Leica Vario-Elmarit SL 24-70mm f/2.8 ASPH | Reviews & Tests

Wat is het beste standaardzoomlens voor je Leica spiegelreflex of systeemcamera? De Leica Vario-Elmarit SL 24-70mm f/2.8 ASPH is een professionele zoomlens met de beeldkwaliteit van een prime-objectief. “Ongelooflijk goed gebouwde, zeer snelle standaardzoomlens die uitstekende beeldkwaliteit levert.” Alle belangrijke reviews!

Leica Vario-Elmarit SL 24-70mm f/2.8 ASPHLichtsterke standaardzoomlenzen: de werkpaarden

De lichtsterke standaardzoomlenzen noemen ze ook wel de ‘werkpaarden van de fotograaf’. Het zijn verreweg de meest gebruikte objectieven voor professionals en serieuze amateurs. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Leica Vario-Elmarit SL 24-70mm f/2.8 ASPH, die in juni 2021 op de markt is gekomen.

Leica Vario-Elmarit SL 24-70mm f/2.8 ASPH

Brandpuntsafstand: 24-70mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Leica L | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 856gr | Lengte x diameter: 123 x 88mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 18cm | Vergrotingsfactor: 0.34x | Filtermaat: 82mm | Release datum: juni 2021 | Verwachte Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs: 2.590 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Leica SL 24-70mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Leica SL 24-70mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Leica SL 24-70mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

Leica Vario-Elmarit SL 24-70mm f/2.8 ASPHDeze Leica-lens in het kort

Een ‘budget’ zoomlens van Leica: de Vario-Elmarit-SL 24-70 f/2.8 ASPH. Met een verkoopprijs van ruim 2.500 euro is het nog steeds een fikse aanslag op je bankrekening. Maar vergelijke hem eens met de Leica Elmarit-SL 24-90mm f/2.8-4.0 ASPH, die 4.700 euro kost. Hij is ook nog eens zo’n 300 gram lichter.

Ultiem universeel objectief

Deze standaardzoom van Leica is perfect geschikt voor een groot aantal fotografiegenres: reportage-, reis-, studio-, architectuur- en landschapsfotografie. Ook voor portretten, close-ups en videoproducties kun je hem inzetten. Met z’n flinke zoombereik en z’n constante hoge lichtsterkte van f/2.8 is dit het ultieme universele objectief.

Leica Vario-Elmarit SL 24-70mm f/2.8 ASPHOptisch ontwerp: next level

Het optisch ontwerp is zoals we van Leica mogen verwachten: next level. Deze standaardzoom telt 19 lenselementen in 15 groepen. Drie elementen aan beide zijden zijn voorzien van asferische oppervlakken. Negen gespecialiseerde glaselementen met anomale gedeeltelijke dispersie zorgen voor een uitstekende chromatische correctie over het gehele brandpuntbereik. Kortom: een professionele toplens.

Opvallend licht en compact

De Vario-Elmarit-SL 24-70 f/2.8 ASPH is opvallend licht en compact voor een dergelijke Leica-lens. Dat is mede mogelijk gemaakt door optische beeldstabilisatie weg te laten. Klik je hem op de Leica SL2 of SL2-S, dan zorgt de zwevende beeldsensor in de camerabody voor een uiterst effectieve beeldstabilisatie. Dit geldt zowel voor foto- als video-opnamen.

Harmonieuze bokeh

De bokeh van deze standaardzoom mag ook niet onbenoemd blijven: die is harmonieus en circelvormig dankzij het diafragma met 11 afgeronde lamellen. Mooi is ook de zeer korte minimale scherpstelafstand van slechts 18 centimeter tot het sensorvlak (bij de kortste brandpuntsafstand) en 38 centimeter (bij de langste brandpuntsafstand). Daarmee schiet je prachtige creatieve close-ups en macro-achtige foto’s. En dat allemaal met één en dezelfde lens.

Leica Vario-Elmarit SL 24-70mm f/2.8 ASPHFluisterstille stappenmotor

Deze Leica heeft heeft een fluisterstille stappenmotor aan boord, voor een snelle en nauwkeurige autofocus. Hij is robuust uitgevoerd: dankzij de metalen behuizing en bescherming tegen binnendringend water en stof kun je er onder de zwaarste omstandigheden mee aan de slag.

Deze Leica-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Architectuurfotografie
 • Productfotografie
 • Interieurfotografie

Leica SL 24-70mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Leica SL 24-70mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Leica SL 24-70mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

Leica Vario-Elmarit SL 24-70mm f/2.8 ASPH(Professionele) reviewers over de Leica SL 24-70mm f/2.8

De Leica Vario-Elmarit SL 24-70mm f/2.8 ASPH: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Deze Leica Vario-Elmarit-SL 24-70mm f/2.8 ASPH is volgens Mark “een ongelooflijk goed gebouwde, zeer snelle standaardzoomlens die uitstekende beeldkwaliteit levert”. Hij is haarscherp in het centrum over het hele zoombereik, waarbij de scherpte slechts iets afneemt bij f/2.8 aan de uiterste beeldranden. De bokeh is schitterend dankzij het 11-bladige irisdiafragma.
  Wel is er wat vignettering bij open diafragma's, tonvormige vervorming bij 24mm en lichte speldenkussenvervorming bij 70mm. Maar dat is goed te corrigeren in de camera of tijdens de nabewerking.
  De autofocus is erg snel. Handmatige scherpstelling kun je op elk moment inschakelen, al mist er een AF/MF-schakelaar. Ook mist er een zoom lock-schakelaar en een configureerbare AFL-knop. Die zijn wel te vinden op concurrent Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN Art. De lens heeft geen optische beeldstabilisatie, maar vertrouwt op de stabilisatie op de camerabody’s. Op testcamera SLS-2 krijg je dan een respectabele 5.5 stops compensatie.
  De bouwkwaliteit is uitstekend, hij is een stuk robuuster dan de Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN Art. Hij is ook goed weerbestendig. De prijs ligt hoog, maar is wel vergelijkbaar met andere lenzen, zoals de Panasonic Lumix S PRO 24-70mm f/2.8. Genoemde Sigma is veel voordeliger. De beeldkwaliteit van de Sigma en de Leica is vergelijkbaar goed. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Leica Vario-Elmarit-SL 24-70mm f/2.8 ASPH. is volgens Jim een goed gemaakte standaardzoomlens. De stevige metalen body is verzegeld tegen stof en spatwater, en de voorstel lens heeft een fluorlaag, die duimafdrukken en regendruppels tegenhoudt. Deze Leica stelt ook snel scherp, waarmee hij gelijke tred houdt met de continue drive van de Leica SL2-S.
  Met deze Leica leg je gedetailleerde foto’s vast, en met het snelle diafragma van f/2.8 kun je achtergronden mooi vervagen. Mooie zoom voor wie een Leica spiegelloze camera gebruikt. Je betaalt wel flink voor de kwaliteit van de materialen, de esthetiek en de naam Leica. Heb je minder budget, kijk dan volgens Jim naar de Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN. Eindoordeel voor de Leica: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Stevehuffphoto.com (fotograaf Steve Huff, full review): “Dit objectief is prachtig”, schrijft Steve. Critici menen dat het een ‘rebadged Sigma 24-70mm f/2.8 L-mount is, maar volgens Steve is het dat zeker niet. “Om te beginnen is de Leica beter gemaakt. Hij ziet er uit als een echte Leica, heeft een iets snellere autofocus dan de Sigma, is weerbestendig en goed... heeft de naam Leica ;)”
  Dit is de favoriete lens geworden van Steve in combinatie met z’n Leica SL2-S. “De beeldkwaliteit is ongelooflijk goed, en het is een solide, goed gemaakte lens die professioneel werk en gebruik waardig is. Het haalt het beste van de SL2-S naar boven en ik geef zelfs de voorkeur aan deze lens boven de prime-lenzen (een primeur voor mij)!”
 • Thephoblographer.com (full review): De Leica 24-70mm f/2.8 SL is volgens de reviewer Sigma’s optiek met al het andere van Leica. De motor van Leica in deze lens is supersnel, sneller dan die van Sigma. Hij is gemaakt van metaal en is superieur aan die van Sigma. Zwaar is hij wel, maar dat kun je verwachten van een dergelijke lichtsterke standaardzoom.
  Dit alles leidt tot een geweldige beeldkwaliteit. “De bokeh is romig. De lens is scherp. En de kleuren zingen gewoon als ze worden gecombineerd met camera’s van Leica.” Hij is wel wat groter en zwaarder dan de Sigma, maar dat is volgens de reviewer goed verklaarbaar. “De bouwkwaliteit en balans die de Leica heeft is onmiskenbaar beter.” De Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8 is weliswaar iets sneller met z’n autofocus, maar hij is nog groter en zwaarder dan de Leica.
  Als je de Leica 24-70mm f/2.8 SL koopt, krijg je volgens de reviewer het beste van vele werelden. Met zeer betrouwbare autofocus is hij bruikbaar voor fotojournalistiek. De optiek is geweldig, hij is uitstekend gebalanceerd en heeft een geweldige bouwkwaliteit met uitzonderlijk goed weerbestendig. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Macfilos.com (fotograaf Jonathan Slack, full review): Deze lens voelt en werkt volgens Jonathan net als alle andere SL-lenzen, al staat er ‘Made in Japan’ op. De L-Mount wint met deze lens nog meer aan kracht. “Dit is een fijne lens en een welkome aanvulling op de stal van SL zoomlenzen.”
  De beeldkwaliteit is volgens Jonathan echt goed, met een mooie bokeh. Hij is ook geweldig voor close-ups. De bouwkwaliteit is precies wat je van Leica mag verwachten, terwijl hij wel compact en relatief licht van gewicht is. Deze standaardzoom werkt heel goed op alle SL-camera's. Ook voor videografen is dit een welkome lens. “Eigenlijk is alles goed aan deze lens.”
 • Petapixel.com (David Crewe, full review): De Leica Vario-Elmarti-SL 24-70mm f/2.8 ASPH presteert volgens David beter op Leica-camera’s dan andere standaardzoomobjectieven met L-vatting. De beeldkwaliteit ligt hoog, de bouwkwaliteit is uitstekend en de autofocus is erg snel. Daarom is het een lens die het waard is om toe te voegen aan je uitrusting als je met Leica schiet. Ook voor videografen is dit een interessante standaardzoom, met z’n constante maximale diafragma van f/2.8 en z’n veelzijdige zoombereik.
  De Sigma 24-70mm Art is eveneens een goede lens voor je Leica-camera. En een heel stuk voordeliger. Is de Leica dus het extra geld waard? Wél als je veel waarde hecht aan de betere bouwkwaliteit en de superieure autofocus.
 • Thephoblographer.com (full review): Deze Leica Vario-Elmarti-SL 24-70mm f/2.8 ASPH is eigenlijk een Sigma Art met daarbij al het goede van Leica. De autofocusmotor van Leica in deze lens bijvoorbeeld, die is supersnel, en een stuk sneller dan die van Sigma. Ook is de body van de Leica gemaakt van metaal en daarmee superieur aan die van Sigma.
  De Leica 24-70mm f/2.8 SL heeft ook een geweldige beeldkwaliteit. De bokeh is romig. De beelden zijn scherp. En de kleuren lijken te ‘zingen’ in combinatie met de Leica-body’s.
  Vergelijk je hem met de Panasonic Lumix S PRO 24-70mm f/2.8, dan wint Panasonic op het gebied van autofocussnelheid. Maar hij is nog groter en zwaarder dan de Leica. Wel is hij voordeliger.
  Dus waarom zou je de Leica 24-70mm f2.8 SL kopen? vraagt de reviewer zich af. “Je krijgt het beste van vele werelden. De autofocus is zeer betrouwbaar en bruikbaar voor fotojournalistieke projecten. De optiek is geweldig. En dan is er nog de uitstekende bouwkwaliteit.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Macfilos.com (Leica-fotograaf Jonathan Slack, full review): “Dit is een fijne lens en een welkome aanvulling op de collectie SL-zoomlenzen”, aldus Jonathan. De beeldkwaliteit is volgens hem zeer goed. Deze lens biedt een mooie bokeh en is geweldig voor close-up.
  Ook de bouwkwaliteit is precies wat je van Leica mag verwachten, aldus Jonathan. “De lens werkt heel goed op elk van de SL-camera's. De lens is compact en relatief licht van gewicht, en zeer gunstig geprijsd. Het is ook een welkome lens met constant diafragma voor videografen. Wat is er eigenlijk niet leuk aan?”
 • YouTube-review Mathphotographer: Een interessante review van de Leica Vario-Elmarit SL 24-70mm f/2.8 ASPH is verschenen in een uitvoerige YouTube-review. Heb je interesse in deze lens, dan zou ik die zeker even bekijken.
  Je vindt deze video onderaan deze pagina.

Leica SL 24-70mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Leica SL 24-70mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Leica SL 24-70mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Leica Vario-Elmarit SL 24-70mm f/2.8 ASPHBelangrijkste kenmerken van de Leica SL 24-70mm f/2.8

 • Prachtige bokeh: 11 afgeronde diafragmalamellen
 • Ultieme beeldkwaliteit: 19 lenselementen in 15 groepen
 • Hoge lichtsterkte: perfect voor situaties met weinig licht
 • Snel, stil en nauwkeurig scherp: autofocus stappenmotor
 • Close-ups: scherpstellen vanaf 18cm
 • Gebouwd als een tank: robuuste metalen behuizing
 • Duurzaam: bescherming tegen water en stof
 • Perfecte combinatie met Leica SL-body’s

Leica SL 24-70mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Leica SL 24-70mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Leica SL 24-70mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Leica SL 24-70mm f/2.8

Bekijk een mooie en uitvoerige YouTube-review van de Leica SL 24-70mm f/2.8 door Mathphotographer (16:26 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Leica SL 24-70mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Leica SL 24-70mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Leica SL 24-70mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Alle standaard zoomobjectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke standaard zoomobjectieven die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van standaard zoomobjectieven.

Standaardzoom-objectiefSoort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMStandaardzoom€ 3,29997/100Reviews >>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMStandaardzoom€ 2,35995/100Reviews >>
Canon EF 24-70mm f/2.8L IIStandaardzoom€ 1,96795/100Reviews >>
Leica Vario-Elmarit SL 24-70mm f/2.8Standaardzoom€ 2,59095/100Reviews >>
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8Standaardzoom€ 2,49995/100Reviews >>
Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 RStandaardzoom€ 1,14993/100Reviews >>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN ArtStandaardzoom€ 1,50093/100Reviews >>
Sigma 24-70mm f/2.8 ArtStandaardzoom€ 1,39993/100Reviews >>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GMStandaardzoom€ 2,24993/100Reviews >>
Tamron SP 24-70mm f/2.8 G2Standaardzoom€ 1,39993/100Reviews >>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SStandaardzoom€ 2,49992/100Reviews >>
Nikon AF-S 24-70mm f/2.8EStandaardzoom€ 2,28591/100Reviews >>
Fujifilm XF 16-80mm f/4.0 R OIS WRStandaardzoom€ 84990/100Reviews >>
Sony FE 16-55mm f/2.8Standaardzoom€ 1,29990/100Reviews >>
Sony FE 24-105mm f/4.0GStandaardzoom€ 1,34990/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,21990/100Reviews >>
Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0Standaardzoom€ 1,39990/100Reviews >>
Tamron 28-75mm f/2.8 Di III VXD G2Standaardzoom€ 95090/100Reviews >>
Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXDStandaardzoom€ 84990/100Reviews >>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SStandaardzoom€ 1,09988/100Reviews >>
Canon EF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,25988/100Reviews >>
Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0Standaardzoom€ 59988/100Reviews >>
Sigma 24-105mm f/4.0 ArtStandaardzoom€ 85988/100Reviews >>
Sigma 28-70mm f/2.8 DG GN ContemporaryStandaardzoom€ 84988/100Reviews >>
Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXDStandaardzoom€ 79988/100Reviews >>
Tokina AT-X 24-70mm f/2.8Standaardzoom€ 99988/100Reviews >>
Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6Standaardzoom€ 66988/100Reviews >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle objectieven op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (4 beoordelingen)

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy