Beste macro-lenzen voor je spiegelreflex of systeemcamera

Wil je fenomenale macro-foto's schieten met je spiegelreflex of systeemcamera? Met een macro-objectief leg je alles vast op ware grootte. Bloemen, vlinders, insecten en nog veel meer. Macro-lenzen zijn ook uitstekend geschikt voor prachtige portretten en close-ups. Reviews & tests van de beste macro-lenzen van dit moment.

Tamron SP 90mm f/2.8 Di Macro 1:1 VC USDMacro-objectieven: je onderwerp op ware grootte

Ben jij ook dol op fotograferen en is macro-fotografie je passie? Dan heb je niet voldoende aan de macro-functie op je zoomlens, maar ben je toe aan een rasecht macro-objectief. Macro-lenzen onderscheiden zich doordat ze zeer kleine onderwerpen op ware grootte kunnen vastleggen.

Wat betekent 1:1?

Macro-objectieven leggen onderwerpen meestal vast op een schaal van 1:1. Wat betekent dat? Die schaal heeft te maken met de grootte van je sensor. Stel, je hebt een camera met fullframe sensor. Die is dan 36x24mm groot. Een macro-objectief legt bijvoorbeeld een spinnetje van dat formaat beeldvullend vast. Dus als je dat beeld opent op je computer, dan vult hij je complete scherm. Niet schrikken!

En als je een aps-c camera hebt?

Als je een spiegelreflex of systeemcamera met een aps-c sensor hebt, dan gedragen macro-objectieven zich net als alle andere objectieven: je moet een cropfactor toepassen. Dit betekent bijvoorbeeld dat een macrolens van 100mm bij een Nikon aps-c camera 150mm wordt. Heeft dit invloed op de 1:1-schaal? Nee, die schaal blijft precies hetzelfde. Maar omdat een aps-c sensor kleiner is dan een fullframe sensor, kun je kleinere objecten beeldvullend vastleggen. Om precies te zijn: voor Nikon is de aps-c sensor 23.5x15.6mm. Dus objecten van deze grootte vullen nu je hele beeld. En dus wordt die spin nog een heel stuk groter.

Tamron SP 90mm f/2.8 Di Macro 1:1 VC USDUitstekende beeldkwaliteit

En mooi dat die macro-foto's zijn, het beeld knalt echt van je scherm af! En is heel veel mooier dan wat je met je allround zoomlens met macrofunctie kunt vastleggen. De schaal is daar vaak 1:4, dus 4 keer minder groot dan een ware macrolens. Omdat een macro-lens een prime objectief is (dit is een lens met een vast brandpuntafstand) is ook de kwaliteit van de beelden veel beter dan die van de gemiddelde zoomlens. Scherper en met meer details.

Sigma 150mm f/2.8 EX DG OS HSM Heerlijke onscherpte

Als je met macro-fotografie aan de slag gaat, zul je merken dat het heel eenvoudig is om zo'n heerlijke onscherpte te krijgen in de achtergrond, de 'bokeh'. Juist bij macro-objectieven is het heel makkelijk om die bokeh te krijgen. Je kunt er vervolgens ook lekker mee spelen met behulp van het diafragma. Zo kun je je onderwerp heel mooi uitlichten: ragscherp tegen een onscherpe achtergrond.

De pupil van een mini-kikkertje

Ooit zag ik een foto van een piepklein kikkertje, waarbij alleen de pupil van z'n rechteroogje spatscherp was, en de rest van z'n mini-lijfje vervaagde in de achtergrond. Prachtige beelden zijn dat. Zet ze op je Facebook of Instagram en je krijgt geheid een hele serie likes en reacties.

Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro Let op de brandpuntafstand

Waar moet je op letten als je een macro-objectief wilt aanschaffen? Allereerst is dat de brandpuntsafstand. Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe verder weg van je onderwerp je kunt fotograferen. Dat is vooral van belang bij schuwe insecten, zoals vlinders. Kom je te dichtbij met je lens, dan vliegen ze snel weg. Dus een lange brandpuntsafstand heeft voordelen. Denk aan 90-120mm of nog langer op fullframe-camera's. Heb je een aps-c-camera, dan wordt de brandpuntsafstand nog een stuk langer.

Let op de beeldstabilisatie

Verder is beeldstabilisatie erg van belang, tenzij je alleen met statief gaat fotograferen (zet beeldstabilisatie dan juist uit!). Wil je uit het vuistje fotograferen dan is beeldstabilisatie onmisbaar. Juist omdat je je onderwerp zo dicht op de huid zit, kan elke trilling onscherpte veroorzaken als je geen beeldstabilisatie hebt.

Let op de afdichtingen

Dan heb je nog lenzen die afgedicht zijn tegen stof en water. Dat kan handig zijn als je veel de natuur in gaat, op de grond ligt te rollebollen rond je onderwerp en ook bij een bui nog foto's wilt kunnen maken (tijdens of vlak na een bui zijn de kleuren intenser!). Alles heeft z'n prijs: goed afgedichte lenzen zijn duurder dan lenzen zonder afdichtingen.

Alle macro-objectieven op een rij

Hieronder staan alle macro-objectieven voor je spiegelreflexcamera of systeemcamera op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Binnenkort voeg ik meer reviews van macro-objectieven toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

 

De reviewsites

Mijn vergelijking is samengesteld na een analyse van een groot aantal reviewsites van camera's en objectieven. Op sommige sites worden objectieven volledig binnenstebuiten gekeerd en door alle denkbare mangels gehaald. Als je een nerd bent, smul je hiervan.... Alle kennis over deze objectieven is samengebald in mijn overzicht. Onder meer de volgende sites heb ik hiervoor afgestruind:

 • Dpreview.com
 • Cameralabs.com
 • Petapixel.com
 • Photographyblog.com
 • Imaging-resource.com
 • Dxo.com
 • Zoom.nl
 • Focusmedia.nl
 • Expertreviews.co.uk
 • Kenrockwell.com
 • Techradar.com
 • Tweakers.net

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Beste spiegelreflexcamera’s van dit momentTop 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle objectieven op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (12 beoordelingen)

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy