Laowa 100mm f/2.8 2X Ultra-Macro APO | Reviews & Tests

Wat is het beste macro-objectief voor je fullframe spiegelreflexcamera? De Laowa 100mm f/2.8 2X Ultra-Macro APO is een uitstekende macrolens met een zeer sterke vergrotingsfactor. Winnaar van de prestigieuze TIPA-award 2020: ‘Beste macrolens voor DSLR’s’. “Een nagenoeg perfecte lens voor een zeer gunstige prijs.” Alle belangrijke reviews!

Laowa 100mm f/2.8 2X Ultra-Macro APO Macrolenzen: dicht op je onderwerp

Wat is er leuker dan macro-fotografie? Lekker met je neus en je camera dicht op het onderwerp dat je fotografeert. Alle micro-details waarnemen én glashelder vastleggen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Laowa 100mm f/2.8 2X Ultra-Macro APO, die in mei 2019 op de markt is gekomen.

Laowa 100mm f/2.8 2X Ultra-Macro APO

Brandpuntsafstand: 100mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Canon EF / Nikon F (FX) / Sony E (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 638gr | Lengte x diameter: 125 x 72mm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 24.7cm | Vergrotingsfactor: 2x | Filtermaat: 67mm | Release datum: mei 2019 | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs: 549 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Laowa 100mm f/2.8 2X Ultra-Macro APO Deze Laowa-lens in het kort

De Laowa 100mm f/2.8 2X Ultra-Macro APO is een unieke lens in de 2:1-serie van Laowa. Deze macrolens heeft een apochromatische ontwerp die lensfouten tegengaat. De handmatige scherpstelling van deze lens past ook bij de macro-mogelijkheden, zeker bij een lens die een extreme vergroting biedt en waarmee je al kunt scherpstellen vanaf 24.7 centimeter.

Prestigieuze TIPA-award 2020

De Laowa 100mm f/2.8 2X heeft de prestigieuze TIPA-award 2020 in de wacht gesleept: ‘Beste macrolens voor DSLR’s’. Met een brandpuntsafstand van 100mm is de dit echter ook een uitstekende kort tele- en portretlens. Bovendien zorgt het diafragma met 9 lamellen voor een aangename bokeh.

Uitmuntend optisch ontwerp

De Laowa 100mm f/2.8 2X heeft een uitmuntend ontwerp: het is achromatisch en heeft een aantal low dispersion lenselementen. Dat elimineert kleurranden en chromatische aberratie vrijwel geheel. Daardoor heeft deze Laowa een hoge helderheid en kleurnauwkeurigheid. Een echte winnaar!

Deze Laowa-lens is ideaal voor:

 • Macrofotografie
 • Productfotografie
 • Portretfotografie

Laowa 100mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Laowa 100mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Laowa 100mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

Laowa 100mm f/2.8 2X Ultra-Macro APO(Professionele) reviewers over de Laowa 100mm f/2.8

De Laowa 100mm f/2.8: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Macro-fotograaf Johan van der Wielen op CameraNU.nl: “Dit is mijn derde Laowa lens en ook deze beantwoordt aan alle kanten aan de kwaliteitsnorm van Laowa. De bouwkwaliteit is enorm goed, hij voelt solide aan en de scherpstellinge werkt soepel maar is niet té los. Als Canon gebruiker ben ik toch wel erg blij dat het diafragma nu eindelijk elektronisch aanstuurbaar is, dat vergemakkelijkt het werken ermee toch wel enorm.
  Wat beeldkwaliteit betreft ben ik enorm content! De labtesten laten zien dat met name de hoekscherpte bij grote openingen wat minder is, maar voor macro is dat niet relevant. Net als de geringe vignettering. Laat je hierdoor niet weerhouden, beide zijn desastreuzer bij een groothoeklens voor landschappen. De centrumscherpte is fenomenaal, ook op mijn dertig megapixel fullframe camera en dat is wèl van belang! Bij direct tegenlicht heb je iets flare, maar welke lens niet? Chromatische aberratie kan ik inderdaad nauwelijks ontdekken en dat is best indrukwekkend.
  Kortom, ik denk dat Laowa hiermee een nagenoeg perfecte lens heeft afgeleverd voor een zeer gunstige prijs. ” Bekijk het hele review met schitterende foto’s >>
 • Photographyblog.com (Tim Coleman, full review): Macrofotografie is technisch al uitdagend, maar werk je met dubbele vergroting dan is macrofotografie ook dubbel zo moeilijk, aldus Tim. Maar de beloning is ook dubbel!
  Hoe langer de brandpuntsafstand, hoe gemakkelijker macrofotografie wordt. Dat alleen al maakt de Laowa 100mm f/2.8 2:1 Ultra Macro APO de meest aantrekkelijke in de reeks ultramacro-lenzen van dit merk. Het is absoluut de eerste keuze voor ultramacro-fotografie.
  Deze lens heeft geen autofocus, maar die is ook grotendeels overbodig bij dit soort macrofotografie: je moet vrijwel altijd handmatig scherpstellen.
  Naast macrofoto’s kun je met deze Laowa ook mooie portretten schieten. Daarvoor zou autofocus dan wel mooi zijn. Ook beeldstabilisatie zou dan mooi zijn.
  Optisch is dit een scherpe lens van centrum tot randen. Hij behoudt zijn indrukwekkende prestaties bij vrijwel alle diafragma-instellingen. De bokeh is mooi en vloeiend. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Opticallimits.com (Klaus Schroiff, full review): Macrolenzen zijn vrijwel altijd scherp dankzij een combinatie van een gematigd maximaal diafragma en een ‘gemakkelijke’ brandpuntsafstand. Geen verrassing dat de Laowa 100mm f/2.8 2x Macro APO in staat is om rechtstreeks vanaf f/2.8 zeer hoogwaardige resultaten te leveren.
  Ten opzichte van andere macrolenzen biedt de Laowa twee voordelen: hij kan scherpstellen tot een vergrotingsverhouding van 2: 1 en hij heeft bijna geen bokeh-randen. Dat laatste is een hele prestatie. De bokeh is sowieso zeer aangenaam. Lensfouten zijn vrijwel afwezig.
  De toevoeging van elektronische koppeling met een cameragestuurd diafragma en EXIF-gegevens is belangrijk: hiermee opent Laowa een marktpotentieel. Het ontbreken van autofocus zal sommige fotografen afschrikken, maar macrofanaten zullen er niet van wakker liggen. Het prijskaartje is aantrekkelijk. Eindoordeel: Highly Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Deze volledig handmatige lens overstijgt wat je met een gewone macrolens voor elkaar kunt krijgen, aldus Matthew. Hij heeft een ongelooflijke vergrotingsfactor van 2x bij de kortste scherpstelafstand van 25cm. Hij legt bijna microscopisch kleine details vast, maar de scherptediepte is erg klein, zelfs bij de smalste diafragma-instelling van f/22.
  Het ontbreken van autofocus is geen grote hindernis, omdat handmatige scherpstelling sowieso vaak de voorkeur heeft voor extreme close-ups, en deze lens kan geweldige foto’s opleveren. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Fstoppers.com (Robert K. Baggs, full review): Robert beveelt deze lens van harte aan, maar het is geen lens voor iedereen. Zonder nadelen is hij niet. Zo is er geen beeldstabilisatie en geen autofocus aan boord. Maar een 100mm 2:1 macrolens met de bouwkwaliteit en de beeldkwaliteit van deze lens en voor zo’n belachelijk lage prijs punt is volgens Robert “verbluffend”.
  De leercurve van deze lens is wel zeer steil. Maar voor macrofotografen met wat ervaring een een camera met beeldstabilisatie is deze lens “een absolute no-brainer”. Overigens kun je met deze lens ook gewoon portretten of andere telefoto’s schieten, waardoor hij nog veelzijdiger wordt. Al met al: een fantastische macrolens met een laag prijskaartje.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): De Laowa 100mm f/2.8 2x APO Macro is volgens Dustin een geweldige stap voorwaarts voor Laowa: dit is een zeer concurrerende macrolens voor een geweldige prijs. De prijs-prestatieverhouding is dan ook geweldig. Hij biedt pittige kleuren en de afbeeldingen doen Dustin denken aan een lens als de Zeiss Loxia 85mm f/2.4. Bij gebruik van zijn sterke punten springen beelden van deze lens echt naar voren.
  Kun jij goed werken met handmatige scherpstelling, dan verdient deze Laowa 100mm f/2.8 2x Macro zeker jouw aandacht. Hij biedt volgens Dustin beelden die je zult koesteren.
 • Oordeel van de TIPA: Deze Samyang sleepte de felbegeerde TIPA-award 2020 in de wacht. Het oordeel van de TIPA (mijn vertaling): “De Laowa 100mm is een speciale lens die een leuke en creatieve toevoeging is aan de kit van elke fotograaf. Deze ultra-macrolens biedt een meer dan levensgrote vergroting van 2:1. Die biedt, in combinatie met een minimale scherpstelafstand van 9.7 inch, geweldige opties voor dichtbij scherpstellen. De Laowa is ook een uitstekende portretlens met de mogelijkheid om oneindig scherp te stellen.
  De lens is ontworpen met het APO-kenmerk dat longitudinale en laterale chromatische aberratie beter onderdrukt dan de meeste andere macrolenzen. De lens wordt geleverd met 5 verschillende vattingen voor gebruik op zowel DSLR- als spiegelloze camera’s.” Alle winnaars van de TIPA-awards >>
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Ik ben heel erg tevreden over deze lens! Ik heb hem nu al bijna een jaar en heb er erg veel toffe shots mee gemaakt! Fotokwaliteit is uitmuntend, NIETS op aan te merken. Ik vind het bizar knap hoe goed deze lens is voor 550 euro EN het is een 2:1 macro lens. Er zijn vele lenzen op de markt voor meer dan 1000 euro die niet tippen aan deze lens in beeldkwaliteit. Er is wel echter 1 nadeel in mijn persoonlijke ervaring en dat is het gewicht. Hij is erg zwaar (en best groot) als je de hele dag op pad bent en er ook nog een flitser en flash bender op je camera hangen. Er zit geen autofocus op maar naar mijn mening is dit ook absoluut niet nodig voor Macro fotografie. Dus dat is in mijn beleving dan ook geen minpunt. Al bij al, beeldkwaliteit een absolute 10+! Voor gebruiksgemak adviseer ik om je hand / pols spieren te trainen! :)” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameraland.nl: “Heb de lens nu een paar weken in mijn bezit. Ik had de Laowa 60mm macro al en ben daar zeer tevreden over. De nieuwe 100mm overtreft echter mijn verwachtingen. Heb er nu diverse macro en portretten mee gemaakt en ik kan niets anders zeggen dan: Top lens! De lens is haarscherp en geeft prachtige kleuren en een geweldig mooi bokeh. Daarbij komt dat het een zeer stevig gebouwde lens is die tegen een stootje kan. In vergelijking met mijn 105 mm macro lens die ik al heb vind ik de prijs/kwaliteit niet alleen beduidend beter maar heb nu ook het grote voordeel dat de Laowa een vergroting van 2:1 heeft wat mede de reden van aanschaf was.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Top lens! De review schrijf ik om andere fotografen attent te maken op de kwaliteiten van deze lens zodat ook zij prachtige opnamen kunnen maken. Heb de lens nu een paar weken in mijn bezit. Ik had de Laowa 60mm macro al en ben daar ook zeer tevreden over. De nieuwe 100mm overtreft echter mijn verwachtingen. Heb er nu diverse macro en portretten mee gemaakt en ik kan niets anders zeggen dan: Top lens!
  De lens is haarscherp en geeft prachtige kleuren en een geweldig mooi bokeh. Daarbij komt dat het een robuuste lens is die tegen een stootje kan. In vergelijking met mijn 105 mm macro lens die ik al heb vind ik de prijs/kwaliteit niet alleen beduidend beter maar heb nu ook het grote voordeel dat de Laowa een vergroting van 2:1 heeft wat mede de reden van aanschaf was.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Laowa 100mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Laowa 100mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Laowa 100mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Laowa 100mm f/2.8

 • Unieke macrolens: levensgrote 2:1 vergroting
 • Handmatige scherpstelling
 • Prachtige bokeh: diafragma met 9 afgeronde lamellen
 • Beeldkwaliteit: uitstekende scherpte
 • Veelzijdig: ook mooi als portretlens
 • Fullframe objectief, maar ook geschikt voor aps-c
 • Achromatisch ontwerp: voorkomt chromatische aberratie

Laowa 100mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Laowa 100mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Laowa 100mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Laowa 100mm f/2.8

Bekijk een mooie YouTube-review van de Laowa 100mm f/2.8 door fotograaf Micael Widell (10:06 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Laowa 100mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Laowa 100mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Laowa 100mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Alle macro-objectieven op een rij

Hieronder staan alle macro-objectieven voor je spiegelreflexcamera of systeemcamera op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van macro-objectieven. Binnenkort voeg ik meer reviews van macro-objectieven toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm GF 110mm f/5.6 Tilt-Shift MacroFujifilm GFXNeeMacro399995/100Reviews>
Fujifilm GF 120mm f/4.0Fujifilm GFXNeeMacro289994/100Reviews>
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USMCanon RJaMacro157992/100Reviews>
Fujifilm XF 80mm f/2.8 R LM OIS WRFujifilm XNeeMacro129992/100Reviews>
Sony FE 100mm f/2.8 STF GM OSSSony EJaMacro184992/100Reviews>
Canon EF 100mm f/2.8L IS USMCanon EFJaMacro104990/100Reviews>
Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR SNikon ZJaMacro109990/100Reviews>
OM System ED 90mm f/3.5 Macro IS PROMFTNeeMacro149990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 MacroLeica LJaMacro109990/100Reviews>
Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro ArtSysteemJaMacro74990/100Reviews>
Sigma 70mm f/2.8 DG Macro ArtSysteem/DSLRJaMacro54990/100Reviews>
Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSSSony EJaMacro104990/100Reviews>
Tamron SP 90mm f/2.8 Di Macro 1:1 VC USDSysteem/DSLRJaMacro76990/100Reviews>
Irix 150mm f/2.8 Macro 1:1 DragonflyDSLRJaMacro59988/100Reviews>
Laowa 58mm f/2.8 2x Ultra-Macro APOSysteemJaMacro65988/100Reviews>
Laowa 85mm f/5.6 2X Ultra-Macro APOSysteemJaMacro53988/100Reviews>
Laowa 90mm f/2.8 2X Ultra-Macro APOSysteemJaMacro65988/100Reviews>
Laowa 100mm f/2.8 2X Ultra-Macro APODSLRJaMacro54988/100Reviews>
Nikon Z MC 50mm f/2.8Nikon ZJaMacro72988/100Reviews>
Olympus ED 60mm f/2.8 MacroMFTNeeMacro44988/100Reviews>
Sigma 150mm f/2.8 EX DG OS HSMDSLRJaMacroNiet leverbaar88/100Reviews>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro55985/100Reviews>
Fujifilm XF 30mm f/2.8 R LM WR MacroFujifilm XNeeMacro69985/100Reviews>
Fujifilm XF 60mm f/2.4 R MacroFujifilm XNeeMacro56985/100Reviews>
Nikon AF-S 105mm f/2.8G VRNikon F (FX)JaMacro86785/100Reviews>
Tokina ATX-I 100mm f/2.8 FF MacroDSLRJaMacro49985/100Reviews>
Tamron AF SP 90mm f/2.8 DI MacroSysteem/DSLRJaMacro42984/100Reviews>
Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STMCanon EF-MNeeMacro44083/100Reviews>
Laowa Venus 25mm f/2.8 2.5-5x Ultra-MacroSysteem/DSLRJaMacro46983/100Reviews>
Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSMDSLRJaMacro49983/100Reviews>
Sony 100mm f/2.8 MacroSony EJaMacroNiet leverbaar80/100Reviews>
Sony 50mm f/2.8 MacroSony EJaMacro56580/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy