Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APO | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke portretlens voor je aps-c systeemcamera van Canon, Nikon, Sony of Fujifilm? De Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APO is een uitzonderlijk lichtsterke lens met een indrukwekkende bokeh. Ideaal voor messcherpe portretten met een indrukwekkende bokeh. Hij ontving niet voor niets een EISA-award 2021-2022. Alle belangrijke reviews!

Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APOLichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APO, die in mei 2021 op de markt is gekomen.

Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APO

Brandpuntsafstand: 33mm / fullframe equivalent 50mm | Maximaal diafragma: f/0.95 | Lensmount: Canon RF / Nikon Z / Sony E / Fujifilm X | Geschikt voor fullframe: nee | Gewicht: 590gr | Lengte x diameter: 83 x 72mm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Beeldstabilisatie: nee | Scherpstelling: handmatig | Minimale scherpstelafstand: 35cm Filtermaat: 62mm | Release datum: mei 2021 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 599 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Laowa Argus 33mm f/0.95 op Cameranu.nl >>

Laowa Argus 33mm f/0.95 op Cameraland.nl >>

Laowa Argus 33mm f/0.95 op Kamera-express.nl >>

Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APODeze Laowa-lens in het kort

De Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APO is de eerste lens in de nieuwe serie hoogwaardige lenzen van Laowa onder de naam Argus. En deze ultralichtsterke portretlens is gelijk een schot in de roos. Hij heeft een uitzonderlijk goede beeldkwaliteit. De foto’s die je met deze primelens kunt schieten zijn messcherp en kraakhelder tot in de hoeken van het beeld.

Indrukwekkende bokeh

Dankzij de zeer kleine scherptediepte en de negen afgeronde diafragmalamellen heeft hij een indrukwekkende bokeh. Daarmee is hij ideaal voor de portretfotograaf. Hij heeft handmatige scherpstelling.

Uitstekend lensontwerp

De Laowa Argus 33mm heeft een uitstekend optisch ontwerp. Het ontwerp is apochromatisch: het bevat low dispersion lenselementen, waardoor kleurranden en chromatische aberratie vrijwel afwezig zijn over het hele focusbereik. Daardoor heeft deze lens een hoge helderheid en kleurnauwkeurigheid.

Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APOIdeaal voor videografie

Deze Laowa is ook zeer geschikt voor video. Zo heeft hij een traploze diafragmaring, minimale focusbreathing en een lange focusworp (300 graden), waardoor je uiterst precies kunt scherpstellen.

Deze Laowa-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie

Laowa Argus 33mm f/0.95 op Cameranu.nl >>

Laowa Argus 33mm f/0.95 op Cameraland.nl >>

Laowa Argus 33mm f/0.95 op Kamera-express.nl >>

EISA-award 2021-2022 voor de Laowa Argus 33mm

De Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APO heeft een prestigieuze EISA-award 2021-2022 in de wacht gesleept. Volgens de internationale jury van deze prijs is het de ‘Beste lens met handmatige scherpstelling 2021-2022’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APO(Professionele) reviewers over de Laowa Argus 33mm f/0.95

De Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APO: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Jonasraskphotography.com (fotograaf Jonas Rask, full review): De reviews van Fujifilm-camera’s en -objectieven door de Deense fotograaf Jonas Rask zijn altijd zeer de moeite waard om te lezen. En vooral ook: te bekijken. Want hij plaatst er altijd prachtige foto’s bij, geschoten met de camera of lens. Jonas nam de Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APO onder de loep op z’n Fujifilm X-Pro3.
  Deze eerste lens in de nieuwe serie hoogwaardige lenzen van Laowa onder de naam Argus is volgens Jonas een goed teken van wat komen gaat. Het is een schitterende lens, zeer capabel en ook zeer veelzijdig.
  Toch zijn er zaken die Jonas niet bevallen aan deze lens, maar dat heeft puur te maken met persoonlijke voorkeuren. Zo houdt Jonas niet van de klikloze diafragmaring, en ook de lange scherpstelafstand (long focus throw) is voor hem een belemmering voor z’n gebruikelijke manier van scherpstellen in één snelle beweging. “Ik wed dat er veel mensen zijn die van beide functies zouden houden. Maar dit is mijn review, en als ik wil huilen dan doe ik dat…”.
  Qua beeldkwaliteit belooft Laowa veel gezien de APO in de naamgeving. En deze lens geeft volgens Jonas absoluut mooie, precieze kleuren weer. Ook zag Jonas geen enkele vorm van abberatie, chromatisch noch bolvormig.
  De bokeh van de Laowa Argus 33mm f/0.95 APO is volgens Jonas erg mooi. “De bokeh is erg soepel en zeer aangenaam, en het heeft een zeer aangenaam uitziende overgang van scherp naar onscherp.” De scherpte bij wijd open diafragma is redelijk en wordt een stuk beter bij diafragmeren tot f/2.8.
  Biedt deze Laowa iets dat de concurrenten niet bieden? “Om eerlijk te zijn. Niet echt. De concurrentie in dit segment is redelijk goed.” Toch is de Laowa zeker de moeite waard. “Het is een heel mooi objectief waarvan ik denk dat veel aps-c fotografen enorm zullen genieten. En als video/hybride schieten jouw ding is, dan is de Laowa zeker de beste optie.” Bekijk dit review met fotogallery >>
 • Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APOSlrlounge.com (Matthew Saville, full review): Matthew vond het ontzettend leuk om met deze Laowa te fotograferen. “Het was erg verfrissend om een lens te pakken en er creatief mee te schieten in mijn dagelijkse fotografie.”
  Mooi aan de Laowa vond Matthew dat hij ‘kan zien in het donker’. Hij biedt sluitertijden en mogelijkheden om licht op te vangen die hij nooit eerder ter beschikking had. Is hij feilloos scherp bij de grootste diafragma’s? Foutloos is hij niet bij het schokkend snelle f-getal van 0.95. Maar hij is zeker ongelooflijk scherp bij f/2 of f/2.8.
  Uiteindelijk is het voor dit prijskaartje een wonder van een lens, die je de kans biedt op creatieve verkenningen en het verleggen van je technische grenzen. Zij dit soort zaken belangrijk voor je, dan zou dit volgens Matthew best eens je nieuwe favoriete lens kunnen zijn.
 • Petapixel.com (David Crewe, full review): De Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APO is de eerste lens van Laowa in z’n serie lenzen met hoge kwaliteit onder de naam Argus. Dit lijkt volgens David een fantastische lens voor onder andere videografen. Het is een fantastische toevoeging aan je lenzenassortiment als je een aps-c camera hebt.
  Er zijn wat dingen die David minder bevallen aan deze lens. Bijvoorbeeld de gekantelde zonnekap, de lange focusslag (focus throw) en de klikloze diafragmaring die af en toe zijn foto’s verknoeien.
  Maar al met al is deze Laowa een mooie lens voor fotografen, zeker als je een fan bent van een mooie bokeh. Ben je videograaf dan is de lens nóg fantastischer, vanwege de klikloze diafragmaring en de lage focus breathing. Ben je een hybride fotograaf/videograaf dan is deze Laowa zeker z’n prijskaartje waard. Ben je puur fotograaf dan zijn er andere opties die beter zijn, al moet je dan ‘genoegen’ nemen met een maximaal diafragma van ‘slechts’ f/1.4 of f/1.2.
 • Fstoppers.com (Dylan Goldby, full review): Laowa heeft volgens Dylan een geweldige lens geproduceerd voor wie een supersnelle ‘nifty-fifty’ zoekt voor z’n aps-c camera tegen een concurrerende prijs. De scherpte is uitstekend, de bokeh erg aangenaam, de zonnesterren zijn heerlijk. Ook kun je mooie flare- en ghosting-effecten produceren met deze Laowa. En de chromatische aberratie is zeer gering voor zo’n snelle lens.
  Grootste concurrent van deze Laowa is volgens Dylan de Mitakon 35mm f/0.95, die hij een jaar heeft gebruikt. Maar Dylan zou z’n geld nu liever besteden aan deze Laowa. “De constructie is veel beter en de beelden hebben meer karakter.”
 • Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APOSonyalphalab.com (Jay, full review): De Laowa Argus 33mm f/0.95 is een lens waarmee je volledig handmatig scherpstelt. Daardoor zal hij zeker niet voor iedereen geschikt zijn. Maar zoek je een waanzinnige lens van topkwaliteit met een ultragroot maximaal diafragma, dan is dit volgens Jay de lens om bovenaan je lijstje te zetten.
  De beelden die je met deze Laowa kunt schieten zijn van topkwaliteit. Scherpte, kleur en helderheid zijn uitstekend, evenals de bouwkwaliteit. De lange focusworp waardeerde Jay ook (in tegenstelling tot sommige andere reviewers). Daarmee is het volgens hem heel makkelijk om nauwkeurig scherp te stellen.
  Kortom: “Het is een van de beste lenzen die ik ooit heb getest en voor het geld krijg je echt een fantastische lensconstructie en prestaties.” Eindoordeel: 95/100.
 • Phillipreeve.net (fotograaf Phillip Reeve, full review): Alle f/0.95-lenzen die tot nu toe zijn uitgebracht, uitgezonderd de zeer dure Leica 50mm f/0.95 en Nikon 58mm 0/95, zijn volgens Phillip eenvoudige ontwerpen geweest met veel compromissen. Compromissen als onvoldoende scherpte op kortere afstanden en oneindig, slechte coma-correctie, ernstige problemen met longitudinale CA en slechte flare-weerstand.
  Gelukkig is de Laowa een stuk beter. De scherpte is aanzienlijk beter. En ook de correcties voor chromatische aberratie en coma is veel beter, hoewel nog steeds niet geweldig. Flare-weerstand is echter ook een probleem met deze lens. En het blijft een handmatige lens voor de Sony E-mount.
  Voor aps-c fotografen is deze Laowa volgens Phillip een goede optie om te fotograferen bij weinig licht en om een goede achtergrondonscherpte te creëren rond je onderwerp. En dat alles voor een fatsoenlijke prijs. Phillip heeft genoten van het gebruik van deze lens. Hij hoopt dat de komende fullframe Laowa f/0.95 lenzen net zo’n mooie combinatie hebben van goede scherpte, mooie bokeh en eerlijke prijs.
 • EISA-juryrapport: De Laowa Argus 33mm f/0.95 ontving van de EISA de prestigieuze EISA-award 2021-2022. Het juryrapport luidt als volgt (mijn vertaling): “De Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APO is een uitzonderlijk lichtsterke standaardlens voor systeemcamera's met een aps-c sensor. Deze lens heeft een ultragroot diafragma en is daarmee perfect geschikt voor fotografie bij weinig licht. Dankzij dat grote diafragma krijg je ook een extreem kleine scherptediepte, vooral in combinatie met de kortste scherpstelafstand van 35 centimeter.
  Dankzij het apochromatische ontwerp zijn de kleurranden die je normaal gesproken krijgt bij lenzen met een zeer snel diafragma buitengewoon goed onder controle. Deze Laowa is ook ideaal voor video door de lange focusworp, de lage focusbreathing en de traploze diafragmaring. De lens is beschikbaar in de Canon RF-, Fujifilm X-, Nikon Z- en Sony E-vattingen.”
 • YouTube-review Dylan Goldby: fotograaf en reviewer Dylan Goldby heeft een uitgebreide video-review van deze bijzondere portretlens gemaakt op YouTube. Zeker de moeite waard om te bekijken als deze lens op je verlanglijstje staat.
  De YouTube-review van de Laowa Argus 33mm f/0.95 door fotograaf Dylan Goldby vind je onderaan deze pagina.

Laowa Argus 33mm f/0.95 op Cameranu.nl >>

Laowa Argus 33mm f/0.95 op Cameraland.nl >>

Laowa Argus 33mm f/0.95 op Kamera-express.nl >>

 

Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APOBelangrijkste kenmerken van de Laowa Argus 33mm f/0.95

 • Prachtige portretlens voor aps-c systeemcamera’s
 • Geschikt voor fullframe op camera’s met Canon RF-vatting
 • Zeer lichtsterk: ideaal in schemer of binnenshuis
 • Groot diafragma: indrukwekkende bokeh
 • Handig voor video: traploze diafragmaring en weinig focus breathing
 • Hoge beeldkwaliteit: helder beeld, scherp tot in de hoeken
 • Lange focus throw: je kunt uiterst precies scherpstellen
 • Handmatige scherpstelling

Laowa Argus 33mm f/0.95 op Cameranu.nl >>

Laowa Argus 33mm f/0.95 op Cameraland.nl >>

Laowa Argus 33mm f/0.95 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Laowa Argus 33mm f/0.95

Bekijk een mooie YouTube-review van de Laowa Argus 33mm f/0.95 door fotograaf Dylan Goldby (13:59 minuten). Schitterende beelden, zeker bekijken als je deze lens op het oog hebt (slideshow vanaf minuut 12:00). Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Laowa Argus 33mm f/0.95 op Cameranu.nl >>

Laowa Argus 33mm f/0.95 op Cameraland.nl >>

Laowa Argus 33mm f/0.95 op Kamera-express.nl >>

 

Alle portretlenzen op een rij

Hieronder staan alle portretlenzen die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Of bekijk hier mijn overzichtsartikel.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 85mm f/1.2L USMCanon RJaPortret304998/100Reviews>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctNikon ZJaPortret899998/100Reviews>
Fujifilm GF 110mm f/2.0Fujifilm GFXNeePortret299996/100Reviews>
Canon EF 85mm f/1.4L IS USMCanon EFJaPortret162995/100Reviews>
Canon RF 135mm f/1.8L IS USMCanon RJaPortret274095/100Reviews>
Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WRFujifilm GFXNeePortret229995/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WRFujifilm XNeePortret159995/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 RFujifilm XNeePortret86595/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 WR RFujifilm XNeePortret119995/100Reviews>
Hasselblad XCD 90mm f/2.5 VHasselblad XNeePortret479995/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.2 SNikon ZJaPortret334995/100Reviews>
Nikon Z 135mm f/1.8 S PlenaNikon ZJaPortret299995/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.4 GMSony EJaPortret179995/100Reviews>
Sony FE 135mm f/1.8 GMSony EJaPortret199995/100Reviews>
Zeiss Batis 135mm f/2.8Sony EJaPortret173095/100Reviews>
Panasonic Leica DG 42.5mm f/1.2MFTNeePortret136694/100Reviews>
Sigma 105mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret149994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaPortret109994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret124994/100Reviews>
Zeiss Batis 85mm f/1.8Sony EJaPortret123094/100Reviews>
Fujifilm XF 90mm f/2 R LM WRFujifilm XNeePortret89992/100Reviews>
Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APOSysteemNeePortret59990/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.8 SNikon ZJaPortret89990/100Reviews>
Olympus ED 45mm f/1.2 PROMFTNeePortret129990/100Reviews>
Samyang AF 135mm f/1.8Sony EJaPortret95090/100Reviews>
Sigma 135mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret139990/100Reviews>
Sigma 56mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeePortret42990/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/2 R WRFujifilm XNeePortret48989/100Reviews>
Samyang AF 85mm f/1.4 FE IISony EJaPortret79988/100Reviews>
Sigma 90mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaPortret71988/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.8Sony EJaPortret64988/100Reviews>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMCanon RJaPortret71985/100Reviews>
Olympus 45mm f/1.8MFTNeePortret26285/100Reviews>
Panasonic Lumix S 85mm f/1.8Leica LJaPortret64985/100Reviews>
Samyang 75mm f/1.8 AFSony EJaPortret42985/100Reviews>
Samyang MF 85mm f/1.4 MK2Systeem/DSLRJaPortret41985/100Reviews>
Sigma 65mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaPortret69985/100Reviews>
Tokina ATX-M 56mm f/1.4Sony ENeePortret36985/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (5 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy