Laowa Argus 35mm f/0.95 FF | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke groothoeklens voor je fullframe systeemcamera van Canon, Sony of Nikon? Met een uniek maximaal diafragma van f/0.95 is de Laowa Argus 35mm de snelste 35mm-lens voor fullframe camera’s. Het is ook een waar bokeh-monster. Ideaal voor portretfotografie en videografie bij weinig licht. “Een hele prestatie.” Winnaar TIPA-award 2022. Alle belangrijke reviews!

Laowa Argus 35mm f/0.95 FFLichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Laowa Argus 35mm f/0.95 FF, die in september 2021 op de markt is gekomen.

Laowa Argus 35mm f/0.95 FF

Brandpuntsafstand: 35mm | Maximaal diafragma: f/0.95 | Lensmount: Canon RF / Sony FE / Nikon Z | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 755gr | Lengte x diameter: 103 x 77mm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 50cm | Vergrotingsfactor: 0.1x | Filtermaat: 72mm | Release datum: september 2021 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 1.069 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Laowa Argus 35mm f/0.95 FF op Cameranu.nl >>

Laowa Argus 35mm f/0.95 FF op Cameraland.nl >>

Laowa Argus 35mm f/0.95 FF op Kamera-express.nl >>

Laowa Argus 35mm f/0.95 FFDeze Laowa-lens in het kort

De Laowa Argus 35mm f/0.95 FF is ‘s werelds eerste 35mm-lens voor fullframe-camera’s met een maximaal diafragma van f/0.95. Met een beeldhoek van 63.4 graden is het een veelzijdig objectief, met een uiterst kleine scherptediepte. Zeer geschikt voor fotografie én video.

Unieke dromerige bokeh

Dankzij z’n lichtsterkte en maar liefst 15 diafragmabladen heeft deze Laowa Argus een unieke dromerige bokeh. Perfect voor bijvoorbeeld portret-, product- en documentaire-fotografie. Dankzij z’n razendsnelle diafragma presteert de lens uitstekend bij weinig licht. Zo krijg je ook bij schemering of binnenshuis scherpe, contrastrijke beelden, vol details.

Perfect voor video bij weinig licht

Mooi zijn ook z’n kwaliteiten voor videografie. Je schiet prachtige video’s bij weinig licht, waarbij je gebruik kunt maken van de diafragma-klikschakelaar en de interne scherpstelling. Z’n uitstekende optisch ontwerp zorgt voor minimale focus breathing. Daarmee focus je zonder afleidende veranderingen in het gezichtsveld.

Uitmuntend optisch ontwerp

De Laowa Argus 35mm f/0.95 FF heeft een uitmuntend optisch ontwerp dat is opgebouwd uit 14 elementen in 9 groepen. Daarin vind je een asferisch element, een ED-element en 4 UHR-elementen. Het resultaat is een hoge beeldkwaliteit met een minimum aan aberraties. Scherpstellen gebeurt op handmatige wijze en kan vanaf 50cm afstand. Een unieke lens!

Deze Laowa-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Videografie
 • Landschapsfotografie
 • Productfotografie
 • Reportagefotografie

Laowa Argus 35mm f/0.95 FF op Cameranu.nl >>

Laowa Argus 35mm f/0.95 FF op Cameraland.nl >>

Laowa Argus 35mm f/0.95 FF op Kamera-express.nl >>

TIPA-award 2022 voor de Laowa Argus 35mm f/0.95 FF

De Laowa Argus 35mm f/0.95 FF heeft een begerenswaardige TIPA-award 2022 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste lens met handmatige focus’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Laowa Argus 35mm f/0.95 FFProfessionele reviewers over de Laowa Argus 35mm f/0.95 FF

De Laowa Argus 35mm f/0.95 FF: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Cined.com (Johnnie Behiri, full review): Al met al is de Argus 35mm f/0.95 lens volgens Johnnie een unieke lens. “Ja, hij heeft zijn beperkingen, maar het is echt een leuke lens om mee te werken. Ik ben dol op de bouwkwaliteit en ik ben dol op de ‘vrijheid van meningsuiting’ die deze lens me biedt.”
  Als je deze Laowa Argus combineert met de Sony A7S III dan krijg je een krachtig duo dat elkaar perfect aanvult, aldus Johnnie. “Als documentairemaker zou ik graag altijd zo'n lens bij me hebben, omdat het gewoon je dag kan redden als het gaat om filmen in situaties met weinig licht. Ook kun je er heel artistiek je beelden mee vormgeven.” En dankzij het snelle diafragma kun je er je gefilmde object gemakkelijk en effectief mee isoleren.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): Een lens voor alle fotografen is de Laowa 35mm f/0.95 Argus niet. Daarvoor is hij te specialistisch: hij is alleen handmatig te bedienen. Eye catcher is natuurlijk het enorme maximale diafragma. Daardoor trekt hij zeker de aandacht. Daar komt bij dat het aantal ‘native’ lenzen voor Canon RF en Nikon Z nog niet heel groot en gevarieerd is.
  Dit is een lens die ontworpen is voor de creatieve fotograaf die weet wat hij doet. “Iemand die unieke weergave belangrijker vindt dan technische perfectie en die niet bang is om iets langzamer te gaan in het opnameproces om de juiste foto te maken.” Die fotografen zijn er zeker. Ze focussen niet op scherpte en contrast, maar meer op unieke en mooie weergave. En dat is volgens Dustin precies waar deze Argus 35mm op mikt.
  Hij stelt je in staat om ‘bokehlicious’ beelden te schieten. Je kunt er prachtig geringe scherptediepte mee creëren, en meer kunstzinnige opnamen mee maken waar sommige fotografen dol op zijn.
  Zoals gezegd: het is geen allemansvriend. Je moet veel vaardigheid hebben om het optimale eruit te halen, vanwege de geringe scherptediepte en het feit dat het een handmatige lens is. Een goedkope lens is het daarbij niet, maar het prijskaartje is ook weer niet belachelijk hoog voor een prachtige gebouwde lens. “Laowa is altijd een bedrijf geweest dat bereid is risico's te nemen, en ik hoop dat deze wilde fantasie voor hen vruchten zal afwerpen.”
 • Petapixel.com (Ryan Mense, full review): Dit is een bijzondere lens, die niet zonder nadelen is, aldus Ryan. Hij is zwaar, voelt traag aan om mee te werken en de beeldkwaliteit is zeker niet perfect.
  Maar toch: Laowa is de eerste firma die een 35mm f/0.95-lens voor fullframe camera's maakt. En Laowa levert een lens waarmee je beelden produceert die in het oog springen en die niet eerder mogelijk waren. In die zin is het echt een unieke lens.
  “Voor mij leeft dit objectief in dat gebied: tussen het kunnen scheppen van een creatieve look en het bereiken van technische perfectie. Laowa’s bedoeling was niet om de scherpste, technisch meest gecontroleerde lens ooit te creëren. Laowa wilde fotografen juist de in-your-face bokehlicieuze look bieden.” Tegelijkertijd is het geen lens die helemaal zwelgt in z’n creatieve kant, zoals een lensbaby doet. Deze lens kun je zeker ook gebruiken als een competente 35mm-lens wanneer dat nodig is.
 • Digitalcameraworld.com (Hannah Rooke, full review): Laowa staat volgens Hannah zeker zijn mannetje als bedrijf dat hele goede objectieven maakt. En met deze Argus 35mm f/0.95 is dat niet anders. “Deze supersnelle prime is scherp waar het scherp moet zijn. Tegelijk zijn de onscherpe gebieden dromerig en vloeiend.”
  Als je het extra gewicht in je tas niet erg vindt, is dit een welkome aanvulling op je foto-uitrusting. Een mooie lens voor portret-, product- of landschapsfotografen. Eindoordeel: 3.5 van de 5 sterren.
 • Phillipreeve.net (fotograaf Phillip Reeve, full review): Tot nu toe waren fullframe-lenzen met een maximaal diafragma van f/0.95 gespecialiseerde lenzen waarbij veel compromissen werden gesloten. Te veel voor Phillip om ze ook echt dagelijks te gaan gebruiken in zijn fotografie-praktijk. De Laowa 35mm f/0.95 is een uitzondering. Hij onderscheidt zich echt tussen de andere f/0.95 lenzen, aldus Phillip.
  Andere, duurdere, lenzen overtreffen deze Laowa op het gebied van scherpte, overstralingsweerstand en lensfouten als coma- en CA-correctie. Maar toch is het ‘gehele pakketje’ “een volledig bruikbare lens die je voor een breed scala aan toepassingen kan gebruiken, niet alleen voor portretten met een onscherpte achtergrond”. Hij is vergelijkbaar met de Voigtlander f/1.2, maar is meer dan een halve stop sneller. “Een hele prestatie.”
 • DPReview TV (video-review): Chris en Jordan van DPReview TV hebben weer razendsnel een prachtige review op YouTube gezet van de Laowa Argus 35mm f/0.95 FF. Alle aspecten komen aan bod: ontwerp en bouwkwaliteit, beeldkwaliteit, lensfouten, videoprestaties en natuurlijk: de ongelooflijke bokeh. Die is niet perfect, maar is wel heel ‘wervelend’ en zit boordevol karakter, en volgens de reviewers is dat karakter schitterend.
  Ook gaan Chris en Jordan in op de doelgroep: voor wie is deze lens bedoeld? Echt even kijken als je deze lens overweegt! Al is het maar vanwege de mooie beelden.
  Het video-review vind je onderaan deze pagina.

Laowa Argus 35mm f/0.95 FF op Cameranu.nl >>

Laowa Argus 35mm f/0.95 FF op Cameraland.nl >>

Laowa Argus 35mm f/0.95 FF op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Laowa Argus 35mm f/0.95 FF

 • ‘s Werelds snelste: de enige 35mm fullframe-lens met een maximaal diafragma van f/0.95
 • Waanzinnig mooie bokeh: superlichtsterk in combinatie met 15 diafragmabladen
 • Veelzijdige beeldhoek: breed gezichtsveld van 63.4 graden
 • Professioneel: diafragmaring met click-schakelmechanisme
 • Snel scherp: handmatige scherpstelling met intern scherpstelmechanisme
 • Ideaal voor video: weinig focus breathing
 • Hoge beeldkwaliteit: 1 asferisch element, 1 ED-element en 4 UHR-elementen

Laowa Argus 35mm f/0.95 FF op Cameranu.nl >>

Laowa Argus 35mm f/0.95 FF op Cameraland.nl >>

Laowa Argus 35mm f/0.95 FF op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Laowa Argus 35mm f/0.95 FF

Bekijk een mooie YouTube-review van de Laowa Argus 35mm f/0.95 FF door Chris en Jordan van DPReview TV (9:21 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Laowa Argus 35mm f/0.95 FF op Cameranu.nl >>

Laowa Argus 35mm f/0.95 FF op Cameraland.nl >>

Laowa Argus 35mm f/0.95 FF op Kamera-express.nl >>

 

Alle groothoek-primelenzen op een rij

Hieronder staan alle groothoek-primeobjectieven voor je spiegelreflexcamera of systeemcamera op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Binnenkort voeg ik meer reviews van groothoekprimes toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 35mm f/1.4L VCMCanon RJaGroothoek192995/100Reviews>
Fujifilm GF 23mm f/4.0Fujifilm GFXNeeGroothoek279995/100Reviews>
Fujifilm GF 30mm f/5.6 Tilt-ShiftFujifilm GFXNeeGroothoek449995/100Reviews>
Hasselblad XCD 38mm f/2.5 VHasselblad XNeeGroothoek419995/100Reviews>
Olympus ED 17mm f/1.2 PROMFTNeeGroothoek139994/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek159994/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek99994/100Reviews>
Fujifilm XF 23mm f/1.4 R LM WRFujifilm XNeeGroothoek94992/100Reviews>
Laowa 15mm f/4.5 Zero-D ShiftSysteem/DSLRJaGroothoek139992/100Reviews>
Nikon Z 20mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek124992/100Reviews>
Nikon Z 24mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek119992/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek159992/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek93992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek89992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79992/100Reviews>
Sigma 28mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek125092/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaGroothoek152992/100Reviews>
Sony FE 14mm f/1.8 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 24mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek169992/100Reviews>
Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WRFujifilm GFXNeeGroothoek179990/100Reviews>
Fujifilm GF 45mm f/2.8Fujifilm GFXNeeGroothoek179990/100Reviews>
Fujifilm XF 8mm f/3.5 R WRFujifilm XNeeGroothoek89990/100Reviews>
Fujifilm XF 16mm f/1.4 R WRFujifilm XNeeGroothoek86590/100Reviews>
Fujifilm XF 18mm f/1.4 R WRFujifilm XNeeGroothoek99990/100Reviews>
Fujifilm XF 23mm f/1.4 RFujifilm XNeeGroothoek78390/100Reviews>
Laowa 20mm f/4.0 Zero-D ShiftSysteem/DSLRJaGroothoek135990/100Reviews>
Laowa Venus 9mm f/2.8 Zero DSysteem/DSLRNeeGroothoek61990/100Reviews>
Laowa Argus 35mm f/0.95 FFSysteemJaGroothoek106990/100Reviews>
Nikon Z 35mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek94990/100Reviews>
Samyang 10mm f/3.5 XPDSLRJaGroothoek114990/100Reviews>
Samyang AF 14mm f/2.8 RFCanon RFJaGroothoek72990/100Reviews>
Samyang AF 35mm f/1.4 FE IISony EJaGroothoek69990/100Reviews>
Sigma 15mm f/1.4 DG DN Diagonal Fisheye ArtSysteemJaFisheye212990/100Reviews>
Sigma 16mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeGroothoek42990/100Reviews>
Sigma 17mm f/4.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek61990/100Reviews>
Sigma 23mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeGroothoek49990/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek84990/100Reviews>
Sony FE 20mm f/1.8 GSony EJaGroothoek109990/100Reviews>
Sony E 15mm f/1.4 GSony ENeeGroothoek84990/100Reviews>
Tamron SP 35mm f/1.4 Di USDDSLRJaGroothoek97390/100Reviews>
Zeiss Batis 18mm f/2.8Sony EJaGroothoek151090/100Reviews>
Zeiss Batis 25mm f/2.0Sony EJaGroothoek134090/100Reviews>
Zeiss Batis 40mm f/2.0Sony EJaGroothoek133990/100Reviews>
Fujifilm XF 14mm f/2.8 RFujifilm XNeeGroothoek82589/100Reviews>
Fujifilm XF 23mm f/2 R WRFujifilm XNeeGroothoek44588/100Reviews>
Irix 30mm f/1.4 DragonflyDSLRJaGroothoek75588/100Reviews>
Sigma 24mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek71988/100Reviews>
Sigma 24mm f/3.5 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek53988/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79988/100Reviews>
Sigma 35mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek61988/100Reviews>
Sony FE 24mm f/2.8 GSony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.8Sony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Canon RF 24mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro76987/100Reviews>
Panasonic Lumix S 18mm f/1.8Leica LJaGroothoek89986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 24mm f/1.8Leica LJaGroothoek89986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 35mm f/1.8Leica LJaGroothoek67986/100Reviews>
Canon RF 16mm f/2.8 STMCanon RJaGroothoek34985/100Reviews>
Canon RF 28mm f/2.8 STMCanon RJaPancake38985/100Reviews>
Nikon Z DX 24mm f/1.7Nikon ZNeeGroothoek31985/100Reviews>
Nikon Z 26mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek58985/100Reviews>
Olympus 17mm f/1.8MFTNeeGroothoek44985/100Reviews>
Sony E 11mm f/1.8Sony ENeeGroothoek59985/100Reviews>
Tamron 20mm f/2.8 DI III OSD MacroSony EJaGroothoek43585/100Reviews>
Tamron 24mm f/2.8 DI III OSD MacroSony EJaGroothoek52985/100Reviews>
Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD MacroSony EJaGroothoek43985/100Reviews>
Tokina ATX-M 23mm f/1.4 FESony EJaGroothoek36985/100Reviews>
Panasonic Leica DG 9mm f/1.7MFTNeeGroothoek49985/100Reviews>
Panasonic Leica DG 15mm f/1.7MFTNeeGroothoek49084/100Reviews>
Fujifilm XF 18mm f/2 RFujifilm XNeeGroothoek49980/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek27980/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8 SENikon ZJaStandaard33980/100Reviews>
Panasonic Lumix S 26mm f/8.0Leica LJaPancake23980/100Reviews>
Sigma 30mm f/1.4 DC HSM ArtDSLRNeeGroothoek46978/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (8 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy