Laowa 90mm f/2.8 2X Ultra-Macro APO | Reviews & Tests

De Laowa 90mm f/2.8 2X Ultra-Macro APO is een prachtige macrolens voor je fullframe systeemcamera van Canon, Nikon of Sony. Deze compacte en lichte lens heeft een maximale vergroting van maar liefst 2x. “Dit is een lens van topkwaliteit en zou bovenaan je wish list moeten staan.” EISA-award 2022-2023. Alle belangrijke reviews!

Laowa 90mm f/2.8 2X Ultra-Macro APOMacrolenzen: dicht op je onderwerp

Wat is er leuker dan macro-fotografie? Lekker met je neus en je camera dicht op het onderwerp dat je fotografeert. Alle micro-details waarnemen én glashelder vastleggen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Laowa 90mm f/2.8 2X Ultra-Macro APO, die in juni 2022 op de markt is gekomen.

Laowa 90mm f/2.8 2X Ultra-Macro APO

Brandpuntsafstand: 90mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Canon RF / Nikon Z / Sony E (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 619gr | Lengte x diameter: 120 x 74mm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Beeldstabilisatie: nee | Scherpstelling: handmatig | Minimale scherpstelafstand: 20.5cm | Vergrotingsfactor: 2x | Filtermaat: 67mm | Release datum: juni 2022 | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs: 659 euro op CameraNU.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Laowa 90mm f/2.8 2X op CameraNU.nl >>

Laowa 90mm f/2.8 2X op Kamera-express.nl >>

Deze Laowa-lens in het kort

Laowa 90mm f/2.8 2X Ultra-Macro APOOnder het motto ‘less is more’ brengt Laowa deze prachtige 90mm f/2.8 2X Ultra-Macro APO uit, speciaal ontworpen voor fullframe systeemcamera's. Het is namelijk een zeer compacte en lichtgewicht macrolens. Met een lengte van slechts 12 centimeter en een gewicht van 619 gram. En langer wordt hij ook niet, want hij heeft een intern scherpstelmechanisme.

Voor macro en portretten

De 90mm is een klassieke brandpuntsafstand voor een macro-objectief. Dankzij het grote maximale diafragma van f/2.8 kun je lekker spelen met kleine scherptedieptes. En het helpt natuurlijk als je werkt bij weinig licht. Je kunt met deze prachtige macrolens trouwens ook uitstekende portretten schieten die zeer scherp zijn.

Laowa 90mm f/2.8 2X Ultra-Macro APOExceptionele macrolens

Voor macro is dit een exceptionele lens. Hij biedt liefst een macrovergroting van 2x, dat is twee keer zo groot als verreweg de meeste macrolenzen. Daarmee kun je diep in de textuur van je onderwerpen duiken, zoals je kunt zien in het filmpje onderaan deze pagina. Unieke beelden schiet je dus met deze macrolens. Waarbij je je er wel bewust van moet zijn dat hij alleen handmatig scherpstelt.

Uitstekend lensontwerp

De Laowa 90mm f/2.8 2X Ultra-Macro APO heeft een apochromatisch optisch ontwerp. Dat gaat chromatische aberratie (kleurschifting) effectief tegen. Het lensontwerp is uitstekend, met liefst 3 ED-lenselementen. De beeldkwaliteit ligt daardoor hoog: je schiet scherpe, contrastrijke beelden met een minimum aan lensfouten.

Laowa 90mm f/2.8 2X Ultra-Macro APOVloeiende bokeh

Het afgeronde diafragma met 13 lamellen zorgt voor een vloeiende bokeh. Handig is de fysieke diafragmaring. Kortom: alweer een geweldige macrolens van Laowa, een merk dat zich hier meer en meer in specialiseert.

Deze Laowa-lens is ideaal voor:

 • Macrofotografie
 • Portretfotografie
 • Productfotografie

Laowa 90mm f/2.8 2X op CameraNU.nl >>

Laowa 90mm f/2.8 2X op Kamera-express.nl >>

EISA-award 2022-2023 voor de Laowa 90mm f/2.8

De Laowa 90mm f/2.8 2X Ultra-Macro APO heeft een prestigieuze EISA-award 2022-2023 in de wacht gesleept. Volgens de internationale jury van deze prijs is deze Laowa de ‘Beste handmatige lens’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Laowa 90mm f/2.8 2X Ultra-Macro APOProfessionele reviewers over de Laowa 90mm f/2.8 2X

De Laowa 90mm f/2.8 2X: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Focus Magazine (Erik Derycke, full review, juli/augustus-nummer 2022): Indrukwekkende beelden kun je maken met de Laowa 90mm f/2.8 2X Ultra-Macro APO dankzij de afbeeldingsmaatstaf van 2:1. Hoe presteert dit bijzondere objectief? Erik neemt hem onder de loep.
  En daaruit blijkt dat deze Laowa in de praktijk een hoge scherpte laat zien waar dat moet: bij de gebieden die in focus zijn. Waarbij je wel moet bedenken, dat bij een dergelijk objectief het gebied dat scherp is, heel beperkt is. Bij f/2.8 is dat bijvoorbeeld 1 millimeter als je op 5cm van de frontlens fotografeert. Diafragmeer je, dan neemt de scherpte nog verder toe naar een “zeer goed niveau”.
  Deze Laowa heeft een beetje last van focus breathing, weinig last van vertekening maar wel een duidelijke vignettering.
  Al met al een macrolens waarmee je extreme vergroting kunt bereiken met een zeer goede beeldkwaliteit. Daarbij is de prijs redelijk. Dat je handmatig moet scherpstellen, zal voor macrofotografen bekend terrein zijn. Eindoordeel: het cijfer 8.6.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): Dustin is “heel blij” met de Laowa 90mm f/2.8 APO 2x Macro. “Hoewel hij in veel opzichten erg lijkt op de 100mm f/2.8 APO 2x Macro, zijn er een aantal subtiele verbeteringen die mijn belangrijkste kritiek op die lens tenietdoen.” Zo is deze 90mm een stuk compacter omdat hij speciaal is ontworpen voor systeemcamera’s. Ook heeft hij een vast frontelement, een langere focusafstand en een focusring die wat beter aanvoelt. Ook zijn er een paar kleine optische upgrades. “Deze Laowa levert stuk voor stuk beelden waar ik van houd.”
  Mooi aan deze macrolens is z’n zeer sterke vergroting. Volgens Dustin is 2:1-macro VEEL dichterbij dan 1:1-macro. “Dat ontgrendelt een extra niveau van creativiteit. Daarbij stelt het apochromatische ontwerp je in staat om glanzende metalen structuren vast te leggen zonder angst voor chromatische aberraties die het beeld vernietigen.”
  Helemaal mooi wordt het als je een blik op het bescheiden prijskaartje werpt. Ten opzichte van de concurrentie is deze Laowa echt van grote waarde, vooral als je macro-werk toch al doet met handmatige scherpstelling. “Dit is een lens van topkwaliteit en zou bovenaan je wish list moeten staan als je een macrolens zoekt voor je systeemcamera van Canon, Sony, Nikon of Leica.”
 • Opticallimits.com (Klaus Schroiff, full review): De Laowa 90mm f/2.8 2x Ultra-Macro APO is volgens Klaus een aantrekkelijke macrolens die zeer goede resultaten levert. Waarbij er slechts een paar kanttekeningen te maken zijn.
  De beeldscherpte is zeer behoorlijk bij f/2.8 en fantastisch als je wat diafragmeert. Lensfouten als beeldvervormingen en chromatische aberraties zijn goed onder controle. De De lichtafval is bij f/2.8 matig. De kwaliteit van de bokeh is volgens Klaus “een beetje een allegaartje”. Zo worden onscherpe hooglichten mooi weergegeven, maar de algemene bokeh kan wat nerveus zijn. Ook is deze lens vrij gevoelig voor overstraling.
  Autofocus ontbreekt: het is een volledig handmatige lens. Voor sommige fotografen is dat een showstopper. De bouwkwaliteit is geweldig en hij is ook nog relatief compact. Groot pluspunt voor macro-fans: de vergrotingsfactor van 2:1, een vergroting die zelfs Canon niet biedt. Tot slot is het prijskaartje zeer aantrekkelijk. “Het is niet een lens voor iedereen, maar hij zal zeker zijn vrienden vinden.” Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Thephoblographer.com (Hillary K. Grigonis, full review): De Laowa 90mm f/2.8 2x Ultra Macro is voor Hillary “zonder twijfel de macrolens die me het meeste plezier heeft gegeven”. De 2x close-up mogelijkheid maakt het volgens haar mogelijk om details vast te leggen die een standaard 1:1 macro niet kan. “Dat gecombineerd met de f/2.8 en de 90mm maakt bokeh zo egaal dat achtergronden vaak een effen kleur worden.”
  Daarbij is het een macrolens met veel karakter. Zo voegt de regenboogkleurige, streperige overstraling volgens Hillary “nog meer manieren toe waarop deze lens kan helpen bij het maken van foto's die opvallen in een feed”.
  De lens heeft weliswaar handmatige scherpstelling, maar de metalen constructie maakt het draaien van de scherpstelring “luxueus”. Het bescheiden prijskaartje is een extra plus. Minpunt is het ontbreken van weersafdichting. En de handmatige scherpstelling maakt het ook moeilijker te gebruiken bij bewegende macro-onderwerpen, zoals insecten en vlinders. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Phillipreeve.net (fotograaf Phillip Reeve, full review): Phillip vindt een hele hoop positieve punten, en maar een enkel minpunt bij het testen van de Laowa 90mm f/2.8 2x Ultra Macro. Zijn conclusie is dan ook niet verrassend: “dit is echt een eersteklas lens”. “Als je een tele-macrolens met een hoge vergroting wilt voor zowel normale als macro-afstanden, en je geen zorgen maakt over een ontbreken van EXIF en over de handmatige scherpstelling, dan is dit de lens die je moet kopen. Hij is gewoon zo goed.”
  Deze Laowa met z’n enorme vergroting is zeker geen lens voor iedereen, aldus Phillip. Dat heeft niets te maken met de handmatige scherpstelling, maar alles met die enorme vergroting. Dat maakt het veel meer een uitdaging om scherpte te krijgen op die plekken die jij belangrijk vindt. Daar moet je in willen investeren, bijvoorbeeld door te werken met photo stacking. Wil je dat niet, dan kun je beter een macrolens met 1:1-vergroting aanschaffen.
 • Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet): De Laowa 90mm f/2.8 2x Ultra Macro Apo is volgens Jan Paul behoorlijk compact. “Wat dit objectief nog leuker maakt is dat dit objectief intern scherpstelt en dat het geen 1:1 macro is, maar zelfs een 2:1.”
  Op oneindig lijkt hij goed te presteren, zodat je hem ook kunt inzetten voor portretten. Bedenk wel dat je handmatig moet scherpstellen. Het prijskaartje is heel redelijk als je kijkt naar de unieke eigenschappen van dit objectief.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Mijn ervaring met het product is goed. Dit is vooral te danken aan het feit dat ik me eerst goed geïnformeerd heb. Er zijn diverse sites waar lenzen en camera's getest worden door professionals. Hier kun je alles lezen en zien wat de voordelen en nadelen zijn van een artikel. Ook staan er meestal foto's en video's van in dit geval de betreffende lens op. Dus voor de aanschaf weet ik al precies wat ik kan verwachten. In dit geval waren de tests allemaal zeer positief.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Videoreview Dustin Abbott: Ben je geïnteresseerd in deze lens, dan is het zeer de moeite waard de uitgebreide video-review te bekijken van Dustin. In ruim 20 minuten neemt hij je mee langs alle hoogtepunten van deze lens (en de spaarzame minpunten). Alleen al de moeite waard vanwege alle macro-beelden die hij heeft geschoten. Volgens Dustin biedt deze Laowa een exceptionele prijs/kwaliteit-verhouding.
  Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Laowa 90mm f/2.8 2X op CameraNU.nl >>

Laowa 90mm f/2.8 2X op Kamera-express.nl >>

 

Laowa 90mm f/2.8 2X Ultra-Macro APOBelangrijkste kenmerken van de Laowa 90mm f/2.8 2X

 • Speciaal ontworpen voor fullframe systeemcamera’s
 • Ultra macrolens: betoverende vergrotingen tot 2x
 • Lekker lichtsterk: maximaal diafragma van f/2.8
 • Mooie portretlens: zeer scherp en focust tot oneindig
 • Apochromatisch ontwerp: voorkomt chromatische aberratie
 • Zeer fraai bokeh: afgerond diafragma met 13 lamellen
 • Professioneel: intern scherpstelmechanisme
 • Handzaam ontwerp: zeer licht en zeer compact

Laowa 90mm f/2.8 2X op CameraNU.nl >>

Laowa 90mm f/2.8 2X op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Laowa 90mm f/2.8 2X

Bekijk een mooie YouTube-review van de Laowa 90mm f/2.8 2X door fotograaf Dustin Abbott (21:34 minuten). Dustin neemt je mee langs alle hoogtepunten van deze fantastische macrolens, en de – spaarzame – minpunten. Alleen al de moeite waard vanwege alle macro-beelden die hij heeft geschoten. Volgens Dustin biedt deze Laowa een exceptionele prijs/kwaliteit-verhouding.

Laowa 90mm f/2.8 2X op CameraNU.nl >>

Laowa 90mm f/2.8 2X op Kamera-express.nl >>

 

Mooi YouTube-filmpje over de Laowa 90mm f/2.8 2X

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Laowa 90mm f/2.8 2X (1:51 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Laowa 90mm f/2.8 2X op CameraNU.nl >>

Laowa 90mm f/2.8 2X op Kamera-express.nl >>

 

Alle macro-objectieven op een rij

Hieronder staan alle macro-objectieven voor je spiegelreflexcamera of systeemcamera op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van macro-objectieven. Binnenkort voeg ik meer reviews van macro-objectieven toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm GF 110mm f/5.6 Tilt-Shift MacroFujifilm GFXNeeMacro399995/100Reviews>
Fujifilm GF 120mm f/4.0Fujifilm GFXNeeMacro289994/100Reviews>
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USMCanon RJaMacro157992/100Reviews>
Fujifilm XF 80mm f/2.8 R LM OIS WRFujifilm XNeeMacro129992/100Reviews>
Sony FE 100mm f/2.8 STF GM OSSSony EJaMacro184992/100Reviews>
Canon EF 100mm f/2.8L IS USMCanon EFJaMacro104990/100Reviews>
Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR SNikon ZJaMacro109990/100Reviews>
OM System ED 90mm f/3.5 Macro IS PROMFTNeeMacro149990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 MacroLeica LJaMacro109990/100Reviews>
Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro ArtSysteemJaMacro74990/100Reviews>
Sigma 70mm f/2.8 DG Macro ArtSysteem/DSLRJaMacro54990/100Reviews>
Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSSSony EJaMacro104990/100Reviews>
Tamron SP 90mm f/2.8 Di Macro 1:1 VC USDSysteem/DSLRJaMacro76990/100Reviews>
Irix 150mm f/2.8 Macro 1:1 DragonflyDSLRJaMacro59988/100Reviews>
Laowa 58mm f/2.8 2x Ultra-Macro APOSysteemJaMacro65988/100Reviews>
Laowa 85mm f/5.6 2X Ultra-Macro APOSysteemJaMacro53988/100Reviews>
Laowa 90mm f/2.8 2X Ultra-Macro APOSysteemJaMacro65988/100Reviews>
Laowa 100mm f/2.8 2X Ultra-Macro APODSLRJaMacro54988/100Reviews>
Nikon Z MC 50mm f/2.8Nikon ZJaMacro72988/100Reviews>
Olympus ED 60mm f/2.8 MacroMFTNeeMacro44988/100Reviews>
Sigma 150mm f/2.8 EX DG OS HSMDSLRJaMacroNiet leverbaar88/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro55985/100Reviews>
Fujifilm XF 30mm f/2.8 R LM WR MacroFujifilm XNeeMacro69985/100Reviews>
Fujifilm XF 60mm f/2.4 R MacroFujifilm XNeeMacro56985/100Reviews>
Nikon AF-S 105mm f/2.8G VRNikon F (FX)JaMacro86785/100Reviews>
Tokina ATX-I 100mm f/2.8 FF MacroDSLRJaMacro49985/100Reviews>
Tamron AF SP 90mm f/2.8 DI MacroSysteem/DSLRJaMacro42984/100Reviews>
Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STMCanon EF-MNeeMacro44083/100Reviews>
Laowa Venus 25mm f/2.8 2.5-5x Ultra-MacroSysteem/DSLRJaMacro46983/100Reviews>
Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSMDSLRJaMacro49983/100Reviews>
Sony 100mm f/2.8 MacroSony EJaMacroNiet leverbaar80/100Reviews>
Sony 50mm f/2.8 MacroSony EJaMacro56580/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (4 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy