabilisatie
 • Snel schakelen tussen handmatige scherpstelling en autofocus
 • Cirkelvormig diafragma voor een fraai bokeh
 • Prijzig objectief

Nikon AF-S 105mm Micro op CameraNU.nl >>

Nikon AF-S 105mm Micro op Cameraland.nl >>

Nikon AF-S 105mm Micro op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Nikon AF-S 105mm f/2.8G

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Nikon AF-S 105mm f/2.8G (2:30 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon AF-S 105mm Micro op CameraNU.nl >>

Nikon AF-S 105mm Micro op Cameraland.nl >>

Nikon AF-S 105mm Micro op Kamera-express.nl >>

 

Beste lenzen voor je Nikon DSLR

Heel veel lenzen voor je Nikon spiegelreflexcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je lens voor je Nikon DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle macro-objectieven op een rij

Hieronder staan alle macro-objectieven voor je spiegelreflexcamera of systeemcamera op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van macro-objectieven. Binnenkort voeg ik meer reviews van macro-objectieven toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm GF 110mm f/5.6 Tilt-Shift MacroFujifilm GFXNeeMacro399995/100Reviews>
Fujifilm GF 120mm f/4.0Fujifilm GFXNeeMacro289994/100Reviews>
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USMCanon RJaMacro157992/100Reviews>
Fujifilm XF 80mm f/2.8 R LM OIS WRFujifilm XNeeMacro129992/100Reviews>
Sony FE 100mm f/2.8 STF GM OSSSony EJaMacro184992/100Reviews>
Canon EF 100mm f/2.8L IS USMCanon EFJaMacro104990/100Reviews>
Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR SNikon ZJaMacro109990/100Reviews>
OM System ED 90mm f/3.5 Macro IS PROMFTNeeMacro149990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 MacroLeica LJaMacro109990/100Reviews>
Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro ArtSysteemJaMacro74990/100Reviews>
Sigma 70mm f/2.8 DG Macro ArtSysteem/DSLRJaMacro54990/100Reviews>
Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSSSony EJaMacro104990/100Reviews>
Tamron SP 90mm f/2.8 Di Macro 1:1 VC USDSysteem/DSLRJaMacro76990/100Reviews>
Irix 150mm f/2.8 Macro 1:1 DragonflyDSLRJaMacro59988/100Reviews>
Laowa 58mm f/2.8 2x Ultra-Macro APOSysteemJaMacro65988/100Reviews>
Laowa 85mm f/5.6 2X Ultra-Macro APOSysteemJaMacro53988/100Reviews>
Laowa 90mm f/2.8 2X Ultra-Macro APOSysteemJaMacro65988/100Reviews>
Laowa 100mm f/2.8 2X Ultra-Macro APODSLRJaMacro54988/100Reviews>
Nikon Z MC 50mm f/2.8Nikon ZJaMacro72988/100Reviews>
Olympus ED 60mm f/2.8 MacroMFTNeeMacro44988/100Reviews>
Sigma 150mm f/2.8 EX DG OS HSMDSLRJaMacroNiet leverbaar88/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro55985/100Reviews>
Fujifilm XF 30mm f/2.8 R LM WR MacroFujifilm XNeeMacro69985/100Reviews>
Fujifilm XF 60mm f/2.4 R MacroFujifilm XNeeMacro56985/100Reviews>
Nikon AF-S 105mm f/2.8G VRNikon F (FX)JaMacro86785/100Reviews>
Tokina ATX-I 100mm f/2.8 FF MacroDSLRJaMacro49985/100Reviews>
Tamron AF SP 90mm f/2.8 DI MacroSysteem/DSLRJaMacro42984/100Reviews>
Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STMCanon EF-MNeeMacro44083/100Reviews>
Laowa Venus 25mm f/2.8 2.5-5x Ultra-MacroSysteem/DSLRJaMacro46983/100Reviews>
Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSMDSLRJaMacro49983/100Reviews>
Sony 100mm f/2.8 MacroSony EJaMacroNiet leverbaar80/100Reviews>
Sony 50mm f/2.8 MacroSony EJaMacro56580/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (14 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy