Laowa 85mm f/5.6 2X Ultra-Macro APO | Reviews & Tests

De Laowa 85mm f/5.6 2X Ultra-Macro APO is de kleinste 2x macrolens voor fullframe systeemcamera’s ter wereld. “Hij is scherp, compact, licht van gewicht en produceert geweldige beelden.” Alle belangrijke reviews!

Laowa 85mm f/5.6 2X Ultra-Macro APOMacrolenzen: dicht op je onderwerp

Wat is er leuker dan macro-fotografie? Lekker met je neus en je camera dicht op het onderwerp dat je fotografeert. Alle micro-details waarnemen én glashelder vastleggen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Laowa 85mm f/5.6 2X Ultra-Macro APO, die in december 2021 op de markt is gekomen.

Laowa 85mm f/5.6 2X Ultra-Macro APO

Brandpuntsafstand: 85mm | Maximaal diafragma: f/5.6 | Lensmount: Canon RF / Nikon Z / Sony E | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 295gr | Lengte x diameter: 78 x 53mm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 16.3cm | Vergrotingsfactor: 2x | Filtermaat: 46mm | Release datum: december 2021 | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs: 539 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Laowa 85mm f/5.6 2X op Cameranu.nl >>

Laowa 85mm f/5.6 2X op Cameraland.nl >>

Laowa 85mm f/5.6 2X op Kamera-express.nl >>

Laowa 85mm f/5.6 2X Ultra-Macro APODeze Laowa-lens in het kort

Onder het motto ‘size matters’ heeft Laowa z’n 2x macrolens voor fullframe systeemcamera’s uitgebracht. De Laowa 85mm f/5.6 2X Ultra-Macro APO is een zeer compact, lichtgewicht en veelzijdig inzetbaar objectief ontworpen voor fullframe systeemcamera’s van Canon, Nikon en Sony. Gemaakt voor macrofotografie met een vergroting van liefst 2x. Maar dit objectief is ook ideaal voor portret-, product- en reportagefotografie.

Beste macrolens voor DSLR’s

Met 295 gram is het een zeer lichte lens. Vergelijk hem eens met de Laowa 100mm f/2.8 2X Ultra-Macro APO voor fullframe spiegelreflexcamera’s. Die macrolens vergroot eveneens 2x en weegt meer dan het dubbele: 638 gram. Hij is natuurlijk wel een stuk lichtsterker met z’n grootste diafragma van f/2.8. Hij was vorig jaar wwinnaar van de prestigieuze TIPA-award: Beste macrolens voor DSLR’s.

Laowa 85mm f/5.6 2X Ultra-Macro APOHandmatige scherpstelling, intern focusontwerp

Met deze kleine macrolens kun je al scherpstellen vanaf 16.3 centimeter. De Laowa heeft een handmatige scherpstelling met een intern focusontwerp: de lens schuift niet in of uit bij het scherpstellen. Met deze lens kun je alleen handmatig scherpstellen. Bij macrofotografie is dat overigens gebruikelijk, om het focuspunt precies daar te leggen waar je het wilt hebben.

Geen beeldstabilisatie

Nog iets om rekening mee te houden: deze Laowa kent geen beeldstabilisatie. Heb je een camera met interne beeldstabilisatie, dan is dat geen punt. Anders is het des te meer nodig om eens statief te gebruiken. Z’n extreme vergroting vraagt om zoveel mogelijk trillingvrij fotograferen.

Laowa 85mm f/5.6 2X Ultra-Macro APOHeldere beelden, fraaie bokeh

Het optisch ontwerp van deze Laowa is uitstekend. Hij heeft 13 lenselementen, waaronder liefst 3 extra lage dispersie-elementen. Daarmee worden lensfouten als kleurranden en chromatische aberraties sterk verminderd. Het resultaat is een heldere beelden met een natuurlijke kleurweergave. Z’n diafragma met 7 diafragmabladen zorgt voor een fraaie bokeh-kwaliteit.

Deze Laowa-lens is ideaal voor:

 • Macrofotografie
 • Portretfotografie
 • Productfotografie

Laowa 85mm f/5.6 2X op Cameranu.nl >>

Laowa 85mm f/5.6 2X op Cameraland.nl >>

Laowa 85mm f/5.6 2X op Kamera-express.nl >>

Laowa 85mm f/5.6 2X Ultra-Macro APOProfessionele reviewers over de Laowa 85mm f/5.6 2X

De Laowa 85mm f/5.6 2X: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Petapixel.com (macro-fotograaf Nicky Bay, full review): Met deze ‘belachelijk kleine’ en lichtgewicht macrolens voor fullframe systeemcamera’s kun je extreme macro-foto’s schieten. De beeldkwaliteit is volgens Nicky geweldig. De lens is scherp en heeft vrijwel geen last van chromatische aberratie.
  Nadelen zijn er ook. Zo heeft hij geen autofocus, is er geen diafragma-koppeling en is de ‘focus throw’ tussen 1x en 2x vergroting wel erg kort (de draai die je moet maken met de scherpstelring).
  Hoe klein de Venus Laowa 85mm f/5.6 2x ook is, het is volgens Nicky een krachtig objectief. “Hij is scherp, compact, licht van gewicht en produceert geweldige beelden.”
 • Alphashooters.com (Bernard Déry, full review): De Laowa 85mm is volgens Bernard een ongewone lens. “Met zijn minuscule formaat en langzame maximale diafragma is het gemakkelijk om de lens af te doen als speelgoed. Dat zou een vergissing zijn.”
  De Laowa 85mm f/5.6 is goed waar hij goed in moet zijn: macro-fotografie. Overweeg je andere doeleinden – bijvoorbeeld portretten – zoek dan een andere lens. Maar in macro-beelden blinkt hij uit. Daarbij is hij lekker klein, waardoor je hem makkelijk met je meeneemt en gebruikt. En dankzij z’n metalen behuizing is hij ook robuust. Diafragmaring en scherpstelring werken erg goed en zijn een genot om te gebruiken. Voor macro maken ‘nadelen’ als langzaam diafragma en handmatige bediening niet veel uit. De 2x vergroting is toonaangevend in zijn klasse.
  De optische prestaties zijn uitstekend. Bernard heeft wel één kanttekening: de Laowa 85mm kun je beter niet gebruiken bij f/5.6, de scherpte laat dan te wensen over. Maar als je diafragmeert naar f/8 is de scherpte over het hele beeld geweldig. Lensfouten zijn vrijwel afwezig. Bokeh is buitengewoon aangenaam, met geleidelijke overgangen en vloeiende texturen.
  Kortom: een uitstekende macrolens die je niet voor andere fotogenres kunt gebruiken. “Voor macro-fotografie is dit een sterke lens, met een combinatie van hoge vergroting, uitstekende scherpte, kleine afmetingen, gecontroleerde aberraties en aantrekkelijk prijskaartje.
 • Phillipreeve.net (fotograaf Phillip Reeve, full review): Dit leek Phillip Reeve – zelf geen macro-fotograaf – de perfecte macro-lens voor niet-macro-fotografen. Omdat hij zo klein en licht is dat er altijd wel een plek in de fototas te vinden is. En dan heb je altijd een capabele macro-lens bij de hand zonder dat hij te veel beslag legt op je tas.
  De scherpte van deze lens is prachtig. Z’n kracht ligt hier op de korte afstanden, maar hij is zeker ook bruikbaar voor langere afstanden. Op die langere afstand krijg je weinig onscherpte in je beelden, vanwege het langzame diafragma. Maar in macro-foto’s geeft deze lens een vloeiende bokeh. Maar diafragmeer je, dan krijg je wel last van de 7 rechte diafragmalamellen. “Dit is iets dat me echt stoort, omdat het gemakkelijk had kunnen worden vermeden.” Deze Laowa heeft volgens Phillip ook nogal last van flare-weerstand bij foto’s met tegenlicht.
  Deze Laowa ziet er op papier dus geweldig uit, maar in de praktijk heeft hij wel echte minpunten. “Hij heeft echt een gecontroleerde omgeving nodig zonder strooilicht of achtergrondverlichting om goede resultaten te behalen.”
  Toch is er geen lens met vergelijkbare parameters: zo klein, zo licht en 2x vergroting. En het is volgens Phillip zeker een “zeer plezierige lens om te gebruiken, dus het zou nog steeds de lens kunnen zijn waarnaar je op zoek bent”.
 • Opticallimits.com (Klaus Schroiff, full review): De Laowa 85mm f/5.6 2x Ultra Marco APO is volgens Klaus een goede lens met goede prestaties over het hele diafragmabereik. “Bij medium diafragma-instellingen is hij behoorlijk scherp, maar niet uitstekend.” Vermijd wel kleine diafragma’s (f/22) om diffractie en chromatische aberratie te voorkomen. Dat laatste is geen probleem tot tot f/11.
  De bokeh valt Klaus wat tegen. Onscherpe hooglichten zijn niet ideaal. De onscherpe overgangszone wordt wel mooi weergegeven. De bouwkwaliteit is prima. Vooral het interne scherpstelsysteem bevalt Klaus goed.
  Sterke punten van deze niche-lens zijn z’n compacte formaat en lage gewicht. Plus de maximale vergroting van 2:1. “Zijn dit je prioriteiten, dan accepteer je waarschijnlijk het trage diafragma en het volledig handmatige karakter van deze lens.” Eindoordeel: 3.5 van de 5 sterren.
 • Northlight-images.co.uk (Keith, full review): De Laowa 85mm f/5.6 2x Ultra Marco APO is een lekker kleine lens met redelijk goede algehele prestaties, aldus Keith. Mooi is de wat langere brandpuntsafstand, waardoor je een goede werkafstand hebt. Ben je handmatige bediening van lenzen gewend, dan is de volledig handmatige bediening van deze Laowa geen probleem.
  Scherptediepte kan bij elk close-upwerk een probleem zijn. Werken met f/22 lost dit niet op vanwege de verzachting (diffractie) die dan optreedt. Bij f/8 zijn de prestaties het beste. Onscherpe gebieden in je foto’s tonen mooi. De lens blinkt uit in het vrijwel elimineren van chromatische aberraties.
 • Christopher Frost (video-review): Fotograaf Christopher Frost heeft een mooie YouTube-review gemaakt over de Laowa 85mm f/5.6 2X. Volgens Christopher kun je er spectaculaire macro-beelden mee schieten, en hij laat je prachtige voorbeelden zien. Heel lichtsterk is hij niet, wat z’n bruikbaarheid als portretlens beperkt. Maar voor wie een compacte, lichte lens zoekt om extreme macrobeelden mee te schieten, is dit een aanrader.
  Benieuwd naar dit YouTube-review? Bekijk hem onderaan deze pagina!

Laowa 85mm f/5.6 2X op Cameranu.nl >>

Laowa 85mm f/5.6 2X op Cameraland.nl >>

Laowa 85mm f/5.6 2X op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Laowa 85mm f/5.6 2X

 • Levensgroot: zorgt voor betoverende 2:1 vergroting
 • Dichtbij je onderwerp: minimale scherpstelafstand van 16.3cm
 • Veelzijdig: ideaal voor macro-, portret-, product- en reportagefotografie
 • Uitstekend optiek: 13 elementen in 9 groepen met 3 extra low dispersion elementen
 • Klein van stuk: compact ontwerp
 • Intern focussysteem met handmatige scherpstelling
 • Prettig fotograferen met de handmatige focus
 • Lichtgewicht: weegt slechts 295 gram

Laowa 85mm f/5.6 2X op Cameranu.nl >>

Laowa 85mm f/5.6 2X op Cameraland.nl >>

Laowa 85mm f/5.6 2X op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Laowa 85mm f/5.6 2X

Bekijk een mooie YouTube-review van de Laowa 85mm f/5.6 2X door fotograaf Christopher Frost (7:03 minuten). Volgens Christopher kun je er spectaculaire macro-beelden mee schieten, en hij laat je prachtige voorbeelden zien. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Laowa 85mm f/5.6 2X op Cameranu.nl >>

Laowa 85mm f/5.6 2X op Cameraland.nl >>

Laowa 85mm f/5.6 2X op Kamera-express.nl >>

 

Alle macro-objectieven op een rij

Hieronder staan alle macro-objectieven voor je spiegelreflexcamera of systeemcamera op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van macro-objectieven. Binnenkort voeg ik meer reviews van macro-objectieven toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm GF 110mm f/5.6 Tilt-Shift MacroFujifilm GFXNeeMacro399995/100Reviews>
Fujifilm GF 120mm f/4.0Fujifilm GFXNeeMacro289994/100Reviews>
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USMCanon RJaMacro157992/100Reviews>
Fujifilm XF 80mm f/2.8 R LM OIS WRFujifilm XNeeMacro129992/100Reviews>
Sony FE 100mm f/2.8 STF GM OSSSony EJaMacro184992/100Reviews>
Canon EF 100mm f/2.8L IS USMCanon EFJaMacro104990/100Reviews>
Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR SNikon ZJaMacro109990/100Reviews>
OM System ED 90mm f/3.5 Macro IS PROMFTNeeMacro149990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 MacroLeica LJaMacro109990/100Reviews>
Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro ArtSysteemJaMacro74990/100Reviews>
Sigma 70mm f/2.8 DG Macro ArtSysteem/DSLRJaMacro54990/100Reviews>
Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSSSony EJaMacro104990/100Reviews>
Tamron SP 90mm f/2.8 Di Macro 1:1 VC USDSysteem/DSLRJaMacro76990/100Reviews>
Irix 150mm f/2.8 Macro 1:1 DragonflyDSLRJaMacro59988/100Reviews>
Laowa 58mm f/2.8 2x Ultra-Macro APOSysteemJaMacro65988/100Reviews>
Laowa 85mm f/5.6 2X Ultra-Macro APOSysteemJaMacro53988/100Reviews>
Laowa 90mm f/2.8 2X Ultra-Macro APOSysteemJaMacro65988/100Reviews>
Laowa 100mm f/2.8 2X Ultra-Macro APODSLRJaMacro54988/100Reviews>
Nikon Z MC 50mm f/2.8Nikon ZJaMacro72988/100Reviews>
Olympus ED 60mm f/2.8 MacroMFTNeeMacro44988/100Reviews>
Sigma 150mm f/2.8 EX DG OS HSMDSLRJaMacroNiet leverbaar88/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro55985/100Reviews>
Fujifilm XF 30mm f/2.8 R LM WR MacroFujifilm XNeeMacro69985/100Reviews>
Fujifilm XF 60mm f/2.4 R MacroFujifilm XNeeMacro56985/100Reviews>
Nikon AF-S 105mm f/2.8G VRNikon F (FX)JaMacro86785/100Reviews>
Tokina ATX-I 100mm f/2.8 FF MacroDSLRJaMacro49985/100Reviews>
Tamron AF SP 90mm f/2.8 DI MacroSysteem/DSLRJaMacro42984/100Reviews>
Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STMCanon EF-MNeeMacro44083/100Reviews>
Laowa Venus 25mm f/2.8 2.5-5x Ultra-MacroSysteem/DSLRJaMacro46983/100Reviews>
Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSMDSLRJaMacro49983/100Reviews>
Sony 100mm f/2.8 MacroSony EJaMacroNiet leverbaar80/100Reviews>
Sony 50mm f/2.8 MacroSony EJaMacro56580/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (4 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy