Laowa 15mm f/4.5 Zero-D Shift | Reviews & Tests

Wat is het beste ultragroothoeklens voor je spiegelreflex of systeemcamera? De Laowa 15mm f/4.5 Zero-D Shift is een echte toplens, zo oordeelt de gerenommeerde organisatie TIPA, die de TIPA-award 2021 uitdeelde: ‘Beste prime groothoeklens’. “Voor architectuurfotografen die precies weten wat ze doen, biedt het unieke creatieve mogelijkheden.” EISA-award 2021-2022. Alle belangrijke reviews!

Laowa 15mm f/4.5 Zero-D ShiftGroothoeklenzen: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoeklens. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Laowa 15mm f/4.5 Zero-D Shift, die in november 2020 op de markt is gekomen.

Laowa 15mm f/4.5 Zero-D Shift

Brandpuntsafstand: 15mm | Maximaal diafragma: f/4.5 | Lensmount: Canon EF / Canon RF / Nikon F / Nikon Z / Sony FE / Leica L | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 597gr | Lengte x diameter: 103 x 79mm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 20cm | Filtermaat: geen filter mogelijk | Release datum: november 2020 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs: 1.399 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Laowa 15mm f/4.5 Zero-D ShiftDeze Laowa-lens in het kort

Niet voor niets ontving de Laowa 15mm f/4.5 Zero-D Shift eind mei 2021 een prestigieuze TIPA-award. De TIPA vindt het de ‘beste prime groothoeklens’ van het afgelopen jaar. En het is ook echt een unieke lens. Dit tilt-shift objectief heeft 's werelds grootste beeldhoek voor fullframe camera's.

Perfect voor architectuur en interieur

Met een totale verschuiving van circa 11mm is de lens perfect geschikt voor architectuur- en interieurfotografie. Torenhoge gebouwen fotografeer je eenvoudig in een gecorrigeerd perspectief, en ook interieurs leg je vervormingsvrij vast. Daarnaast kun je met deze compacte en lichte lens verbluffende panoramafoto’s schieten.

Vervormingsvrije beelden van hoge kwaliteit

De Zero-D in de naamgeving klinkt leuk, maar heeft ook echt betekenis. Het optiek is voorzien van speciale lenselementen die de vervorming over het hele beeldoppervlak tot vrijwel nul terugbrengen. Daarnaast zijn er elementen aan boord die lensfouten zoals chromatische aberratie, flares en ghosting sterk reduceren. Resultaat: uitstekende beeldkwaliteit.

Laowa 15mm f/4.5 Zero-D Shift10-punts lichtsterren, creatieve close-ups

Mooi aan deze lens is de mogelijkheid om schitterende lichtsterren te produceren. Het diafragma met 5 lamellen zorgt voor een perfecte weergave van 10-punts sterren als je lichtgevende of reflecterende objecten fotografeert. Verder kom je met deze Laowa heel dicht bij je onderwerp: hij stelt al scherp vanaf 20 centimeter. Daardoor worden creatieve groothoek close-ups mogelijk.

Deze Laowa-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie

Laowa 15mm f/4.5 op CameraNU.nl >>

Laowa 15mm f/4.5 op Cameraland.nl >>

Laowa 15mm f/4.5 op Kamera-express.nl >>

EISA-award 2021-2022 voor de Laowa 15mm

De Laowa 15mm f/4.5 ZERO-D Shift heeft een prestigieuze EISA-award 2021-2022 in de wacht gesleept. Volgens de internationale jury van deze prijs is het de ‘Beste lens voor speciale doeleinden 2021-2022’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Laowa 15mm f/4.5 Zero-D ShiftProfessionele reviewers over de Laowa 15mm f/4.5

De Laowa 15mm f/4.5: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Professioneel natuur- en landschapsfotograaf Johan van der Wielen op CameraNU.nl: Elke keer als Laowa met een nieuwe lens uitkomt kijkt Johan er reikhalzend naar uit om ‘m te mogen proberen. “En ook dit keer beantwoordt de lens helemaal aan mijn verwachtingen. De Laowa 15mm f/2.0 Zero-D lens is een solide maar kleine lens met een fijne bediening en indrukwekkende resultaten. Laowa is er wat mij betreft weer in geslaagd om een fantastisch product te maken voor een hele schare fans. Natuurlijk moet je het niet erg vinden om alles handmatig te doen, maar dat werkt bij deze 15mm zó makkelijk dat je al snel niet beter weet. Kortom, ik ben enorm enthousiast!”
  De lens presteert al met al erg goed. “De centrum scherpte is perfect, voor optimale hoekscherpte moet je wel wat diafragmeren. Evenals voor het volledig kwijt zijn van de vignettering. Het beeld is niet zonder vervorming zoals de naam wel doet vermoeden, maar in de praktijk heb ik er geen last van gehad. Misschien als je veel architectuur doet dat het een dingetje kan zijn, maar het correctieprofiel in Lightroom lost dat in één klik op. Tegenlicht gaat hij prima mee om, geen lelijke flares of chromatische aberratie.”
  Johan heeft deze Laowa inmiddels toegevoegd aan zijn vaste assortiment lenzen waarmee hij op pad gaat. “Naast de 12mm zit hij nu standaard in de tas en we gaan veel avonturen samen beleven!” Bekijk het hele review >>
 • Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Laowa 15mm f/4.5 Zero-D Shift is volgens Jan Paul een gespecialiseerd objectief. Heb je de verstelmogelijkheden die deze Laowo biedt nooit nodig, dan kun je volgens hem beter voor de Laowa 14mm f/4 FF Zero-D kiezen. Die is veel kleiner en goedkoper, “maar ook nog een fractie scherper en dus een betere keus”.
  Maar met de Laowa 15mm f/4.5 Zero-D Shift kun je wel veel meer dan met een gewone groothoek. Je kunt ze dus niet met elkaar vergelijken. “Als je eenmaal gewend bent om compositie en perspectief naar je hand te zetten met een shiftobjectief, dan is het soms moeilijk om weer terug te gaan naar een niet verstelbaar objectief.” De beeldkwaliteit is goed, en de prijs is redelijk voor een dergelijk objectief, waardoor hij extra aantrekkelijk wordt. Eindoordeel: het cijfer 7.6.
 • Digitalcameraworld.com (James Artaius, full review): Tilt-shift-lenzen zijn in het algemeen zeer prijzig. De Laowa 15mm f/4.5 Zero-D Shift biedt volgens James een vergelijkbare perspectiefcorrectie en een superieur groothoekperspectief als tilt-shift-lenzen die bijna twee keer zo duur zijn.
  Hij biedt geen weersafdichting en ook geen elektrische contacten. Toch kun je in de praktijk uitstekend met deze Laowa uit de voeten. De tilt-shift-lenzen van Canon en Nikon bieden een betere scherpte, maar dat verschil is echt geen duizend euro extra waard, aldus James. “Deze lens levert professionele, vervormingsvrije resultaten en is perfect voor de toolkit van architectuur- en interieurfotografen.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Laowa 15mm f/4.5 Zero-D Shift Cameralabs.com (Thomas, full review): De Laowa 15mm f/4.5 Zero-D Shift is volgens Thomas een waardevol hulpmiddel om perspectiefvervormingen te voorkomen bij het fotograferen van architectuur of interieur. Beperkingen zijn er wel: zo kun je alleen handmatig scherpstellen, moet je het diafragma handmatig bedienen en worden er geen EXIF-gegevens naar de camera verzonden. Geen groot probleem als je een moderne systeemcamera gebruikt, met focus-peaking, een vergroot livebeeld en een heldere zoeker.
  Goedkoop is hij niet, dus de cruciale vraag is: hoe goed is hij? De beelden zijn scherp in het midden en de uiterste hoeken, zelfs als de lens maximaal is verschoven. Ook vertoont hij weinig kleurafwijkingen of coma, en hij is ook goed bestand tegen overstraling. Hij heeft inderdaad weinig vervormingen en produceert mooie 10-puntige zonnesterren. Ook focus breathing is geen issue.
  Groot nadeel: de resolutie lijdt zichtbaar tussen de 3mm en 13mm beeldhoogte. Die beslaat het grootste deel van de aps-c-beeldcirkel. Vooral in architectuur-, interieur- en landschapsfotografie is dit een zeer belangrijk gebied voor het beoordelen van de algehele beeldscherpte. Voor een bevredigende scherpte, moet je diafragmeren tot f/8 of zelfs f/11. Dit valt voor Thomas tegen, zeker als je kijkt naar de prijs. Toch is het eindoordeel: Recommended.
 • Slrlounge.com (Matthew Saville, full review): Deze Laowa tilt-shift-lens is een van de meest unieke en opwindende lenzen die de reviewers ooit hebben getest. Met een verschuiving van ongeveer 11mm bij 15mm fullframe. De lens is duurzaam gebouwd en levert indrukwekkende beelden. Eindoordeel: het cijfer 9.
 • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): In veel opzichten is het volgens Andy moeilijk om een lens als de Laowa 15mm f/4.5 Zero-D Shift te beoordelen. Hij heeft een unieke combinatie van een ultragroothoek en een shift-beweging. Daardoor kan hij beelden leveren die geen enkele andere lens op dezelfde manier kan vastleggen. Kun je dat commercieel of esthetisch benutten, dan is het prijskaartje wellicht te rechtvaardigen. Een alternatief is alleen de Canon TS-E 17 mm f/4L die heel veel meer kost.
  Uiteraard is dit een nichelens. Niet geschikt voor ‘angsthazen’, met zijn volledig handmatige bediening en extreme beeldhoek. En hou er rekening mee dat je meer kennis, techniek en oefening nodig hebt dan normaal om alles eruit te halen. “Maar voor architectuurfotografen die precies weten wat ze doen, biedt het unieke creatieve mogelijkheden.” Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): De Laowa 15mm f/4.5 is zoals alle shiftlenzen gericht op een specifiek publiek. Je kunt een voordeligere groothoeklens vinden die vergelijkbare optische resultaten biedt. Maar de magie van deze Laowa zit hem volgens Dustin in de veelzijdigheid. Het schakelmechanisme geeft je namelijk de mogelijkheid om beelden te produceren die je met een ‘gewone’ groothoek simpelweg niet krijgt.
  De rechte lijnen en lage vervorming in je beelden zorgen volgens Dustin “voor zeer boeiende architectuur- of interieuropnamen, en dat is een van mijn favoriete toepassingen voor de lens”.
  Shift-lenzen zijn meestal duur en zeldzaam. Voor veel vattingen zijn ze gewoon niet beschikbaar. Dus deze Laowa is een welkome aanvulling, aldus Dustin. En al met al is dit “een mooi gemaakte, zeer functionele lens die je echt kan helpen om unieke foto's te maken in de uitdagende marges van fotografie”.
 • Phillipreeve.net (fotograaf Phillip Reeve, full review): Al een jaar of tien hebben we de Canon TS-E 17mm f/4.0L, dat was al die tijd hét objectief voor groothoek-architectuurfotografie. De Nikon PC-E 19mm f/4.0 overtrof de Canon niet. Nu probeert Laowa het met de 15mm f/4.5. Een vergelijkbare lens, maar zonder tilt en 2mm meer groothoek. En niet onbelangrijk: voor de helft van de prijs. Is het een succes?
  De Laowa heeft een aantal voordelen: prijs, grootte, bouwkwaliteit, afwezigheid van focusverschuiving. Maar ook nadelen: geen elektronische contacten, meer laterale chromatische aberratie, hogere vignettering. En in sommige opzichten presteren ze vergelijkbaar: flare-weerstand, scherpte, vervorming. Wat de beste lens voor jou is, is afhankelijk van je voorkeuren en van wat je met de lens wilt gaan doen.

Laowa 15mm f/4.5 op CameraNU.nl >>

Laowa 15mm f/4.5 op Cameraland.nl >>

Laowa 15mm f/4.5 op Kamera-express.nl >>

 

Laowa 15mm f/4.5 Zero-D ShiftBelangrijkste kenmerken van de Laowa 15mm f/4.5

 • Unieke tilt-shift lens: 's werelds grootste beeldhoek van 110 graden
 • Shift-hoeveelheid van circa 11mm
 • Grote beeldcirkel (65mm)
 • Zero Distortion: geen enkele vervorming van je beelden
 • Professioneel: 360 graden rotatie en click op elke 15 graden
 • Creatieve close-ups: extreem korte scherpstelafstand van 20cm
 • Verbluffende zonnesterren: 10-pins sterren op lichtbronnen zoals de zon

Laowa 15mm f/4.5 op CameraNU.nl >>

Laowa 15mm f/4.5 op Cameraland.nl >>

Laowa 15mm f/4.5 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Laowa 15mm f/4.5

Bekijk een mooie, kraakheldere YouTube-review van de Laowa 15mm f/4.5 Zero-D Shift door fotograaf Christopher Frost (10:30 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Laowa 15mm f/4.5 op CameraNU.nl >>

Laowa 15mm f/4.5 op Cameraland.nl >>

Laowa 15mm f/4.5 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Laowa 15mm f/4.5

Bekijk een mooie en uitgebreide YouTube-review van de Laowa 15mm f/4.5 Zero-D Shift door fotograaf Dustin Abbott (21:28 minuten). Dustin doet alle mogelijkheden van deze toplens uit de doeken. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Laowa 15mm f/4.5 op CameraNU.nl >>

Laowa 15mm f/4.5 op Cameraland.nl >>

Laowa 15mm f/4.5 op Kamera-express.nl >>

 

Alle groothoek-primelenzen op een rij

Hieronder staan alle groothoek-primeobjectieven voor je spiegelreflexcamera of systeemcamera op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Binnenkort voeg ik meer reviews van groothoekprimes toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm GF 23mm f/4.0Fujifilm GFXNeeGroothoek279995/100Reviews>
Fujifilm GF 30mm f/5.6 Tilt-ShiftFujifilm GFXNeeGroothoek449995/100Reviews>
Hasselblad XCD 38mm f/2.5 VHasselblad XNeeGroothoek419995/100Reviews>
Olympus ED 17mm f/1.2 PROMFTNeeGroothoek139994/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek159994/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek99994/100Reviews>
Fujifilm XF 23mm f/1.4 R LM WRFujifilm XNeeGroothoek94992/100Reviews>
Laowa 15mm f/4.5 Zero-D ShiftSysteem/DSLRJaGroothoek139992/100Reviews>
Nikon Z 20mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek124992/100Reviews>
Nikon Z 24mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek119992/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek159992/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek93992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek89992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79992/100Reviews>
Sigma 28mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek125092/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaGroothoek152992/100Reviews>
Sony FE 14mm f/1.8 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 24mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek169992/100Reviews>
Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WRFujifilm GFXNeeGroothoek179990/100Reviews>
Fujifilm GF 45mm f/2.8Fujifilm GFXNeeGroothoek179990/100Reviews>
Fujifilm XF 8mm f/3.5 R WRFujifilm XNeeGroothoek89990/100Reviews>
Fujifilm XF 16mm f/1.4 R WRFujifilm XNeeGroothoek86590/100Reviews>
Fujifilm XF 18mm f/1.4 R WRFujifilm XNeeGroothoek99990/100Reviews>
Fujifilm XF 23mm f/1.4 RFujifilm XNeeGroothoek78390/100Reviews>
Laowa 20mm f/4.0 Zero-D ShiftSysteem/DSLRJaGroothoek135990/100Reviews>
Laowa Venus 9mm f/2.8 Zero DSysteem/DSLRNeeGroothoek61990/100Reviews>
Laowa Argus 35mm f/0.95 FFSysteemJaGroothoek106990/100Reviews>
Nikon Z 35mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek94990/100Reviews>
Samyang 10mm f/3.5 XPDSLRJaGroothoek114990/100Reviews>
Samyang AF 14mm f/2.8 RFCanon RFJaGroothoek72990/100Reviews>
Samyang AF 35mm f/1.4 FE IISony EJaGroothoek69990/100Reviews>
Sigma 15mm f/1.4 DG DN Diagonal Fisheye ArtSysteemJaFisheye212990/100Reviews>
Sigma 16mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeGroothoek42990/100Reviews>
Sigma 17mm f/4.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek61990/100Reviews>
Sigma 23mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeGroothoek49990/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek84990/100Reviews>
Sony FE 20mm f/1.8 GSony EJaGroothoek109990/100Reviews>
Sony E 15mm f/1.4 GSony ENeeGroothoek84990/100Reviews>
Tamron SP 35mm f/1.4 Di USDDSLRJaGroothoek97390/100Reviews>
Zeiss Batis 18mm f/2.8Sony EJaGroothoek151090/100Reviews>
Zeiss Batis 25mm f/2.0Sony EJaGroothoek134090/100Reviews>
Zeiss Batis 40mm f/2.0Sony EJaGroothoek133990/100Reviews>
Fujifilm XF 14mm f/2.8 RFujifilm XNeeGroothoek82589/100Reviews>
Fujifilm XF 23mm f/2 R WRFujifilm XNeeGroothoek44588/100Reviews>
Irix 30mm f/1.4 DragonflyDSLRJaGroothoek75588/100Reviews>
Sigma 24mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek71988/100Reviews>
Sigma 24mm f/3.5 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek53988/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79988/100Reviews>
Sigma 35mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek61988/100Reviews>
Sony FE 24mm f/2.8 GSony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.8Sony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Canon RF 24mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro76987/100Reviews>
Panasonic Lumix S 18mm f/1.8Leica LJaGroothoek89986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 24mm f/1.8Leica LJaGroothoek89986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 35mm f/1.8Leica LJaGroothoek67986/100Reviews>
Canon RF 16mm f/2.8 STMCanon RJaGroothoek34985/100Reviews>
Canon RF 28mm f/2.8 STMCanon RJaPancake38985/100Reviews>
Nikon Z DX 24mm f/1.7Nikon ZNeeGroothoek31985/100Reviews>
Nikon Z 26mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek58985/100Reviews>
Olympus 17mm f/1.8MFTNeeGroothoek44985/100Reviews>
Sony E 11mm f/1.8Sony ENeeGroothoek59985/100Reviews>
Tamron 20mm f/2.8 DI III OSD MacroSony EJaGroothoek43585/100Reviews>
Tamron 24mm f/2.8 DI III OSD MacroSony EJaGroothoek52985/100Reviews>
Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD MacroSony EJaGroothoek43985/100Reviews>
Tokina ATX-M 23mm f/1.4 FESony EJaGroothoek36985/100Reviews>
Panasonic Leica DG 9mm f/1.7MFTNeeGroothoek49985/100Reviews>
Panasonic Leica DG 15mm f/1.7MFTNeeGroothoek49084/100Reviews>
Fujifilm XF 18mm f/2 RFujifilm XNeeGroothoek49980/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek27980/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8 SENikon ZJaStandaard33980/100Reviews>
Sigma 30mm f/1.4 DC HSM ArtDSLRNeeGroothoek46978/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (3 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy