Wil je fenomenale macro-foto's schieten met je spiegelreflex of systeemcamera? Met een macro-objectief leg je alles vast op ware grootte. Bloemen, vlinders, insecten en nog veel meer. Macro-lenzen zijn ook uitstekend geschikt voor prachtige portretten en close-ups. Reviews & tests van de beste macro-lenzen van dit moment.
Ben jij ook dol op fotograferen en is macro-fotografie je passie? Dan heb je niet voldoende aan de macro-functie op je zoomlens, maar ben je toe aan een rasecht macro-objectief. Macro-lenzen onderscheiden zich doordat ze zeer kleine onderwerpen op ware grootte kunnen vastleggen.
Macro-objectieven leggen onderwerpen meestal vast op een schaal van 1:1. Wat betekent dat? Die schaal heeft te maken met de grootte van je sensor. Stel, je hebt een camera met fullframe sensor. Die is dan 36x24mm groot. Een macro-objectief legt bijvoorbeeld een spinnetje van dat formaat beeldvullend vast. Dus als je dat beeld opent op je computer, dan vult hij je complete scherm. Niet schrikken!
Als je een spiegelreflex of systeemcamera met een aps-c sensor hebt, dan gedragen macro-objectieven zich net als alle andere objectieven: je moet een cropfactor toepassen. Dit betekent bijvoorbeeld dat een macrolens van 100mm bij een Nikon aps-c camera 150mm wordt. Heeft dit invloed op de 1:1-schaal? Nee, die schaal blijft precies hetzelfde. Maar omdat een aps-c sensor kleiner is dan een fullframe sensor, kun je kleinere objecten beeldvullend vastleggen. Om precies te zijn: voor Nikon is de aps-c sensor 23.5x15.6mm. Dus objecten van deze grootte vullen nu je hele beeld. En dus wordt die spin nog een heel stuk groter.
En mooi dat die macro-foto's zijn, het beeld knalt echt van je scherm af! En is heel veel mooier dan wat je met je allround zoomlens met macrofunctie kunt vastleggen. De schaal is daar vaak 1:4, dus 4 keer minder groot dan een ware macrolens. Omdat een macro-lens een prime objectief is (dit is een lens met een vast brandpuntsafstand) is ook de kwaliteit van de beelden veel beter dan die van de gemiddelde zoomlens. Scherper en met meer details.
Als je met macro-fotografie aan de slag gaat, zul je merken dat het heel eenvoudig is om zo'n heerlijke onscherpte te krijgen in de achtergrond, de 'bokeh'. Juist bij macro-objectieven is het heel makkelijk om die bokeh te krijgen. Je kunt er vervolgens ook lekker mee spelen met behulp van het diafragma. Zo kun je je onderwerp heel mooi uitlichten: ragscherp tegen een onscherpe achtergrond.
Ooit zag ik een foto van een piepklein kikkertje, waarbij alleen de pupil van z'n rechteroogje spatscherp was, en de rest van z'n mini-lijfje vervaagde in de achtergrond. Prachtige beelden zijn dat. Zet ze op je Facebook of Instagram en je krijgt geheid een hele serie likes en reacties.
Waar moet je op letten als je een macro-objectief wilt aanschaffen? Allereerst is dat de brandpuntsafstand. Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe verder weg van je onderwerp je kunt fotograferen. Dat is vooral van belang bij schuwe insecten, zoals vlinders. Kom je te dichtbij met je lens, dan vliegen ze snel weg. Dus een lange brandpuntsafstand heeft voordelen. Denk aan 90-120mm of nog langer op fullframe-camera's. Heb je een aps-c-camera, dan wordt de brandpuntsafstand nog een stuk langer.
Verder is beeldstabilisatie erg van belang, tenzij je alleen met statief gaat fotograferen (zet beeldstabilisatie dan juist uit!). Wil je uit het vuistje fotograferen dan is beeldstabilisatie onmisbaar. Juist omdat je je onderwerp zo dicht op de huid zit, kan elke trilling onscherpte veroorzaken als je geen beeldstabilisatie hebt.
Dan heb je nog lenzen die afgedicht zijn tegen stof en water. Dat kan handig zijn als je veel de natuur in gaat, op de grond ligt te rollebollen rond je onderwerp en ook bij een bui nog foto's wilt kunnen maken (tijdens of vlak na een bui zijn de kleuren intenser!). Alles heeft z'n prijs: goed afgedichte lenzen zijn duurder dan lenzen zonder afdichtingen.
Alle macro-lenzen op Cameranu.nl >>
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.